Mac-game Firewatch is in meer dan één opzicht interessant

13 reacties

De indie-game Firewatch is nu beschikbaar en in meer dan één opzicht interessant. De game werkt via Steam op OS X, Windows en Linux, maar ook voor PlayStation 4. De adventure game is gemaakt door Panic, bekend van de Mac-apps Coda en Transmit.

Firewatch draait om Henry die in de zomer als Firewatch (brandwacht) in het bos werkt. Dat zorgt voor visueel mooie omgevingen, een mix tussen fotorealisme en animatie. Het verhaal is kort maar krachtig.

Walkie-talkie, kaart en kompas

In Firewatch ga je back to basics. Het enige contact met de buitenwereld is via een radioverbinding. Je staat in contact met Delilah, een supervisor die je door de game praat. Dit contact is essentieel en je antwoorden beïnvloeden het verloop van het spel. Je hebt in het veld alleen de beschikking over een kaart en een kompas.

firewatch-e3-5
Je weg vinden met slechts een kaart en kompas.

Spannend maar kort avontuur

Het avontuur wordt gedragen door het contact met Delilah en dat is erg goed uitgevoerd. De stemacteurs zijn geweldig gekozen en de gesprekken zijn erg realistisch. Het spel hopt van onderwerp naar onderwerp en wisselt bosbrandjes snel al met persoonlijke verhalen van Delilah. De game is wel wat aan de korte kant, verwacht geen avonden lang bezig te zijn met Firewatch. Na 5 uur hadden wij ‘m uitgespeeld.

Veel lopen

Als brandwacht in een groot bos ontkom je niet aan veldwerk en in Firewatch wil dat zeggen: grote afstanden lopen. De grafisch mooie omgeving komt zo goed tot zijn recht, maar voelt een beetje verlaten. Weinig dieren en insecten, die je in een bos we zou verwachten. Tijdens het lopen moet je op herkenningspunten, een kaart en kompas vertrouwen. Dat klinkt moeilijker dan het is. Je wandeltochten bieden gelegenheid om na te denken over vreemde ontdekkingen die je doet. Brieven van andere boswachters en andere vreemde figuren die vragen oproepen. Vragen die in de game niet beantwoord worden. Wees voorbereid op meer dan een paar mindfucks.

Meer bugs, please!
Meer bugs, please!

Beschikbaarheid en systeemeisen

Firewatch is via Steam beschikbaar voor OS X, Windows en Linux. De game kost € 17,99 (introductieaanbod, normaal € 19,99) en vereist een i5 Mac uit 2011 of nieuwer. Daarnaast is een dedicated grafische kaart nodig, een Intel grafische chip is niet genoeg. Als je een MacBook Air of Mac Mini hebt, is het spelen van deze game uitgesloten.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Epiloque

  Yes, ik kan deze game toch checken omdat ik geen PS4 heb…

  …maar helaas toch niet want ik heb een Mac mini.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Geweldig concept!

  Alleen kan mijn ouwe potato het niet meer aan :/

 • Profielfoto
  Thijs

  Artwork door Olly Moss. Een van mijn illustratie-helden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gefinancierd door Panic Inc. – mijn helden..;-)
  .
  Ik heb ook een Mac mini dus optimaal spelen kan ik hem nog niet, even wachten dus. Wel al een paar youtube filmpjes gezien en het ziet er echt geweldig uit. Een game gemaakt met liefde zoals het hoort. Niet gedreven door omzet of cijfertjes zoals zoveel games.

 • Profielfoto
  joram

  En toch baal ik steeds meer dat de huidige lijn 21.5″ iMacs van 2015, die dus geen dedicated GPU hebben, deze game dus eigenlijk niet eens kunnen afspelen. Een iMac van ±1800 euro van nog geen jaar oud, kan dit spel dus eigenlijk niet eens aan.

  Ik ben al ruim een jaar in de running voor een nieuwe 21″ iMac, want die 27″ versie vind ik voor in de woonkamer veel te groot. Maar ik hoop echt dat ze dit jaar weer met een fatsoenlijke iMac mét dedicated GPU komen:(

  Het spel zelf lijkt me namelijk hartstikke leuk om eens te spelen, en kom op… het is van Panic! Eén van dé Mac ontwikkelaars van het eerste uur:)

  (desnoods waag ik wel een poging aan het maken van een Hackintosh):P

 • Profielfoto
  Pokerface

  @Joram: Aan m’n eerste 27″ iMac moest ik misschien een weekje wennen. Maar ik zou echt geen kleinere meer willen. Dus mijn tip: Ga voor 27″!

 • Profielfoto
  Shmoo

  En toch baal ik steeds meer dat de huidige lijn 21.5″ iMacs van 2015, die dus geen dedicated GPU hebben, deze game dus eigenlijk niet eens kunnen afspelen. Een iMac van ±1800 euro van nog geen jaar oud, kan dit spel dus eigenlijk niet eens aan

  .
  Precies dat is wel jammer ja. Een computer die eigenlijk meer dan voldoende power heeft maar alleen een onderdeel mist omdat ze bij Appel meer winst willen maken of wat moet de gedachte er achter zijn.
  .
  Daarnaast heb je nog te maken met Steam, dat is natuurlijk ook drama software waar je niets aan hebt. Het staat alleen maar op je computer omdat illegaal spelen tegen te gaan. Verder heeft het geen/amper toegevoegde waarde maar blijft het wel lakker op de achtergrond van je computer meedraaien.
  Typische PC tafereeltjes die PC mensen ook helemaal niets kan boeien. Dit spel hoort gewoon in de Mac App Store te staan. Punt.

 • Profielfoto
  joram

  @Pokerface: Ik heb hier op ’t werk een 27″ iMac, en vind ’t een prachtmachine. Maar in m’n woonkamer wil ik zo’n ding gewoon niet hebben. Ik gebruik m’n iMac thuis elke dag, maar zelfs dan heb ik niets aan een 27″ thuis:)

  En het gaat eigenlijk ook nergens over natuurlijk… zoals @Shmoo ook aangeeft: het is één onderdeel waar Apple meer winst op maakt door het er niet in te zetten. Vorige 21″ iMacs waren allemaal op GPU-gebied prima iMacs. Geen monster-game machines, maar je kon er prima mee uit de voeten. Met de huidige 4K iMacs zou je juist denken dat er een (betere) dedicated GPU in gezet zou worden om dat 4K scherm echt soepel te laten draaien met OSX in álle werkzaamheden. Die huidige Intel “GPU” die er nu in zit is namelijk nog net iets langzamer dan mijn 4 jaar oude iMac met nVidia GT 650 videokaart. Beetje van de zotte in mijn ogen.

 • Profielfoto
  joris_h

  Joram, als je een hackintosh bouwt voor de games ben je denk ik niet helemaal goed bezig. Je hebt al een mac, wees er blij mee, maar ga geen zware grafische games spelen op je 21″ mac. Voor 350 heb je een nieuwe ps4. Wat kost het bouwen van een hackintosh? Het is wel een leuk project natuurlijk, maar waarom?!
  Ik game zelf het meest op de ps4 en af en toe om mijn 27″ iMac. Na hardnekkig ontkennen ben ik om en speel ik op console, mijn mac is voor andere dingen.

 • Profielfoto
  joram

  Ik héb zelfs een PS4. Maar sommige games wil ik liever op een mooiere kwaliteit spelen als wat een PS4 aan kan (en dat is met een gemiddelde game PC niet eens moeilijk voor elkaar te krijgen). En soms vind ik ’t ook gewoon lekker om sommige games op de PC te spelen. En zeg nou zelf, Firewatch is alles behalve een zware game;)

  Ik game graag, en game ook graag op zowel de PS4 als de PC. Sommige games spelen prettiger op een PC (shooters, sommige rpg’s, MMO’s e.d.), en sommige games spelen prettiger op console (exclusives zoals Destiny, The Witcher e.d.). En soms wil ik ook gewoon eens wat anders.:)

  Maar ik wil voornamelijk een hackintosh bouwen omdat er in mijn favoriete “thuis” iMac geen dedicated videokaart meer wordt geplaatst. En omdat ik voor €1300 inclusief een goed 4K monitor (en een mooie behuizing) een snellere Mac/PC kan maken dan welke iMac dan ook. Het is ook een stukje hobbyen. En een stukje snelle hardware willen voor de verandering. En tja, óók om de pracht en praal van “high settings” van een game te zien. Begrijp me niet verkeerd hoor: ik vind de graphics op een PS4 prachtig. Maar als ik dan kijk wat een gemiddelde game-PC voor prachtigs neerzet van bijvoorbeeld The Witcher 3, dan is dat voor mij een wéreld van verschil in grafische pracht en praal:)

 • Profielfoto
  loverlover

  Weet iemand of mijn maxed out Mid 2010 Macbook Pro 17” i7 dit aankan? Het spel vereist een i5 van 2011 of nieuwer maargoed mijn i7 is toch zoveel beter dan een i5 van 2011?

 • Profielfoto
  joram

  Ik denk dat je daar wel van uit kunt gaan hoor… de i7 uit 2010 is wel wat sneller dan de i5 uit 2011. Hoeveel precies weet ik niet, maar het scheelt wel:)

  Je zou eerder even naar de videokaart kunnen kijken om te zien of die snel/groot genoeg is:) Maar ik heb ‘m gister geïnstalleerd op m’n iMac uit 2012, en daar werkte hij met high settings eigenlijk uitstekend. En dat is een i5 2.9Ghz CPU, 16GB ram, en een nVidia GT 650 GPU met 512MB geheugen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies, de videokaart is het belangrijkste onderdeel. De processor trekt het altijd wel want ik ga er niet vanuit dat het COD gameplay is.
  .
  Als de videokaart ’t trekt, dan trekt de rest het ook wel en kun je er rustig bij gaan zitten en genieten.
  Zo niet, bij Steam kun je de game retouren wanneer deze minder dan 2 uur gespeeld is binnen 14 dagen tijd. Ik weet het de voorwaarden bij Steam zijn niet zo mooi als bij Apple/iTunes.