Swift met Apple’s zegen naar Android

8 reacties

Apple’s eigen programmeertaal Swift werd eind 2015 open source, wat wil zeggen dat iedereen de broncode kan inzien en aanpassen. Dat heeft al tot een Ubuntu/Linux-versie van Swift geleid en nu komt Apple’s programmeertaal ook naar Android.

Op GitHub is een programmeur van Facebook begonnen aan de Android-versie. Hoewel het geheel nog niet af is, dragen Apple-medewerkers al volop bij. Chris Lattner, bedenker van Swift, noemt het awesome.

De uitbreiding is momenteel een ‘pull request’, dat wil zeggen dat het een voortel is dat kan worden opgenomen in het project. Er moet nog wel aan een aantal criteria voldaan worden, daar werken nu 21 mensen -vrijwilligers en Apple-ontwikkelaars- collectief aan.

lattner-android-001
Chris Lattner, bedenker van Swift, geeft zijn zegen. (klik/tap voor groter).

Cross-platform ontwikkelen

Met een Android-versie van Swift wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om een iOS en Android-versie van hun app uit te brengen. De logica (achterkant) van de app hoeft maar een keer geschreven te worden, alleen de interface is in dat geval verschillend. Nu Swift er ook voor (Ubuntu) Linux is, kunnen praktisch alle lagen voor een app in één taal gemaakt worden. In de toekomst kan Apple ook de antieke webobjects die voor de achterkant van iTunes en de App Store worden gebruikt vervangen door Swift.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Goed nieuws. Dit helpt mee aan een bredere acceptatie (onder developers) van Swift.

 • Profielfoto
  nomac

  Nu nog leren programmeren met Swift;)

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Zou dit voor een stuk de doodsteek van Java kunnen zijn?

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Beste (potentiële) Swift ontwikkelaars,
  Via de iOSacademie kun je de uitstekende Nederlandstalige cursussen/boeken van Roelf Sluman aanschaffen. Gebruik deze zelf voor het ontwikkelen van iOS en OSX apps.

  Roelf is druk doende een platform-onafhankelijk Swift boek te schrijven. De eerste hoofdstukken zijn al beschikbaar. Deze hulp kan je sneller en trefzekerder op weg helpen. Doe er je eigen voordeel mee!!

 • Profielfoto
  bugboy

  Wordt alleen de taal Swift overgezet of wordt er ook een standaard bibliotheek met functies overgezet? Een taal is één ding, maar om de voordelen van cross-platform echt te kunnen gebruiken zou het ook handig zijn dat er een set aan standaard bibliotheken wordt gebundeld. Aangezien Apple de meeste functies uit zijn platform afhankelijke bibliotheken haalt zie ik cross-platform ontwikkeling met Swift nog niet zo heel erg zitten.

  Het .NET alternatief met Mono (en het opkomende .NET core) lijkt me completer. Daar heb je goede libraries voor networking, XML, JSON, text encoding, task-based/async … die je in vrijwel elke applicatie nodig hebt. Benieuwd waar het naartoe gaat. Beide talen zijn erg krachtig met een redelijke developer achterban.

 • Profielfoto
  defores

  Mijn ervaring met Swift is zeer positief maar dan wel in combinatie van Xcode.
  Als Apple Xcode ook naar de Linux platform brengt heb je een krachtige IDE te pakken.

  Echter heb ik weinig vertrouwen in cross platform oplossingen. Momenteel bestaan er geen goede cross-platform oplossingen (omslachtig, bugs en achter de feiten aan) bovendien zijn ze helemaal niet zo native als men beweerd.

  @fredmatrack
  Dat lijkt me niet Java word nog heel veel gebruikt, net als C/C++ die verdwijnen niet (dat is maar goed ook).

 • Profielfoto
  Martink

  “Met een Android-versie van Swift wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om een iOS en Android-versie van hun app uit te brengen.”

  Je moet als developer wel veel rekening meehouden met de api’s die het systeem aanbied. Programmeren zou ongeveer zelfde gaan. Maar Api’s voor aanspreken van geluid of camera zullen zoveel anders zijn op android en iOS. Tevens verwacht je ook dat de interface ook rekening houdt met het OS. Op android verwacht je een terugknop onderin. en bij iOS bovenin bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Met iets als facebook als bron haak ik direct af.