Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 februari 2016
Leestijd: 1 minuut

iPhones onbruikbaar na reparatie door Error 53

Sinds iOS 9 klagen iPhone-gebruikers die een onofficiële reparatie laten uitvoeren over een vreemde Error 53 die de iPhone 6 na een update onbruikbaar maakt. De oorzaak blijkt een mechanisme dat de authenticiteit van de vingerafdruk­scanner checkt.

Bij het Britse dagblad The Guardian doen iPhone 6-gebruikers hun beklag over ‘Error 53’ die synoniem staat voor: beschadigde hardware of niet geautoriseerde hardware in iPhone aanwezig.

Onherstelbaar

Error 53 lijkt sinds iOS 9 voor te komen na een software-update. Apple checkt na iedere update of de vingerafdrukscanner in de homeknop authentiek is. Is dat niet zo? Dan wordt de telefoon zonder waarschuwing onbruikbaar gemaakt. Herstellen via iTunes geeft dezelfde error. Er is geen oplossing om de telefoon weer werkend te krijgen.

De foutmelding komt alleen voor bij de iPhone 6 of nieuwer en als de homeknop vervangen is door een ongeautoriseerde reparateur. Door Apple erkende reparatiebedrijven kunnen na vervanging een her-verificatie doen.

Misbruik vingerafdruk

Apple legt de maatregelen tegenover The Guardian uit als een maatregel die nodig is om de vingerafdruk van gebruikers te beschermen. Het bedrijf wil zeker zijn dat de vingerafdruk de iPhone nooit verlaat en niet door kwaadwillenden die bijvoorbeeld een malafide homeknop installeren gekopieerd kan worden. In tegenstelling tot een wachtwoord, kan een vingerafdruk niet veranderd worden.

Reparateurs en gebruikers stellen echter (onder andere bij iFixit) dat het een manier is om consumenten te verplichten vaak dure door Apple erkende reparatiepunten te gebruiken. Veel van de kritiek gaat over het ontbreken van een waarschuwing. De authenticiteit van de vingerafdrukscanner wordt pas na een software-update gecheckt.

Erkende serviceprovider vinden

Apple heeft een online tool die een erkende serviceprovider in de buurt laat vinden. Als de home-knop al door een derde partij vervangen is, zit er niets anders op dan nooit updaten of de iPhone herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhones onbruikbaar na reparatie door Error 53
Sluiten