Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2016

Bye Bye IBAN: ECB wil betalen met 06-nummer invoeren

Betalen moet net zo gemakkelijk zijn als het versturen van een Whatsapp-bericht. Met die gedachte zijn apps als Bunq en Twyp gemaakt. Deze apps vereisen echter dat zowel verzender als ontvanger er een account heeft. Dat is op z’n minst onhandig.

Als het aan de Europese Centrale Bank ligt is dit alles snel verleden tijd. De bank broedt op een systeem dat een telefoonnummer of e-mailadres als alias van een IBAN-nummer gebruikt en wil dit in heel Europa uitrollen.

IBAN moet simpeler

Yves Mersch, directielid van de ECB deed het plan tijdens een interview met RTL Z uit de doeken (we zouden dit graag embedden, maar gaan je niet met een Adobe Flash-video opzadelen…) IBAN moet volgens de ECB simpeler en het plan is om op opt-in basis het koppelen van een e-mailadres of telefoonnummer als alias van een IBAN-nummer mogelijk te maken.

Je maakt dan direct vanuit je eigen bankieren-app geld naar een telefoonnummer over en het IBAN-nummer wordt er automatisch bijgezocht door een Europese centrale server, geen extra apps nodig.

Binnen drie jaar uitrollen

Het plan is om de dienst binnen drie jaar uit te rollen en de ECB hoopt deze zomer een precieze datum te kunnen geven. Er zijn nog enkele technische hordes te nemen, bijvoorbeeld wanneer iemand meerdere rekeningnummers en maar een telefoonnummer heeft. Volgens RTL Z juichen de drie grote Nederlandse banken het systeem in ieder geval toe.

Graphic via RTL Z.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bye Bye IBAN: ECB wil betalen met 06-nummer invoeren
Sluiten