iPad Air 3? Nope. Een 9,7-inch iPad Pro

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Op 15 maart wordt Tim Cook weer op het podium verwacht om naast een nieuwe 4-inch iPhone 5se ook een vernieuwde 9,7-inch iPad uit de doeken te doen. Volgens Mark Gurman (9to5Mac) wordt het echter geen iPad Air 3, maar een kleinere iPad Pro.

Volgens de doorgaans betrouwbare bronnen van Gurman wil Apple de iPad Pro net als de MacBook Pro in twee formaten aanbieden. De hardware zou identiek zijn aan die van de 12,9-inch iPad Pro.

Beide tablets krijgen volgens de geruchten een snelle A9X-chip en 4GB aan RAM. De opslagcapaciteit van het 9,7-inch model zal ook vergelijkbaar zijn: 32 en 128GB voor het Wi-Fi model en de 4G-variant alleen in 128GB. Verder zou Apple aan een kleine variant van het Smart Keyboard werken en komt er ondersteuning voor de Apple Pencil.
ipad-pro-smartkeyboard

Aankondiging 15 maart, verkoop 18 maart

Doorgaans zit er een week tussen aankondiging en verkoop van nieuwe Apple-producten, maar het bedrijf zou nu mikken op een snelle verkoopstart van de nieuwe apparaten. Naast de kleine iPad Pro wordt ook een nieuwe 4-inch iPhone 5se verwacht. Tot slot komt Apple naar verluidt met een aantal nieuwe bandjes voor de Apple Watch.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Tuurlijk hoor, dan kunnen ze de pro weer 100 euro duurder maken en daarnaast de iPad Air 2 blijven verkopen.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Laat ze nou maar gewoon met nieuwe MacBook Pro’s op de proppen komen. Veel belangrijker!:P

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Er wordt in deze artikelen altijd gezegd “Tim Cook wordt dan op het podium verwacht” of “Tim Cook maakt dan zijn opwachting” maar bekant iedere keynote wordt sinds jaren door meerdere mensen van Apple gegeven. Volgens mij heeft Tim Cook in verhouding ook niet de meeste spreektijd bij de meeste keynotes, maar is het allemaal wat gelijk.

  Steve Jobs had in verhouding vaak véél meer spreektijd…

  Dit is niet om te klagen ofzo maar het valt me gewoon op.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Leuk, lijkt me ook logisch omdat voor veel mensen de grotere iPad Pro gewoon te groot is, terwijl ze wel graag met de Pencil aan de gang willen gaan.
  Ik overweeg hem daarom ook.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Lijkt me een verstandige keuze van Apple. Ik heb zelf de Pro, maar kan me voorstellen dat deze voor veel mensen te groot (en zwaar) is. Met de Pencil erbij krijg je weer mooie nieuwe mogelijkheden. Belangrijkste is dat de specs echt heel erg top zijn. Razendsnelle iPad!

 • Profielfoto
  wensink

  Ik weet niet of dit nou wel een goede keuze is voor Apple, het worden ondertussen wel een beetje veel verschillende apparaten met te weinig verschil tussen de functionaliteit..

 • Profielfoto
  xaddict

  Zou dit dan betekenen dat Apple stopt met de iPad air? Of gaan ze nóg een product toevoegen aan hun assortiment. Lijkt me wat betreft diversiteit van producten en dus mogelijkheden van personaliseren nogal uit de hand lopen. Zeker als ze kleuren blijven toevoegen aan het assortiment.

  De Apple watch alleen al is in 744 combinaties te verkrijgen met modellen, groottes, kleuren en bandjes.

  De iPad zit as we speak al op 61 configuraties. Het toevoegen van één kleur aan alle modellen brengt dat aantal al op 84.

  Ik zou de weg kwijt raken

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Luuk Lammers: Hoe kom je bij die maffe aantallen? Kleuren vormen geen aparte configuraties, in mijn optiek. De iPad is er dus niet in 61 configuraties. Gewoon alleen de diverse modellen iPad Mini, iPad, iPad Air en iPad Pro met de diverse geheugengroottes. Daarmee kom je dus op 4 modellen, keer 3 voor het aantal verschillende groottes (geheugen) per model, maakt een totaal van 12. Als je de kleuren als aparte configuratie gaat zien kom je inderdaad ongelooflijk dicht bij de 61. Dan gaan we weer richting de jaren ’70. En of dat nou zo’n goed idee is…? Apple was toen op sterven na dood — niet te hopen dat de geschiedenis zich herhaalt in dezen…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Zou dit dan betekenen dat Apple stopt met de iPad air? Of gaan ze nóg een product toevoegen aan hun assortiment.

  Het lijkt me dat ze stoppen met de Air en dat de oude ‘Air’ modellen langzaam wegfaden. Ik zie wel wat in deze simpele line-up:

  MacBook: 12-inch MacBook of MacBook Pro in 13 en 15 inch.
  iPad: iPad mini in 7,9 inch of iPad Pro in 9,7 en 12,9 inch.

  Aangenomen dat de iPad Air en MacBook Air niet meer vernieuwd worden.

 • Profielfoto
  xaddict

  @csteelooper: zo verkoopt een bedrijf zelf zijn configuraties hoor. Ik heb niet gewoon even zitten rekenen. Het gaat erom dat Apple een Apple watch verstuurt in één doos met álle accessoires erbij.

  Maar nagerekend:
  iPad pro: 3 kleuren x 3 storage+connectivity
  iPad air 2: 3 kleuren x 3 storage x 2 connectivity
  iPad air: 2 kleuren x 4 modellen
  iPad mini 4: 3 kleuren x 3 storage x 2 connectivity
  iPad mini 2: 2 kleuren x 4 modellen

  Opgeteld: 9 + 18 + 8 + 18 + 8 = 61

 • Profielfoto
  Shmoo

  Even een dingetje…
  .
  Maar dan moet de iPad Air 2 toch wel een kleine specs update krijgen? Ik bedoel als ze die erbij blijven verkopen als standaard normale iPad wat prima kan dan is dat een iPad van 3 jaar oud. Dat is toch totaal niet reëel en eerlijk om dit soort tablets 3 jaar ‘als nieuw’ te verkopen terwijl je 5 jaar daarvoor elk jaar met een upgrade kwam onder het motto het moet allemaal steeds sneller, dunner en hipper.
  .
  Het idee van twee iPad Pro’s vind ik prima, als Apple denkt dat je echt productief kunt zijn op die dingen dan moeten ze dat vooral doen maar cijfers liegen natuurlijk niet ongeacht hoe je het beestje gaat noemen.
  Dat er dan nog een normale iPad bij blijft bestaan en een iPad mini ook goed maar dan moeten ze die normale iPad wel een kleine specs upgrade geven of 150,- goedkoper maken want die iPad Air 2 is echt niet meer ‘nieuw’.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Shmoo, de Air2 is toch nog geen 3 jaar oud?

 • Profielfoto
  jackybe67

  16 oktober 2014

 • Profielfoto
  Melle

  Ik zou noch kleuren, nog opslag capaciteit laten meetellen bij iPad modellen. Of iPhones for that matter. Gek dat hier geen reactie op komt. Alsof je per optie of kleur van een auto spreekt over een ander model. Of zegt dat er niet twee types macbook air zijn, maar zoveel als configuraties BTO mogelijk.

  Het moet blijkbaar hip zijn om te vinden dat er te veel of veel types iPad bestaan. Wat een onzin.

  Als er als iets belangrijk is, is het aantal product types afgewogen aan de grootte van je klantenbestand.

  Gewoon even wat ik denk over die aantal types berekeningen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @jacky
  .
  Gaat z’n 3e jaar in. Als de iPad Air 2 dan ooit vervangen wordt is hij 3 jaar verkocht geweest als nieuw. En niet op een manier zoals je dat vaak ziet bij de iPhone.
  iPhone 5s is nieuw 699,- het jaar daarna komt de iPhone 6 dan wordt de 5s 599,- – het jaar daarna komt de iPhone 6s en wordt de iPhone 5s 499,-.
  .
  Mensen die nu nog een iPhone 5s kopen weten dat ze eigenlijk een telefoon kopen van 2 a 3 generaties oud want ze kiezen dan bewust voor dat model en niet voor een 6 of 6s.
  Dat is er niet bij de iPad. Je hebt een iPad Air ( op dit moment ) wat een instap is en natuurlijk nog steeds een prima tablet voor de beste zaken maar als die wegvalt wilt dat niet zeggen dat de iPad Air 2 niet ouder wordt. De iPad Air 2 is ook ene prima iPad maar je kunt dat ding niet 3 jaar lang voor dezelfde prijs blijven verkopen dan moet je er al 100 of 150,- van de prijs afhalen omdat de specs die in dat ding zitten uit 2014 zijn.
  .
  Als jij ziet dat Apple elk jaar de MacBook Air upgrade, nou jij staat op het punt om zo’n machine te kopen maar je ziet dat Apple een jaartje heeft overgeslagen. Prima, maar op dit moment is de MacBook Air bijna 2 jaar oud dan ga je die machine toch niet kopen als je weet at de kans groot is dat 2 maanden van nu er een nieuwe machine is met betere specs, voor dezelfde prijs en jouw machine die 2 maanden oud is daardoor ineens 400,- minder waard is geworden van de ene op de andere dag alleen omdat jij niet die machine kocht tijdens lancering maar aan het einde van z’n cycle.
  .
  Dat zijn dingen dat mij gewoon niet lekker zitten, de prijzen bij Apple zijn gewoon hoger dan bij andere en dat wil ik best betalen, het zal mij een worst wezen als de dingen doen wat ze moeten doen maar je kunt nog steeds wel een beetje kijken wat je koopt en wanneer je zoiets koopt.
  .
  Ik zit er ook over te denken om mijn iPad Air in te ruilen voor deze iPad Air 3 ( iPad Pro ) of mijn iPhone 5c voor de iPhone 6c maar ik wil wel het voordeel zien om dit te doen.
  Wij hebben niet bedacht dat er elk jaar een nieuwe iPad moest kopen die dunner, sneller, hipper en cooler was. Apple maakte ons dat wijs dat wij elk jaar een nieuwe iPad of iPhone nodig hadden. Nu de verkopen van de iPads kouder zijn dan mijn ijskast gaat dat hele plan ineens de ijskast in en zouden wij een iPad Air 2 ongeveer 3 jaar kunnen kopen voor de prijs van de iPad Air in 2014 tijdens de lancering.

 • Profielfoto
  steveb

  zoalls verwacht

  volgens mij wordt het een pro event
  dus ook met een nieuwe
  mac pro
  en een pro aansluiting thunderbolt 3

 • Profielfoto
  jackybe67

  Shmoo,

  heb ergens gelezen dat de nieuwe iPad aan dezelfde prijs gaat verkocht worden als de Air2, wat ik trouwens een goede prijs zou vinden. Als dan de Air2 voor €100 minder zou gaan is dat toch best ok, of niet?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Nou, ik ben dan wel benieuwd naar de prijzen. Ik wil altijd alleen tablets met mobiel internet, en als de 4G-versie alleen verkrijgbaar is met 128GB, zal die wel weer 100-200 euro duurder zijn dan de iPad Air-versie.

  Pffffffff …

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Jacky, precies, 100,- van de iPad Air 2 prijs afdoen zou idd. een prima oplossing zijn ja en dan heb je een eerlijke prijs voor de Air 2.
  .
  Alleen denk ik niet dat Apple op die manier gaat denken, als er een iPad Pro bijkomt in het formaat van de normale iPad dan denk ik niet dat deze verkocht kan worden voor dezelfde prijs wat een standaard iPad Air 2 nu kost. Het is tenslotte een Pro product en dat is bij Apple iets speciaals. Het gat met de grotere iPad Pro zou dan ook veel te groot worden.
  .
  Ik denk dat dit eerder de prijsopstelling gaat worden.
  Grotere iPad Pro krijgt een paar tientjes korting op de 820,p instap nu. ( zie Apple Resellers die uitgerekend vandaag al 50,- korting mogen geven op de iPad Pro = Amac ) Daarnaast zal de kleinere iPad Pro dan iets boven de 600,- uitkomen, dan zit er ongeveer 200 – 250 tussen de standaard en grotere versie.
  .

 • Profielfoto
  jackybe67

  Franklinvv,

  en als je de iPhone als personal hotspot gebruikt? Vind de meerprijs voor 4G op de iPad veel te duur.

 • Profielfoto
  vdlindenmark

  Franklinvv,

  en als je de iPhone als personal hotspot gebruikt? Vind de meerprijs voor 4G op de iPad veel te duur.

  Als je 4G op je iPad gebruikt wordt je daar ook niet blij van… Kost je veel accu op je telefoon en bovendien moet je altijd in de buurt van je telefoon zijn (al za dat niet een groot probleem zijn)

 • Profielfoto
  Kevin

  Hopelijk kondigt die vent nieuwe Macbook’s aan. Een Air met retina graag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat kan niet, dat is hetzelfde als een fiets met een motor. Dan is het geen Air meer als je er Retina in gaat stoppen. De Air zal waarschijnlijk compleet komen te vervallen binnen nu en het einde van dit jaar. Je zal dan een gewone MacBook moeten kopen met Retina erin.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik merk om mij heen dat iedereen wel iPad’s heeft maar die alleen door kinderen wordt gebruikt en een snelle blik op het nieuws. iPad heeft in mijn omgeving zijn tijd wel gehad. Nu graag weer echte machines. Mijn MacBook pro uit begin 2013 is nog steeds niet opgevolgd door iets beters. OSX heeft ook alleen tweakjes gehad. De “wet van de remmende voorsprong” hoor ik ook vaker vallen.