Apple fikst GPU-problemen Mac Pro gratis

12 reacties

Apple is gestart met een reparatieprogramma voor Mac Pro’s die tussen 8 februari en 11 april 2015 zijn gemaakt. Bij deze machines treden soms problemen met de grafische chips op die zorgen voor een instabiel systeem. De chips worden daarom gratis vervangen.

Het gaat om de ronde Mac Pro met AMD FirePro Graphics. De problemen bestaan uit vervormd of bevroren beeld. In tegenstelling tot de omruilactie voor lichtnetadapters is dit programma niet publiek aangekondigd.

GPU gratis vervangen

De Amerikaanse site MacRumors beschikt over een interne memo waarin het programma beschreven wordt. Het gaat om Mac Pro’s met een AMD FirePro D500 en D700 GPU. Het instapmodel met D300 GPU heeft geen problemen. Omdat het waarschijnlijk om een klein aantal apparaten gaat, heeft Apple het programma niet publiekelijk bekendgemaakt. Op het Apple-forum bestaat een groot topic over de problemen, een van de bezitters van de betreffende Mac Pro meldt dat de grafische kaart inmiddels vervangen is.

Vaker problemen met AMD-chips

Het is niet de eerste keer dat grafische chips van AMD problemen veroorzaken. Vorig jaar werd al een reparatieprogramma gestart voor MacBook Pro-modellen van 2011 tot 2013 met vergelijkbare grafische problemen. Dit programma loopt nog tot 27 februari 2016 of drie jaar na aankoop van de MacBook.
MBP_2011_GPU-l

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Het lijkt me niet meer dan normaal dat ze het gratis repareren, de oudste van die machines is vandaag exact één jaar oud.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: precies, daarom vallen de eerste machines vanaf vandaag niet meer onder het jaar garantie, en is dit reparatieprogramma dus nodig.

 • Profielfoto
  pannekoek

  AMD only, dat is met de huidige staat van Software één van de redenen, maar wel een zwaarwegende reden, om geen Ronde MacPro te kopen.

  Waneer komen ze nou eens met een serieuze update? We wachten op dit moment al langer op de revamped versie van dit ronde model, dan de tijd die het koste voor de overgang van Alu naar Brabantia.

  Tijd voor nieuwe geruchten die wijzen naar iets concreets;)

 • Profielfoto
  Ralph Neeleman

  Ook met de 27″ inch iMac vanaf 2011

 • Profielfoto
  Zakske

  Zakske: precies, daarom vallen de eerste machines vanaf vandaag niet meer onder het jaar garantie, en is dit reparatieprogramma dus nodig.

  Ja… dat begrijp ik. Ik doelde meer op de toon van het artikel, waardoor het lijkt alsof Apple hier met de hand over het hart heeft gestreken. De meeste gebruikers van de Mac Pro zijn professionals, die kopen er over het algemeen AppleCare bij. Dit is een geval van een serie slechte GPU’s… en dat voor de zoveelste keer.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De slecht werkende gpu’s was al lang bekend hoor. Heb een paar youtubers gezien met dit probleem, enige maanden terug. iemand stuurde hem zelfs 2x terug voor nieuwe gpu’s. Ach, waarom ook AMD gebruiken. Ga toch terug naar nVidia! Dat was toch goed?

  Verder wacht ik ook op een update van de Mac Pro, zodat ik eindelijk mijn gespaarde geld er tegenaan kan gooien :/

  Ik vraag me eigenlijk af of er wel een update komt… Als ik naar de introductie van de mac Pro kijk, dan zegt Phil: “deze Mac pro kan weer voor 10 jaar verder”.

  Hmm, we zien wel zeker?:p

 • Profielfoto
  NapO

  thnx voor het delen van het artikel. ik wist t niet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik doelde meer op de toon van het artikel, waardoor het lijkt alsof Apple hier met de hand over het hart heeft gestreken.

  Ik heb het nog een keer nagelezen, maar die toon lees ik er niet in.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  @Buzz

  Apple’s garantiebepalingen van slechts 1 jaar zijn onwettig. Apple moet de Nederlandse en Europese wetgeving volgen.

  http://www.apple.com/nl/legal/statutory-warranty/

  In 2009 heb ik met succes mijn iMac kosteloos gerepareerd gekregen door beroep te doen op de Europese wetgeving inzake garantie.
  De voeding ging stuk en nam het moederbord mee na 15 maanden.

  Het is ronduit schandalig van Apple hoeveel garantie dat ze geven op hun producten.

 • Profielfoto
  stefsegers

  hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor deze actie? Heb nu nog geen problemen met de MacPro en deze GPU, maar wil dit wel voor zijn uiteraard.
  Is er ergens een pagina met serienummers?

 • Profielfoto
  RobinB
 • Profielfoto
  stefsegers

  Inmiddels gezien dat ik ook het eind 2013 model heb (welke in 2015 gekocht is). Ben heel benieuwd hoe je dit bij Apple kunt melden? Voor nu krijg ik de melding dat ik geen service heb op de mac pro en ik 29e moet betalen om mijn email te behandelen!