Wi-Fi HaLow: Bluetooth-concurrent met groot bereik en laag stroomverbruik

7 reacties

De Wi-Fi Alliance heeft een nieuwe standaard geïntroduceerd. Wi-Fi HaLow belooft een hoog bereik te combineren met laag energie­verbruik. De Wi-Fi-versie die officieel 802.11ah heet kan hierdoor een serieuze concurrent voor Bluetooth worden.

Volgens de Wi-Fi Alliance is de nieuwe standaard met name geschikt voor wearables en internet of things. Wi-Fi HaLow werkt op een frequentie lager dan 1GHz en kan daardoor makkelijker door obstakels stalen.

Antwoord op Bluetooth

Wi-Fi HaLow is in feite een direct antwoord op Bluetooth. Het kan alles wat Bluetooth kan, maar heeft een groter bereik en kan direct verbonden worden met routers die Wi-Fi 802.11ah ondersteunen, waardoor ieder slim apparaat in huis direct een IP-adres krijgt. Handig voor wearables, maar ook voor slimme sloten, sensoren, beveiligingscamera’s, lampen en meer.

De nieuwe Wi-Fi-standaard is interessant voor Apple’s HomeKit-platform. Dat vereist sterke versleuteling van gegevens en Bluetooth Low Energy is daar eigenlijk te traag voor.
homekit-deco

Snelheid en potentie

De nieuwe Wi-Fi-standaard is gemaakt om lang te werken op een accu en dus niet geschikt voor snel surfen of media streamen, daar werkt bestaand Wi-Fi op 2.4 of 5GHz het best voor. Wi-Fi HaLow werkt op de 900 MHz band die vrij te gebruiken is voor draadloze verbindingen, maar T-Mobile biedt er ook 4G op aan. Een storingsvrije verbinding is dus niet te garanderen.

De potentie van Wi-Fi HaLow is groot, maar de eerste apparaten die de nieuwe standaard ondersteunen worden niet voor 2017 verwacht. Een voordeel is dat Wi-Fi HaLow naast 2,4 en 5GHz Wi-Fi direct in nieuwe routers ingebouwd kan worden. Het is nog te vroeg om te concluderen wat de definitieve standaard voor internet of things-apparaten wordt, maar Wi-Fi HaLow is zeker een veelbelovende kanshebber.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Zou dit ook een geduchte concurrent voor LoRa zijn?

 • Profielfoto
  ZCase

  Zou LoRa (long range radio) niet een uitwerking van deze nieuwe standaard zijn? LoRa is in Amsterdam al een halfjaar dekkend en Rotterdam en Den Haag zijn, dacht ik, inmiddels ook voorzien. Snelheid tot maximaal 50 kbit/s, dus echt alleen voor sensoren. Om op afstand in de gaten te houden of je bootje vol water loopt, bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  steveb

  niet waar
  de toekomst is lifi
  geen radio golven maar extreem snel licht. (net zoals in glasvezel kabel)
  10x tot 100x sneller dan wifi
  http://www.lifi.nl/

  dit kan dus van uit elke lamp in u huis, tuin, straat,…..

 • Profielfoto
  seek

  “stalen” moet “stralen” zijn.

 • Profielfoto
  sonthuy

  Bij zoeken in Spotlight is deze nog te vinden en ook na een reboot staat de app weer terug op het scherm. Voorbeeld in onderstaande video: nâng ngực có an toàn không

 • Profielfoto
  sonthuy

  De ferme taal van de topman zal ongetwijfeld aankomen bij onder andere Apple en Samsung. Kashio stelt dat Casio goed voorbereid is op de smartwatch-markt. Velen zullen het bedrijf vooral van de rekenmachine’s kennen, toch maakt het Japanse elektronicabedrijf ook al enige tijd Bluetooth-horloges. nâng mông nội soi

 • Profielfoto
  sonthuy

  De ferme taal van de topman zal ongetwijfeld aankomen bij onder andere Apple en Samsung. Kashio stelt dat Casio goed voorbereid is op de smartwatch-markt. Velen zullen het Phẫu thuật nâng mông nội soi cho nam bedrijf vooral van de rekenmachine’s kennen, toch maakt het Japanse elektronicabedrijf ook al enige tijd Bluetooth-horloges.