Uitgezocht: CleanMyMac gebruiken of niet?

25 reacties

Een van de meestgestelde vragen in onze community is of CleanMyMac een betrouwbaar en aan te raden hulpprogramma is. De software wordt net als het beruchte MacKeeper (gebruik afgeraden) met banners op veel plaatsen aangeprezen.

In tegenstelling tot MacKeeper gebruikt CleanMyMac (€ 39,99) geen fake pop-ups die claimen een virus te hebben gevonden. Dat is positief. De rest ook? Wij onderzochten wat CleanMyMac doet en of het effectief is.

De eigenaar: MacPaw

CleanMyMac is van MacPaw, een bedrijf uit Oekraïne dat ook een kantoor in California heeft. Het maakt enkele iOS-apps, maar houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van hulpprogramma’s. De reputatie van MacPaw is in orde, het bedrijf is vrij transparant en plaatst op Facebook foto’s van bijvoorbeeld teamuitjes en events op kantoor. Er wordt wel eens samengewerkt met de Nationale Technische Universiteit van Oekraïne. Er zijn geen rechtszaken of onregelmatigheden rondom het bedrijf.

De claims

CleanMyMac presenteert zich als software die helpt bij het monitoren van de technische staat van je Mac en het opruimen van onnodige bestanden. Die claims worden waargemaakt en de interface is overzichtelijk. Op onze Mac kon CleanMyMac 21GB vrijmaken. De interface toont een overzicht in grote lijnen, maar het is ook mogelijk om individuele onderdelen uit te schakelen en te bekijken welke mappen en bestanden opgeruimd worden. Beter dan de concurrentie doet CleanMyMac het overigens niet, op dezelfde Mac wist CCleaner (gratis) ook 19GB aan overbodige bestanden te vinden.

Schermafbeelding 2016-02-08 om 16.57.58
Klik/tap voor groter.

Veiligheid

De interface zit vol met geruststellende woorden als ‘veilige opruiming’ en ‘slimme optimalisaties’. We hebben CleanMyMac een week lang iedere dag alle mogelijke optimalisaties laten uitvoeren en onze Mac werkt nog steeds. Technisch gezien kan er ook weinig fout gaan aangezien de software vooral tijdelijke en oude bestanden (caches) verwijderd. Denk aan tijdelijke internetbestanden, oude iTunes-backups, logbestanden en taalbestanden. De prullenbak wordt ook voor je geleegd. Het is een beproefd recept waarbij weinig fout kan gaan.

Effectiviteit

Het verwijderen van tijdelijke bestanden en legen van caches levert op korte termijn een berg extra schijfruimte op. Op lange termijn is het voordeel niet blijvend. Bij gebruik van applicaties worden caches opnieuw gevuld en tijdelijke bestanden opnieuw aangemaakt. Apps zijn nu eenmaal gemaakt om met behulp van tijdelijke bestanden zo snel mogelijk te werken.

De enige acties die permanent meer schijfruimte opleveren zijn het verwijderden van taalbestanden en iTunes-backups. Dan blijft van de 21GB effectief nog 2GB over. Het verwijderen van tijdelijke bestanden en legen van caches kan bovendien tijdelijk voor een tragere Mac zorgen, tijdelijke bestanden moeten immers opnieuw aangemaakt worden. Op lange termijn kan CleanMyMac dan ook niet effectiever zijn dan het regelmatig wissen van tijdelijke internetbestanden en legen van de prullenbak.

Schermafbeelding 2016-02-08 om 17.11.54
Klik/tap voor groter.

Onderhoud

Naast het opruimen van bestanden biedt CleanMyMac ook een aantal tools voor onderhoud. Er zijn scripts die het systeem beloven te optimaliseren, de Mail-app en zoekfunctie van OS X sneller maken door de indexering opnieuw te doen en nog een aantal functies die de harde schijf controleren. Voor allemaal geldt dat OS X het ook zelf kan en doet als het nodig is. Er is geen reden om deze onderhoudstaken uit te voeren als een Mac goed werkt.

Schermafbeelding 2016-02-08 om 17.21.03
Klik/tap voor groter.

Privacy en Extra’s

Onder de menu’s privacy en extensies zijn nog wat hulpprogramma’s te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld in een centrale interface Safari-extensies uitschakelen, bepalen welke applicaties bij het opstarten openen en de browsergeschiedenis wissen. Het zijn acties die handig in een scherm gegroepeerd zijn, maar met een paar klikken ook binnen Safari of via het Dock uit te voeren zijn. Een laatste extra is het CleanMyMac-menu dat waarschuwt als de prullenmand vol zit, je weinig vrije ruimte hebt, programma’s vastlopen of het RAM-geheugen vol is. Ook hiervoor geldt: handig gegroepeerd, maar niet essentieel.

Schermafbeelding 2016-02-08 om 17.31.21
Klik/tap voor groter.

Conclusie

CleanMyMac is in tegenstelling tot MacKeeper geen scam, maar een prima gemaakte app die je op een overzichtelijke manier ruimte vrij laat maken en technisch gezien alle beloftes nakomt. Een groot deel van de functionaliteit is echter niet langer dan een paar dagen effectief, overbodig of zit ook in OS X. CleanMyMac pakt het mooi samen en legt goed uit wat functies doen, maar nodig is het allemaal niet.

Als je het fijn vindt om af en toe een berg tijdelijke bestanden met een druk op de knop weg te gooien, doen de gratis apps CCleaner of OnyX het ook prima. Ze zijn niet zo mooi vormgegeven als CleanMyMac, maar een strakke interface rechtvaardigt de prijs van € 39,95 niet. Ons advies: verwijder af en toe je tijdelijke internetbestanden, leeg de prullenbak op tijd en gebruik je Mac vooral lekker zonder onderhoudsalerts en monitoring van apps zoals deze.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Niekw

  Wat is er mis met OnyX? Gebruik dat programma al jaren zonder problemen en is 100% gratis.

 • Profielfoto
  René Wissink

  Heb net CCleaner gebruikt en is helemaal
  Ok!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goed bezig Raymon.(y)
  .
  Dit soort informatie kunnen we goed gebruiken in de toekomst om naar te linken.

 • Profielfoto
  Edwin

  Goede duidelijke recentie waar we wat aan hebben! Wat ik eigenlijk al een beetje verwachtte blijken dit soort programma’s dus inderdaad NIET nodig te zijn. Beter niet rommelen aan OS X dus! ?

 • Profielfoto
  Ricardo Snoek

  Ik gebruik CleanMyMac al een tijdje (ongeveer 3 jaar). Eigenlijk gebruik ik CleanMyMac niet zeer regelmatig, maar ik vind het wel handig om een app volledig te verwijderen (inclusief settings, ghost files en andere rommel die een app achterlaat). Ik heb de app ooit eens in een bundel gekocht voor een paar euro, dus de prijs is dan te verwaarlozen met het beetje gemak wat het biedt.

 • Profielfoto
  mslik

  Ik gebruik dit programma al jaren met grote tevredenheid. Lekker makkelijk alles bij elkaar.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik gebruik die app niet en kan daar dus ook niet over oordelen. Wèl vind ik het bedenkelijk dat ze zulke aggressieve en bedrieglijke methoden gebruiken om zich op je schijf te installeren. Zoals bijv. verborgen in een MacUpdate Installer van een 3e product. Zéker voor een app die je mac zou moeten opschonen en notabene onnodige bestanden zou moeten verwijderen vind ik dit bedenkelijk!

 • Profielfoto
  Afroman

  http://www.appletips.nl/vandaag-in-de-mac-app-store/

  vandaag zelfs gratis.

  Maar ik ga het niet gebruiken. Het werkt hier al 8 jaar goed zonder hulpprogramma’s. Dus ik hou dat zo. If it ain’t broken, don’t fix it.

 • Profielfoto
  Night

  Kort door de bocht: het programma vertraagd de werking van je Mac eerder dat dat er een verbetering optreed.:-)

 • Profielfoto
  Charles Toepoel

  “Ons advies: verwijder af en toe je tijdelijke internetbestanden, leeg de prullenbak op tijd”. Sure. Waar ik de meeste rotzooi uit haal is /Library/Caches en ~/Library/Caches , handmatig. Maar voor iedereen die geen zin heeft in, of geen kennis heeft van, terminal, is cleanmymac een aanrader

 • Profielfoto
  madcat

  http://www.appletips.nl/vandaag-in-de-mac-app-store/

  vandaag zelfs gratis.

  Maar ik ga het niet gebruiken. Het werkt hier al 8 jaar goed zonder hulpprogramma’s. Dus ik hou dat zo. If it ain’t broken, don’t fix it.

  hoezo is CleanMyMac vandaag gratis, zie het nergens.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Maar als dit zo goed werkt, waarom zou apple deze functies dan niet zelf in osx maken…

  Soort idee van krijg de bwm gratis, maar brandstof filter ga ik nog even van ander merk aanschaffen zodat ik meer kofferbak ruimte heb of net even die 2pk meer….
  Want als bmw echt een toevoeging had gevonden, hadden ze wel iets mee gedaan toch?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Maar als dit zo goed werkt, waarom zou apple deze functies dan niet zelf in osx maken…

  Ik denk dat menig serieus Apple gebruiker meer dan een paar namen op kunnen noemen die Apple gerust zou kunnen inbouwen.

  Een daarvan is DaisyDisk, maar ook AppCleaner zou erg prettig zijn.

  Maar in principe hebben ze het al ingebouwd, in iedere app apart. Ze hebben geen ‘Clean center’ o.i.d. Dat is correct. Apple bouwt de basis en derde partijen bouwen die uitbreidingen. Zo heb je Sublime Text, maar kan je ook html schrijven in Notities. Heb je Wunderlist, maar ook ‘taken’. Airmail en Mail.app, en zijn de teken apps i.p.v. Voorvertoning enigszins een vergelijking?

  Hoe dan ook, je snapt het.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Maar als dit zo goed werkt, waarom zou apple deze functies dan niet zelf in osx maken…

  Soort idee van krijg de bwm gratis, maar brandstof filter ga ik nog even van ander merk aanschaffen zodat ik meer kofferbak ruimte heb of net even die 2pk meer….
  Want als bmw echt een toevoeging had gevonden, hadden ze wel iets mee gedaan toch?

  Dat klopt niet helemaal, een beetje BMW diesel is na chiptuning pittiger én een stuk zuiniger.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Toen ik pas mijn Mac mini had, heb ik CleanMyMac 2 gekocht

  Nadat 30 jaar met Windows heb gewerkt, vond ik CleanMyMac voor OSX een prima programma.
  Ik wist namelijk niets van OSX in den beginnen, om bv een programma te verwijderen van mijn Mac met al zijn library bestanden.

  Ik vind het een handig programma om mijn Mac te schonen, het legen van mijn prullenbak gaat met CleanMyMac veel vlotter, dan zonder dit programma

  Ik vind CCleaner crap in iedergeval onder Windows, de registercleaner in CCleaner is heel slecht. Waardoor Windows regelmatig niet meer opstart.

  Nu CleanMyMac is niet meer echt nodig, mijn kennis is nu dus danig goed van OSX dat ik ook zonder zou kunnen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik gebruik die app niet en kan daar dus ook niet over oordelen. Wèl vind ik het bedenkelijk dat ze zulke agressieve en bedrieglijke methoden gebruiken om zich op je schijf te installeren…

  .
  Nu heb je het over een andere app dan CleanMyMac mag ik aannemen??

  Want dat gebeurt hier absoluut niet namelijk!

 • Profielfoto
  Facundo

  Nee, ik heb dit op MacUpdate ondervonden. In een MacUpdate installer voor Etre Check. En blijkbaar was ik niet de enige, gezien de vele woedende reacties. Heb sindsdien nooit meer iets via MacUpdate gedownload.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacUpdate is een redelijke spamsite.
  Geen enkele reden om daar je software vandaan te halen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Tot een half jaar geleden was MacUpdate betrouwbaar, in al die jaren nooit problemen gehad. Toen gingen ze over op hun nieuwe ‘verdien’model.
  MacUpdate was een goede site om elke dag ff te kijken wat er zo al uit kwam aan nieuwe software en waar updates van uitkwamen. En kon je meteen de ervaringen van gebruikers lezen. En, tot een half jaar geleden, was het volkomen safe om direct vandaan te downloaden. Helaas zijn ze VersionTracker/CNet en al die andere downloadsites achterna gegaan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Computeren is nog niet zo makkelijk als ik het zo lees.. Wat mensen allemaal uitvreten met hun computer, ik vraag me af hoe die mensen elke dag weer thuis komen.

 • Profielfoto
  Qmedia.nu

  Inderdaad, voor de meest genoemde onschuldige dingen gebruik ik CleanMyMac ook graag maar ik gebruik ook heel veel een kleine tool van CMM om mijn Interne geheugen weer vrij te maken. Sinds El Captain loop dit bij zware bewerkingen zoals FCPX snel vol en in het dashboard van CMM staat een handige tool om dit weer te verhelpen. Is een dergelijke functie ook in IOS te vinden?

 • Profielfoto
  Blackie

  Prima applicatie die gewoon de boel even schoonmaakt. Natuurlijk kan je alles zelf gaan doen, maar dat is gedoe. En mensen hebben nu eenmaal een Mac om geen gedoe te hebben…
  Dus een zeer welkome applicatie.

  Net zoals DiskWarrior bijvoorbeeld;-)

 • Profielfoto
  jeff

  ik heb CMM ooit eens geprobeerd en daarna verwijderd. Althans dat dacht ik. Maar ik krijg nu om de paar weken een pop up rechtsbovenin die me aanspoort om CMM te draaien. Ergerlijk, want als ik in de Finder naar CMM zoek, vindt hij niks. Er blijft dus ergens een stukje programmatuur achter na het verwijderen, wat ik erg klungelig vind.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dan had je CleanMyMac maar moeten gebruiken hè?!:)

 • Profielfoto
  mjsmit

  Ik gebruik CleanmyMac als jaren naar tevredenheid. Lekker makkelijk.