Error 53: Apple zegt sorry, fix beschikbaar

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Apple heeft een nieuwe versie van iOS 9.2.1 vrijgegeven. De nieuwe versie is gemaakt voor gebruikers wiens iPhone onbruikbaar werd door Error 53. Deze deed zich voor na een reparatie van de home-knop met Touch ID door een onofficieel servicepunt.

Vorige week ontstond ophef over Error 53 omdat onofficieel gerepareerde iPhones na een iOS-update zonder waarschuwing ineens weigerden te werken. Apple verontschuldigt zich hiervoor.

Error 53, de fix

In een Nederlands support-document legt Apple uit Error 53 nu op te lossen is door de iPhone via iTunes voor Windows of Mac kunnen herstellen. Er staat een nieuwe versie van iOS 9.2.1 klaar die ervoor zorgt dat de iPhone weer werkt. Deze is als volgt te installeren:

 1. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van iTunes hebt.
 2. Sluit de iPhone via een USB kabel aan.
 3. Start de iPhone geforceerd opnieuw op (sluimer- en home-knop minstens tien seconden inhouden totdat het Apple/iTunes-logo verschijnt).
 4. Kies in iTunes voor Herstel iPhone in het tabblad Overzicht.

Na de installatie van de nieuwe iOS-versie werkt Touch ID nog steeds niet, maar is de iPhone wel terug bruikbaar. De nieuwe versie van iOS 9.2.1 is niet zichtbaar voor bestaande gebruikers die geen last hebben van Error 53, al wordt de aanpassing wel in toekomstige iOS-versies meegenomen.
error 53

Excuus van Apple

In een statement dat onder andere naar TechCrunch is gestuurd, biedt Apple zijn excuses aan voor de veroorzaakte problemen. Het was niet de bedoeling om iPhones waarvan de Touch ID sensor door een niet-erkend servicepunt vervangen is compleet onbruikbaar te maken. De vingerafdrukscanner zou slechts uitgeschakeld moeten worden omdat de authenticiteit niet meer gecheckt kan worden.

Dat de iPhone na een update compleet onbruikbaar werd, komt volgens Apple door een functionele test die alleen voor interne doeleinden was gemaakt, maar toch uitgevoerd werd.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Matanza

  Zonde dat ze hier aan hebben toegegeven … Error 53 FTW !:)

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het belangrijkste blijft gelukkig overeind, je kunt nog steeds niet verder zonder eerst de complete iPhone te wissen.

  Een kwaadwillende die de sensor vervangt voor een malafide exemplaar kan nog steeds nooit bij je gegevens op de iPhone komen via die weg.

  Dat de iPhone daarna nog steeds niet bruikbaar is na diefstal door het activering-slot en locatie via Find my iPhone blijft ook nog steeds werken.

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @Matanza hoe bedoel je?

  @SunKeeper, tuurlijk kan een kwaadwillende niet aan je data, maar hij kan wel je vingerafdruk verkrijgen, eens hij die heeft, kan jij die nooit meer veranderen…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Eh, hoe moet ik me dat voorstellen? Die vingerafdruk zit in een chip, de zg. secure element. Is eenrichtingsverkeer, vingerafdruk kan er alleen in en niet uit volgens mij. Of bedoel je de vingerafdrukken op het glas van het scherm?

 • Profielfoto
  Matanza

  @Matanza hoe bedoel je?

  Ik heb lang genoeg mensen aan de service-balie gehad die komen met de intentie ‘Mijn scherm doet het weeral niet’ of ‘die home button doet het echt nooit’. Om dan iets later er achter te komen dat het om een fake-onderdeel gaat. Als je op die manier ook ‘reclame’ maakt onder vrienden over de kwaliteit van Apple dan kan ik goed begrijpen dat de producent hier niet tevreden me is en hier actie tegen neemt.
  Heb het zelfs al een voor gehad onder mijn eigen vriendenkring.

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @Ome Kor een kwaadwillende zou een Thuisknop kunnen ontwikkelen welke, indien er een vinger gescand wordt, deze automatisch zou door sturen naar de database van onze stoute man. The Secure Element zit op het logic board, hier worden de afdrukken opgeslagen, maar voor deze naar daar kunnen moet de scan via de thuisknop nog een hele weg afleggen, op dat traject zal ergens wel enkele kubieke millimeters ruimte zijn waar malafide mensen een chip zouden kunnen integreren voor het doorsturen van de vingerafdruk

  Ik wil ook even zeggen dat het 1/1/1970 probleem op deze firmware ook gefixt is, op deze build ga je dat probleem niet meer tegenkomen

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik lees dat met deze hotfix ook de 1970 bug is verholpen.

 • Profielfoto
  Nummer 18

  Haha grapjas:P

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Schijnt de 1970 bug ook te verhelpen: https://www.youtube.com/watch?v=6WxBXNxrhYI

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Typisch… eerste reactie: dit moest zo. Nieuwe reactie: dit moest niet zo. Ik denk dat √©√©n van de persvoorlichters met een doosje spullen het pand verlaten heeft.

  Prima oplossing dit, die ook veelal geroepen is, heel de vinger-bende uitschakelen. Voor degenen die roepen dat de vingerafdruk mogelijk te onderscheppen is: ja, dat zou kunnen, maar waarom zou je in hemelsnaam een chip ontwikkelen die dat stiekem gaat doet, terwijl je de vingerafdruk ook van het scherm, de knop zelf, een glas of ander object kan halen met veel minder moeite?

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @Lastminuteguy haha jij bent ook wel een grapjas :)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  excuus? Apple werd al aangeklaagd.
  Waarom staat dat er niet in artikel vermeld ?
  Waarschijnlijk hadden ze het juridische niet dicht kunnen timmeren :).

 • Profielfoto
  Nummer 18

  @MEEUW haha grapjas nummer 3 hé

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Waarschijnlijk hadden ze het juridische niet dicht kunnen timmeren :).

  Nooouuu,,
  Neem maar aan dat Apple beter kan timmeren dan alle advocaatkantoren en timmerbedrijven bij elkaar.
  Ik zou er niet graag tegenover staan met mijn losse hamertje.:shock:

 • Profielfoto
  apple-man

  Dus apple beweerd dus nu dat de fout melding Error 53 werd veroorzaakt door een functionele test die alleen voor interne doeleinden was gemaakt, maar toch uitgevoerd werd. Vind het maar een vaag verhaal als je het mij vraagt. Ze zijn niet zo dom dat ze toe geven bewust iPhones onklaar maken Waar geen door apple goede gekeurde onderdelen in zitten. Vandaar dat ze met zo een verhaal aankomen ze willen namelijk geen gezichtverlies lijden. Tevens hing hun ook een rechtszaak boven het hooft. Mij zou het niet verbazen als het zo gegaan is. Teven doen grote bedrijven zo als apple er ook alles aan om het niet tot een rechtszaak te laten komen en komt het wel zover dan zou het mij niets verbazen als apple aan het langste eind trekt. Aangezien apple zeer goed is in de boel juridisch dicht te timmeren.