Adobe XD: nieuwe tool voor UX designers

11 reacties

Adobe heeft een preview-versie van zijn nieuwe design tool “Experience Design CC” (Adobe XD) vrijgegeven. Adobe XD werd tijdens de Adobe MAX-conferentie in oktober 2015 geïntroduceerd als “Project Comet” en is er voor alle Creative Cloud-abonnees.

Adobe XD is een alles-in-een tool voor UX designers die smartphone-apps en mobiele websites maken. Er is een modus voor ontwerpen en een modus waarin een werkend prototype gemaakt kan worden.

De nieuwe tool is in eerste instantie exclusief voor OS X beschikbaar, de definitieve versie wordt nog eind dit jaar verwacht. De preview-versie voor Windows moet aan het einde van het voorjaar beschikbaar zijn.

Om nieuwe gebruikers wegwijs te maken, stelt Adobe een aantal tutorials voor Adobe XD beschikbaar. De komende weken zal de collectie met instructievideo’s uitgebreid worden. Wie al ervaring heeft met tools als Sketch of Principle zal snel aan de slag kunnen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb toch wel te doen met mensen die met Adobe software moeten werken. Sommige hier dachten dat Apple een saai bedrijf was geworden, Adobe is nog 3 maal saaier.:grin:

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  @Shmoo Adobe is vet voor de mensen in de creatieve industrie als je bekijkt hoe het eerst was met alleen maar code schrijven

 • Profielfoto
  Snakeman

  Volgens mij is het louter een mockup tool. Code schrijven moet alsnog wel. Ik moet wel zeggen dat het lijkt alsof ze voor elk wissewasje een aparte app maken bij Adobe. Zie door de bomen soms het bos niet meer

 • Profielfoto
  iFlorens

  @Snakeman Ik vind het juist positief. Kijk iTunes, dáár zie je door de bomen het bos niet meer. Alles is bij elkaar en een rommeltje. Adobe houd alles lekker los. Als je met het ene programma bezig bent word je niet lastig gevallen door het andere.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @iFlorens
  .
  Dit soort programma’s zorgen er niet voor dat iTunes wel of niet een rommeltje worden. Dat heft gewoon te maken met talent en de juiste mensen het werk laten doen.
  .
  @GodzillaNinja
  .
  Waar het hier om gaat is dat Adobe vroeger met tools en software kwam waar wij van stonden te kijken. Zo dat is vet, gedachte. Dat niemand dit nog ooit gedaan heeft. En als ze het zelf niet konden maken dan kochten ze wel een heel hippe start-up op en integreerde ze die diensten in hun bestaande software, (TypeKit).
  Zelfs dat laatste kan Adobe niet meer anno 2016. Ze kunnen alleen nog maar zelf dingen maken die al gedaan zijn of heel erg hip op dit moment om te voorkomen dat Adobe leden kwijtraakt.
  .
  Dit kost ongeveer 99,- eens per 3 jaar en er zijn nog een aantal van dit soort diensten die dan weer perfect inhaken op Sketch 3. De tool waarvoor sowieso al heel veel UI/UX designers Adobe verlaten. Ik bedoel maar. Zodra dit soort software met een betaalde upgrade komt eens per 2 a 3 jaar dan krijg je ook nog eens vaak een 50% korting op een upgrade licentie. Kortom je werkt met software voor eenmalig 100,-.
  Adobe is niet meer van deze tijd, tenzij je nog steeds op kantoor bezig bent met printen en boekjes ontwerpen en al dat soort 1845 spul, dan moet je natuurlijk gewoon elke maand je Adobe-fee overmaken en lekker blijven werken en dan Adobe gevoel door je bloed laten stromen. Maak jij voor 80% of meer enkel digitale content dan heb jij in 2016 niets meer te zoeken bij Adobe en moet je die centen gewoon in eigen zak houden.
  https://vimeo.com/137078262
  .
  .
  Los van het feit of dit hele mock-up gebeuren echt een nieuw tijd is of enkel alleen een hippe periode valt nog te bezien. Persoonlijk zie ik de meerwaarde niet in van een ontwerp maken van een website, en het dan in zo’n mock-up tool plaatsen zodat mijn klant een Live voorbeeld heeft van hoe zijn site zal reageren. Ik bedoel als hij de pagina’s Home en Contact ziet qua design, dan vraag ik mij af of ik daar extra werk aan moet besteden om deze pagina’s met elkaar te verbinden zodat hij in mijn ontwerp op de button Contact kan drukken en dan de Contact pagina ziet.
  Ik zie de meerwaarde daar niet van maar goed andere mensen mogelijk wel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Btw, Photoshop Elements 14 is ook gelanceerd want het jaar is weer voorbij en mensen moeten nu weer opnieuw betalen.
  .
  150,- betalen voor een app die niet één keer een update heeft gehad in 11 maande tijd en aar jen u alweer een nieuwe versie van ‘moet’ kopen. Dat lijkt mij sterk, dat je als developer niet een paar kleine dingen kunt fixen in een jaar tijd, of dat een app zo perfect is dat er helemaal niets te fixen of verbeteren valt.
  .
  Het zijn echt smerige gangsters bij Adobe. Misbruik maken van de situatie. Mensen kopen deze software omdat geen abonnement willen of niet kunnen betalen maar toch een soort graag Photoshop kwaliteit willen hebben.

  .
  Het is wel een klein beetje verschil met wat de vriendelijke mensen bij Affinity Labs doen in nog geen 8 maanden tijd met hun app. En deze mensen zullen niet elk jaar in juni een betaalde upgrade uitbrengen.

  .
  Nog een mooi voorbeeld waarom een hele doelgroep niets meer te zoeken heeft bij Adobe.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Jongen jongen jongen… Speelt Adobe eindelijk in op de ontwikkelingen in de markt (Sketch/avinety designer e.d) is het weer niet goed. Ja adobe’s software wordt zo langzamerhand oubollig, maar het is nog wel steeds de standaard. Adobe blijft zich gelukkig nog opnieuw uitvinden. Ik ben een trouwe gebruiker van alle Creative Cloud software tot nu toe, ook al draai ik het (creative cloud versies) dan wel illegaal. (Een abonnement voor software is voor mij niet realistisch want freelance) Daarnaast gebruik ik nog steeds met veel plezier mijn legale installatie van CS6. Maar dat hier nu zo’n strijd gevoerd wordt… pfft!!

 • Profielfoto
  McPherson

  @ Shmoo

  Waar check je die ‘App Activity’ in? Ziet er handy uit!

 • Profielfoto
  Shmoo

  @McPherson
  .
  Op AppShopper. Daar heb ik een accountje aangemaakt en dan krijg je mailtjes als iets update of als iets dat je graag wilt hebben afgeprijsd wordt. Ik vind het leuk om software in de gaten te houden of nieuwe software te testen maar ook vooral geen illegale software meer te gebruiken. Als je goed oplet is dat ook helemaal niet meer nodig tegenwoordig zoals films en muziek downlanden ook bijna niet meer nodig is omdat het steeds toegankelijker wordt. Als jij geen 40,- kunt/wilt betalen voor een app met Photoshop kwaliteiten dan moet je je diep schamen.
  http://appshopper.com

 • Profielfoto
  SolidCake

  Het zijn echt smerige gangsters bij Adobe. Misbruik maken van de situatie. Mensen kopen deze software omdat geen abonnement willen of niet kunnen betalen maar toch een soort graag Photoshop kwaliteit willen hebben.

  Beetje te kort door de bocht, Shmoo. Marktleider wordt je niet met de bedrijfsvoering van een ‘smerige gangster’. Niemand dwingt je om er gebruik van te maken. Er zijn genoeg gratis varianten en alternatieven beschikbaar. Als je écht iets tastbaar wilt kopen dan kan je naar de knutselwinkel voor wat potloden en papier. De updates zijn alleen wat minder regelmatig….

  De eerste indrukken van de software is positief! Ik gebruik Sketch zowat fulltime en het is goed om te zien dat het een beetje concurrentie krijgt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Met de Keynote sjablonen van Keynotopia en Apple Keynote kun je ook geweldige mockups maken!