Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2016

‘Flash over twee jaar compleet verdwenen’

Sinds enkele jaren horen we dat Flash dood is (hier, hier of hier) maar het lichaam beweegt nog steeds en dat zal dat nog enige tijd blijven doen. Flash zal pas over 24 maanden volledig verdwenen zijn. Hoera, nog twee jaar lang kritische beveiligingsupdates…

De schatting wordt geleverd door Encoding.com. In zijn jaarverslag met daarin de trends in online video stelt het platform dat Flash nog leeft dankzij banners en gebruikers die niet upgraden naar moderne browsers.

“Het gebruik van Flash voor online video kelderde van 21% in 2014 naar 6% in 2015”

Het H.264-formaat was met 72% goed voor het leeuwendeel van de online video. WebM, dat ondersteund wordt door Chrome, Firefox en Opera, komt met 12% op de tweede plaats. De H.265 / HEVC codec, die 4K-video sterk kan comprimeren, staat samen met Flash op de derde plaats. Verder leren we dat de meeste video op 1080p wordt bekeken (48%), gevolgd door 720p (28%) dat voornamelijk op mobiele apparaten gekozen wordt. 4k heeft met 8% nog een lange weg te gaan, al verdubbelde het gebruik wel.

Online video: meestgebruikte codecs en resoluties in 2015.

HLS: vervelende uitzondering

Wat encoding.com niet meeneemt in zijn verslag is het feit dat Flash in de meeste browsers nog nodig is om HTTP Live Streaming (HLS Video) te bekijken. HLS is de huidige standaard voor het aanbieden van video met flexibele bitrates. Een snelle verbinding krijgt hogere kwaliteit video en als de verbinding slechter wordt, schaalt de bitrate en kwaliteit automatisch terug.

Momenteel ondersteunen alleen Safari op iOS en OS X en Chrome op Android HLS Video in een HTML 5 speler. Op de desktop hebben alle browsers, behalve Safari, Flash nodig. Websites als RTL XL en Kijk.nl vereisen daarom op de desktop altijd Flash, zelfs als je met Safari kijkt. Het is niet dat ze geen modern videoformaat gebruiken, maar een slordige implementatie van de browsercheck. Dit is te omzeilen door de website te vertellen dat je browser een iPad is. Meer daarover in dit artikel: Overleven zonder Flash? Prima te doen!

  • Het complete rapport van encoding.com (PDF) is een goed leesvoer voor iedereen die zich bezighoudt met (online)video .
Reageer op artikel:
‘Flash over twee jaar compleet verdwenen’
Sluiten