iPad Pro nu ook in 9,7-inch verkrijgbaar

32 reacties

De opvolger van de iPad Air 2 heeft niet langer het label Air, maar is het 9,7-inch broertje van de iPad Pro. Maandagavond onthulde Apple de nieuwe telg in de iPad-familie. Het is niet zomaar verkleinde iPad Pro, het scherm is op een een aantal punten verbeterd.

Nieuw 9,7-inch ‘True Tone’ scherm

Apple heeft de kleine iPad Pro voorzien van een nieuw scherm. Het scherm reflecteert 40 procent minder dan de iPad Air 2, die al behoorlijk ontspiegeld was. De helderheid van het scherm is 500 nits, oftewel 25 procent meer dan de iPad Air 2. De resolutie en het aantal pixels per inch zijn gelijk aan die van de iPad Air 2: 2048 x 1536 pixels en 264 ppi.

Het meest opvallend is een nieuwe functie die True Tone heet. Dit meet het omgevingslicht en past de kleurtemperatuur automatisch aan zodat het scherm minder met de omgeving conflicteert. De functie is optioneel en kan bij grafisch werk uitgeschakeld worden, bij lezen is het volgens Apple dankzij True Tone net alsof je naar papier kijkt.
truetone-001

Uitstekende camera-upgrade

De 9,7-inch iPad Pro heeft ook een betere camera dan zijn grote broer. De fotoresolutie is 12 in plaats van 8 megapixels en kan video in 4K worden opgenomen. In essentie is het dezelfde camera als die in de iPhone 6s. Een compromis is dat deze iets uit te behuizing steekt, al zou dat gezien de grote oppervlakte van de iPad niet voor een instabiele ligging mogen zorgen.
ipp-97-camera-16x9

Bijna al goede van de 12,9-inch Pro

Verder heeft de 9,7-inch iPad Pro bijna al het goede van de 12,9-inch iPad Pro. Zo is er ondersteuning voor de Apple Pencil, bevat de iPad vier speakers die afhankelijk van de positie van de iPad altijd voor stereo-geluid zorgen en vormt de snelle A9X-chip het kloppende hart van de 9,7-inch iPad Pro.

Er zijn ook enkele punten waarop de 9,7-inch iPad Pro toch nog een beetje Air is en onder doet voor zijn grote broer. Zo werkt de Lightning-poort nog op basis van USB 2.0 in plaats van USB 3.0, wat de snelheid van bijvoorbeeld foto’s kopiëren niet ten goede komt. Ook heeft de kleine iPad Pro 2 in plaats van 4GB RAM-geheugen.

Accessoires

De 9,7-inch iPad Pro is voorzien van een smart connector voor accessoires. Apple heeft een kleine variant van zijn Smart Keyboard gemaakt dat gebruikt kan worden om productief te typen. In tegenstelling tot de 12,9-inch iPad Pro zijn de toetsen niet even groot als die op een MacBook of Magic Keyboard, dit om het toetsenbord bij de kleinere iPad te laten passen.
keyboards-ipadpro

Prijs en verkrijgbaarheid

Het is nog niet bekend wanneer de 9,7-inch iPad Pro in Nederland verkrijgbaar is, Apple houdt het op “binnenkort”. De Nederlandse prijzen zijn als volgt:

 • iPad Pro 9,7-inch 32GB Wi-Fi: € 689
 • iPad Pro 9,7-inch 128GB Wi-Fi: € 869
 • iPad Pro 9,7-inch 256GB Wi-Fi: € 1049
 • 4G kost € 150 extra bovenop bovenstaande prijzen.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  True tone lekker boeiend. Ik wil gewoon AMOLED!

 • Profielfoto
  Aerea

  En wat jij wil is relevant omdat?

 • Profielfoto
  Ano Niem

  en heeft de tablet vier speakers.

  VIER:shock:

 • Profielfoto
  Ano Niem
 • Profielfoto
  DaveFlash

  hier de Nederlandse prijzen van de iPad Pro 9,7″ uit de Apple Store-app:

  32GB Wifi: € 689,-
  32GB Wifi+4G: € 839,-
  128GB Wifi: € 869,-
  128GB Wifi+4G: € 1019,-
  256GB Wifi: € 1049,-
  256GB Wifi+4G: € 1199,-

  Oh en voor iedereen die iOS 9.3 wil downloaden, heb geduld… iedereen wil nu updated dus Apple’s servers zullen het druk hebben

 • Profielfoto
  Lucas V

  Kan niet updaten naar iOS 9.3

 • Profielfoto
  Dickdewit

  De update is er ook nog niet.

 • Profielfoto
  polansky

  Alles wat ik er zo over hoor doet mij niet verlangen naar een nieuwe iPad.

  Een iPad ‘Pro’ zonder ondersteuning voor Mac OS X is gewoon een next gen iPad, maar niks om voor naar de winkel te hollen.

  Ik denk niet dat dit ding de teruglopende verkoopaantallen van de iPads zal doen omkeren in een nieuwe stijgende lijn. Daarvoor is hij gewoon niet vernieuwend genoeg.

 • Profielfoto
  tomc
 • Profielfoto
  Lucas V

  Dankjewel maar hoe laat komt ie?

 • Profielfoto
  pdeeleman

  update IOS9.3 is makkelijk binnen te halen en te installeren.
  Op mijn iPad pro 12.9 draai ik nu 9.3(13E5233a)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Momenteel is iOS 9.3 nog niet te verkrijgen (bij mij toch niet). Maar ik denk dat ze dat langzaamaan zullen uitrollen, kwestie van de servers te sparen. Het enige “leuk” nieuws, vind ik de 256GB model (de grote iPad weliswaar). Dat ding lijkt me nu eindelijk meer pro richting te gaan en is zeker iets dat ik nu overweeg om te kopen:-)

 • Profielfoto
  Booden

  Welnu pdeeleman, Leg maar eens uit hoe je het dan hebt gedaan?!

 • Profielfoto
  appelman

  Tjonge, ook al zo’n lelijke en onhandig uitstekende lens.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik vind het ook allemaal niet erg spannend. Jammer dat ze voor de iPhone SE een oude kast nemen. Waarschijnlijk omdat de iPhone SE anders de iPhone 6s of 7 kannibaliseert. Beetje jammer…

  De iPad is zoals verwacht, maar snap de benaming niet helemaal 2 iPad Pro’s? Wat is dan de normale iPad?

  En verder stoorde ik me niet heel erg aan de UITstekende camera van mijn iPhone (omdat ik toch een hoesje heb), maar op een iPad lijkt me dat wel irritant als je hem plat zou leggen op tafel en je gaat typen. Had weg gemogen, ik maak toch nooit foto’s met mijn iPad.

  En wat flikt Apple nu elke keer met de opslag…!? Geen 32 GB voor de iPhone SE en geen 64 GB voor de iPad… Dit lijkt een potje klanten irriteren. Als de klant 64 iPad wil dan moet je dat geven. Vorige keren dacht ik dat ze nog een voorraad aan opslag hadden te verkopen, maar dat ze nu weer deze weg inslaan vind ik nu wel irritant.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Dit vindt ik persoonlijk een zeer aantrekkelijke iPad. Ziet er zeer goed uit qua spec’s. Maar een ding vind ik echt een deal-breaker, zeker niet des Apple’s. De camera aan de achterkant steekt uit. Hoe hebben ze daar niet beter naar kunnen kijken. Heb je een mooi duur apparaat wat je op tafel legt, ligt het op een bobbel van een camera. Nu kun je zeggen dat je daar een hoes voor hebt, maar dat vind ik een slecht excuus.

  Verder zet ik mijn vraagtekens bij True-Tone. Leuk voor persoonlijk gebruik maar naar mijn mening zeker niet praktisch in situaties waarin de kleur correct moet zijn. Denk aan bijvoorbeeld foto/video bewerking.

 • Profielfoto
  iDeMi

  … verder stoorde ik me niet heel erg aan de UITstekende camera van mijn iPhone (omdat ik toch een hoesje heb), maar op een iPad lijkt me dat wel irritant als je hem plat zou leggen op tafel en je gaat typen…

  Helemaal mee eens

 • Profielfoto
  Nicolinden

  iOS 9.3 is ook uit nu

 • Profielfoto
  tomc

  Leuk voor persoonlijk gebruik maar naar mijn mening zeker niet praktisch in situaties waarin de kleur correct moet zijn. Denk aan bijvoorbeeld foto/video bewerking.

  Precies! Leuk als je ’s avonds onder kunstlicht hebt zitten werken aan een documenten en je de volgende ochtend onder daglicht ziet dat je kleuren helemaal belabberd zijn.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik dacht voordat de Keynote begon
  Het wordt tijd om mijn iPhone 4 in te ruilen voor de SE
  De specs zijn prima maar met een prijs van 589 euro voor de 64GB-veriant
  Vind ik hem flink aan de prijs, dus niet comparatieve met een Andriod telefoon met betere specs

  Ik dank, dat ik nu een Synolegy 216 NAS koop met 2*3 TByte
  Lijkt mij een beter investering

  Mijn iPad 4 moet nog minimaal een jaar mee.
  De iPad air2 voor rond de €399,– is denk ik voor velen wel interessant

  Kijken wat Apple in het najaar doet
  En natuurlijk de reviews op Tweakers.net afwachten

 • Profielfoto
  WillemZ

  In Android wereld zijn de prijzen strak laag en voor velen de reden om maar nooit aan Apple te beginnen.
  Het is toch het nadeel van een gesloten systeem. De positie van Apple is veel te dominant. Het zorgt voor hoge prijzen en ze moeten oppassen dat ze te weinig gaan innoveren.
  Wat al in het commentaar werd gezegd (complimenten jongens, de stream en het begeleidende commentaar was weer genieten!) zijn het vooral technische specs die verkocht worden.
  Evolutie, geen revolutie.

  En de uitstekende camera op de iPad… dat had letterlijk niet zo moeten zijn. Een echte misser die weer een mooi argument gaat geven voor de iPad Pro Mini 3.
  Verder een mooi ding voor wie er dagelijks op werkt.

 • Profielfoto
  nebilem

  689 euro gaat nergens meer over.

 • Profielfoto
  Kevin

  Apple lijkt de laatste jaren echt keihard haar best te doen om met producten aan te komen zetten waar bijna niemand op zit te wachten. Weer een gemiste kans.. iPad Pro en Apple Watch zijn naar mijn mening echt de stomste producten waar ze de focus op kunnen leggen.

  Apple Watch is een enorme flop gebleken, daar ga je gewoon geen event meer omheen bouwen. iPad Pro, is niet eens “Pro” te noemen zolang het op iOS draait. De Surface Pro, dat is een veel beter alternatief als tablet-formaat voor professioneel gebruik.

  En dan heb ik het nog niet eens over een iPhone-model uit 2012 gehad dat ze opnieuw op de markt brengen. Daar wil ik ook geen woorden meer aan vuil maken.

  Steve, rest in peace.

 • Profielfoto
  checkpointx

  Zie net wel dat de ipad pro 9,7 inch slechts usb 2 over lightning kan terwijl de 12″ usb 3 ondersteunt…

  aparte keuze…

  http://www.apple.com/nl/shop/product/MK0W2/lightning-naar-usb-3-camera-adapter?fnode=37

  staat onderaan deze site..

 • Profielfoto
  onfire

  Ben al jaren Apple fan, fantastische producten maar men is nu wel aan het uithollen van de producten. The best (same) phone ever. The best… the best… of the same.
  Er komen alleen varianten van het zelfde in verschillende maten en voor elk budget maar niet het nieuwste van wat er nog niet was/is.

  *** dat is uitholling van de range ***

  Vind het een beetje slappe vertoning. Leuk dat je ziektes kunt opsporen en kunt delen met de hele wereld maar maak eens wat nieuws/unieks/wat er nog niet is.

  Waarom zou ik het willen en moeten kopen…

  P.s. iemand nog interesse een minidisk? van Sony

 • Profielfoto
  oblomov

  Dit vindt ik persoonlijk een zeer aantrekkelijke iPad. Ziet er zeer goed uit qua spec’s. Maar een ding vind ik echt een deal-breaker, zeker niet des Apple’s. De camera aan de achterkant steekt uit. Hoe hebben ze daar niet beter naar kunnen kijken. Heb je een mooi duur apparaat wat je op tafel legt, ligt het op een bobbel van een camera. Nu kun je zeggen dat je daar een hoes voor hebt, maar dat vind ik een slecht excuus.

  Verder zet ik mijn vraagtekens bij True-Tone. Leuk voor persoonlijk gebruik maar naar mijn mening zeker niet praktisch in situaties waarin de kleur correct moet zijn. Denk aan bijvoorbeeld foto/video bewerking.

  Voor foto/video bewerking, of als je er niet van gediend bent, zet je de True-Tone gewoon uit!!!!!!!!!!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Net geüpdatet naar iOS 9.3

  Het activeren naar iCloud was K.t
  De activerings servers waren niet beschikbaar

  Dus mijn iPad geactiveerd via iTunes

  Mijn iPad 4 voelt wel snel aan voor een ipad4

 • Profielfoto
  iMac Lover

  True Tone niet beschikbaar op de ipad4

 • Profielfoto
  RJG

  Ik ben aan een nieuwe iPad toe en ik heb hier op gewacht.
  Twijfel nu toch, vind de Pro erg duur terwijl de iPad Air2 al weer op leeftijd is.
  Tja, een uitstekende camera, beetje onnozel en dat terwijl ik in mijn iPad de camera zelden gebruikt.
  Zoals eerder opgemerkt, snap niets van dat geheugen beleid, beetje jammer.

 • Profielfoto
  App69

  Was ook van plan de nieuwe iPad aan te schaffen maar die Europese prijzen zijn er echt over.
  Dan maar een Air 2.

  terwijl de iPad Air2 al weer op leeftijd is.

  Vind ik onzin.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  True Tone niet beschikbaar op de ipad4

  @iMac Lover: daar heb je bepaalde sensoren bij nodig die vooralsnog alleen op de die nieuwe iPad Pro 9.7″ zitten.

  Verder v.w.b. het event… laten we het erop houden dat ik geen doelgroep was. Te weinig interessants voor teveel geld. Ik wacht wel op een Mac + OSX event in juli/september.

 • Profielfoto
  Ano Niem