Apple boekt belangrijke overwinning met impact op FBI-zaak

10 reacties

Apple heeft voor de rechtbank van New York een belangrijke overwinning geboekt die ook impact kan hebben in de strijd die het bedrijf momenteel tegen de FBI en de wens om de iPhone van de San Bernardino-terrorist te kraken voert.

In New York heeft rechter James Orenstein maandag geoordeeld (PDF) dat Apple niet op basis van de All Writs Act verplicht kan worden om een iPhone voor opsporingsdiensten te ontgrendelen.

Vergelijkbare zaak

De zaak in New York liep al sinds oktober 2015 en gaat over de iPhone 5s van een verdachte van drugshandel in Brooklyn. Het ministerie van Justitie vroeg Apple deze te ontgrendelen en haalde daarbij de All Writs Act aan. Die wet uit 1789 geeft rechtbanken toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om iemand of een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt. In de zaak tegen de FBI speelt deze wet ook een belangrijke rol.

Rechter Orenstein heeft vraagtekens bij de gegrondheid van het verzoek. Hij heeft geoordeeld dat de brede interpretatie van All Writs Act in feite “onpraktisch en overdreven” is. Apple is dus niet verplicht om de onderzoekers te helpen, ondanks dat de drugsdealer bekend heeft.

goedgenoeg
Archieffoto van James Orenstein (links).

Belangrijke overwinning

Apple heeft een zeer belangrijk punt gescoord, zelfs wanneer het ministerie van Justitie in New York in hoger beroep gaat. De iPhone-maker heeft namelijk dezelfde argumenten gebruikt als in een recente zaak tegen de FBI. Apple weigert onlangs een bevel van de rechter een iPhone te kraken die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Apple is bevolen een speciale iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om het codeslot te maken toelaat.

Afgelopen vrijdag diende de iPhone-maker een 65 pagina’s tellend bezwaar in. Wij hebben het overzichtelijk samengevat: Apple vs. FBI: Het belangrijkste uit 65 pagina’s bezwaar tegen ‘GovtOS’

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Eindelijk een stap in de goede richting.

 • Profielfoto
  MEEUW

  ja dan moet ik toch wel even lachen als ik de reactie hierboven in combinatie met de naam lees :D. (sorry:) )

 • Profielfoto
  jackybe67

  Meeuw,

  dat doen wij ook al veel langer bij jou.:-)

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dus de discussie hieronder gaat verder over discriminatie.(y)

 • Profielfoto
  Jurr

  @Meeuw

  Vreemde vogel ben je toch.

 • Profielfoto
  SvS

  Dus de discussie hieronder gaat verder over discriminatie.(y)

  Heel fout, idd….
  Hulde voor Apple!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben heel blij voor Apple. En eigenlijk ook een goede zaak voor ieder van ons. Ben blij dat Apple het been stijf houd!(y)

 • Profielfoto
  apple-man

  overheidsinstanties zoals de NSA of FBI menen tegenwoordig dat ze alles kunnen maken. Het is daarom heel goed dat een bedrijf als apple opkomt voor onze veiligheid en privacy. Stel je eens voor als apple geen overwinning had geboekt en ze echt een soort van speciale iOS versie handen moeten maken waarmee ze bij ieder iPhone de code er af konden halen. Apple zou dan een soort van sleutel hebben waarmee ze overall mee binnen kunnen en het gevaar hieraan is dat kwaadwillende ook hieraan zouden kunnen komen. Tim cook heeft namelijk ooit de volgende uitspraak gedaan. Als je een sleutel onder de mat voor de politie legt, kan een inbreker die ook vinden.

  https://www.security.nl/posting/430978/Cook%3A+privacy+is+een+fundamenteel+mensenrecht

 • Profielfoto
  essiw

  ja dan moet ik toch wel even lachen als ik de reactie hierboven in combinatie met de naam lees :D. (sorry:) )

  De rest moet echter niet lachen om jouw reactie, dieptriest…

 • Profielfoto
  kass

  @MEEUW

  Gewoon lekker blijven lachen hoor!
  Al die moraalridders moeten zichzelf niet zo serieus nemen!

  trouwens erg off topic allemaal!