OS X 10.11.4: Notities-app importeert uit Evernote

13 reacties

De notities-app kreeg in OS X 10.11 El Capitan en iOS 9 een groot aantal vernieuwingen en Apple is nog niet klaar. In de derde beta van OS X 10.11.4 is de mogelijkheid om notities uit Evernote te importeren toegevoegd. De .enex-bestanden worden direct omgezet.

Apple bevestigde de nieuwe functie tegenover het Japanse blad PC User. Een import kan gestart worden via het menu Archief > Importeer notities. De opmaak blijft zo goed als mogelijk behouden.

Eerst exporteren in Evernote

Voordat notities geïmporteerd kunnen worden, moet vanuit Evernote eerst een .enex-bestand aangemaakt worden. Dit is het Evernote XML format met daarin alle notities uit een account. Via het menu Bestand > Notities Exporteren is zo’n bestand aan te maken. Vervolgens kan het bestand in de Notities-app via Archief > Importeer notities geïmporteerd worden.

15835-12363-160208-Notes-l
Afbeelding via AppleInsider.

Complexe notities worden in aanvaardbare vorm geïmporteerd. Eigenschappen als labels worden nog niet overgenomen, maar mogelijk wordt dat in een volgende beta verbeterd. OS X 10.11.4 is nu beschikbaar als publieke beta en de definitieve versie wordt in maart verwacht.

Origineel in Evernote (links) en in de Notities-app geïmporteerde versie (rechts).
Origineel in Evernote (links) en in de Notities-app geïmporteerde versie (rechts).

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  html-junky

  Super goed nieuws! Nu kan ik mijn volledige evernote notities backuppen op mijn macbook, ik denk dat evernote er ook blij mee is. Mensen schuwen Evernote omdat mochten ze ermee ophouden alle notities weg zijn, nu hoeft dat niet meer

 • Profielfoto
  Buzz

  Als dit werkt zou ik juist sterk overwegen om mijn Evernote abonnement op te zeggen. Als veel mensen dat doen zullen ze er bij Evernote niet heel blij mee zijn.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als ik dit zo zie zal ik eerder voor Evernote gaan…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goed om te zien dat ze ook nog goede dingen doen bij Apple qua software. Natuurlijk is wel de vraag of dit ook echt foutloos zal werken of dat je maar 30% ( in het begin ) kunt importeren en na 8 maanden de volledige 100% van het document.

 • Profielfoto
  Toko

  Waar apple vroeger altijd voet bij stuk hield, omdat ze er van overtuigd waren dat ze het beste product konden leveren is dit weer één van de kenmerken dat ze dat niet langer geloven. Langzaam word alles opgesteld en uitbesteed aan andere partijen. Wat uiteindelijk ten koste gaat van de complete ervaring.

  Ik ben juist iemand die dat gesloten karakter van Apple als negatief ervoer. Maar de beweging hoe ik die nu zie, het open stellen en dan niet eens ”perfect” zijn is niet apples. Die waren altijd van van later, maar dan wel direct helemaal goed. Dat mis ik hier compleet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit soort functies worden niet gemaakt omdat Notities – Evernote moet gaan vervangen en doen vergeten. Dat is helemaal niet de insteek van dit soort oplossingen.
  Dit is alleen een veiligiheidje inbouwen. Bij Apple zullen ze heus wel weten hoeveel mensen Evernote gebruiken en daarnaast zien/merken ze denk ik ook wel aan de teruglopende in-app aankopen dat het echt niet goed gaat met Evernote.
  Dit bedrijf moet zichzelf weer opnieuw gaan uitvinden en kijken wat de juiste manier van geld verdienen is want ergens hebben ze op een te grote voet geleefd de afgelopen jaren.
  .
  Dit is alleen zorgen dat mocht Evernote omvallen, overgnomen worden of wat dan ook, dan heb jij een snelle oplossing hebt om je data uit Evernote te krijgen en het in Notities te stoppen. Natuurlijk zal dit niet fraai uitzien omdat het twee totaal verschillende apps zijn.
  Maar je hebt tenminste je de mogelijkheid om er iets mee te doen.

 • Profielfoto
  Toko

  mogelijkheid om er iets mee te doen.

  Is precies wat Google altijd doet, direct aan het publiek geven, door de tijd heen verbeteren. Het is precies het omgekeerde van wat Apple vroeger deed, tot vervelends aan toe. Juist deze kleine dingen laten zien dat het er binnen Apple anders aan toe gaat. Jou verhaal kan je juist heel goed ook op Apple projecteren. Hun producten zijn niet meer superieur en dus gaan ze de strategie die iedereen hanteert langzaam implementeren.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruikte vroeger Evernote, maar ben overgestapt naar OneNote.
  Apple notities ga ik dus ook niet gebruiken. Voegt niets toe t.o.v. OneNote.

 • Profielfoto
  m.wilmer

  Zou graag zien dat je notities met andere iCloud gebruikers zou kunnen delen (om samen met mijn vrouw lijstjes af te vinken). Als dat er in zit stap ik over op notities

 • Profielfoto
  feek

  Quiver App heeft overigens al een tijdje een prima Evernote import functie. Deze app is voor ontwikkelaars onder ons zeker de moeite waard eens te bekijken. Zeker als je veel code / snippets wilt opslaan (met code highlighting). Bovendien kan je notities taggen, hetgeen een groot gebrek is van Notes. En de instant full-text search werkt prima!

  De data wordt opgeslagen in JSON, dus volledig toegankelijk, ook via scripting!

 • Profielfoto
  THX-1138

  En nog steeds kan je zelf geen export doen vanuit Notities zoals bij de andere iCloud-apps.

 • Profielfoto
  The Gimp

  Blijkbaar is niet iedereen hier erg tevreden over Evernote;
  Zijn er dan nog veel sterke alternatieven op de markt ?
  Ik heb lang onnette gebruik, maar vind Evernote veel leuker aangenamer, meer mogelijkheden en ziet er ook beter uit ..

 • Profielfoto
  Pixelman

  Een sterk punt van Evernote is dat ze geen limiet opleggen qua totale storage als je premium gaat. Wara je bij icloud wel betaald voor de nodige GB’s.
  Ik gebruik dit al jaren heb bijna 7000 notes. Ik zou dat wel eens willen zien draaien in dat app’je van apple;) Vergeet ook niet de presentatie mogelijkheden. En de volledige online webapp versie van evernote…