Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 maart 2016

Apple boekt belangrijke overwinning met impact op FBI-zaak

Apple heeft voor de rechtbank van New York een belangrijke overwinning geboekt die ook impact kan hebben in de strijd die het bedrijf momenteel tegen de FBI en de wens om de iPhone van de San Bernardino-terrorist te kraken voert.

In New York heeft rechter James Orenstein maandag geoordeeld (PDF) dat Apple niet op basis van de All Writs Act verplicht kan worden om een iPhone voor opsporingsdiensten te ontgrendelen.

Vergelijkbare zaak

De zaak in New York liep al sinds oktober 2015 en gaat over de iPhone 5s van een verdachte van drugshandel in Brooklyn. Het ministerie van Justitie vroeg Apple deze te ontgrendelen en haalde daarbij de All Writs Act aan. Die wet uit 1789 geeft rechtbanken toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om iemand of een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt. In de zaak tegen de FBI speelt deze wet ook een belangrijke rol.

Rechter Orenstein heeft vraagtekens bij de gegrondheid van het verzoek. Hij heeft geoordeeld dat de brede interpretatie van All Writs Act in feite “onpraktisch en overdreven” is. Apple is dus niet verplicht om de onderzoekers te helpen, ondanks dat de drugsdealer bekend heeft.

Archieffoto van James Orenstein (links).

Belangrijke overwinning

Apple heeft een zeer belangrijk punt gescoord, zelfs wanneer het ministerie van Justitie in New York in hoger beroep gaat. De iPhone-maker heeft namelijk dezelfde argumenten gebruikt als in een recente zaak tegen de FBI. Apple weigert onlangs een bevel van de rechter een iPhone te kraken die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Apple is bevolen een speciale iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om het codeslot te maken toelaat.

Afgelopen vrijdag diende de iPhone-maker een 65 pagina’s tellend bezwaar in. Wij hebben het overzichtelijk samengevat: Apple vs. FBI: Het belangrijkste uit 65 pagina’s bezwaar tegen ‘GovtOS’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple boekt belangrijke overwinning met impact op FBI-zaak
Sluiten