Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 februari 2016

Rechter: Apple moet iPhone van terrorist helpen ontsleutelen

De Amerikaanse FBI krijgt de iPhone van de man die in december 14 mensen doodde bij een schietpartij in San Bernardio niet ontgrendeld. De Californische rechter heeft Apple daarom bevolen op een bijzondere manier mee te helpen bij het ontgrendelen.

Apple moet de FBI helpen met een brute force-aanval op het codeslot van de iPhone 5c van de terrorist. Een speciale iOS-versie moet een onbeperkt aantal pogingen om de code te raden toelaten.

Brute Force

Data op de iPhone is versleuteld met de pincode van het codeslot. Apple kan dit slot sinds iOS 8 niet omzeilen en beschikt niet over de encryptiesleutels. Na het invoeren van 10 incorrecte codes wordt de iPhone automatisch gewist. Apple is nu bevolen een speciale iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om de code te kraken toelaat.

Bijzondere voorwaarden zijn dat auto-erase uitgeschakeld moet worden, de codes via een externe verbinding naar de iPhone gestuurd moeten worden en er geen vertraging tussen de pogingen mag zitten. Zonder deze beveiliging wordt het een eitje om een viercijferige code geautomatiseerd te kraken. Het is voor het eerst dat een bedrijf wordt opgedragen speciale firmware te ontwikkelen om opsporingsdiensten bij te staan.

Open brief van Tim Cook

Tim Cook heeft direct stelling genomen tegen het besluit. Hij laat in een open brief aan klanten weten dat Apple de beslissing van de rechter aan zal vechten. De CEO stelt dat de eis van de rechtbank niets anders is dan een vermomde backdoor. Cook benadrukt geen sympathie voor de terroristen te hebben en dat Apple alles wat binnen zijn macht ligt al heeft gedaan. Hij noemt het bevel om een brute force mogelijk te maken bovendien een gevaarlijk precedent.

The FBI may use different words to describe this tool, but make no mistake: Building a version of iOS that bypasses security in this way would undeniably create a backdoor. And while the government may argue that its use would be limited to this case, there is no way to guarantee such control. […] The government is asking Apple to hack our own users and undermine decades of security advancements that protect our customer.

Felle strijd

In de VS wordt een fel debat gevoerd over het al dan niet verplichten van smartphone-makers om apparaten voor overheidsinstanties te ontgrendelen. In onder andere New York en Californië werd een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat smartphones die vanaf 2017 worden geproduceerd altijd te ontsleutelen zijn. Tegenstanders lanceerden snel een tegenvoorstel dat moet voorkomen dat een staat of regering decryptie aan kan vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter: Apple moet iPhone van terrorist helpen ontsleutelen
Sluiten