Apple onthult nieuwe 4-inch iPhone SE

55 reacties

Apple heeft een nieuwe 4-inch iPhone uit de doeken gedaan. De iPhone SE lijkt op de iPhone 5s, maar is technisch bijna gelijk aan de iPhone 6s. Wil je wel een nieuwe, maar geen grote iPhone? Dan is dit de iPhone voor jou!

Bekende buitenkant

De iPhone SE ziet er van buiten bekend uit. Apple heeft de behuizing van de iPhone 5s hergebruikt voor de nieuwe 4-inch iPhone. Het toestel is even dik (7,6mm) en zwaar (113 gram) als de iPhone 5s. De nieuwe 4-inch iPhone is ook in het rosegoud verkrijgbaar. Het scherm is identiek aan dat van de 5, 5s en 5c en heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels. 3D Touch ontbreekt.

Van binnen (bijna) iPhone 6s

De iPhone SE is van binnen bijna helemaal iPhone 6s. De nieuwe 4-inch iPhone is voorzien van Apple’s snelste A9-chip en 2GB RAM. De M9-chip zorgt ervoor dat de Siri altijd luistert en dus door middel van “Hey Siri” te activeren is, zelfs als het toestel niet aan de lader hangt.

De Wi-Fi-chip ondersteunt nu Wi-Fi 802.11AC en er is NFC voor Apple Pay aanwezig. De Bluetooth-chip is tevens vernieuwd en ondersteunt nu Bluetooth 4.2. De 4G-chip in verbeterd en biedt nu ondersteuning voor 4G tot 150 Mb/s. In tegenstelling tot de iPhone 6s is er geen ondersteuning voor 4G+ met snelheden tot 300 Mb/s aan. Touch ID is van de eerste generatie.
5se-buitenkant

Camera

Een van de grootste upgrades is de camera. De iPhone SE beschikt over een 12 megapixel-camera met pixels van 1,22 µ en diafragma ƒ/2.2. Filmen is in 4K (3840 x 2160 pixels) met 30 frames per seconde mogelijk en 1080p HD-video wordt op 60 frames per seconde vastgelegd. Slowmotion­video kan in 1080p met 120 fps of 720p met 240 fps worden opgenomen. Daarmee is de camera identiek aan die van de iPhone 6s.

De selfie-camera is 1,2 megapixels en heeft geen upgrade naar 5 megapixels gehad, dat blijft voorbehouden aan de iPhone 6s. Wel heeft de iPhone SE een Retina Flash, wat wil zeggen dat het scherm als flitser dient.
secamera

Prijs en verkrijgbaarheid

Nederlanders kunnen de iPhone SE vanaf 31 maart vooruit bestellen. Het 16GB-model kost € 489 en voor 64GB moet € 589 betaald worden. De telefoon wordt begin april in Nederland verwacht.
lovesmall

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  Usain
 • Profielfoto
  fixar

  $399 voor de 16GB versie… scherpe prijs (voor apple begrippen), maar ben wel huiverig voor de Euro prijs…..

  wat zal t worden? € 479?

 • Profielfoto
  Dashter

  Enkel het design blijft vrij jammer. Bestaande componenten in een bestaand design om zo eenvoudig mogelijk geld te schappen:roll:

 • Profielfoto
  mmww

  Tja waarom een goed design aanpassen…. Mooie specificaties en prijs.

 • Profielfoto
  JWB

  Alles wordt kleiner bij Apple, behalve het team van Apple. Manmanman, hebben die fastfood-keten op de campus?!

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Steekt de camera van de iphone 5s uit dan?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Usain: volgens mij heb jij wat anders nodig dan een forum op OMT. Ga eens ergens anders lopen zaniken. Van die zeikers als jou zijn er al genoeg op het internet. Zo, dat moest er even uit. En nu OT.
  Scherpe prijs. Als ik nu met Kerst geen 6S gekocht had, waar ik overigens erg tevreden over ben, had ik deze gekocht. Maar ja, dingen gaan soms stuk voor er een nieuwe telefoon uitkomt.:)

 • Profielfoto
  roger767

  Ik heb een iphone 5s en de camera steekt niet uit. Volgens mij steekt de camera op de iPhone 6 uit? en waren mensen hier niet zo blij mee.

 • Profielfoto
  Ano Niem
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Volgens mij kunnen ze beter een stevige toonbank bouwen. (figuurlijk dan) Ik moet me wel sterk vergissen als deze niet enorm populair gaat worden. Een beetje in de richting van de iPhone 5.

 • Profielfoto
  Usain

  Usain: volgens mij heb jij wat anders nodig dan een forum op OMT. Ga eens ergens anders lopen zaniken. Van die zeikers als jou zijn er al genoeg op het internet. Zo, dat moest er even uit. En nu OT.
  Scherpe prijs. Als ik nu met Kerst geen 6S gekocht had, waar ik overigens erg tevreden over ben, had ik deze gekocht. Maar ja, dingen gaan soms stuk voor er een nieuwe telefoon uitkomt.:)

  Hahaha ik heb de laatste 20 minuten van de presentatie gezien en niks gemist. Dit was de saaiste Apple presentatie ooit. En die kromme vergelijking met 5 jaar oude PC’s man man man de iPad is geen vervanger. Echt werk kan voorlopig alleen nog worden gedaan achter een echt OS.

 • Profielfoto
  fixar

  prijs in duitsland is een tientje hoger dan ik schatte:

  €489 dus

 • Profielfoto
  doctor_apple

  :| Had er meer van verwacht … En … voor de eerste keer had ik moeite m’n aandacht erbij te houden. De presentatie van de iPhone SE was soms slaapverwekkend … Sonore stem en heel ‘gemaakt’…

  Veel (kleine) versprekingen tijdens de keynote …

  Ik kan niet zeggen dat ik het gevoel had naar een enerverend team te kijken … Het zag er een beetje doods uit …

  :|

  Moet er nog even van bijkomen … Wauw …

  Gauw weer naar de orde van de dag … Want dit is een keynote om snel te vergeten …

 • Profielfoto
  Ganymedus

  In één woord: YES! Hoopte meer op een iPhone 4 design maar ik ben blij. Ruil zo blind mijn 6 in.

 • Profielfoto
  Djinns

  Iemand een idee hoeveel RAM ie heeft?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het eens met “doctor_apple”. Ik had eigenlijk ook voor het eerst moeite om er de aandacht bij te houden. Normaal zit ik altijd op het topje van mijn stoel. Maar ik merkte dat ik niet erg geïnteresseerd keek. Misschien ook omdat er al zoveel was gelekt en dat de verwachtingen ook niet erg hoog waren… Ik weet het niet.

  Ik vond het een beetje flauw en koel.

  Ik vind de kleinere iphone SE wel fijn. Ik heb zelf nog altijd de iphone 5, vind het design heel leuk, dat stoort mij niet, in dat opzicht ben ik het eens met mondo generator.

  Die kleine iPad pro: Meh.

  Wat ik wel fijn vind is dat ze (eindelijk) 256GB hebben in de iPad pro. Dat hat van in het begin al zo moeten zijn en is de grootste reden dat ik hem niet in het begin gekocht heb.

  Ik wist namelijk dat er sowieso een 256GB model ging uitkomen (niet zo heel lang na release). 32GB had gewoon nooit mogen bestaan in die “pro” iPad.

  128/256GB en eventueel 512. Maar dat is voor nu nog teveel gevraagd. Hoewel dat er uiteindelijk wel zal doorkomen. Net als een 1TB versie:-)

  Hoe dan ook, deze keynote is inderdaad eentje die we niet echt gaan bijhouden. Ik hoop dat ze met hun nieuwe keynote op de nieuwe locatie echt gaan “uitpakken”.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Wat mij betreft een geslaagde keynote.

  De iPhone SE is een goede deal, die ga ik kopen. $399/$499 zou als je EUR/USD en BTW verrekent eerder €439/€549 moeten zijn, maar ja, ook €489/€589 (of in NL zelfs €499/€599?) voor een t.o.v. de 5S sterk verbeterde smartphone is uitstekend nieuws.

  De 9,7″ iPad Pro is ook een prachtig apparaat, maar gaat inclusief accessoires wel behoorlijk in de papieren lopen. Wel flink goedkoper dan zijn grote broertje. Maar mijn iPad Air2 moet nog maar een tijdje mee.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik snap de prijs niet helemaal om eerlijk te zijn. Een dollar is meer waard dan een euro, dus hoe kan hij hier zo veel duurder zijn?

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Ik merkte hetzelfde als DBCreations.
  Had er moeite mee me te concentreren.

  Het leek erop dat het team er zelf ook van baalde dat alles was uitgelekt en het publiek dus al wist wat er zou komen.

  Maar ik vind de aangekondigde producten dan wel weer interessant.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik snap de prijs niet helemaal om eerlijk te zijn. Een dollar is meer waard dan een euro, dus hoe kan hij hier zo veel duurder zijn?

  .
  Tax, tax en tax.

  Want die zijn niet verrekend in de US prijzen.

  Gemiddeld 10% Tax in US, maakt 439 dollar = 389 euro.

  Extra 11% belasting in NL erbij = 389 + 11% = 431 euro.

  Dan nog wat toeslagen die er in Nederland worden berekend, en je zit aan de prijs die je betaald.

 • Profielfoto
  PvdO

  @Thijs.w Bij mijn weten is in de Amerikaanse prijs de BTW er niet bijgerekend – die krijg je pas aan de kassa te zien – terwijl je in Europa de prijs inclusief BTW moet laten zien. Scheelt zomaar 20-25%.

 • Profielfoto
  Zakske

  Een dollar is meer waard dan een euro, dus hoe kan hij hier zo veel duurder zijn?

  Als een dollar meer waard zou zijn dan een euro zou de prijs absoluut te verdedigen zijn, maar een euro is $1,125 waard. €489 voor een model met 16GB is wel erg veel geld, voor dat geld zijn er betere telefoons te koop.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Waarom in godsnaam nog steeds die 16GB DOA modellen? Jammer ook dat 3D-touch mist, voelt psychologisch gezien toch als een stap terug. Naja dat komt wel van iemand die nog een met een aan het zuurstof hangende 4s rondloopt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ha een mooie opvolger voor mijn 5s. Eeg mooie deal volgens tov de 6s. Even kijken hoeveel ik nog voor mijn 5s 32gb kan krijgen.

 • Profielfoto
  jeroen14

  Wanneer gaat Apple nou eens eindelijk dat instapmodel van 16 gb naar 32 gb aanpassen, dat is toch niet meer van deze tijd. Je kan bijna niks meer met een iPhone met zo’n lage geheugencapaciteit. Dan is dat 4k filmen wel allemaal leuk en aardig om in de boekjes te vermelden, maar in praktijk is het compleet nutteloos.

  Dan te bedenken dat dit bedrijf ooit het meest revolutionaire bedrijf ooit was.

 • Profielfoto
  Floris

  Heeft de SE Touch ID 2?

 • Profielfoto
  THX-1138

  OMG 589 euro voor de 64GB…

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ok, de 4s kan eindelijk vervangen worden…

  Die ‘nieuwe’ die em presenteerde bakte er echter niet veel van … charisma en zo van die dingen.

  RIP steve

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Jonathan: “What shall we do with the huge amount of iPhone5 fronts and backs in storage? Tim: fuck it, let’s create a hype called SE.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  De specificaties en prijzen staan inmiddels op apple.nl: €489/€589
  Scheelt weer een tientje dat ze de 21% BTW t.o.v. 19% in Duitsland niet doorberekenen.

  Ik snap echt dat gemekker hier niet zo, de iPhone 5S was gisteren nog €509 (goed, er waren deals hier en daar) en met deze SE heb je de 6S internals, inclusief de 12MP camera, dus je kunt er weer jaren mee vooruit. Als je 4″ voldoende vindt.

 • Profielfoto
  whaha

  Helemaal mee eens.
  Het is dat mijn iPhone 5 nog steeds alles doet wat ik van ‘m vraag (ik vraag vast niet zo veel, maar is dat belangrijk? Het is mijn telefoon…), dus ik weet niet of ik ga upgraden.
  Ik vind het wel erg aanlokkelijk moet ik zeggen.
  Ik ben benieuwd hoe snel die LifeProof hoesjes er zullen zijn – als de oude hoesjes er niet gewoon op passen!

 • Profielfoto
  Jord
 • Profielfoto
  Pharris

  -zucht-

  Wanneer maken ze nu eens dingen af? Zo hebben we bijvoorbeeld nog steeds witte toetsen op het Apple Keyboard en witte stroomsnoeren bij de zwart-zilveren computers terwijl al het wit hier allang uit verdwenen is:roll:

  En wanneer zijn de pro-users nu eens weer aan de beurt? Volgens mij is Apple deze tak steeds meer aan het uitfaseren en zitten ze hun met iPhones en iPad verdiende geld te tellen op een iCloudje.

  Waar blijft die “Oh, one more thing…” toch, waarin een vernieuwend product op de markt wordt gezet? Iets wat niet met iTunes wordt aangestuurd?

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik zit dus helemaal niet te wachten op een nieuwe vormgeving of een nieuw kleurtje, maar wel op een vervanging voor mijn 5S en ben dus helemaal blij met de iPhone SE!
  (Ik heb de iPhone 6 niet gekocht, omdat ik de behuizing te groot vond)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind de specs en prijs meer dan prima maar het toestel zelf het lelijkste product ooit.
  .
  Er klopt hier iets niet en ik vraag mij af waarom Apple altijd even met je ballen wilt spelen. Het zijn net stierenvechters. Waarom geven ze hun producten vier kleuren. Prima, ik ben een voorstander van de Space Grey kleur. MacBook, prachtig. iPad, mooi aan de achterkant maar persoonlijk vind ik een witte bezel aan voorkant mooier. Goed ik kan niet alles hebben dus accepteer ik dat ik een zwarte voorkant krijg.
  Nu ga je kijken naar de Space Grey iPhone en dan lijkt de achterkant niet eens op de iPad of MacBook body. Waarom. Fuck You Apple. Ik kan daar niet goed tegen, dacht je de hele reeds te upgraden en alles mooi in één stijl te hebben krijg je dit geneuzel.
  Dit gaat hem niet worden sorry ik trap mijn iPhone 5c en iPad Air wel lekker helemaal af.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je krijgt wel een 75,- Apple-waardebon voor een werkende en complete iPhone 4 in de recycle. Ik geloof dat ik er daar hier nog 4 of 5 van heb liggen.:roll:

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  jeroen14 3 uur geleden
  Dan te bedenken dat dit bedrijf ooit het meest revolutionaire bedrijf ooit was.

  In de hele geschiedenis van Apple werd elke productpresentatie met ‘Meh’ ontvangen. Het revolutionaire werd altijd achteraf pas toegekend. Hier hetzelfde verhaal.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mooi formaatje, zal zeker veel mensen aanspreken. Wel jammer van die bijna €80 bijtelling, maar geen dealbreaker vind ik. Goed dat Apple naar hun klanten blijft luisteren die een compact model zoeken, geen phablets aan het oor.

 • Profielfoto
  Maxx1987

  Ik vind de SE niet heel bijzonder, maar kan me voorstellen dat mensen het formaat prettig vinden. Het is alleen wel erg vreemd dat deze iPhone wel live photos kan maken, maar geen 3D Touch heeft en de 6 dit niet kan?! (Zelfs niet ontvangen en afspelen) allemaal rare keuzes van Apple, de focus ontbreekt de laatste tijd veel. De 9,7 inch iPad Pro vind ik niks pro aan. Wat al eerder gezegd wordt, de surface 4 pro is een pro tablet met een normaal OS. Iedereen die een nieuwe iPad zoekt kan beter een Air 2 kopen, die nu goedkoper is en snel genoeg dan de Pro. Wel vind ik de nieuwe Apple watch bandjes leuk, maar niet bijzonder. Al met al ben ik erg benieuwd naar de Keynote in juni, die is hopelijk interessanter!

 • Profielfoto
  Delta

  Prima toestel voor mij. De 6(s) vind ik zelf niet prettig want die kan ik niet makkelijk met een hand bedienen. Mijn handen zijn namelijk niet groot en de 5s kan ik ten minste nog wel aardig goed bedienen met een hand. Kopen zal ik hem echter nog lang niet, mijn 5s voldoet nog prima.

 • Profielfoto
  jeffp

  Mijn 6 gaat onmiddellijk in de verkoop – of de inruil! Topnieuws.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je weet wat ze zeggen over meisjes met kleine handjes hè?

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Shmoo 5 uur geleden
  Je weet wat ze zeggen over meisjes met kleine handjes hè?

  Dat ze perfect bij mannen met kleine voeten als Shmoo passen?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Misschien interessant om te wijzen op Apple’s Inruilprogramma. Oude iPhone inleveren, korting op nieuw exemplaar.

 • Profielfoto
  BomC

  Senhora Cabedal (nu nog voorzien van stevig haperende iPhone 4 met een te kleine 16GB) gaat dit erg goed nieuws vinden – en ik vermoed velen als zij.

 • Profielfoto
  hitcher

  Erg goed nieuws! Altijd al een fan geweest van de 4 (model). Ik heb nu een 6 maar voor dit model zou ik hem zo omruilen. Dank Apple!!

 • Profielfoto
  Delta

  Je weet wat ze zeggen over meisjes met kleine handjes hè?

  Eigenlijk niet?

 • Profielfoto
  freewel

  welke versie van touch ID zit er in in de iPhone SE

 • Profielfoto
  BomC

  @Freewel: versie 1, de oude dus.

  Wat mij betreft is dat overigens beter dan de nieuwe. Touch ID 2 is eigenlijk te snel als je gewend bent om de camera te gebruiken vanaf het lock screen (tenzij je de knop rechtsboven gebruikt, wat vaak onhandig is.

 • Profielfoto
  4GTL

  De eerste iPhone die me aanspreekt.

  Nog altijd te duur voor een telefoon te zijn, de meeste mensen gebruiken hun telefoon tenslotte maar voor te bellen, sms’en, whatsappen en candy crush te spelen. En wat foto’s betreft maakt een goedkope point&shoot camera nog steeds mooiere foto’s.

  Zelf ben ik al een tijdje tevreden klant van Huawei, op 1 puntje na… Men telefoon heeft nu een 5″ scherm en ze worden er enkel groter op. Een 4″ telefoon was vele handiger.

  Maar als je naar android of windows phone kijkt zijn alle telefoons van 4,5″ of kleiner voorzien van ondermaatse hardware en vaak in het het geval van android voorzien van verouderde software.

  Op dat gebied zeker geen slechte zet van apple. Mijn vraag is nu enkel nog, hoe zit het met de batterij?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je weet wat ze zeggen over meisjes met kleine handjes hè?

  Eigenlijk niet?

  Ik denk dat Shmoo weer een flauwe grap heeft.;-)

 • Profielfoto
  Delta

  @Hydrae Oke ?:lol:

 • Profielfoto
  rico91

  En de grote vraag is. Wordt de behuizing net zo waardeloos als de iphone 6?? De iphone 6 die ik nu bezit moet je wel met een case gebruiken anders ligt hij zo op de grond… En nee.. Heb geen strond aan de klauwen! ?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @rico: de iPhone 5/5S/SE is kleiner en vierkanter, en is dus makkelijker vast te houden. Maar voor minder dan €1 (incl. bezorging!) kun je op ebay.com een dunne transparante TPU case kopen en dan heb je nog veel meer grip en hij blijft mooi. Voor een iPhone 6 is die extra grip nog veel belangrijker. De beste verzekering is om te zorgen dat er niets gebeurt…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat vind ik te prijzig voor een TPU case.
  .
  @Hydrae,
  Grapjas, dat soort flauwe grappen zou ik nooit vertellen en al helemaal niet richting Delta. Mijn grappen zijn alleen maar van het allerhoogste niveau.:angel: