Netflix bloeit ook op de zwarte markt

12 reacties

Netflix groeit wereldwijd als kool. De streaming-videodienst startte onlangs in 130 nieuwe landen en in Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen een account. Die populariteit trekt ook een doelgroep met minder goede bedoelingen aan.

Volgens de security experts van Symantec bloeit de zwarte markt voor onrechtmatig verkregen Netflix-accounts. Op louche platforms worden accounts voor een prijs van 25 cent per stuk verkocht.

Malware en Phishing

Volgens Symantec zijn met name phishing-aanvallen de afgelopen weken sterk toegenomen. Door middel van valse e-mails proberen kwaadwillende Netflix-accounts te bemachtigen. Onder Windows zijn ook de eerste malware-applicaties gesignaleerd, deze doen zich voor als Netflix, maar zijn uitsluitend gericht op het stelen van accountinformatie. De beveiligingsexperts zien een piek in malware en phishing gericht op Netflix nadat de dienst recent naar meer dan 100 voornamelijk Afrikaanse en Aziatische landen uitbreidde.

netflix-scams
Voorbeelden van Netflix Phishing (via: Symantec) – Klik/tap voor groter.

25 cent per account

De malware en phishing heeft maar een doel: het verzamelen van accoutinformatie. Kwaadwillende gebruiken deze niet alleen voor zichzelf, maar er is een levendige zwarte handel in accounts. Vaak worden deze gestolen accounts voor een gereduceerde prijs aangeboden, er zijn ook sites die gebruikers in ruil voor het invullen van een ‘survey’ een gratis account aanbieden. Een aantal ‘generator’ diensten bieden zelfs de mogelijkheid om een eigen illegale Netflix accountwinkel op te zetten.

De meeste accounts zijn gestolen en de verkopers vragen kopers expliciet om de wachtwoorden niet te veranderen, anders zou de eigenaar van het account actie kunnen ondernemen. Symantec adviseert gebruikers om alleen officiële Netflix-applicaties te gebruiken. Ook kan het geen kwaad om het Netflix-wachtwoord regelmatig te wijzigen.

netflix-scams2
Let op de bijzondere ‘terms of service’ – klik/tap voor groter.

Netflix is niet de enige dienst die het goed doet op de digitale zwarte markt. Als dit onderwerp je interesseert is het rapport The Hidden Data Economy (PDF) met daarin nog veel meer cases de moeite waard.

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Je houdt het toch niet tegen.

 • Profielfoto
  SvS

  Kunnen ze gegevens uit bestaande accounts stelen? (zoals gegevens uit mijn account bijv)

  Oftewel hoe kan ik als Mac & Netflix gebruiker voorkomen dat ze aan de haal gaan met mìjn gegevens?

 • Profielfoto
  Shmoo

  En zeker ook in Bitcoins afrekenen..
  .
  #Diehard gangsters

 • Profielfoto
  Jord

  Oftewel hoe kan ik als Mac & Netflix gebruiker voorkomen dat ze aan de haal gaan met mìjn gegevens?

  De inloggegevens worden verkregen door phishing. Voorkomen is dus voor iemand die een beetje nadenkt vrij eenvoudig: “log niet in” via obscure emails of 3rd party apps. Gebruik alleen Netflix’ eigen apps of website (zoals ook in het artikel staat).

 • Profielfoto
  IsSidha

  tja.. er zullen zeker landen bij zitten waar de aangeboden waar nog droeviger is dan hier in NL.. en hier is het al diep triest.. zelfs 25 cent is nog te duur

 • Profielfoto
  SvS

  Duidelijk, maar je ziet toch dat iemand aan de haal gaat met de accounts – kijk voorkeuren, je lijsten en ‘laatst bekeken’ en zo? Dagelijkse gebruikers zou het direct opvallen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Dus als ik het goed begrijp; Als Netflix alle gebruikers het wachtwoord laat resetten, is het over?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zal wel weer gek zijn maar als je elke maand via de App Store je abonnement laat afhouden dan heeft Netflix toch ook geen reden om je te mailen over gegevens van je account?
  .
  Goed ik wil geen promotie houden voor de App Store want ik hekel het 30% provisieplatform maar er zitten wel aardig wel geweldige ideeën achter het systeem dan overal maar aanmelden en accounts maken.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dus als ik het goed begrijp; Als Netflix alle gebruikers het wachtwoord laat resetten, is het over?

  Totdat mensen weer op Phishing-mails reageren op fake apps installeren. Iets met dweilen en kraan.

 • Profielfoto
  hokkie

  Of koop een goed boek; scheelt veel geld, irritatie en het aanbod is beter dan Netflix momenteel heeft. Helaas ben ik geen boekenwurm, anders had ik het wel geweten.

 • Profielfoto
  Macteach

  Volgens de security experts van Symantec boeit de zwarte markt voor onrechtmatig verkregen Netflix-accounts. Op louche platforms worden accounts voor een prijs van 25 cent per stuk verkocht.

  Boeit? Zeer boeiend, zeker. Maar bloeit waarschijnlijk.

  – Fixed ^RM

 • Profielfoto
  sciletto

  Omg wat triest zeg. Ik kan niet zo goed tegen dat ”voor 25 cent op de eerste rij zitten”

  Alle 10tjes bij elkaar is idd een hoop maar om nou zo te werk gaan:( Ik snap af en toe deze wereld niet. Vooral niet op het gebied van geld en criminaliteit