‘Flash over twee jaar compleet verdwenen’

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Sinds enkele jaren horen we dat Flash dood is (hier, hier of hier) maar het lichaam beweegt nog steeds en dat zal dat nog enige tijd blijven doen. Flash zal pas over 24 maanden volledig verdwenen zijn. Hoera, nog twee jaar lang kritische beveiligingsupdates…

De schatting wordt geleverd door Encoding.com. In zijn jaarverslag met daarin de trends in online video stelt het platform dat Flash nog leeft dankzij banners en gebruikers die niet upgraden naar moderne browsers.

“Het gebruik van Flash voor online video kelderde van 21% in 2014 naar 6% in 2015”

Het H.264-formaat was met 72% goed voor het leeuwendeel van de online video. WebM, dat ondersteund wordt door Chrome, Firefox en Opera, komt met 12% op de tweede plaats. De H.265 / HEVC codec, die 4K-video sterk kan comprimeren, staat samen met Flash op de derde plaats. Verder leren we dat de meeste video op 1080p wordt bekeken (48%), gevolgd door 720p (28%) dat voornamelijk op mobiele apparaten gekozen wordt. 4k heeft met 8% nog een lange weg te gaan, al verdubbelde het gebruik wel.

streamingvideo2015
Online video: meestgebruikte codecs en resoluties in 2015.

HLS: vervelende uitzondering

Wat encoding.com niet meeneemt in zijn verslag is het feit dat Flash in de meeste browsers nog nodig is om HTTP Live Streaming (HLS Video) te bekijken. HLS is de huidige standaard voor het aanbieden van video met flexibele bitrates. Een snelle verbinding krijgt hogere kwaliteit video en als de verbinding slechter wordt, schaalt de bitrate en kwaliteit automatisch terug.

Momenteel ondersteunen alleen Safari op iOS en OS X en Chrome op Android HLS Video in een HTML 5 speler. Op de desktop hebben alle browsers, behalve Safari, Flash nodig. Websites als RTL XL en Kijk.nl vereisen daarom op de desktop altijd Flash, zelfs als je met Safari kijkt. Het is niet dat ze geen modern videoformaat gebruiken, maar een slordige implementatie van de browsercheck. Dit is te omzeilen door de website te vertellen dat je browser een iPad is. Meer daarover in dit artikel: Overleven zonder Flash? Prima te doen!
kijknl_flash

 • Het complete rapport van encoding.com (PDF) is een goed leesvoer voor iedereen die zich bezighoudt met (online)video .

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Ik leef al 3 jaar zonder flash en sommige dingen zijn dan niet te zien maar dan heb ik zoiets van ”jammer dan”. Hoop echt dat elke webdesigner uiteindelijk alles in html 5 programmeert.

 • Profielfoto
  ibla

  Hier idem… Geen Flash op mijn MacBook. M’n accu houdt het daarmee een paar uur langer uit. Heb regelmatig mensen die bij mij gaan lopen klagen omdat hun accu zo kort mee gaat terwijl ik altijd roep dat ik 6u op een Air en tegenwoordig 8u op een 12″ MB haal. Dan kijk ik op hun Mac en zie direct Chrome, Flash in Safari en allerlei vage plug-ins…. Mensen, stop eens met het installeren van rotzooi op je Mac. Zo’n ding doet het zonder veel beter.

 • Profielfoto
  IsSidha

  mensen zijn nu eenmaal het klik-er-de-klik-klik-klik-klik-klik gedrag gewend en installeren tonnen meuk ermee.. en daarna lopen klagen dat apple rotzooi leverd met een veuls te kleine batterij.. 2 dagen met m’n iPad en iPhone is meer regel dan uitzondering.

  vooralsnog benadrukt dit wel weer hoe slecht de ingehuurde web bouwers zijn.. grafisch allemaal erg leuk, proefje in photoshop en zo.. maar technisch werkelijk nergens de ballen verstand van hebben.. en dat is de enige reden dat we nog steeds flash waarschuwingen krijgen en mensen het blijven gebruiken.

  zit al twee jaar zonder en mis het totaal niet.. sites die willen dat je het gebruikt, dat is dan jammer voor ze maar krijgen van mij simpel geen klandizie meer.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het zal mogelijk sneller verlopen, gezien we naar een plug-in vrij web gaan. Ook Oracle’s Java plug-in staat op de lijst van uitfasering.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik verwacht alleen dat alle sites het gewoon goed doen, of dat nou met Flash is of met Troelala, dat maakt me geen r##t uit.
  Ongemerkt ga ik zo met de vernieuwing mee…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Beste raymon ik moet je toch op een paar puntjes corrigeren. De reden dat flash nog zo wijd verspreid is, is omdat alle grootte namen die online video’s aanbieden (o.a. NPO, RTL, Nlziet/Kijk in Nederland) en ABC, NBC, CNN, Disney, BBC, ITV, HULU e.d. (buiten Nederland) er nog steeds voor kiezen om hun video platform te leveren met de techniek en in de meeste gevallen ook de beveiliging (DRM) van Adobe Flash. Hierbij valt gelijk de tweede correctie uit op te maken, het gros van deze genoemde partijen gebruiken nog lang niet allemaal HLS (wat ook in Flash ondersteund wordt), maar het veel oudere (en tevens ook dynamische) RTMP streaming protecol, vaak met de toevoeging RTMPE (encryptie). Dit doen deze partijen vandaag de dag nog steeds om de simpele reden dat ze met streaming partijen zoals Adobe, Akamai en Limelight (om een paar streaming reuzen te noemen) eerder meerder jarige contracten hebben afgesloten voor de zgn. content delivery met één specifieke techniek, in deze gevallen dus Flash. De reden dat bijvoorbeeld Netflix wél naar HTML5 is over gegaan, ligt in het feit dat zij eerder Mircosoft’s Silverlight gebruikte ipv Flash, welke al vrij snel (in de periode net voor Europese uitrol van Netflix) door Microsoft end of life was verklaard en dat Netflix zelf merkte dat zij Apple gebruikers op de desktop, en meer in het algemeen Google Chrome gebruikers nauwelijks bereikte met de Silverlight Speler. Netflix zag hier dus het belang om 1 universele HTML5 speler te maken die werkt op Windows, Mac & Linux. In mijn ogen een school voorbeeld voor hun grootste Amerikaanse concurrenten HULU en Amazon Prime Video. Tevens heeft Encoding.com het in zijn verslag over de Flash video codec, niet over de Flash player als plugin:

  We expect to see the Flash video codec disappear completely from our report with 24 months.

  Hiermee doelt men op site’s die nog steeds hun video’s coderen en aanbieden als FLV’s gecodeerd met de On2 VP6 of VP7 video-codec (of eerder versies). Want, omdat MPEG-4 (H.264) efficiënter is zijn de meeste aanbieders daarop op overgestapt, maar wordt dezelfde mpeg-4 video getoond in een flash-player. Neem de NPO player, die is Flash op de desktop maar laad hetzelfde mp4 bestand in die ook gebruikt wordt in de mobiele app’s en de mobiele versie van de website.

 • Profielfoto
  SvS

  En ter aanvulling: Lego online games gaf mij aan dat bestaande games op hun site niet worden omgezet, maar dat ze daar rekening mee houden bij het ontwikkelen van nieuwe online games. (ik heb dus over online games op hun site zelf) Zo zal het bij de rest ook zijn.

  Dus ik geloof het ook wel, dat flash heel langzaam uitgefaseerd worden.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @SvS en niet alleen lego games, neem een site zoals MiniClip.com met vele honderden games, allemaal in flash en nog best speelbaar.