Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 februari 2016
Leestijd: 1 minuut

Error 53: Apple zegt sorry, fix beschikbaar

Apple heeft een nieuwe versie van iOS 9.2.1 vrijgegeven. De nieuwe versie is gemaakt voor gebruikers wiens iPhone onbruikbaar werd door Error 53. Deze deed zich voor na een reparatie van de home-knop met Touch ID door een onofficieel servicepunt.

Vorige week ontstond ophef over Error 53 omdat onofficieel gerepareerde iPhones na een iOS-update zonder waarschuwing ineens weigerden te werken. Apple verontschuldigt zich hiervoor.

Error 53, de fix

In een Nederlands support-document legt Apple uit Error 53 nu op te lossen is door de iPhone via iTunes voor Windows of Mac kunnen herstellen. Er staat een nieuwe versie van iOS 9.2.1 klaar die ervoor zorgt dat de iPhone weer werkt. Deze is als volgt te installeren:

  1. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van iTunes hebt.
  2. Sluit de iPhone via een USB kabel aan.
  3. Start de iPhone geforceerd opnieuw op (sluimer- en home-knop minstens tien seconden inhouden totdat het Apple/iTunes-logo verschijnt).
  4. Kies in iTunes voor Herstel iPhone in het tabblad Overzicht.

Na de installatie van de nieuwe iOS-versie werkt Touch ID nog steeds niet, maar is de iPhone wel terug bruikbaar. De nieuwe versie van iOS 9.2.1 is niet zichtbaar voor bestaande gebruikers die geen last hebben van Error 53, al wordt de aanpassing wel in toekomstige iOS-versies meegenomen.

Excuus van Apple

In een statement dat onder andere naar TechCrunch is gestuurd, biedt Apple zijn excuses aan voor de veroorzaakte problemen. Het was niet de bedoeling om iPhones waarvan de Touch ID sensor door een niet-erkend servicepunt vervangen is compleet onbruikbaar te maken. De vingerafdrukscanner zou slechts uitgeschakeld moeten worden omdat de authenticiteit niet meer gecheckt kan worden.

Dat de iPhone na een update compleet onbruikbaar werd, komt volgens Apple door een functionele test die alleen voor interne doeleinden was gemaakt, maar toch uitgevoerd werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Error 53: Apple zegt sorry, fix beschikbaar
Sluiten