Bug: Creative Cloud wist bepaalde mappen [update]

10 reacties

Update: Adobe heeft zondag een nieuwe versie van Adobe Creative Cloud vrijgegeven. De update is nu beschikbaar en versie 3.5.1.209 moet het probleem verhelpen.

Originele artikel: Een nieuw ontdekte bug in het installatie­programma van Adobe Creative Cloud zorgt ervoor dat bepaalde mappen van de schijf van de Mac gewist worden. Het gaat om mappen die beginnen met een punt. Deze worden vaak gebruikt om instellingen te bewaren.

De bug werd ontdekt door ontwikkelaars van back-up software BackBlaze. Na installatie van Creative Cloud stoppen de back-ups omdat de map met configuratie en statistieken ‘.bzvol’ door Adobe wordt verwijderd.

Dotfiles

Om specifiek te zijn, de eerste map op de Macintosh Harddisk die met een punt begint wordt door het installatieprogramma van Adobe gewist. Power users en ontwikkelaars gebruiken de ‘dotfiles’ om voorkeuren in op te slaan en ook OS X maakt deze mappen aan voor Time Machine en Spotlight.

Om proberen te voorkomen, raadt BackBlaze aan om een nieuwe map te maken die met een punt en de letter A begint. Open de terminal en voer het volgende commando in.

sudo mkdir /.aaaaa-adobedontdeletemybzvol

Creative Cloud zal dan de aangemaakte map ‘.adobedontdeletemybzvol’ verwijderen en laat de rest met rust. In onderstaande video is het probleem te zien. Wij hebben geverifieerd dat het zowel bij nieuwe installaties als updates voorkomt.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Buzz

  Bizarre bug. Ik denk trouwens niet dat erg veel powerusers en ontwikkelaars hun instellingen onder de root van de drive zullen opslaan. Dat doe je normaal gesproken onder de home folder van je account. De verborgen mapjes in de root zijn er voor het systeem, met name voor instellingen die betrekking hebben op de drive, zoals de Trash, Spotlight, Time Machine en dergelijke. Ik vraag me af of bij niet BackBlaze gebruikers dan de inhoud van één van deze systeemmapjes wordt verwijderd, en wat dat voor gevolgen heeft.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik zeg procederen….

 • Profielfoto
  IsSidha

  tja, als je alles toch in de cloud donderd kun je net zo goed meteen
  even die hard disk opschonen.. te beginnen op root niveau..

  mooie service van Adobe.. :razz:

 • Profielfoto
  defores

  – Unix/Linux kent geen mappen, map is een term uit de windows kamp; (het gaat om directories en directories zijn in feite ook gewoon bestanden)
  – Een . geeft aan dat het bestand verborgen is (heeft niets met instellingen te maken)

 • Profielfoto
  Wyodor

  Ik ben geen Poweruser, maar doe wel belastingaangifte. Telt dat ook?

 • Profielfoto
  Koning Frank

  1. Dat is niet je rootfolder
  2. Runt Creative Cloud uberhaupt op dat OS?

 • Profielfoto
  MP

  Klopt, en het ergste is dat Adobe die bestanden zelfs wist als er een “verplichte” update is via Creative Cloud. Ook bij niet gebruikers van BackBlaze verdwijnen trouwens regelmatig bestanden. Er is reeds sinds 2014 een probleem met deze CC updates maar ondanks meerdere meldingen van gebruikers doet men de nodige aanpassingen niet. Via de helpdesk (of forum) kom je er meestal wel uit maar eigenlijk zou het veel eenvoudiger zijn mocht men zijn updates aanpassen.
  Voor de prijs van een Pro abonnement verwacht je toch wel meer service & kwaliteit

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zijn mensen die betalen 35,- voor CleanMyMac – ik zie dit gewoon als schoonmaakservice voor professionals.

 • Profielfoto
  Blieper

  Vond het wel raar dat vandeweek ineens de melding kwam dat de TimeMachine Backup met een rare melding kwam dat hij het bestand niet meer kon vinden. Heeft dat er ook mee te maken soms?

 • Profielfoto
  Ree

  lekker verhaal – software dat klakkeloos “de eerste die je tegenkomt” verwijderd. Dat slaat toch compleet nergens op?

  maar goed, oplossingsgericht denken:)

  zou het helpen als je een map aanmaakt

  sudo mkdir /.aaaaaaaaafblijven

  en deze “onverwoestbaar” maakt met

  sudo chflags uimmutable simmutable /.aaaaaaaaafblijven

  Het idee is dan dat Adobe CC die directory entry als eerste ziet, de opdracht geeft aan het systeem deze te wissen en daar gewoon in faalt en (hopelijk) doorgaat zonder verder schade aan te richten.

  (bovenstaande uitgaande dat de file daadwerkelijk in de root moet staan, en dat System Integrity Protection dit niet al tegenhoud – ik heb geen Adobe CC, ik mijdt Adobe software al jaren als de pest, maar wellicht kan dit helpen.)