Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 januari 2016

Wi-Fi HaLow: Bluetooth-concurrent met groot bereik en laag stroomverbruik

De Wi-Fi Alliance heeft een nieuwe standaard geïntroduceerd. Wi-Fi HaLow belooft een hoog bereik te combineren met laag energie­verbruik. De Wi-Fi-versie die officieel 802.11ah heet kan hierdoor een serieuze concurrent voor Bluetooth worden.

Volgens de Wi-Fi Alliance is de nieuwe standaard met name geschikt voor wearables en internet of things. Wi-Fi HaLow werkt op een frequentie lager dan 1GHz en kan daardoor makkelijker door obstakels stalen.

Antwoord op Bluetooth

Wi-Fi HaLow is in feite een direct antwoord op Bluetooth. Het kan alles wat Bluetooth kan, maar heeft een groter bereik en kan direct verbonden worden met routers die Wi-Fi 802.11ah ondersteunen, waardoor ieder slim apparaat in huis direct een IP-adres krijgt. Handig voor wearables, maar ook voor slimme sloten, sensoren, beveiligingscamera’s, lampen en meer.

De nieuwe Wi-Fi-standaard is interessant voor Apple’s HomeKit-platform. Dat vereist sterke versleuteling van gegevens en Bluetooth Low Energy is daar eigenlijk te traag voor.

Snelheid en potentie

De nieuwe Wi-Fi-standaard is gemaakt om lang te werken op een accu en dus niet geschikt voor snel surfen of media streamen, daar werkt bestaand Wi-Fi op 2.4 of 5GHz het best voor. Wi-Fi HaLow werkt op de 900 MHz band die vrij te gebruiken is voor draadloze verbindingen, maar T-Mobile biedt er ook 4G op aan. Een storingsvrije verbinding is dus niet te garanderen.

De potentie van Wi-Fi HaLow is groot, maar de eerste apparaten die de nieuwe standaard ondersteunen worden niet voor 2017 verwacht. Een voordeel is dat Wi-Fi HaLow naast 2,4 en 5GHz Wi-Fi direct in nieuwe routers ingebouwd kan worden. Het is nog te vroeg om te concluderen wat de definitieve standaard voor internet of things-apparaten wordt, maar Wi-Fi HaLow is zeker een veelbelovende kanshebber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wi-Fi HaLow: Bluetooth-concurrent met groot bereik en laag stroomverbruik
Sluiten