WhatsApp voortaan gratis, abonnementen geschrapt

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Niemand hoeft nog voor WhatsApp te betalen. De populaire chat-app die onderdeel is van Facebook schrapt komende week alle abonnementen en wil gaan verdienen aan bedrijven die de dienst voor contact met klanten gebruiken.

WhatsApp was tot nu toe alleen het eerste jaar gratis en kostte daarna € 0,99 per jaar. Veel gebruikers zagen hun abonnement echter kosteloos verlengd worden en hebben nooit voor de dienst betaald.

De verandering werd door oprichter Jan Koum op de DLD Conference in München aangekondigd. Volgens Koum beschikken maar weinig WhatsApp-gebruikers in groeilanden zoals India or Brazilië creditcard om een abonnement aan te schaffen. De groei van de dienst werd zo belemmerd.

Nieuw verdienmodel

Het nieuwe verdienmodel van de WhatsApp richt zich op zakelijk gebruik. De chat-app ziet dat steeds meer bedrijven WhatsApp gebruiken voor contact met (potentiële) klanten en wil hierop inspelen. Details zijn nog schaars, maar denk aan een professionele portal waar grote hoeveelheden gesprekken door verschillende medewerkers afgehandeld kunnen worden. In 2014 schreven we al over de opkomende trend: Klantcontact steeds vaker via WhatsApp.

http://www.polarb.com/234568

WhatsApp heeft wereldwijd 900 miljoen gebruikers. Volgens onderzoek van Telecompaper hebben bijna 10 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd. (Via: Wired)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  macxa4

  WhatsApp heeft wereldwijd 900.000 gebruikers.

  Volgens mij toch wel een factor 1000 meer…

 • Profielfoto
  Koning Frank

  WhatsApp heeft wereldwijd 900.000 gebruikers. Volgens onderzoek van Telecompaper hebben bijna 10 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd.

  ???????

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dat is een wiskundig hoogstaande berekening inderdaad.:angel:

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Foutjes kunnen voorkomen, ga ervanuit dat hier 900.000.000 bedoeld wordt.
  Ik ben benieuwd wat whatsapp gaat doen met die zakelijke deals, wordt whatsapp een reclame platform waar aanbiedingen etc naar me gepushed worden in de vorm van een sms achtig bericht of krijgen we eindelijk een uitgebreide persoonlijke klantenservice door grotere bedrijven. Ook vraag ik me af of whatsapp niet stiekem veel geld verdiend met het doorverkopen van gegevens. Bij gratis diensten krijg ik altijd mijn twijvels. Het liefst zou ik 10 euro per jaar betalen en mijn privacy gegarandeerd hebben.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, nooit voor betaald eigenlijk.

 • Profielfoto
  hatolex

  Er is een vast gegeven, op internet is je privacy nooit gegarandeerd.

 • Profielfoto
  Usain

  Heb in 2009 die app moeten kopen voor 69 cent. Verder nooit meer voor hoeven betalen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik gebruik deze dienst niet zo heel erg vaak. Wat ik echter nooit heb begrepen is dat ik nooit heb hoeven betalen voor deze dienst. Eerst stond er oktober 2015 en nu ineens 2016.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Toen ik een iPhone had, heb ik ooit WhatsApp gekocht voor €0,79. Dat ging levenslang gratis gebruik garanderen. Nu ik overgestapt ben op Android kreeg ik in de Play Store te zien dat WhatsApp een maand gratis zou zijn en dan zou ik moeten betalen maar nooit een aanmaning gekregen tot betalen.

  Een vriend van me die al zijn hele jonge leven met Android werkt heeft nog nooit betaald voor zijn versie van WhatsApp. Ook op BlackBerry heeft mijn schoonvader nooit hoeven betalen. Het is dus eigenlijk – behalve op iOS – nooit betalend geweest.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Er is een vast gegeven, op internet is je privacy nooit gegarandeerd.

  bijna helemaal mee eens..

  Facebook heeft goed naar Google gekeken.. log wat mensen doen, verkoop het voor op maat gemaakte advertenties.. Hoe briljant dan om een site te maken waar iedereen geheel vrijwillig hun hele hebbe en houwe op donderen voor, inderdaad, gratis op maat gemaakte advertenties.. en aangezien Facebook eigenaar is van WhatsApp….. juist

  je privacy is gegarandeerd om zeep geholpen.. door jezelf.. en ondertussen weet Unox meer over je vriendin dan jijzelf en dat allemaal voor 0,02 cent want meer ben je niet waard.

 • Profielfoto
  gipsman

  Er komen in-app-purchases ofwel je moet voor gratis ook een facebook account hebben of beloven je niet bij IS aan te sluiten of nude pics te posten.?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Mijn abonnement was sowieso al ‘lifetime’ (en dus gratis) omdat ik vóór de toenmalige introductie van de abonnementen al gebruik maakte van WhatsApp. Nooit ook maar één betaling gedaan dus; dat gaat ook niet veranderen.

  Wat ik wel hoop is dat WhatsApp blijft zoals het nu is: geen verplichte connectie met Facebook (ik heb allebei, maar heb ze bewust niet met elkaar gelinkt voorzover dat nu mogelijk was/is) en ook geen mogelijkheden tot ‘legale’ spam door bedrijven.

  Het is prima als er een soort business omgeving komt waardoor bedrijven (makkelijker) contact kunnen hebben met klanten van wie ze het nummer hebben, zolang dit maar niet leidt tot weet-ik-wat-voor gedoe met ongevraagde reclame en dat soort meuk.

 • Profielfoto
  tav

  bij mij staat er nog steeds tot 16 april 2016 en dan betalen? Moet ik dit negeren of zal ik geen verwittiging krijgen dat het ten einde loopt

 • Profielfoto
  Hydræ

  …denk aan een professionele portal waar grote hoeveelheden gesprekken door verschillende medewerkers afgehandeld kunnen worden.

  Daar valt de verbetering te halen. Waar nu nog een apart mobieltje op de afdeling ligt, wordt dat straks verder geprofessionaliseerd.

  Las vandaag een inzichtelijk stukje over UPC webcare.

 • Profielfoto
  maconly

  Wat een armoedig programma in vergelijking met Telegram.

 • Profielfoto
  Edwin

  Zolang we maar geen irritante ad’s krijgen in whatsapp. Want dan stop ik ermee. Ik gebruik eigenlijk steeds vaker iMessage. Ook omdat dat (nog) end to end versleuteld is.