Dropbox gaat data in Europa opslaan

9 reacties

Opslagdienst Dropbox breidt flink uit in Europa. Data van Europese gebruikers wordt in de toekomst ook op servers in Europa opgeslagen en de start-up opent kantoren in Amsterdam en Hamburg. Dat vertelt Chris Moojen van Dropbox aan BNR Nieuwsradio.

Volgens Moojen gebruikt bijna 1 op de 2 Nederlandse internetgebruikers Dropbox. Door data in Europa op te slaan worden niet alleen zorgen om privacy weggenomen, maar is de data ook sneller toegankelijk.

Sneller synchroniseren

Omdat gegevens van Europese gebruikers straks in een Europees datacenter opgeslagen wordt, hoeft data niet meer de oceaan naar een locatie in de Verenigde Staten over. Dat zal de up- en downloadsnelheid in heel Europa positief beïnvloeden. Dropbox heeft niet nog niet bekendgemaakt op welke termijn en in welk land de Europese Cloud opgebouwd zal worden.

Dropbox wil naast individuele gebruikers ook graag het bedrijfsleven veroveren. In dat opzicht is het in Europa opslaan van data van Europese klanten ook een logische stap, veel bedrijven eisen dat hun gegevens op Europees grondgebied opgeslagen worden.
dropbox-pro-logo

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  leuk, maar zolang Dropbox in Europa straks nog steeds opereert vanuit één en het zelfde bedrijf, Dropbox Inc. en niet een zelfstandige (dochter) onderneming voor Europa, valt onze data in de EU nog steeds onder de Patriot Act en kan Amerika nog steeds gegevens van Europese gebruikers opvragen.

 • Profielfoto
  Targaryen

  ^ ze kunnen het, maar doen ze het ook? Ik lig er niet wakker van dat ze in mijn Dropbox map kunnen piepen. Zolang ze mijn bestanden nergens anders uploaden zal het mij een worst wezen. Tenzij die gozers het leuk vinden om mijn cursussen (want daarvoor gebruik ik het) te lezen en te leren.

  Ik vind dit goed nieuws. Grote bestanden uploaden gaat nog steeds vrij traag. Heeft natuurlijk ook te maken met de uploadsnelheid van mijn provider, maar toch.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Nee DaveFlash, dat zou toch raar zijn? Een bedrijf dat in Europa zaken doet moet zich aan Europese wetten houden. Als die wetten het uitleveren van data verbieden, dan verandert een Amerikaanse wet daar niks aan. De Patriot Act gaat over data die in de US is opgeslagen. Als jij met een vrachtwagen door Kazachstan gaat rijden bepaalt de Kazachstaanse wet of die vrachtwagen op willekeurige momenten door de overheid doorzocht mag worden, en hetzelfde geldt voor data in de US. Maar als de Kazachstaanse spoorwegen op het kiplijntje van Ede naar Amersfoort gaan rijden, dan kan de conducteur toch niet met de Kazachstaanse versie van de Patriot Act gaan zwaaien?

 • Profielfoto
  tarun

  @marceInijman: dat is precies wat de VS doet. Haar wetten internationaal opleggen. Als een Nederlander ook de Amerikaanse nationaliteit heeft moet die ook daar belastingaangifte doen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De start-up.. Kom op zeg. Het is geen nieuw bedrijf.
  .
  Volgens mij deden ze dit al (tijdelijk) want naar mijn weten heeft Dropbox zelf geen/amper eigen servers maar gebruiken ze voor opslag die van Amazon.
  Je data gaat altijd eerst naar de dichtbijzijnde server, voor ons is dat volgens mij Hamburg of Frankfurt. Als het dan eenmaal omhoog is en veilig is dan gaat het alsnog naar de servers van Amazon in Amerika. Dat is volgens mij hoe Dropbox werkt. Dropbox heeft naar mijn weten geen eigen servers maar neem z’n opslag af bij Amazon. Dropbox maakt wat ik gelezen heb alleen het softwareplaatje en de verschillende lagen beveiliging tussen al die servers.

 • Profielfoto
  Appeltje86

  Ben al geruime tijd gebruiker van Dropbox pro en probeer nu een maand of 2 Stack van Transip uit. Een fijn gevoel dat de servers van Transip dichtbij huis staan, alleen is de gebruikerservaring nog niet helemaal hetzelfde als Dropbox.

  Als ik in Excel op mijn iPhone wat direct wil opslaan in Dropbox werkt dat feilloos, iets wat bij Stack nog niet kan. Verder is Dropbox zo ingeburgerd (bijna 1 op de 2 Nederlanders gebruikt Dropbox volgens dit artikel.) dat mappen / links delen erg makkelijk is, omdat “iedereen” het kent en gebruikt.

  Ben ik nu echt zo naief als ik denk dat mijn financiele administratie / boekhouding / privé foto’s etc.. werkelijk mijn hele digitale bestaan veilig genoeg is bij Dropbox? “Ze” kunnen meekijken.. “Ze” kunnen toegang tot je dropbox krijgen… Ja? Ben ik als hardwerkende Hollander interessant voor b.v. de NSA? Met een paar honderd miljoen gebruikers pikken ze mijn account eruit en daar ga ik nadelen van ondervinden? Ik geloof er niet zo in!

  Maar dat Dropbox servers in Europa de snelheid tengoede gaat komen is heel erg welkom!!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Dropbox is handig, mooi maar helaas hartstikke duur vergeleken met andere aanbieders.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @tarun: als je lid bent van een vereniging, dan betaal je contributie, ook al verhuis je naar de andere kant van de aarde. Wie geen Amerikaanse belasting wil betalen moet zijn Amerikaanse paspoort inleveren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dropbox is handig, mooi maar helaas hartstikke duur vergeleken met andere aanbieders.

  .
  Valt allemaal wel mee, het verschil zit vooral in kwaliteit. Waarom kost een Acer minder dan een MacBook. Pas als je met beide werkt zal je weten waar dat stukje kwaliteit is gebleven.
  Dropbox zich richt zich ook niet zo zeer op alle huishoudens die graag hun clouddienst willen gebruiken als vervanger van hun persoonlijke NAS.
  .
  Dropbox richt zich veel meer op professionals in hun verdienmodel. Ga je kijken naar hun dikste abonnement dan zit je op 12,- p/maand en heb je onbeperkt opslag <– in Dropbox kwaliteit niet met een *erbij en allerlei disclaimers.
  .
  – GitHub kost tussen de 7 en 12,- p/maand
  – JIRA kost ongeveer 10,- p/maand
  – CodePen kost 9,- p/maand
  .
  Ik bedoel er zijn zoveel goede diensten die ongeveer dat bedrag per maand kosten en die privé mogelijk niet zo aantrekkelijk lijken maar zakelijk is het geen probleem.