Airmail: Productieve mail-app nu op iOS

14 reacties

Na maanden van ontwikkeling, maar precies op tijd voor het verdwijnen van Mailbox, is de krachtige mail-app Airmail er nu ook voor iPhone. Wij hebben de betaversie al enige tijd getest en kunnen melden dat dit een van de betere e-mail apps voor iOS is.

Voor wie niet bekend is met Airmail: de app bestaat al lange tijd op de Mac en biedt daar veel functies zoals het Snoozen van berichten en integratie met diensten als Dropbox, iCloud Drive, Evernote en meer.

Prettige mix

Terug naar iOS. Er zijn ruwweg twee soorten mail-apps. Allereerst heb je de extreem simpele apps zoals Mailbox by Dropbox met snelle en overzichtelijke functionaliteit functionaliteit. Aan de andere kant zijn er de power user-apps zoals Spark en Dispatch met veel integratie en opties. Airmail zoekt het middel tussen eenvoudig en uitgebreid. Standaard synchroniseert de app meteen via iCloud en is mail in een aantal standaard mappen geordend, maar je kunt ook helemaal los met labels en mappen.

airmail-001
Er is ondersteuning voor meerdere accounts en alle grote maildiensten of eigen mailboxen van IMAP of POP3.

Eenvoudig mailbeheer: Snooze en filters

Voor eenvoudig mailbeheer biedt Airmail drie opties. Mail archiveren (half naar rechts vegen), mail uitstellen/snooze (volledig naar rechts vegen) en standaard filters op de mailbox loslaten die bijvoorbeeld alleen ongelezen mail of mail van vandaag tonen. De optie ‘slim’ probeert alleen e-mail die voor jou belangrijk is te tonen. Dit gebeurt aan de hand van contacten, geschiedenis en bestaande conversaties in je mailbox.

airmail-002
Klik/tap voor groter.

Voor power users: alles in te stellen

Veeleisende gebruikers zullen de koppelingen met diensten als Dropbox, Wunderlist, Google Task, Github, Pocket, Omnifocus, Fantastical, Evernote, Clear en veel meer. Documenten uit deze diensten kunnen direct toegevoegd worden en ontvangen e-mail kan in een to-do-app geplaatst worden of als PDF opgeslagen worden. Daarnaast zijn bijna alle opties te tweaken. Van de acties bij veegbewegingen naar links of rechts tot de opties die pushnotiticaties moeten weergeven en van wie je pushnotificaties krijgt. Dit is tevens het zwakke punt van de app. Niet alle opties zijn meteen even duidelijk en je verdwaalt soms in de menu’s die niet allemaal even goed vertaald zijn.

airmail-003
Een aantal van de instellingen (links) en acties bij een ontvangen bericht (rechts).

iCloud en Apple Watch

In tegenstelling tot Mailbox synchroniseert Airmail geheel via iCloud. Daardoor is de verwerking van e-mail niet afhankelijk van servers van derden. De functionaliteit op de Apple Watch beperkt zich tot het gebruikelijke lezen, reageren en snelle acties. De acties zoals archiveren, naar de prullenbak, of als gelezen markeren kun je zelf instellingen onder de optie Instellingen > Melding in de iOS-app.
watch-airmail

Aanrader

Met een client voor OS X, iPhone en Apple Watch is Airmail een complete oplossing voor iedereen binnen het Apple-ecosysteem. De app werkt op wat vertaalfouten na out of the box prima en biedt vele instellingen die grootverbruikers van mail en productiviteitstijgers aan zullen spreken. De synchronisatie via iCloud werkte tijdens onze test feilloos. Dit maakt Airmail een van de beste mail-oplossingen. Alleen een iPad-app ontbreekt nog.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  De Airmail jongens zijn wereldkampioen in afkijken.
  .

 • Profielfoto
  fzelders

  Ondersteunt Airmail ook email aliassen?

 • Profielfoto
  iMacer

  Dit is een geweldig Mail programma. Vorige week geïnstalleerd op de mac en in no-time daarmee vertrouwd.
  Vandaag wilde ik hun mailen met de vraag of Trello als app ermee kan werken.
  Op hun site zag ik de iPhone versie nu erbij staan, direct gekocht.
  Installeren is echt geweldig, gewoon via import (cloud) je mailaccounts overbrengen. Enige wat je moet doen is het wachtwoord invullen voor het betreffende mailaccount EN klaar.

  Echt “T mail programma waar ik op zat te wachten.

  Enne Trello zit er standaard in op de iOS app.

  Nu nog een iPad versie ;-)

 • Profielfoto
  IsSidha

  mag ik zeggen.. geen ipad app == #EPICFAIL en er nog voor betalen ook
  dan blijf ik wel lekker bij het standaard Mail programma, voldoet prima

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ziet er wel goed uit. Met name de mogelijkheid om een PDF van een mail te maken is voor mij handig.
  Maar is ben nog enthousiaster over Unibox (Mac versie en sinds kort een iOS versie). Dit is het enige mail programma dat de mail weergeeft per persoon en de mogelijkheid geeft alle attachments per persoon te zien. Dit is in de praktijk super handig en uniek.

 • Profielfoto
  smartguard

  Ik heb hem geinstalleerd. Hij ziet er goed uit zo na paar minuten, echter ik zie de mapjes/folders niet, wat doe ik niet goed.?

  ik bedoel dat ik alleen de inbox zie bij mijn exchange account en verzonden-malis , maar niet de diverse mappen (zoals bij apple mail)

  Doe ik iets niet goed ?

 • Profielfoto
  Jeffry

  Nu hopen dat dit programma niet het lot van Mailbox en Sparrow achterna gaat…

 • Profielfoto
  ray-

  hoe verhoudt het zich tov outlook op ios?

 • Profielfoto
  iep

  Ondersteunt Airmail ook email aliassen?

  Ja. En ook de sharesheets dus waarom ze dan überhaupt nog integratie hebben met iets als 2Do, OmniFocus, Evernote, enz. is mij dan weer een raadsel. De ingebouwde support doet niets wat de sharesheet ook niet kan namelijk. Voor iets als Trello, Asana, Github, enz. snap ik dat ze dat wel gedaan hebben want dat zijn webdiensten.

 • Profielfoto
  smartguard

  Ik krijg de notificaties niet werkend. Iemand ideeën? Ik heb alles aan staan in de ios instellingen, in de app zelf, hij staat niet op ‘niet storen’.
  Telkens krijg ik pas nieuwe mail als ik de app open.

  Ik heb ook al van alles geprobeerd

  1. Notificaties in IOS aangezet
  2. Notificaties in de Airmail app aangezet onder ‘algemeen’
  3. Notificaties in de Airmail aangezet onder het specifieke account
  4. Telefoon opnieuw-uit-aan gezet

  Allemaal niks opgeleverd is dit een bug?? Of zie ik iets over het hoofd hier??

  Overigens werkt het met Spark wel gewoon goed (gmail en Exchange)

  Heeft iemand tips?

 • Profielfoto
  Pacorob

  @ray Outlook heeft: iPad support (inclusief Slide Over/Split View), toont attachments boven bericht (vind ik fijner), ingebouwde kalender,

  Airmail heeft: kort/lang veeg opties, bewaar e-mail als PDF, kan ook zoeken in e-mails ouder dan 3 maanden (archived), e-mails in actielijst klaar zetten, 3D Touch ondersteuning, ondersteuning voor diverse third party apps

  Voor een overzicht van alle functies van de grotere e-mail apps (Outlook, Spark, Boxer, CloudMagic, Airmail o.a.) check mijn lijstje hier.

  @babybox Mij was het ook opgevallen dat het badge icon niet toont voor nieuwe e-mail (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Outlook), Spark heeft ditzelfde probleem. Het punt is volgens mij dat ze beide eisen dat je ‘op de achtergrond verversen’ hebt aanstaan. Ik krijg overigens wel notificaties qua geluiden en meldingen in het notificatie centrum.

 • Profielfoto
  annor

  @Babybox
  Ik had hetzelfde probleem. De vraag voor push-notificaties krijg je bij het instellen van de account na de bevestiging als laatste stap en staat standaard uit. Ik heb mijn accounts verwijderd en opnieuw aangemaakt en bij alle accounts alsnog push-notificaties aangezet. Nu werkt het zoals het hoort.

 • Profielfoto
  Pacorob

  Ik kwam er net achter dat in de Airmail app je ook nog bij Instellingen > Algemeen > Melding je niet alleen ‘Melding’ aan moet hebben staan, maar ook helemaal onderin bij ‘Geavanceerd’ > ‘Server Badge Teller’ om het aantal ongelezen e-mails te zien. Het kan dus wel zonder verversen op achtergrond aan te zetten zo blijkt nu.

 • Profielfoto
  Sama

  Ik heb Airmail Pro van de week aangeschaft, maar nu kan ik geen mail mee opstellen.Waarschijnlijk heb ik een of andere instelling niet goed staan, maar standaard begint het typen aan de rechterkant.

  Als ik dan aanklik dat het typen aan de linkerkant moet beginnen, staat de cursor links van het getypte. Sorry voor de wat warrige beschrijving, het is moeilijk uit te leggen.
  Weet iemand hoe in e.e.a moet instellen, zodat ik wel zonder allerlei gedoe een mail kan typen?