Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 maart 2016

iPad Pro nu ook in 9,7-inch verkrijgbaar

De opvolger van de iPad Air 2 heeft niet langer het label Air, maar is het 9,7-inch broertje van de iPad Pro. Maandagavond onthulde Apple de nieuwe telg in de iPad-familie. Het is niet zomaar verkleinde iPad Pro, het scherm is op een een aantal punten verbeterd.

Nieuw 9,7-inch ‘True Tone’ scherm

Apple heeft de kleine iPad Pro voorzien van een nieuw scherm. Het scherm reflecteert 40 procent minder dan de iPad Air 2, die al behoorlijk ontspiegeld was. De helderheid van het scherm is 500 nits, oftewel 25 procent meer dan de iPad Air 2. De resolutie en het aantal pixels per inch zijn gelijk aan die van de iPad Air 2: 2048 x 1536 pixels en 264 ppi.

Het meest opvallend is een nieuwe functie die True Tone heet. Dit meet het omgevingslicht en past de kleurtemperatuur automatisch aan zodat het scherm minder met de omgeving conflicteert. De functie is optioneel en kan bij grafisch werk uitgeschakeld worden, bij lezen is het volgens Apple dankzij True Tone net alsof je naar papier kijkt.

Uitstekende camera-upgrade

De 9,7-inch iPad Pro heeft ook een betere camera dan zijn grote broer. De fotoresolutie is 12 in plaats van 8 megapixels en kan video in 4K worden opgenomen. In essentie is het dezelfde camera als die in de iPhone 6s. Een compromis is dat deze iets uit te behuizing steekt, al zou dat gezien de grote oppervlakte van de iPad niet voor een instabiele ligging mogen zorgen.

Bijna al goede van de 12,9-inch Pro

Verder heeft de 9,7-inch iPad Pro bijna al het goede van de 12,9-inch iPad Pro. Zo is er ondersteuning voor de Apple Pencil, bevat de iPad vier speakers die afhankelijk van de positie van de iPad altijd voor stereo-geluid zorgen en vormt de snelle A9X-chip het kloppende hart van de 9,7-inch iPad Pro.

Er zijn ook enkele punten waarop de 9,7-inch iPad Pro toch nog een beetje Air is en onder doet voor zijn grote broer. Zo werkt de Lightning-poort nog op basis van USB 2.0 in plaats van USB 3.0, wat de snelheid van bijvoorbeeld foto’s kopiëren niet ten goede komt. Ook heeft de kleine iPad Pro 2 in plaats van 4GB RAM-geheugen.

Accessoires

De 9,7-inch iPad Pro is voorzien van een smart connector voor accessoires. Apple heeft een kleine variant van zijn Smart Keyboard gemaakt dat gebruikt kan worden om productief te typen. In tegenstelling tot de 12,9-inch iPad Pro zijn de toetsen niet even groot als die op een MacBook of Magic Keyboard, dit om het toetsenbord bij de kleinere iPad te laten passen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het is nog niet bekend wanneer de 9,7-inch iPad Pro in Nederland verkrijgbaar is, Apple houdt het op “binnenkort”. De Nederlandse prijzen zijn als volgt:

  • iPad Pro 9,7-inch 32GB Wi-Fi: € 689
  • iPad Pro 9,7-inch 128GB Wi-Fi: € 869
  • iPad Pro 9,7-inch 256GB Wi-Fi: € 1049
  • 4G kost € 150 extra bovenop bovenstaande prijzen.
Reageer op artikel:
iPad Pro nu ook in 9,7-inch verkrijgbaar
Sluiten