Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 februari 2016
Leestijd: 1 minuut

Records: 200GB MicroSD van Sandisk, 2TB Mobile HDD van Seagate

Een snelle daling van prijzen een alsmaar toenemende capaciteit zijn twee kenmerken van opslagmedia. Momenteel breken fabrikanten Sandisk en Seagate records met een Micro SD-kaartje van 200GB en een ultra dunne HDD met 2TB aan opslag.

Sandisk maakte met de Ultra microSDXC 200GB als eerste een MicroSD van meer dan 128GB. Nu is de prijs (pricewatch) door de helft. Seagate levert met de ST2000LM een ultradunne 7mm HDD met 2TB capaciteit.

Prijsdaling 200GB Micro SD

Van groeiende capaciteit naar prijsdaling: De SanDisk Ultra microSDHC-kaartje met maximaal 200 GB opslagruimte is sinds juni vorig jaar te koop. Nu is de prijs binnen een half jaar met de helft verminderd. Afgelopen zomer moest nog 250+ euro voor het kaartje betaald worden, terwijl het nu bij praktisch alle retailers (1, 2, 3) voor de helft over de toonbank gaat. Gunstig om te gebruiken in combinatie met de Nifty Mini Drive in je MacBook.

Seagate 2TB ultradun

Fabrikant Seagate gaat met zijn nieuwe ultradunne laptopschijven de SSD achterna, op het gebied van dunheid en gewicht dan. De nieuwe harddisks van 2,5-inch hebben een dikte van 7mm en een opslagcapaciteit van 2TB. De schijven kunnen onder andere gebruikt worden in ultrabooks en andere dunne apparaten. Het basismodel van 2TB, de ST2000LM007, wordt begin maart geleverd voor ongeveer € 110.

Seagate maakt de harddisk extra dun en licht door een techniek die Shingled Magnetic Recording (SMR) heet. Bij SMR overlappen de data-blokken op de schijf een klein beetje, zo neemt data minder fysieke ruimte in beslag en is er plaats voor meer gegevens. Nadeel is dat de aangrenzende blokken als één groep moeten worden behandeld. Wanneer er een wijziging wordt aangebracht aan een smal blok moeten alle blokken van dezelfde groep ook worden herschreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Records: 200GB MicroSD van Sandisk, 2TB Mobile HDD van Seagate
Sluiten