Video toont potentie dual camera iPhone 7

12 reacties

Naar verluidt wordt de iPhone 7 (Plus) uitgerust met dual-camerasysteem. De twee camerasensoren kunnen samen met een slim algoritme onder andere 2 tot 3x ‘optische zoom’ in een smartphone mogelijk maken. In de praktijk blijkt dat goed te werken.

CNET maakte tijdens het Mobile World Congres een video van een systeem met twee camera­sensoren en toont het verschil met de iPhone 6s. Dat geeft een goed beeld van wat we van de iPhone 7 kunnen verwachten.

Optische zoom, minder ruis

Naast significant verbeterde optische zoom is er ook minder ruis en motion blur zichtbaar. Dat laatste ontstaan bij kleine bewegingen na het scherpstellen van de camera. De video toont een cameramodule van Corephotonics.

Hoe het werkt

Apple kocht het bedrijf LinX, dat een vergelijkbare techniek gebruikt. De sensoren hebben verschillende brandpuntsafstanden, de eerste heeft een breed gezichtsveld en de ander een telelens voor objecten op grote afstand. Het algoritme combineert de beelden slim en maakt zo 2 tot 3x ‘optische zoom’ mogelijk. In het verleden hebben smartphones ook twee lenzen gebruikt voor het maken van 3D-beelden met diepte, maar daar heeft Apple naar verluidt geen interesse in.

dual-zoooommmmm
Klik/tap voor groter.

De iPhone 7 komt in september uit en volgens recente geruchten krijgt alleen de 5,5-inch iPhone 7 Plus het dual-camerasysteem. Liever geen video? Bekijk de vergelijking in bovenstaande afbeelding die een uitsnede toont van een foto gemaakt met maximale zoom. Vergroot de afbeelding en let op de scherpe tekst en korreligheid.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Pokerface

  Dat verschil op die foto is wel enorm zeg! Is die huidige camera dan zo slecht of is die nieuwe echt super goed?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik wil niet veel zeggen maar als de linkerkant een foto is die genomen zou zijn met de iPhone 6s Plus dan is die kwaliteit wel heel erg slecht. En nu druk ik mij nog wel heel zachtjes uit.
  Mijn iPhone 5c kan dat nog beter en scherper fotograferen.

  Ik ben zo nieuwsgierig naar de prijs van de iPhone 6c en iPad Air 3. Waarom komt die informatie maar niet naar buiten – nog ruw 3 weken te gaan en we weten nog steeds drie keer niks. Alleen maar onzin nieuws rondom Apple deze dagen.
  Ik wil weten of ik geld opzij moet zetten voor deze nieuwe producten of dat ik mijn iPhone 5c nog een jaartje langer kan gebruiken.

 • Profielfoto
  s17574

  Balen zeg! Wil de iPhone 7 met dubbele camera maar geen 5,5″…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Pokerface @Shmoo: houden jullie er rekening mee dat dit een stuk is dat is uitgesneden uit een foto gemaakt met maximale zoom? (ik zal het nog even verduidelijken in het artikel).

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Apple had toch ook een oogje (pun intended…) laten vallen op Lytro.com en hun tehniek om met 1 foto verschillende focuspunten achteraf nog in te stellen? Zou aardig moeten lukken met 2 ogen, denk ik zo.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Lijkt idd wel heel goed! Ben zo benieuwd naar de iPhone 7. Ik ging normaal met de “S” serie meegaan. Maar aangezien ik nog met mijn iPhone 5 zit en de iphone 7 er aan zit te komen ga ik echt niet de 6s gaan kopen en nog wachten op de 7s ga ik denk ik niet kunnen laten:P

  @Shmoo: als ze de iPhone “6c” binnen 3 weken gaan voorstellen wanneer gaat die dan in de verkoop gaan denk je? Meestal is dat toch enige maanden nadien, dus moet je sowieso nog even door met je 5c. Enfin, we zien het wel zeker ?

  @s17574: ik wil eigenlijk ook liever de kleinere iPhone… Maar als er sprake is van een dual camera, enkel in de grotere dan zal ik dat denk ik wel opofferen en toch voor de grotere gaan:P

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo: als ze de iPhone “6c” binnen 3 weken gaan voorstellen wanneer gaat die dan in de verkoop gaan denk je? Meestal is dat toch enige maanden nadien, dus moet je sowieso nog even door met je 5c. Enfin, we zien het wel zeker ?

  .
  Volgens de geruchten zouden de eerste telefoons en iPad al 3 dagen later over de toonbank kunnen gaan. Goed dat is natuurlijk voor echte fans die naar de Apple Store gaan. Dat doe ik niet ik verwacht dat binnen 2 weken iedereen zo’n ding wel kan kopen ergens in de buurt.
  .
  Mijn iPhone 5c voldoet prima, voor het geen dat ik met een telefoon doe is dat prima toestel. Het enige dat mij een beetje tegen staat is het 32-bit motortje, 8GB ipv 16GB en dat er geen AdBlock app op geïnstalleerd kan worden.
  .
  Als de iPhone 6c meer gaat kosten dan de iPhone 5s nu dan hoef ik hem sowieso al niet. Ik verwacht dat de 6c een paar tientjes goedkoper zal zijn dan de iPhone 5s nu.

 • Profielfoto
  maxtje

  PUFFLE SPOTTED #goodoldcptimes:razz:

 • Profielfoto
  Kees123

  @s17574

  En dat is precies wat er misgaat bij Apple tegenwoordig. De toestellen zijn al duur, maar een bepaalde functie alleen in je allerduurste toestel stoppen vind ik best belachelijk. De iPhone 6s is bijvoorbeeld net zo high-end als de iPhone 6s Plus, maar toch heeft ie geen optische beeld stabilisatie. En nee, de iPhone 6s is zeker niet te klein om er OIS in te stoppen. Ben heel benieuwd wat ze ervan maken dit jaar, want voor mijn idee is bijvoorbeeld een Samsung behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Moet gelijk even m’n mond spoelen nu ik dit gezegd heb, maar feiten zijn feiten en die kun je niet ontkennen.

 • Profielfoto
  Bianco

  En die Samsung kosten niets? Die zijn net zo duur als de iPhones!

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Bianco: de S6 was na een maand al 100 euro goedkoper en is inmiddels voor 445 euro op te pikken. Dat zegt ook iets over de waardevastheid van die dingen maar ze zijn zeker niet net zo duur als iPhones.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik heb deze test even gedaan met mijn simpele iphone 6 en ik krijg een scherp plaatje van de tekst die 170 cm verwijdert is van mijn camera maximaal ingezoomd.
  Ik krijg dus sterk de indruk dat met het resultaat behoorlijk beïnvloed.