‘Siri komt in het najaar naar OS X 10.12’

34 reacties

Apple’s virtuele assistent gaat dit jaar de overstap maken van iOS naar OS X. Volgens de doorgaans betrouwbare bronnen van Mark Gurman (9to5Mac) is een Siri-variant voor OS X in ontwikkeling. We zien de virtuele assistent waarschijnlijk in de volgende OS X-versie.

Volgens Gurman is Apple al sinds 2012 aan het testen met Siri voor OS X. De virtuele assistent zou naast de klok en spotlight in de rechter bovenhoek van het scherm komen en door middel van ‘Hey Siri’ te activeren zijn.

OS X 10.12 heeft codenaam ‘Fuji’ en wordt in juni tijdens WWDC 2016 gepresenteerd. De opvolger van OS X 10.11 El Capitan wordt na een betaperiode in september verwacht. Naast activatie via een icoon in het menu rechtsboven, zou er ook een sneltoets voor het activeren van Siri komen. De functionaliteit zou verder gelijk zijn aan Siri op iOS.

[Uitgelichte afbeelding: Mock-up door Michael Steeber]

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Als dit net zo ruk en halfbakken werkt als in iOS mag het wat mij betreft achterwege blijven.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ze zullen wel moeten nadat Microsoft met Cortana aan kwam.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Siri werkt op iOS geweldig, ik weet niet welke problemen jij ervaart? Gebruik het dagelijks. Wel voornamelijk voor de standaard dingen zoals muziek, sms en wekker en nog niet voor agenda punten, alhoewel dat werkt in mijn ervaring. Het kan nog wel beter.

  Ik zeg keihard doen. Gewoon gaaf. Nuttig zullen we vanzelf zien. Spotlight werkt namelijk ook erg goed en met de uitbreiding met Alfred kan je er vrijwel alles mee doen.

 • Profielfoto
  puccini

  Als het werk zoals nu op de iPhone laat dan maar zitten!
  Daar zit m.i. niemand op te wachten !

 • Profielfoto
  Shmoo

  Siri werkt op iOS geweldig, ik weet niet welke problemen jij ervaart? Gebruik het dagelijks. Wel voornamelijk voor de standaard dingen zoals muziek

  .
  Wat doe jij dan met muziek?
  .
  Ik gebruik Siri totaal niet omdat het niets toevoegt. Ik had ooit één functie waar ik dacht dat het mij bij zou kunnen helpen en dat was om via spraak, tijdens het hardlopen mijn muziek te bedienen. Onmogelijk blijkt. Siri ( via Apple Watch ) + muziek/geluid beheren is schijnbaar onmogelijk.

 • Profielfoto
  pruus

  heb ik straks iemand om mee te praten…

 • Profielfoto
  jackybe67

  Als dit zo goed gaat werken als op mijn iPhone, ben ik heel blij.

 • Profielfoto
  Usain

  He j.a.r.v.i.s

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik gebruik Siri zowat dagelijks op m’n iPhone, maar op m’n Mac heb ik er geen behoefte aan. Daar heb ik Alfred en een degelijk toetsenbord om verschillende terugkomende commands mee uit te voeren. Op de tijd dat ik “He Siri zoek iets over de industriele revolutie op wikipedia” heb gezegd ben ik met Alfred al lang klaar.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik heb het vermoeden dat Siri alleen in de Engelse/Amerikaanse uitvoering naar behoren werkt. In het Nederlands is alleen “Houten-Klaas-mannenstem”- Siri beschikbaar. Of je moet de soft-erotische Belgische damesvariant prefereren.

  En Siri in de auto.. Vergeet het maar: Klik hier

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat voor Spotlight geldt onder OSX gaat waarschijnlijk ook voor Siri gelden

  Je geeft heel veel van je pravicy bloot. Alles wat je via Siri en Spotlicht zoekt lokaal op je Mac of op internet is niet meer privé.
  Ik heb dus voor Spotlicht de zoekengine Bing uitgeschakeld

  Ik wacht wel op een goede spraakherkenning software, zoals Dragon Naturelly Speaking van Nuance in het Nederlands op mijn Mac Mini

  Wel beschikbaar voor Windows, en voor OSX alleen maar in het Engels en of Duits

 • Profielfoto
  Zakske

  En Siri in de auto.. Vergeet het maar: Klik hier

  Ik had geen idee dat de Nederlandstalige versie zo slecht was.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Kan me voorstellen dat het onderweg handig is, zo’n digitale assistent. Maar achter de Macbook zie ik er weinig toegevoegde waarde in. Afgezien van het feit dat je tegen je computer zit te lullen, is het waarschijnlijk net zo snel om het via Spotlight te vinden.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En Siri in de auto.. Vergeet het maar: Klik hier

  Al die commando’s werken bij mij zonder problemen. Maar ik heb dan ook mijn telefoon gewoon in een houdertje zitten en ik klik gewoon op de homebutton (want ik heb geen CarPlay) of ik gebruik ‘Hey Siri’.
  Voor de rest werkt Siri hier prima. Ik gebruik het vooral als ik niet kan typen omdat ik aan het koken ben, of aan het rijden. Herinneringen zetten, laatste sms’jes voorlezen en daarna beantwoorden, de weg uitstippelen, het werkt allemaal prima.

  Of ik het op mijn Mac zou gebruiken? Geen idee, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

 • Profielfoto
  Edwin

  Grappig filmpje.
  Ik gebruik Siri dagelijks in de auto.
  En ik vind het erg goed werken.
  Het enige waar Siri soms last van heeft is harde bijgeluiden in de auto zoals een radio die net zo hard staat als ik spreek. Of een grof wegdek, wat voor herrie zorgt, of als je harder rijd waardoor er ook meer lawaai in de auto ontstaat.
  Verder heb ik weleens een probleem omdat Siri een naam niet verstaat of niet kan spellen. Bijvoorbeeld de naam Leroy of Megan. De mogelijkheid om de uitspraak van Siri te corrigeren is niet opgenomen in de nederlandse stand, maar alleen in het engels/amerikaans. Als je goed articuleert en duidelijk omschrijft wat je wilt, en rekening houd met bijgeluiden, werkt het vrijwel feilloos.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik denk dat ik het ook zou gebruiken op de Mac

 • Profielfoto
  THX-1138

  Als je goed articuleert en duidelijk omschrijft wat je wilt, en rekening houd met bijgeluiden, werkt het vrijwel feilloos.

  En dit is nu juist 1 van de problemen met Siri. Je moet teveel articuleren en te precies vertellen wat je wilt. Op beide punten wint in elk geval Google.

 • Profielfoto
  Ree

  Lijkt me een hele logische; Skylake processoren ondersteunen een always on spraak-detectie; dus dan kun je zeggen: Siri, ga aan! en je lappie wordt wakker.

  Of het nutting is is een andere vraag, maar de techniek is er:)

 • Profielfoto
  wouwout

  Als je goed articuleert en duidelijk omschrijft wat je wilt, en rekening houd met bijgeluiden, werkt het vrijwel feilloos.

  En dit is nu juist 1 van de problemen met Siri. Je moet teveel articuleren en te precies vertellen wat je wilt. Op beide punten wint in elk geval Google.

  Exact. Laatst getest op m’n iphone. Google begrijpt veel beter en sneller wat ik zeg

 • Profielfoto
  farl4web

  Mooie ontwikkeling. Ik had het al eerder verwacht eigenlijk. Ook zou ik graag zien dat Touch ID naar de Mac komt. Het einde van wachtwoorden onthouden is nabij!:grin:

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Google voice search gebruik ik dagelijks en werkt perfect in het Nederlands.Siri werkt gewoon niet goed genoeg in het Nederlands.

 • Profielfoto
  MacRay

  Siri tja, het is een aan uit relatie. Soms probeer ik het weer.. Maar het blijft niet fijn.

 • Profielfoto
  polansky

  Daar heb je echt wat aan als het net zo slecht geïmplementeerd is als nu in de iPhone.

  Siri kan in Nederland vrijwel niks als je dat vergelijkt met de engelstalige versie.

  “…waar heb ik dit aan verdient?”

 • Profielfoto
  Rogierdk

  Lijkt me superhandig… Zit iedereen op kantoor straks tegen zn laptop aan te schreeuwen…

 • Profielfoto
  mowat

  Bij mj staat alles waarmee spotlight iets extern , dus buiten mijn eigen computer, gaat zoeken afgevinkt. Dus die Siri zal dan ook wel niet werken . Ik heb er trouwens geen behoefte aan . Mensen staan al heel de dag legen hun smartphone te lullen , dus nu ook nog eens tegen hun computer , nee , dank U .En als ik iets moet opzoeken doe ik het zelf wel via DuckDuckgo.
  Maar het ergste vind ik dat Apple het weer eens na een jaar nodig vindt om met een volgende OSX 10.12 uit te komen en je bijgevolg op elk nieuw toestel het hoogste nummertje verplicht bent te gaan gebruiken. Men kan toch , die weinige dingen die voor een gebruiker nog nuttig kunnen zijn want meestal is het nutteloze ballast , ook gewoon toevoegen via een normale update. Het beste systeem tot nu toe 10.4 liep tot 10.4.11 , zelfs het op-één-na beste 10.6 liep tot 10.6.8 . Laat 10.11 nu ook eens doorlopen tot bijvoorbeeld 10.11.12 . Da’s nog een heel mooi getal ook.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Siri is meer iets voor onderweg wanneer je snel een interactie uit wil voeren dus ik zie niet echt in wat de meerwaarde is om dit naar de Mac te brengen.

 • Profielfoto
  tav

  Waarom toch altijd zo snel een nieuw OS uitbrengen , het vorige staat nog niet op punt, is dit nu echt nodig ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk, maar dan moet Siri wél wat kunnen. Op m’n iPhone gebruik ik hem bijna nooit. Ik heb op m’n Mac liever een vrouw. Vrouwenstem én een gezicht erbij. Overigens kon mijn 20th Anniversary Mac in 1996 al praten “Isn’t it nice to have a computer that talk to you” en kon ik diverse gesproken commando’s geven die werden opgevolgd. 20 jaar geleden!

 • Profielfoto
  jackybe67

  MacAanZee,

  Siri kan veel meer dan je denkt. Het enigste probleem waar ik af en toe tegen aan loop is zoeken in muziek. Als ik artiesten namen in het Nederlads uitspreek, heeft ze het lastig. In Engels daarentegen geen probleem.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het enigste probleem waar ik af en toe tegen aan loop is zoeken in muziek. Als ik artiesten namen in het Nederlads uitspreek, heeft ze het lastig. In Engels daarentegen geen probleem.

  Vreemd. Dat achterlijke Android verstaat haast feilloos alle talen door elkaar. Ik heb enkel problemen met IJslands, maar dat kan aan m’n uitspraak liggen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Tuurlijk Zakske,

  misschien ben je al een fandroid geworden die ook al geen enkele fout meer ziet van Google. Maar het kan ook een idee fix zijn hé.

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar het kan ook een idee fix zijn hé.

  Dat is uiteraard mogelijk; ik heb het net even getest, maar ik kan zonder problemen Nederlandse, Franse, Duitse, Engelse en Italiaanse nummers en artiesten vinden.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Zolang Siri geen Nederlandse vrouwenstem heeft laat ik het mooi uit staan.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Had me ooit verheugd op Siri voor in de auto maar ik kan er niet veel mee. Ik kan Spotify starten. Yeah. Iemand een iMessage of SMS sturen. Maar een route aanpassen in Waze, of iets melden, of enige interactie met een niet Apple applicatie is nog niet tot nauwelijks mogelijk.