Affinity Designer en Photo komen naar Windows

15 reacties

Met Affinity Designer en Affinity Photo heeft de Britse studio Serif twee prima grafische OS X-apps die de concurrentie met Adobe Illustrator en Photoshop aankunnen. Met een prijs van € 49,99 zijn de apps ook nog eens relatief goedkoop.

De ontwikkelaar laat nu weten dat Affinity Designer en Photo binnenkort naar Windows komen. Iedereen kan zich aanmelden voor de publieke beta van Affinity Designer voor Windows, die binnen enkele weken start.

100 procent compatibel

Verwacht geen Office-achtige toestanden met opmaak die net niet gelijk is op Windows en OS X. Affinity Designer voor Windows zal 100 procent compatibel met de Mac-versie van het programma zijn. Op die manier kunnen Mac- en Windows-gebruikers die samen aan grafische projecten werken, probleemloos bestanden uitwisselen. Handig voor collega’s, vrienden of je werkplek met een Windows-computer. De beta van Affinity Designer start binnen enkele weken en Affinity Photo volgt nog voor de zomer.

af-surface
Affinity Designer op een Surface.

Voor Mac-gebruikers die het tot het einde van het artikel hebben gehaald, hebben we nog een klein nieuwtje. Er is een derde Affinity-tool op komst die met Adobe Indesign gaat concurreren: Affinity Publisher. We hebben kort contact gehad met Serif en de ontwikkelaar heeft ons verzekerd dat de Windows-versies de ontwikkeling van Affinity Publisher niet vertragen. Een beta van de nieuwe Mac-app verschijnt nog dit jaar.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Bemobster

  Goed dat er weer eens concurrentie voor adobe komt en zeer interessant omdat er geen abonnement voor afgesloten hoeft te worden zoals tegenwoordig bij adobe.

 • Profielfoto
  pruus

  Beide pakketten gebruik ik, met een leercurve, naar volle tevredenheid. Goed dat dit ook beschikbaar komt voor Windows, echt waar.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik hoop alleen niet dat het de flow in updates belemmert. Ik begin er net lekker aan te wennen zo om de paar weken wel een software update. Maar goed Windows heeft gewoon een extreem goede basis nu met de Surface Pro dus is het wel een logische stap.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Bwa, ben tevreden met Photoshop. Maar concurrentie kan nooit geen kwaad:P

 • Profielfoto
  knekkie

  Waarom komen ze naar de PC? Is de doelgroep te klein op de Mac?

  Of willen ze graag hun software zien op hybride pen en multitouch apparaten zoals de surface?

  Als ze afinity photo en designer net als Adobe goed weten te integreren in Windows 10 kan je er werkelijk dingen mee waarvan je op je Macbook pro of iPad Pro alleen van kan dromen. Achja… wat je niet kent kan je niet missen.;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee ze worden op hun support forum wel 20 keer per maand gevraagd of en wanneer er een Windows versie komt want mensen met een Windows computer kijken hier schijnbaar jaloers naar.
  .
  In het begin reageerde ze vooral met standaard antwoorden als, op dit moment niet want wij willen eerst de Mac familie compleet maken maar wie weet richting de toekomst. Daarna plaatste ze al een melding dat Affinity Publisher (InDesign) niet dit jaar gemaakt (beta) zal worden omdat ze zich gingen richten op iOS en de iPad Pro. En nu is het ineens Windows geworden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien kunnen ze de Mac versie wel naar een Windows versie porteren met de island bridge. Tenminste… als die ook OSX apps ondersteund.

  Scheelt een hoop werk.

  Ik ben benieuwd. Heb me op gegeven voor de bèta. Leuk om te zien dat Coole Mac apps de overstap maken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik had eigenlijk wel stiekem gehoopt dat deze apps als eerste gebruik zouden gaan maken van Metal? met de komst van een Windows-port lijkt dat natuurlijk wel heel ver weg.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik heb ze beide getest. Photo is al iets. Beetje gelijk CS2. De designer echter ontbreekt nog zoveel basisfuncties dat het gebruiken een continu tijdverlies is. Plus ik had toch wel in beide programma’s regelmatig een crash. Dus – heel jammer – maar hier terug geïnvesteerd in CS, compleet tegen mijn zin door het arrogante kutbeleid van Adobe, maar in the end moeten wij snel en productief kunnen werken en dan is CS echt nog wel de enige optie…

 • Profielfoto
  SvS

  Dank, @Melle.. blijkt dus maar voor serieuze Grafische Pro gebruikers een duurkoop te zijn. Maar we houden t in de gaten. We gingen in verleden van peperdure QuarkXPress naar Adobe Indesign. Ik sta wel open voor (goedkopere) alternatieven, zolang ze gelijkwaardig zijn aan CC of beter zelfs.

 • Profielfoto
  knekkie

  Gelijkwaardig aan CC zal het niet zijn. Dat kan je wel vergeten

 • Profielfoto
  polansky

  Voor powerusers heeft Affinity Photo nog maar weinig te bieden.

  Laat ze eerst zorgen dat je fatsoenlijk met kanalen kunt werken en daar net als bij Photoshop vervolgens onafhankelijk van het kanaal berekeningen mee kunt maken om zo hele specifieke selecties te kunnen maken en ik ben bereid er nog een keer naar te kijken.

  Voor de meer reguliere gebruiker kan het nu al best een vervanger zijn voor Photoshop. Maar voor wie net even meer wil kan nog steeds niet zonder PS.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het verschil moet je meer zien in dat Photoshop een Tesla op autopiloot is en Affinity Photo meer een Ferrari F40 waar je spierballen voor moet hebben om te kunnen schakelen.
  .
  Waar Adobe heel sterk is, is de meest gebruikte functies in een ‘one-click-action’ te bouwen. Dus als ze na 10 jaar gebruikerservaring zien dat mensen heel veel met levels werken en dan met name steeds hetzelfde doen om die lagen te bewerken. Dan wordt die stap-voor-stap actie een button zodat het allemaal heel erg snel toe te passen is. Dat kun je niet verwachten van een bedrijf dat amper een jaar oud is.
  Als jij begrijpt wat je aan het doen bent en waarom dat je bepaalde dingen doet dan kun je mijn Affinity Photo hetzelfde doen als met Photoshop alleen wel met meer handelingen.
  .
  Dit is een perfect voorbeeld hiervan. Let op hoeveel deze meneer moet klikken of rechtmuisklik.
  Waarschijnlijk kun je ditzelfde regelen in Photoshop CC met twee of drie keer klikken omdat het zo’n veel voorkomende actie is en daarom heeft CC daar een knopje voor. Mensen die 10+ jaar dit soort dingen hebben gedaan die zijn vanzelf meegegroeid naar een systeem waar je eerst alles handmatig deed en nu ineens lekker snel met een knopje. Prima, heel fijn als dat kostenbesparend kan werken. Maar nieuwe generaties die dit moeten leren die weten straks alleen dat het knopje bestaat om dit voor elkaar te krijgen maar handmatig weten ze niet wat er achter de schermen bij het programma allemaal gebeurt zodat dit effect tot stand komt.
  https://vimeo.com/155542288
  .
  Autorijden wordt ook steeds eenvoudiger, over 5 jaar zal geen nieuwe bestuurder nog weten dat je terug moet schakelen naar de 2 om de bocht door te komen, dat regelt de automaat in de auto wel.
  .
  Zeggen dat Affinity Photo vergelijkbaar is met CS versie 2 vind ik respectloos. Als je dat zegt, dan heb je dit programma ooit 15 minuten gestart, een beetje rondgekeken en toen weer afgesloten. CS versie 2 gebruikte ik toen ik nog op een PC werkte, ergens in 2006. Zeggen dat Affinity 10 jaar achterloopt op Adobe is niet heel eerlijk en totaal ongeloofwaardig, in 10 jaar tijd is zoveel gebeurd.
  Qua gebruikersgemak zitten deze Affinity apps waarschijnlijk op een niveau van CS 4 en qua functionaliteit op het niveau van CS 5 (algemeen).
  Als je ook gebruikt maakt van de beta versies dan zie je pas hoeveel deze apps groeien per maand. Dit is geen type Pixelmator, waar dit ook van gezegd werd maar die het nooit waar hebben kunnen maken. Deze jongens hebben echt een doel en dat doel is niet om over 10 jaar de Photoshop kloon te zijn maar gewoon een eigen identiteit naast Adobe.

 • Profielfoto
  Melle

  Wel ik heb het echt langer gebruikt als 15 min, een volle week namelijk en je kan zeggen wat je wil, maar gelijk aan cs4 of cs5 – Nope. Telkens opnieuw kwam ik uit op het forum van affinity en kon ik mij altijd aansluiten bij een van de feature request topics omdat de functie nog ontbrak. En oke – photo is echt wel goed en vermoedelijk is CS3 a 4 juist. Maar de designer is nog baby software en de publisher (wat indesign moet vervangen) zou 6maand geleden zeker komen in de lente van dit jaar… Dusja – ik denk dat ze nog twee jaar nodig hebben. Want toekomst hebben ze zeker!

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is maar net wat je nodig hebt en verlangt van een foto bewerkings en pagina opmaak programma. Voor de hobbyist is het waarschijnlijk een mooie upgrade als je pixelmator te beperkt vind. Ik zou als animator niet zonder Adobe CC willen omdat het helemaal in mijn workflow geslopen is.

  Kunnen is een ander verhaal. Misschien kom ik nog een heel eind. Storyboards tekenen, achtergronden en karakters en assets ontwerpen moet geen probleem zijn met de Affinity Designer en Photo als ik het resultaat kan slaan als PSD kan ik van daar uit naar Anime studio pro, ToonBoom animate of After effects om de rest van mijn werk te doen.