Extern toetsenbord kan meer in iOS 9.3

9 reacties

Met de iPad Pro en iOS 9 maakt Apple serieus werkt van ondersteuning voor toetsenborden. Er zijn nu vele sneltoetsen, vaak dezelfde als op de Mac, die het bedienen van de tablet zonder je handen van het toetsenbord te halen mogelijk maken.

In iOS 9.3 wordt een ergernis in Spotlight opgelost. Naast het openen van het zoekscherm met ⌘cmd + spatie, kan nu ook een item uit de lijst met zoek­resultaten door middel van de pijltjestoetsen worden geselecteerd.

Voorheen was selecteren van een item alleen mogelijk door het scherm aan te raken. Nu is het net als op de Mac mogelijk om de pijltjestoetsen en enter te gebruiken. Een fijne verbetering die voor minder switchen tussen toetsenbord en touchscreen zorgt.

Er blijft nog wel wat te wensen. Zoals in bovenstaande video te zien is, wordt het openen van Spotlight nog door een aantal stappen vertraagd. iOS gaat vanuit een app eerst naar het homescreen en vervolgens met een animatie naar Spotlight. iOS 9.3 is momenteel als publieke beta te gebruiken, de definitieve release wordt in maart verwacht.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  iOS 9.3 wordt een ergernis in Spotlight opgelost. Naast het openen van het zoekscherm met ⌘cmd + spatie, kan nu ook een item uit de lijst met zoek­resultaten door middel van de pijltjestoetsen worden geselecteerd.

  Innovaties bij Apple.(y)
  Voordat je het weet wordt iOS straks ook nog echt een OS.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Als ik dit zie dan begin ik inderdaad steeds meer te geloven dat iOS een alternatief kan zijn voor een desktop OS.

  Enige wat ik mij blijf afvragen:
  A) Mist iOS een echte bestandsverkenner?
  B) Zijn wij juist té gewend aan een Finder, terwijl dit niet de toekomst is?

  In geval van B: Zie ook: http://www.desktopneo.com

 • Profielfoto
  brandrob

  Spotlight openen met ⌘ + spatie kon al eerder. Daar maak ik al langer gebruik van met mijn iPad, in ieder geval op iOS 9.2.

 • Profielfoto
  knekkie

  Welkome toevoeging.

  Het maakt iOS weer iets volwassener. Ik denk dat iOS 10 straks vol zit met hybride oplossingen voor input. Denk aan support voor de muis en trackpad voor wie naast touch en keyboard ook wat traditioneler aan de slag wil.

  En dan zijn vensters en een finder (ook al is die iCloud gebaseerd) misschien wel handig…. wie weet.

  Misschien opent het wel de deuren voor wat meer complexe usecases als je de iPad dockt in desktop of laptop modus. Ben je klaar dan koppel je los en gebruik je het apparaat weer als je vertrouwde iPad op de traditionele iPad manier. iOS past zich verder aan aan waar je hoe mee bezig bent.

  Als dat de richting is die Apple op wil met iOS 10 en een op de iPad Pro aan gepast OS dan snap ik het woordje Pro (van productiviteit) voor de volle 100%

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik denk dat je teleurgesteld gaat worden, knekkie.

 • Profielfoto
  knekkie

  Teleurstellen kan niet meer Buzz… alleen nog maar verrassen als iOS wel grote stappen maakt als deze.

  Ik heb de hoop al op gegeven wat een echt PRO iOS en iPad Pro betreft. Apple zit voorlopig niks in een tablet met een krachtig OS dat zich kan meten met MacOSX.

  Ik blijf het natuurlijk wel in de gaten houden en alle verbeteringen van iOS kan ik alleen maar aanmoedigen. Tot die tijd voldoet Windows 10 in combinatie met een Surface pro 3 aan die droom die ik met de iPad had. Prima voor tablet gebruik en productiviteit onderweg in laptop mode. En ik kan er de zelfde platform onafhankelijke software op draaien als ik op mijn Mac Pro gebruik voor als ik niet onderweg ben.

 • Profielfoto
  Coen NL

  Enige wat ik mij blijf afvragen:
  A) Mist iOS een echte bestandsverkenner?
  B) Zijn wij juist té gewend aan een Finder, terwijl dit niet de toekomst is?

  In geval van B: Zie ook: http://www.desktopneo.com

  Zodra je iets meer doet dan e-mailen en word documenten typen, heb je al snel een bestandsbrowser nodig, of tenminste een terminal. En zelfs met e-mailen is het ontbreken van een bestandenbrowser al irritant, bijvoorbeeld met bijlagen die geen plaatje of .pdfje zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Coen NL precies

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik heb een iPad pro maar dit is echt geen vervanging van een laptop. De software is de beperkende factor. Niet de hardware.