iOS 9.3 maakt iTunes overbodig voor muziekbeheer

16 reacties

Het toevoegen van muziek aan een iOS-apparaat is een van de weinige taken die nog iTunes op Mac of PC vereist. iOS 9.3 gaat daar verandering in brengen en stelt andere apps in staat om de Muziek-app en iCloud-muziekbibliotheek te vullen.

Door het openstellen van de muziek-app kunnen apps als SoundCloud bijvoorbeeld tracks opslaan in de Muziek-app en als je iTunes Match of Apple Music hebt, ook nummers aan iCloud-muziekbibliotheek toevoegen.

Integratie in apps

Toegang tot de muziekbibliotheek wordt geregeld door een nieuwe API. Ontwikkelaars kunnen deze in hun apps integreren en het zo mogelijk maken om muziek in de mediabibliotheek op te slaan of te bewerken. In iOS 9.2 en ouder is alleen het uitlezen van de muziekbibliotheek mogelijk.

Naast apps als SoundCloud, zou ook Dropbox kunnen profiteren van een functie om muziek vanuit een map direct in de Muziek-app te importeren. De verandering maakt een nieuwe generatie apps voor het beheren van je muziekbibliotheek binnen iOS mogelijk. De standaard met iOS geleverde Muziek-app heeft slechts beperkte mogelijkheden.
mediaios93

Laat

De verandering werd door AppleInsider ontdekt in het menu Instellingen > Privacy van iOS 9.3. Daar is sinds kort te zien is welke apps toegang hebben tot de media/muziekbibliotheek. Het openstellen van de muziekbibliotheek is een belangrijke stap in de richting van een iTunes-loze wereld, al is Apple laat met de verandering. Steeds meer consumenten streamen alles en hebben niet langer de behoefte om een eigen muziekbibliotheek te beheren. Toch liever wel via iTunes? Geen nood! Synchroniseren blijft onveranderd mogelijk.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Goede ontwikkeling. iTunes is een groot en lomp programma geworden en het is zo gesloten als wat.

  Ik ben zeker voor het streamen, dat doe ik ook veel. Maar ik hecht onwijs veel waarde aan mijn eigen muziekcollectie. Goed het is MP3 en niet zo sfeervol als vinyl. Maar het nadeel van streamen is dat de bedrijven (Apple Music, Spotify, Deezer) bepalen wat jij luistert. En in je eigen collectie heb je misschien wel bootlegs, nooit eerder uitgebracht materiaal, bepaalde EP’s of zelfs bepaalde artiesten die niet op Spotify of Apple Music staan.

  En ik ben blij dat beiden kan.

 • Profielfoto
  Big E

  Ben druk bezig mijn cd-collectie in iTunes te zetten (voorzien van uitgebreide informatie, incl. afbeelding van het hoesje), krijg je dit verhaal… #nietblij #zucht

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ben druk bezig mijn cd-collectie in iTunes te zetten (voorzien van uitgebreide informatie, incl. afbeelding van het hoesje), krijg je dit verhaal… #nietblij #zucht

  Zolang je iPhone geen CD-drive heeft, zul je door iTunes moeten. Dat blijft overigens gewoon werken, overbodig = niet uitfaseren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Naast apps als SoundCloud, zou ook Dropbox kunnen profiteren van een functie om muziek vanuit een map direct in de Muziek-app te importeren.

  .
  Daar zit het probleem al, als mijn muziek en video in Dropbox, iCloud of wat voor opslag staat wil ik het NIET importeren in een app. Dat kost tijd, ik wil gewoon Dropbox of iCloud kunnen openen het bestand opzoeken en op play drukken.
  .
  Dropbox support best wel veel bestanden – er zou alleen nog iets van een planlist integratie moeten komen maar verder doen ze het vrij aardig.
  .
  iCloud Drive heeft deze optie helemaal niet, je moet dan al een crappy VLC Mobile zoo downloaden, verbinding maken met iCloud Drive, je content overzetten/streamen naar de VLC app en dan pas afspelen. Allemaal gerotzooi waar ik niet happy van word/
  Als ik niet kan slapen zet ik vaak iets van geluid op waar veel in gepraat wordt, NOS Studio Voetbal bijv. Ik kijk dat programma nooit maar als je het op de achtergrond aanzet val je sneller in slaap. dat soort fragmenten sla ik op en die zou ik graag in mijn iCloud Drive willen mieteren en op Play drukken, niets importeren naar andere apps.

 • Profielfoto
  App69

  Ik vraag mij soms af waarom jij nog met  werkt, Shmoo. Niks dan negativiteit.

  Handig.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Misschien moet ik eens bij je op de sofa komen liggen, dan kunnen we uitzoeken waar het in mijn jeugd allemaal mis is gegaan.. Misschien heb ik wel ergens in mijn jeugd de gevoelens voor mijn moeder verwaarloosd en plak ik daarom geen witte Apple stickers op de bumper van mijn auto.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Ik vraag mij soms af waarom jij nog met  werkt, Shmoo. Niks dan negativiteit.

  Ach.. sommige mensen leven nog in de Windows tijd van mapjes en bestanden en foldertjes.. alles steeds opzoeken, bladeren, slepen.. leuk!!
  en bovendien, waarom makkelijk doen als het moeilijk ook kan:razz:

 • Profielfoto
  App69

  en plak ik daarom geen witte Apple stickers op de bumper van mijn auto.

  ??
  Het is toch gemakkelijker als alles in één app staat?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Oh jee is het weer zo ver? Moet er weer iemand verketterd worden omdat hij kritiek heeft op Apple en z’n eerstgeboren kind geen Apple heeft genoemd.

  Anders lezen jullie even wat Shmoo zegt voordat je begint met onzinargumenten over slepen met mapjes die kant noch wal raken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het gaat hier om een nieuwe mogelijkheid in iOS 9.3, die absoluut niets, maar dan ook niets wegneemt van de bestaande mogelijkheden. Wel een beetje gek van Shmoo dus om daar dan meteen weer een probleem in te zien. Bovendien heeft hij het over beperkingen van iCloud Drive, terwijl het artikel gaat over iCloud Music Library. Blijkbaar is het artikel, óf de reactie van Shmoo, niet helemaal duidelijk genoeg.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tja, sinds de vernieuwde iTunes ben ik er ook geen fan meer van, iTunes en Apple mail zijn voor mij twee apps die eigenlijk niet werken. Wel, Apple mail werkt zo goed als niet eigenlijk. iTunes werkt wel maar ik vind dat ze het allemaal te ingewikkeld hebben gemaakt, enkele versies terug vond ik het beter. Het ziet er nu wel mooier uit maar dat is het dan ook.

  Verder snap ik ook niet waarom iemand nog Apple gebruikt of op een Apple site/forum zit, terwijl die alleen maar negativiteit kan rondstrooien.

  Je mag best een mening hebben en kritiek geven. Maar blijkbaar kan alleen maar negativiteit gewaardeerd worden :/

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het zal wel gewenning zijn maar ik heb duidelijk veel minder problemen met iTunes en mail dan anderen. Sinds ik dat opdringerige Apple music heb uitgezet werkt het weer beter. Mail draai ik al jaren meerdere typen account in. Werkt als een dolle. Al die alternatieve clients behalve het zwaar overprijsde Outlook leggen constant het loodje. Lekker tof! Zit je met multi gb mail. Voor mij nog jaren iTunes en mail. Kan het beter? Vast. Ik wacht wel tot Apple dat ook ziet in plaats van me vermoeien met het ene sterfhuis na het andere

 • Profielfoto
  App69

  Apple mail werkt zo goed als niet eigenlijk.

  Wat vind je er dan mis mee? Werkt toch prima?
  Heb ook al andere geprobeerd maar kom altijd terug bij  mail.

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik wil helemaal niet dat allerlei apps maar muziek in mijn bibliotheek op kunnen gaan slaan. waarom moet alles maar gekoppeld zijn? Ik wil lekker zelf mijn files bewerken zodat alle data keurig staat en dan importeer ik het in iTunes. Geef mij maar gewoon iTunes, snap dat gezeur erover ook nooit zo. Bij mij werkt het prima.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Mooie ontwikkeling! Heb de nodige kritiek op het Apple van nu maar ik vind iTunes best lekker werken. Vooral iTunes match vind ik een super oplossing. Apple Music heb ik even geprobeerd maar is niet mijn ding. Misschien ben ik oud .. maar ik vind het het fijnst muziek te kopen, ipv een abonnement. Ik geef wel toe dat iTunes een volgepropt programma is, maar onwerkbaar nee.

  FF off-topic; wat ik niet begrijp is dat ze we alles in iTunes proppen maar Agenda, Contacten en Herinneringen niet tot 1 app laten smelten. Dat zou voor mij logischer zijn.

 • Profielfoto
  Royimdb

  Shazam heeft deze functionaliteit inmiddels geïmplementeerd. De de functionalitieit biedt apps de mogelijkheid vanuit de app muziek die zich al bevind in de Apple Music library toe te voegen aan de persoonlijke iCloud Muis Library. Voorlopig is er nog geen sprake van third party import van non-apple music. Dit artikel is mijn inziens veel te voorbarig met conclusies trekken.