Bye Bye IBAN: ECB wil betalen met 06-nummer invoeren

16 reacties

Betalen moet net zo gemakkelijk zijn als het versturen van een Whatsapp-bericht. Met die gedachte zijn apps als Bunq en Twyp gemaakt. Deze apps vereisen echter dat zowel verzender als ontvanger er een account heeft. Dat is op z’n minst onhandig.

Als het aan de Europese Centrale Bank ligt is dit alles snel verleden tijd. De bank broedt op een systeem dat een telefoonnummer of e-mailadres als alias van een IBAN-nummer gebruikt en wil dit in heel Europa uitrollen.

IBAN moet simpeler

Yves Mersch, directielid van de ECB deed het plan tijdens een interview met RTL Z uit de doeken (we zouden dit graag embedden, maar gaan je niet met een Adobe Flash-video opzadelen…) IBAN moet volgens de ECB simpeler en het plan is om op opt-in basis het koppelen van een e-mailadres of telefoonnummer als alias van een IBAN-nummer mogelijk te maken.

Je maakt dan direct vanuit je eigen bankieren-app geld naar een telefoonnummer over en het IBAN-nummer wordt er automatisch bijgezocht door een Europese centrale server, geen extra apps nodig.

Binnen drie jaar uitrollen

Het plan is om de dienst binnen drie jaar uit te rollen en de ECB hoopt deze zomer een precieze datum te kunnen geven. Er zijn nog enkele technische hordes te nemen, bijvoorbeeld wanneer iemand meerdere rekeningnummers en maar een telefoonnummer heeft. Volgens RTL Z juichen de drie grote Nederlandse banken het systeem in ieder geval toe.

IBAN_still_0
Graphic via RTL Z.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Gewoon iets op basis van DNS invoeren. Je raakt alleen beveiliging van iban kwijt. Dus je kan weer met 1 typefout geld overmaken naar een onbekend persoon

 • Profielfoto
  youp

  @martink

  Ja, dat zou kunnen, maar ik heb van vrienden of familie zelden een verkeerd telefoonnummer. En volgens mij gaat het juist om de toepassing van dat soort bedragen die je onderling wilt overmaken.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Bye Bye IBAN is kort door de bocht, alle zakelijke overboekingen gaan met een BIC en IBAN en dat zal ook wel zo blijven. Ik denk niet dat ik mijn belasting naar de 06 van Dijsselbloem kan overmaken, misschien wel andersom. Het zal denk ik beperkt blijven tot kleine overboekingen tussen particulieren. Van familieleden heb ik de IBAN-nummers, dus waarom zou ik die niet blijven gebruiken. Die wijzigen niet zo vaak als e-mailadressen.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik snap niet wat mensen zo moeilijk vinden aan het IBAN systeem. Het argument van verkeerd telefoonnummer is natuurlijk heel makkelijk te checken door het even te bellen, en binnen je vriendenkring staat het nummer natuurlijk al lang in je contacten.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Het gaat ook zo vaak fout met bankrekeningnummers… Zeker één op de miljard transacties of zoiets…

  Ga eens echt belangerijke zaken in Europa oplossen mensen! De transactiekosten bijvoorbeeld…

 • Profielfoto
  schnhvn

  We hebben al Paypal toch?
  Daar kunnen we ook geld overmaken naar elkaar obv een emailadres

 • Profielfoto
  JanJansen

  Nog veel simpeler:

  Bouw een database van de nieuwe Ibannummers met daarbij de oude rekeningnummers.

  Weg probleem met absurd lang IBAN.

  O, die database is er al? Vanwaar dan de dwang om overbodige info te moeten ingeven?

 • Profielfoto
  joram

  Was IBAN niet ingevoerd als extra veiligheidsmaatregel en om EU-betaalverkeer uniformer te maken? Mobiele nummers zijn niet hetzelfde op Europees niveau (we zitten hier op 06-xx bijvoorbeeld), maar ik kan me ook moeilijk voorstellen dat een 06-nummer of email adres nou zo veilig is. Dat zijn nét twee dingen die je vaak en makkelijk deelt met mensen namelijk.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Dit lijkt me een ingewikkelde oplossing van de ECB voor een probleem dat door de ECB zelf is geschapen.;-)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat een rot idee, kan ik straks helemaal niet meer van provider of nummer wisselen zonder al teveel gezeur

 • Profielfoto
  SvS

  We hebben al Paypal toch?
  Daar kunnen we ook geld overmaken naar elkaar obv een emailadres

  PayPal heeft nieuwe gebruiksvoorwaarden per maart 2016. Ga die maar eens nalezen. (mn deel over gegevens aan derden-> FB)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Als de gemeente, belasting en alle overheids instellingen eens beginnen met makkelijker te betalen.
  Ik moet wel binnen 5 werkdagen iets overmaken, want anders krijg ik een verhoging of wa so ever.
  Maar als een overheids instelling moet betalen, mag ik er 3 keer achteraan bellen.
  En wel na 90 dagen.. want die tijd hebben ze.

 • Profielfoto
  eye of the tiger

  Of via app van Seqr, die kan dit ook op deze wijze..;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ta tadada dadada tadadaaaaaa… Ta tadada dadada tadadaaaaa… Risin’ up, back on the street. Did my time, took my chances

 • Profielfoto
  csteelooper

  Mobiele nummers alleen gaat nóóit werken; zeker niet zonder landcode ervoor. In Spanje zijn bijvoorbeeld niet alle telefoonnummers even lang (er moet dus eerst een Spaanse variant komen van operatie Decibel, waarbij de lengte van de telefoonnummers werd(/wordt) geharmoniseerd. Daarnaast weet ik ook dat één van de mobiele nummers in mijn kennissenkring zowel in Frankrijk als in Nederland bestaat. In Frankrijk beginnen mobiele nummers net als hier met 06, en het abonneenummer in kwestie bestaat dus zowel hier als daar. Dus een mobiel nummer zonder landcode zou geheid een doublure betekenen…

  En dan nog: IBAN gaat sowieso nooit (meer) verdwijnen. Ten eerste is het er al járen (alleen waren er náást IBAN allerlei soorten nationale rekeningnummers); ten tweede is vanwege de manier van werken geen naam/nummercontrole meer nodig (behalve dan bij ex-Postbank rekeningen van ING) en ten derde is het voor de zakelijke markt onmisbaar. Sinds transacties met IBAN worden gedaan, gaat het betalingsverkeer een stuk sneller.
  Daarnaast (en dit is meteen het slot van mijn betoog): What the hell is wrong with IBAN? Serieus: of je nou een IBAN onthoudt of een normaal rekeningnummer — wat is het verschil? 9 karakters ten opzichte van 14? Waarbij er 4 sowieso per bank hetzelfde zijn (de bankcode)? Ik heb twee rekeningnummers en weet beide IBANs uit m’n hoofd — dat was al meteen bij invoering van IBAN voor nationaal gebruik. En voor rekeningnummers van derden is er altijd het adresboek van je bankiersomgeving:P

 • Profielfoto
  whaha

  Mooi om vast te stellen dat bunq (zónder hoofdletter) nú al invloed heeft op hoe de ECB naar het (particuliere) betalingsverkeer kijkt.
  De vraag is alleen of de koppelingen zo makkelijk zullen gaan inderdaad. Gelukkig is het een opt-in, dus je bent niet verplicht om er aan mee te doen.

  Edit:
  Over het onthouden van IBAN, e-mail adressen en telefoonnummers gesproken, ik onthoud zo goed als geen van die drie van mijn vrienden, ik zoek ze altijd op of ik vraag ze weer eens. Leve adresboeken! Toch is de manier zoals bunq dat momenteel doet het meest charmant en dat is bovendien zo goed als gratis!