Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 februari 2016

Airmail: Productieve mail-app nu op iOS

Na maanden van ontwikkeling, maar precies op tijd voor het verdwijnen van Mailbox, is de krachtige mail-app Airmail er nu ook voor iPhone. Wij hebben de betaversie al enige tijd getest en kunnen melden dat dit een van de betere e-mail apps voor iOS is.

Voor wie niet bekend is met Airmail: de app bestaat al lange tijd op de Mac en biedt daar veel functies zoals het Snoozen van berichten en integratie met diensten als Dropbox, iCloud Drive, Evernote en meer.

Prettige mix

Terug naar iOS. Er zijn ruwweg twee soorten mail-apps. Allereerst heb je de extreem simpele apps zoals Mailbox by Dropbox met snelle en overzichtelijke functionaliteit functionaliteit. Aan de andere kant zijn er de power user-apps zoals Spark en Dispatch met veel integratie en opties. Airmail zoekt het middel tussen eenvoudig en uitgebreid. Standaard synchroniseert de app meteen via iCloud en is mail in een aantal standaard mappen geordend, maar je kunt ook helemaal los met labels en mappen.

Er is ondersteuning voor meerdere accounts en alle grote maildiensten of eigen mailboxen van IMAP of POP3.

Eenvoudig mailbeheer: Snooze en filters

Voor eenvoudig mailbeheer biedt Airmail drie opties. Mail archiveren (half naar rechts vegen), mail uitstellen/snooze (volledig naar rechts vegen) en standaard filters op de mailbox loslaten die bijvoorbeeld alleen ongelezen mail of mail van vandaag tonen. De optie ‘slim’ probeert alleen e-mail die voor jou belangrijk is te tonen. Dit gebeurt aan de hand van contacten, geschiedenis en bestaande conversaties in je mailbox.

Klik/tap voor groter.

Voor power users: alles in te stellen

Veeleisende gebruikers zullen de koppelingen met diensten als Dropbox, Wunderlist, Google Task, Github, Pocket, Omnifocus, Fantastical, Evernote, Clear en veel meer. Documenten uit deze diensten kunnen direct toegevoegd worden en ontvangen e-mail kan in een to-do-app geplaatst worden of als PDF opgeslagen worden. Daarnaast zijn bijna alle opties te tweaken. Van de acties bij veegbewegingen naar links of rechts tot de opties die pushnotiticaties moeten weergeven en van wie je pushnotificaties krijgt. Dit is tevens het zwakke punt van de app. Niet alle opties zijn meteen even duidelijk en je verdwaalt soms in de menu’s die niet allemaal even goed vertaald zijn.

Een aantal van de instellingen (links) en acties bij een ontvangen bericht (rechts).

iCloud en Apple Watch

In tegenstelling tot Mailbox synchroniseert Airmail geheel via iCloud. Daardoor is de verwerking van e-mail niet afhankelijk van servers van derden. De functionaliteit op de Apple Watch beperkt zich tot het gebruikelijke lezen, reageren en snelle acties. De acties zoals archiveren, naar de prullenbak, of als gelezen markeren kun je zelf instellingen onder de optie Instellingen > Melding in de iOS-app.

Aanrader

Met een client voor OS X, iPhone en Apple Watch is Airmail een complete oplossing voor iedereen binnen het Apple-ecosysteem. De app werkt op wat vertaalfouten na out of the box prima en biedt vele instellingen die grootverbruikers van mail en productiviteitstijgers aan zullen spreken. De synchronisatie via iCloud werkte tijdens onze test feilloos. Dit maakt Airmail een van de beste mail-oplossingen. Alleen een iPad-app ontbreekt nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Airmail: Productieve mail-app nu op iOS
Sluiten