Rechter: Apple moet iPhone van terrorist helpen ontsleutelen

36 reacties

De Amerikaanse FBI krijgt de iPhone van de man die in december 14 mensen doodde bij een schietpartij in San Bernardio niet ontgrendeld. De Californische rechter heeft Apple daarom bevolen op een bijzondere manier mee te helpen bij het ontgrendelen.

Apple moet de FBI helpen met een brute force-aanval op het codeslot van de iPhone 5c van de terrorist. Een speciale iOS-versie moet een onbeperkt aantal pogingen om de code te raden toelaten.

Brute Force

Data op de iPhone is versleuteld met de pincode van het codeslot. Apple kan dit slot sinds iOS 8 niet omzeilen en beschikt niet over de encryptiesleutels. Na het invoeren van 10 incorrecte codes wordt de iPhone automatisch gewist. Apple is nu bevolen een speciale iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om de code te kraken toelaat.

Bijzondere voorwaarden zijn dat auto-erase uitgeschakeld moet worden, de codes via een externe verbinding naar de iPhone gestuurd moeten worden en er geen vertraging tussen de pogingen mag zitten. Zonder deze beveiliging wordt het een eitje om een viercijferige code geautomatiseerd te kraken. Het is voor het eerst dat een bedrijf wordt opgedragen speciale firmware te ontwikkelen om opsporingsdiensten bij te staan.

Open brief van Tim Cook

Tim Cook heeft direct stelling genomen tegen het besluit. Hij laat in een open brief aan klanten weten dat Apple de beslissing van de rechter aan zal vechten. De CEO stelt dat de eis van de rechtbank niets anders is dan een vermomde backdoor. Cook benadrukt geen sympathie voor de terroristen te hebben en dat Apple alles wat binnen zijn macht ligt al heeft gedaan. Hij noemt het bevel om een brute force mogelijk te maken bovendien een gevaarlijk precedent.

The FBI may use different words to describe this tool, but make no mistake: Building a version of iOS that bypasses security in this way would undeniably create a backdoor. And while the government may argue that its use would be limited to this case, there is no way to guarantee such control. […] The government is asking Apple to hack our own users and undermine decades of security advancements that protect our customer.

tim-cook

Felle strijd

In de VS wordt een fel debat gevoerd over het al dan niet verplichten van smartphone-makers om apparaten voor overheidsinstanties te ontgrendelen. In onder andere New York en Californië werd een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat smartphones die vanaf 2017 worden geproduceerd altijd te ontsleutelen zijn. Tegenstanders lanceerden snel een tegenvoorstel dat moet voorkomen dat een staat of regering decryptie aan kan vragen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Laiven

  Benieuwd wat Koen hier over te zeggen heeft in het OMT Café, twee jaar geleden zei hij namelijk nog (ook in een OMT Café) zo ongeveer dat hij niets te ver verbergen had…

 • Profielfoto
  winwiz

  Niet aan toegeven en met alle mogelijkheden de boel tegenhouden.

  Zodra dit doorgaat gaan de duistere figuren toch wel een ander encryptie gebruiken. Honderden miljoenen gewone gebruikers zit meteen met een probleem. Het kan kort of lang duren, maar zo’n firmware zal misbruikt gaan worden.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Fat chance, om een nieuwe (of in dit geval een andere) versie van iOS te installeren zul je hem eerst moeten ontgrendelen. Dus dit is een gevalletje kip of ei.

 • Profielfoto
  ¿`„

  @Laiven
  Koen is een bijzondere autoriteit op dit gebied? Of gewoon iemand die net als jij en ik een mening hebben over dit verhaal. Waarom ben je zo in het bijzonder geïnteresseerd in de mening van Koen ?

 • Profielfoto
  diotav

  Gelukkig is terrorisme het grootste probleem waar Amerika in het binnenland mee te kampen heeft. Een achterdeur is dan natuurlijk ook vanzelfsprekender dan een verbod op wapens…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dit lijkt me niet juist om Apple hierop aan te vallen. Zij hebben hun zaakjes op orde en maken een relatief veilig OS. Dit is werk voor een forensisch instituut. Chips uit die 5C rammen en bitjes kraken. Mogelijk heeft Apple ook in haar EULA staan dat iOS apparaten niet voor terroristische doeleinden gebruikt mogen worden.

 • Profielfoto
  polansky

  Afstaan en wel zo snel mogelijk!

  Het gaat hier niet om ‘verdachten’ maar gewoon om daders van terrorisme.

  Zo’n daad valt nooit goed te praten.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Inderdaad, laat die cowboys maar eerst iets aan het wapenbezit doen! Hoop dat Tim Cook z’n woord houdt!! Dit is inderdaad een verkapte manier om een backdoor te verkrijgen en voor je het weet zit de NSA iedereen te controleren! En ik zit ook niet op de mening van Koen te wachten, maar wel van Lucas… ?

 • Profielfoto
  iDeMi

  De hulp inroepen van Apple om deze gegevens uit de telefoon te halen lijkt me niet meer dan normaal. De manier waarop is niet de juiste. Apple moet de data gewoon verstrekken maar de wijze waarop en hoe ze dat doen moeten ze binnen Apple zelf houden. Daar heeft de FBI niets mee te maken. Op deze manier wordt voorkomen dat de instanties zoals de FBI iedereen kan afluisteren onder de noemer “verdacht”. Als iPhone gebruiker ben ik blij om te lezen dat zelfs de FBI moeite heeft met het kraken van een iPhone.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En als ze klaar zijn met het ontgrendelen van deze telefoon mogen ze die van Helena doen.

 • Profielfoto
  winwiz

  Als ze zoiets al zouden gaan doen inderdaad alles binnenhuis houden en de emails/berichten overhandigen op papier. Uiteraard er lekker lang over doen en een rekening a $500 per arbeidsuur overhandigen;)

 • Profielfoto
  grandijoost

  Ze hebben toch van die apparaatjes die je hartslag meten waaruit ze kunnen opmaken of je liegt of niet.

  Als je aan meneer de verdachte vraagt; is het eerste cijfer een 1? Is het eerste cijfer een 2?

  Ik denk dat je dan zo klaar was geweest ?

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Respect voor Tim Cook.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als ze zoiets al zouden gaan doen inderdaad alles binnenhuis houden en de emails/berichten overhandigen op papier. Uiteraard er lekker lang over doen en een rekening a $500 per arbeidsuur overhandigen;)

  .
  Denk je werkelijk dat de FBI zal schrikken van een rekening van 10.000 om die telefoon open te krijgen?
  .
  Dit kun je achter gesloten muren houden omdat er op die telefoon waarschijnlijk bewijsmateriaal staat. Dat moet in de rechtbank naar voren komen dus de advocaat van de verdachte ziet dan ook dit bewijs > weet hoe ze er aan komen > stapt naar de media.
  .
  Gewoon martelen die gasten. ?

 • Profielfoto
  winwiz

  @grandijoost… hartslag is nul…. de dader is niet meer.

 • Profielfoto
  Facundo

  @grandijoost: Dooie verdachten zijn over het algemeen niet zo spraakzaam.

 • Profielfoto
  Niels

  En als ze klaar zijn met het ontgrendelen van deze telefoon mogen ze die van Helena doen.

  (y)(y)(y)(y)(y)

  Als men het verhaal goed leest, zie je dat Apple volle medewerking heeft geboden aan de FBI om deze ene iPhone te ontgrendelen binnen de mogelijkheden van de beveiliging die iOS biedt.

  Ik begrijp uberhaupt niet waarom de FBI nog toegang wil tot de iPhone van deze terrorist, terwijl deze al schuldig is bevonden in de rechtbank. Dit is gewoon een verkapt excuus van de FBI om eindelijk een mogelijkheid in handen te krijgen om elke telefoon te kunnen uitlezen dmv een bruteforce attack.

  Apple moet gewoon voet bij stuk houden! De veiligheid en privacy van haar miljoenen gebruikers gaan voor het ‘patriotisme’ van een corrupte Amerikaanse overheidsdienst. Hoeveel klokkenluiders zijn er nog nodig om dit

  Ook al heb ik persoonlijk niets te verbergen, ik wil niet dat huidige of toekomstige regeringen in mijn telefoon kunnen snuffelen omdat ik niet kan voorzien welke gevolgen dat voor mijn veiligheid en leven kan hebben.

 • Profielfoto
  Ricardo Snoek

  Ik begrijp best waarom Apple hier op tegen is, dat ze de privacy willen waarborgen van de gebruikers. Maar ik snap Tim zijn reactie niet helemaal.

  Als de staat beloofd het alleen te gebruiken in deze specifieke zaak, dan is het makkelijk opgelost door de backdoor in te bouwen en een nieuwe versie aan bestaande gebruikers uit te rollen waar de backdoor niet meer werkt. De telefoon in handen van de FBI wordt niet meer geüpdate en bestaande gebruikers lopen geen gevaar.

  Misschien denk ik te simpel, maar de adoption rate van updates is vrij hoog bij Apple gebruikers.

  Al met al vind ik de FBI ook een stelletje prutsers.. Veel gezwets, waar ze het laten lijken of ze een zeer geavanceerd cyber security team hebben, maar vervolgens niet in staat zijn een consumenten product uit te lezen. Stelt mij tenminste gerust dat onze Amerikaanse vrienden niet bij mijn gegevens kunnen op afstand, voor je het weet verdenken ze je van terrorisme.

 • Profielfoto
  winwiz

  @Ricardo Snoek

  Een update zal dan niet afdoende zijn. Je hebt dan een mooi voorbeeld om te achterhalen om zelf zo’n backdoor te gaan maken. Het wil niet zeggen dat dat ook gaat lukken, maar je vergroot de kans aanzienlijk.

 • Profielfoto
  SolidCake

  Het lLichtpuntje is wel dat Apple de beveilig van de iPhones goed op orde heeft. Aangezien het de FBI het zelf niet lukt.

 • Profielfoto
  grandijoost

  @winwiz daar had ik dan overheen gelezen. Nee, dan ben ik het ermee eens dat het niet echt opschiet.

 • Profielfoto
  maconly

  Die phone moet gewoon bij apple opengebroken worden en Apple moet de data gewoon afstaan.

  Apple moet geen toontje aan de fbi leveren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik begrijp uberhaupt niet waarom de FBI nog toegang wil tot de iPhone van deze terrorist, terwijl deze al schuldig is bevonden in de rechtbank.

  Met de dood van die twee malloten is het onderzoek absoluut niet afgelopen. De FBI wil toegang tot die telefoon om te kijken of ze contact hebben gehad met anderen en waar het geld vandaan is gekomen.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Fat chance, om een nieuwe (of in dit geval een andere) versie van iOS te installeren zul je hem eerst moeten ontgrendelen. Dus dit is een gevalletje kip of ei.

  DFU modus

  Afstaan en wel zo snel mogelijk!

  Het gaat hier niet om ‘verdachten’ maar gewoon om daders van terrorisme.

  Zo’n daad valt nooit goed te praten.

  Los van het feit dat er hier geen sprake is van dingen afstaan, maar van het maken van een speciale iOS versie, wordt tegenwoordig alles wat gedaan wordt door een gek met een vreemde achternaam als terroristisch aangemerkt, vooral in de VS. Dit alles puur en alleen om de publieke opinie achter zich te krijgen en om juridische mogelijkheden aan te boren verdachten van hun grondrechten te onttrekken.

  Als ze zoiets al zouden gaan doen inderdaad alles binnenhuis houden en de emails/berichten overhandigen op papier. Uiteraard er lekker lang over doen en een rekening a $500 per arbeidsuur overhandigen;)

  Aangezien de telefoon naderhand weer teruggegeven zou moeten worden aan de FBI, bestaat er altijd de kans dat ze daarna op hun dooie gemak rustig zelf een algemene backdoor gaan uitdokteren. Dit is dus geen optie.

  Ik begrijp best waarom Apple hier op tegen is, dat ze de privacy willen waarborgen van de gebruikers. Maar ik snap Tim zijn reactie niet helemaal.

  Als de staat beloofd het alleen te gebruiken in deze specifieke zaak, dan is het makkelijk opgelost door de backdoor in te bouwen en een nieuwe versie aan bestaande gebruikers uit te rollen waar de backdoor niet meer werkt. De telefoon in handen van de FBI wordt niet meer geüpdate en bestaande gebruikers lopen geen gevaar.

  Misschien denk ik te simpel, maar de adoption rate van updates is vrij hoog bij Apple gebruikers.

  Al met al vind ik de FBI ook een stelletje prutsers.. Veel gezwets, waar ze het laten lijken of ze een zeer geavanceerd cyber security team hebben, maar vervolgens niet in staat zijn een consumenten product uit te lezen. Stelt mij tenminste gerust dat onze Amerikaanse vrienden niet bij mijn gegevens kunnen op afstand, voor je het weet verdenken ze je van terrorisme.

  De beloftes van de VS zijn nooit echt betrouwbaar gebleken. We hebben het hier over een land die er vele stiekeme operaties op nahoudt van operatie Northwoods tot aan het recent ontdekte PRISM.

  Daarnaast zou jouw idee mank gaan, immers zou de VS daarna rustig zelf een backdoor kunnen uitdokteren, die wel gewoon werkt op alle andere iDevices. Als je het mij vraagt is deze zaak, die met moeite terroristisch te noemen is en zelfs dan nogal kleinschalig is, niet meer dan een stokpaardje om iets in handen te krijgen wat de VS de afgelopen jaren niet gelukt is. Namelijk toegang tot iOS devices die beveiligd zijn met meer dan een simpele 4-cijferige pincode (iets wat de afgelopen jaren eigenlijk geldt voor alle iDevices door TouchID, die de 4-cijferige pin niet eens meer actief aanbiedt bij initialisatie).

  Die phone moet gewoon bij apple opengebroken worden en Apple moet de data gewoon afstaan.

  Apple moet geen toontje aan de fbi leveren.

  Die telefoon zal, zoals ik al hierboven zei, achteraf weer ingeleverd moeten worden met die (resten van) die speciale iOS-versie waaruit de FBI alsnog een algemene backdoor zou kunnen dokteren. Denk dat het enige toontje dat niet geleverd moet worden, jouw toontje richting Apple is, immers zijn zij een van de weinige, zo niet het enige bedrijf dat nog opkomt voor de belangen van de consument. Van FB en Google (oftewel Android) is al geruime tijd bekend dat ze hartelijke meewerken met dit soort dingen, wees blij dat jij als consument tenminste nog beschermd wordt.

  Overigens zijn er hier ruim 1330 mensen, van wie het grootste deel Amerikaan en zelfs 1 persoon die zelf bij de FBI werkt die hier tegen zijn en hun eigen overheid niet vertrouwen hiermee. Wie zijn wij dan, om te denken dat wij hun overheid beter kunnen inschatten?

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Ik begrijp uberhaupt niet waarom de FBI nog toegang wil tot de iPhone van deze terrorist, terwijl deze al schuldig is bevonden in de rechtbank.

  Met de dood van die twee malloten is het onderzoek absoluut niet afgelopen. De FBI wil toegang tot die telefoon om te kijken of ze contact hebben gehad met anderen en waar het geld vandaan is gekomen.

  Hetgeen op zichzelf al curieus is, aangezien ze de rechter hebben gevraagd Apple hiertoe te verplichten op basis van het strafrechtelijk onderzoek van de de dode verdachte (eigenaar), als ware het hun doel was de data op de telefoon te gebruiken voor zijn strafrechtelijke vervolging. Iets wat onmogelijk is, aangezien een dode niet te vervolgen is, ergo had het strafrechtelijk onderzoek gesloten moeten worden. In die zin is deze hele procedure opmerkelijk.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  “Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”

  ― Benjamin Franklin

 • Profielfoto
  Zakske

  Van FB en Google (oftewel Android) is al geruime tijd bekend dat ze hartelijke meewerken met dit soort dingen…

  Absolute nonsens; zowel Google, Microsoft als Facebook staan in deze aan de kant van Apple.

  De Amerikaanse overheid heeft Microsoft in 2013 voor de rechter gesleept, omdat ze weigerden de e-mails van een gebruiker op een server in Ierland(!) te overhandigen. Verder is de gehele tech industrie – Microsoft, Google, Twitter en Facebook incluis – absoluut tegen zwakkere encryptie en/of backdoors.

 • Profielfoto
  yellow

  Zijn mijn eigen naaktfoto’s nog veilig?;!:lol:

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dit is wel een interessant artikel.

  Inhoud:
  Kan Apple eigenlijk wel in deze telefoon inbreken?

  Omdat het een 5C is, zouden ze wel kunnen helpen om het “raden” (van een computer) naar de pincode makkelijker te maken. Als het een nieuwer toestel was geweest, dan kan zelfs Apple niks meer doen om erin te raken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Respect voor Tim Cook! Absoluut. Dat hij zo maar voet bij stuk houd.

  Wel denk ik ook een beetje zoals een paar andere mensen hier, dat ze alles bij Apple zelf openbreken, en nadien alles terug wissen. Ook al geven ze de telefoon dan terug aan de FBI, ze kunnen er dan toch niets meer mee als Apple techneuten het nadien terug wissen. Het enige dat ze moeten hebben is de data, wel, ze halen de date eruit, hier is de date, hier is de (gewiste iphone). Fijn onderzoek nog verder, have a nice day, goodbye, the end.:-D

  Inderdaad, FBI vertrouwen (of gewoon Amerikaanse regering), zou ik persoonlijk ook niet doen. Trouwens, die twee in één zin zetten is al compleet belachelijk:P

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @Shmoo;NielsDam waarom mijn iPhone ontgrendelen? Verder wil ik even meedelen dat de FBI een hoopje idioten zijn en heel de Amerikaanse visie op mensenrechten gewoon malloot is… Wat hou ik toch van Tim.:-)
  (*☻-☻*)

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Respect voor Tim Cook! Absoluut. Dat hij zo maar voet bij stuk houd.

  Wel denk ik ook een beetje zoals een paar andere mensen hier, dat ze alles bij Apple zelf openbreken, en nadien alles terug wissen. Ook al geven ze de telefoon dan terug aan de FBI, ze kunnen er dan toch niets meer mee als Apple techneuten het nadien terug wissen. Het enige dat ze moeten hebben is de data, wel, ze halen de date eruit, hier is de date, hier is de (gewiste iphone). Fijn onderzoek nog verder, have a nice day, goodbye, the end.:-D

  Inderdaad, FBI vertrouwen (of gewoon Amerikaanse regering), zou ik persoonlijk ook niet doen. Trouwens, die twee in één zin zetten is al compleet belachelijk:P

  Helaas is dat dan weer niet toegestaan, het achteraf wissen van de iPhone.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Wel denk ik ook een beetje zoals een paar andere mensen hier, dat ze alles bij Apple zelf openbreken, en nadien alles terug wissen. Ook al geven ze de telefoon dan terug aan de FBI, ze kunnen er dan toch niets meer mee als Apple techneuten het nadien terug wissen. Het enige dat ze moeten hebben is de data, wel, ze halen de date eruit, hier is de date, hier is de (gewiste iphone). Fijn onderzoek nog verder, have a nice day, goodbye, the end.:-D

  En daar gaan de meeste dus weer lekker de mist mee in..
  Het grootste probleem is namelijk dat alles gecodeerd op de schijf in de iphone staat.. iets wat alleen gedecrypt wordt door je toegangs code.. zonder toegangs code heb je dus nog steeds niks dan loushdj;1ihwiuhegdyglhqw;hfrg;efq en tja.. dat begrijpt nog steeds geen hond.. ergo, een CSI kan er dus ook helemaal niks mee als ze het uit mekaar slopen.. beter nog, Apple ook niet

  Uiteraard wordt deze “kans” rijkelijk uitgebuit door de US overheid om zichzelf te promoten zodat iedereen zijn vrijheid inleverd.. The Land of the Free noemen ze zich dan ook nog.. pffff, jammer dat Apple een Amerikaans bedrijf is eigenlijk.

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @IsSidha, is het niet de bedoeling dat Apple een custom iOS-build maakt waardoor de iPhone niet geblokkeerd geraakt na het ingeven van 5 foutieve codes? Zo kan de FBI 0001-9999 proberen en de iPhone unlocken, DIT IS TROUWENS SCHANDALIG, APPLE GEEFT NIET TOE AAN JURIDISCHE BULLSHIT!

 • Profielfoto
  IsSidha

  @is het niet de bedoeling dat Apple een custom iOS-build maakt waardoor de iPhone niet geblokkeerd geraakt na het ingeven van 5 foutieve codes?

  Yup.. dat is correct.. maar zonder die custom-IOS is de huidige situatie zoals ik hierboven beschreef.. vandaar ook de noodzaak voor zo’n custom-build

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik vraag me af hoe je dat IOS op die telefoon in kwestie wil installeren zonder die code? Wat hebben we in dit geval aan een IOS met een achterdeurtje.