Foutje van Apple: Ethernet onbruikbaar na OS X-update

18 reacties

Een op zaterdag vrijgegeven OS X-update heeft de ethernet-poort van de iMac, MacBook Pro en Mac mini onbruikbaar gemaakt. Een update voor Gatekeeper, de ingebouwde anti-malware van OS X, zette de LAN driver per abuis op de zwarte lijst.

Apple heeft de update inmiddels vervangen. In een nieuw support-document raadt het gebruikers die problemen met Ethernet ondervinden aan om via Wi-Fi de software opnieuw bij te werken.

Foutje in Gatekeeper

De fout zat in Gatekeeper, dat ervoor zorgt dat je Mac automatisch beschermd is tegen bekende malware. Gatekeeper blokkeert het uitvoeren van bestanden en extensies die schadelijk zijn, maar Apple had de extensie die zorgt voor het activeren van de LAN-poort ook op de zwarte lijst gezet.

De fout zit in versie 3.28.1 van de Incompatible Kernel Extension Configuration Data. Check of je deze geïnstalleerd hebt via het  menu linksboven, ga naar Over deze Mac > Systeemoverzicht en selecteer aan zijkant Software en Installaties. Bij versie 3.28.2 hoef je niets te doen.

Schermafbeelding 2016-02-29 om 11.53.56
Klik/tap voor groter.

Updaten met of zonder Wi-Fi

Als je versie 3.28.1 geïnstalleerd hebt, raadt Apple aan om met een Wi-Fi netwerk te verbinden, de terminal te openen en het volgende commando in te typen en daarna de Mac te herstarten:

sudo softwareupdate --background

Geen Wi-Fi beschikbaar of werkt dit niet? Herstart je Mac in recovery modus door de Command- en R-toetsen tijdens het opstarten ingedrukt te houden en volg dit uitgebreide stappenplan dat Apple heeft gepubliceerd. Met wat werk op de terminal is de verbinding weer aan de praat te krijgen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik las deze topic gisteren op Tweakers Net.

  Ik heb tot op heden niets gemerkt. Ik moet wel zeggen, dat ik op zondag mijn Mac Mini niet aan had.

  Misschien, dat tijdens het booten van mijn Mac Mini deze morgen meteen de laatste driver update werd geïnstalleerd door Apple.

  Waardoor Gatekeeper geen problemen gaf bij mij.

 • Profielfoto
  Blieper

  Damn…

  Ja mijn broer had dus geen Ethernet verbinding meer. Ik heb uiteindelijk maar het systeem opnieuw erop gezet…:cry:

  Ben wel blij te horen dat dit het euvel was pfff

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Hier een herstart van één van de servers gedaan op het ongelukkig moment dat die net de foute update automatisch had geïnstalleerd. Lesson learned, headless servers nooit op automatische updates instellen. Ook een roll back mocht niet helpen totdat ik alle commotie over dit probleem tegenkwam op internet. Toen was het snel hersteld. Ook alle andere servers gecontroleerd op de juiste instellingen en waar nodig aangepast.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Heb ik niet dus bestaat het niet!:heart:

 • Profielfoto
  Hydræ

  Apple herkent zich niet in de geuite kritiek. Nou, lees de Mac App Store reviews maar eens.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En wat met de Mac Pro ? Komt het ook daar voor ?

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Damn…

  Ja mijn broer had dus geen Ethernet verbinding meer. Ik heb uiteindelijk maar het systeem opnieuw erop gezet…:cry:

  Ben wel blij te horen dat dit het euvel was pfff

  Hier hetzelfde, heb eergister heel OS X opnieuw geïnstalleerd (ik gebruik overigens een Thunderbolt naar Gigabit Ethernet adapter).

 • Profielfoto
  Verdult

  Dit is echt enorm slecht. Het kan gewoon niet dat deze update door iemand is getest.

  Ligt het aan mij of worden deze enorme fouten de laatste tijd erg vaak gemaakt?

 • Profielfoto
  pruus

  @Verdult: het ligt inderdaad aan jou. Zo, zijn we dat probleem ook weer kwijt.

 • Profielfoto
  mowat

  Ik heb bij mijn installaties-overzicht in systeemvoorkeuren noch die 3.28.1 noch die 3.28.2 teruggevonden. Mijn laatste update is 10.11.3 en nadien is er bij mij geen apple -update meer verschenen op mijn iMac met El Capitan. De laatste update waar de naam gatekeeper in voorkomt dateert trouwen al van 12/2014 .DE naam incompatible kernel extension configuration data komt nergens voor.
  Dus ofwel laadt mijn computer die updates niet en verschijnen ze ook niet in de appstore , of er staat ergens iets ingesteld waardoor ze niet gedownloaded worden ???

 • Profielfoto
  proXify

  Het valt wel te begrijpen als ze bij Apple werken met draadloos internet, dat ze het kabelnetwerk over het hoofd zien.
  Geen enkel besturingssysteem is bugvrij. Het belangrijkste is dat ze het snel hebben opgemerkt en dit onmiddellijk hebben gefixt!

 • Profielfoto
  bartvdv

  @proXify: doe er mij aan denken dat ik jou later niet moet aanwerven.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik heb geen Ethernet-poort. Versie is 2,13:grin:

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Welke update is dit dan geweest?

 • Profielfoto
  pruus

  @Richard & Sunkeeper: als je de instructies in bovenstaand artikel goed opvolgt, dan zie je wat er op jouw machine gebeurd is. Deze beveiliging wordt automatisch zonder tussenkomst van de gebruiker geïnstalleerd. Als extra zekerheid wordt dus de update gepushed. Wel vervelend als er dan nog een fout in zit.

 • Profielfoto
  mowat

  @pruus
  Zelfs al wordt zo’n update zonder je tussenkomst geïnstalleerd , zelfs dan moet je die toch nog terug kunnen vinden in Systeemoverzicht/software/installaties. En bij mij staat er geen enkele bij met een naam als gatekeeper , kernel extension enz. Kan het zijn dat die ergens uitgeschakeld zijn ? Maar waar ?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Bij Systeemvoorkeuren / App Store heb je bij “Zoek automatisch naar updates” een optie “Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates”.

  Als dat uitstaat had het probleem met de Ethernetpoort dan toch gebeurd, of worden dit soort (veiligheids)updates toch (verplicht) gedownload?

 • Profielfoto
  mowat

  Bij mij staat bij systeemvoorkeuren/Appstore alles uitgevinkt. Dus neem ik aan dat er helemaal niets gedownload of geïnstalleerd wordt zonder dat ik dat zelf rechtsstreeks doe via de appstore. Maar , mijn vraag , als het niet automatisch gebeurt dan zouden die gatekeeperupdates toch in mijn Appstore-updatelijstje moeten staan tot ik toelating geef om ze te installeren. Maar daar staan ze dus ook niet. Of wordt mijn gatekeeper nu helemaal , zonder dat ik het weet , niet verder geupdated sinds december 2014 ? ( 54 was met laatste nummertje dan ik terugvond.)