Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 maart 2016

Apple Watch-apps? Een gepasseerd station

Apps voor de Apple Watch? Bij het bekijken van de vernieuwde pagina over de smartwatch op Apple.com lijkt het erop alsof ze nooit bestaan hebben. Apple heeft na zijn event afgelopen maandag alle verwijzingen naar apps van zijn website gehaald.

Op de Apple-website wordt de Watch nu met drie pijlers aangeprezen: het ontvangen van notificaties, bijhouden van gezondheid en fitness en als te personaliseren sierraad. Is er niet langer “an app for that?”

Eerder: Apps zijn nodig en een belofte

Bij de onthulling in 2014 was er uitgebreid aandacht voor apps. Hoewel de volledige SDK nog niet klaar was, konden ontwikkelaars met WatchKit aan de slag. Apple positioneerde de Watch als veelzijdig app-platform, net als de iPhone. Het overzichtsscherm met apps was prominent zichtbaar op Apple’s website, er werd een campagne gelanceerd om Watch-apps onder de aandacht te brengen en apps van derden kregen een plaatsje op Apple.com.

Nu: Apps zijn optioneel

Waar apps voorheen als onlosmakelijk met de Apple Watch verbonden werden gepresenteerd, zijn ze nu optionele en toont Apple ze liever niet. Tijdens het Apple-event van maart 2016 onthulde Apple nieuwe bandjes en verlaagde prijzen voor de Apple Watch. Daarbij verscheen slechts één notificatie van een externe app in de presentatie. Verder geen woord over “amazing apps”. Hoe anders was dat bij tvOS, waar Tim Cook juist opende met apps en het feit dat er al 5000 apps voor de Apple TV zijn.

Ook op Apple’s website worden Watch-apps nu als optioneel gepresenteerd. Op de voorpagina worden apps niet langer uitgelicht, het scherm met ronde app-iconen is verdwenen en in het menu is geen optie ‘apps’ meer. Je kunt apps alleen nog weggestopt onder het kopje ‘ontdek meer’ vinden. De apps die daar getoond worden, hebben bovendien allemaal een relatie tot een van de nieuwe pijlers: notificaties, gezondheid, fitness en stijl.

Goede keuze

De focus op notificaties, gezondheid, fitness en de Apple Watch als sierraad zou er vanaf het begin moeten zijn geweest, want Apple Watch-apps waren nooit veel soeps. De eerste generatie apps was beperkt door WatchKit en de volledige SDK van watchOS 2.0 heeft problemen als traagheid nog niet opgelost. Het opstarten van apps is vanuit van honingraat-weergave ook geen pretje.

Als bedrijf dat graag met hoge klanttevredenheid schermt, weet Apple: het slechtst werkende aspect van een product haalt de tevredenheid altijd onderuit. Als de notificaties met 9 worden beoordeeld, de fitness-functies een 8 zijn en de apps een magere 4 krijgen, is de Apple Watch gemiddeld een 7. Laat de apps weg en het is een 8,5.

Apple wil nu dat je de Watch-apps vergeet, maar het was beter geweest ze niet te introduceren voordat de hardware er klaar voor was.

  • Ben jij tevreden over Apple Watch-apps? Laat het weten in een reactie.
Reageer op artikel:
Apple Watch-apps? Een gepasseerd station
Sluiten