Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 februari 2016

TomTom Go: compleet nieuwe iOS-app, deels gratis

Het Nederlandse TomTom heeft zijn iPhone-apps flink op de schop gegooid. Het is niet meer nodig aparte apps per werelddeel te kopen, maar alle kaarten zijn voortaan in één app verpakt. TomTom Go Mobile is voor 75 kilometer per maand gratis.

De app is zojuist in de App Store verschenen en heeft dezelfde interface als de TomTom GO navigatietoestellen. De app is voor 75 kilometer per maand gratis. Onbeperkt navigeren kost € 19,99 (1 jaar) of € 44,99 (3 jaar).

Kaarten offline, real-time info

Bij het opstarten van de app wordt je eerst gevraagd om een of meerdere kaarten offline te downloaden. Dat is de filosofie van de app, de kaarten worden offline gedownload en andere diensten zoals verkeersinformatie en flitsers worden via de mobiele dataverbinding opgehaald. Je kunt kiezen uit 150 landen, van de VS tot Australië en kaarten later verwijderen of toevoegen. Gebruikers van een 16GB iPhone zullen zuinig aan moeten doen. De kaart van de Benelux is 440MB, maar Europa is bijna 7GB.

Nieuwe, bekende interface

Wie bekend is met een navigatietoestel uit de TomTom Go serie zal de interface bekend voorkomen. De iOS-app is nu gelijk aan die van de hardwarematige systemen en dat komt de leesbaarheid van de app zeker ten goede. De knoppen zijn groot genoeg en zitten op logische plaatsen. TomTom heeft zijn best gedaan om overbodige functies te schrappen of verbergen. Zo is het uiterlijk van de app minder aanpasbaar en zijn stemmen die de systeemtaal van de iPhone niet spreken standaard verborgen.

Abonnementsmodel met 75km gratis

Ook TomTom introduceert een abonnementsmodel. Wie alleen korte afstanden aflegt, komt waarschijnlijk toe met de 75 gratis kilometers per maand. Onbeperkt gebruik kost € 19,99  per jaar 1 jaar of € 44,99 voor 3 jaar. TomTom Benelux koste voorheen eenmalig € 39,99 als losse app en voor live services met flitsers moet € 19 per maand betaald worden. In de app zijn deze functies inclusief:

  • Lifetime Flitsers: ontvang waarschuwingen voor vaste of mobiele flitsers.
  • Offline kaarten: kaarten worden opgeslagen op de device, dus verbruiken geen extra data bij verbruik.
  • POIs: alle bruikbare points-of-interest zijn in de app aanwezig.
  • Snel zoeken: TomToms intelligente zoeksysteem begint met zoeken zodra je begint te typen.
  • Adressen kopiëren: simpel locaties selecteren van andere apps of websites door ze in de app te plakken.
  • Tap and go: klik op de gewenste locatie op de kaart en je bent onderweg.
  • Geavanceerde rijbaanbegeleiding: zie duidelijk waar je moet voorsorteren op grote kruispunten.

Bestaande gebruikers upgraden in maart

Nederland is het eerste land waar de nieuwe TomTom iOS-app gelanceerd is. In maart volgt de wereldwijde uitrol, dan krijgen ook bestaande gebruikers van TomTom-apps de mogelijkheid om kosteloos te upgraden naar een 3-jarig abonnement. Dit aanbod verschijnt dan in de oude apps, die blijven overigens bruikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
TomTom Go: compleet nieuwe iOS-app, deels gratis
Sluiten