Volkomen fake: Enlight Photo voor Mac

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Phil Schiller heeft als onlangs benoemde Chef App Store zijn eerste brandje te blussen. In de Mac App Store is ‘Enlight Photo’ verschenen. De app lijkt een Mac-versie van de bekroonde iOS-app Enlight. Maar probeert slechts mee te liften op diens succes.

Door omschrijvingen als “2015 Best of Mac App Store” en “Enlight Photo is een award-winnende app” kunnen onervaren gebruikers al snel denken het om de OS X-versie van de iOS-app Enlight gaat. Dat is niet zo.

Volkomen fake

Enlight voor iOS werd in december door Apple uitgeroepen tot App van het jaar, maar is alleen voor iOS beschikbaar. De ontwikkelaars van het échte Enlight zeggen tegen het Duitse iFun te balen van de nep app met hun naam en bevestigen niets met deze Mac-app te maken te hebben. Apple is gevraagd de app zo snel mogelijk te verwijderen.
enlight-fake
Apple’s doorgaans strenge controle binnen de app store schiet hier flink tekort. De omschrijving “2015 Best of Mac App Store” bij een op 14 januari uitgebrachte app zou op zijn minst een alarmbelletje moeten laten rinkelen. Dat de support-link naar een andere gerenommeerde leverancier (Autodesk) leidt, maakt de app extra verdacht.

We hebben in dit artikel bewust geen link naar de app geplaatst. Niet downloaden. Tijd voor Schiller om in te grijpen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Maurice

  Het is eigenlijk al erg dat dit is toegelaten…

 • Profielfoto
  Targaryen

  Maar o-wee als er een blote tiet in je app verschijnt. Dan vliegt de app als de wiedeweerga in quarantaine. Sneu.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Het is toch algemeen geweten dat Tim Cook geen fan is van tieten;-)
  Ik vraag me dan af of diegene die deze app doorliet daarna nog lang bij Apple werkt…?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je kijkt bij wat voor en apps deze developer nog meer verkoopt dan zegt dat toch meestal al voldoende…
  .
  Daarnaast deze app komt nog niet eens voor in het lijstje, Top Betaald. Kortom minder dan 8 mensen hebben deze app daadwerkelijk gekocht in Nederland. Want bij 10 verkopen sta je al in de top 50 van Top Betaald.

 • Profielfoto
  Night

  Erger nog:
  Ook alle andere apps van “maker” Hui Cong verwijzen naar fake bedrijven en hebben fake support links.

  Het betreffen dus :
  Voor OS X
  • Enlight Photo ( € 19,99) van Pixlr ORC inc.
  • Toolbox for Keynote Pro (€ van € 19,99 voor 9,99 *kuch) van TB Fresh Yoko inc.
  • VideoEdit II (€ 9,99) van Meta Video inc.
  en voor iOS
  • Notes Master (€ 1,99) van TopMicMe inc.
  • Floating Art ( € 1,99) van TopMicMe inc.

  Hetgeen me na wat zoekwerk brengt naar de apps van Lenan Ma, welke ook onder diverse bedrijfsnamen ‘dure’ apps levert met links naar geheel andere websites. En als je dan verder zoekt, zul je ongetwijfeld nog meer van dit soort Chinese helden tegenkomen, die snel rijk willen worden.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Snel rijk worden gaat waarschijnlijk niet lukken; als je klaagt bij Apple krijg je gewoon je geld terug en de ontwikkelaar krijgt het geld nooit in handen. Dit soort scams werkt alleen als om een of andere reden de gebruikers geen klachten sturen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Bizar dat dit door de app approval van de App Store komt; gemiddeld neemt Apple een week de tijd om een app goed te keuren, je vraagt je af wat ze in die tijd doen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Fake of niet, werkt hij wel?

 • Profielfoto
  Night

  Vast wel, maar een top-app (zoals gesuggereerd) zal het niet zijn. Anders was de app inderdaad nooit door de selectie gekomen… Waarschijnlijk wat standaard filtertjes die iedere gratis app ook heeft.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Thanks, toch apart verhaal, hoop dat degene die hem al gedownload hebben dan aanspraak kunnen maken op een tegoedbon o.i.d, zou wel zo eerlijk zijn:)

 • Profielfoto
  Zakske

  Hoop dat degene die hem al gedownload hebben dan aanspraak kunnen maken op een tegoedbon o.i.d.

  Dit is gewoon oplichting; de correcte oplossing is dat Apple de app uit de App Store verwijdert, iedereen z’n geld teruggeeft en de developer een levenslange ban geeft.

 • Profielfoto
  snipper

  Misschien verhelderend om even te vermelden dat het om een app gaat waarmee je foto’s kunt bewerken, beetje a la Photoshop, dus curves bijwerken, filters erover etc.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Uiteraard ben je natuurlijk gewoon zelf verantwoordelijk voor wat je koopt.. in het kader van oplichting, ach, je hebt een app die wat doet en volgens de regels van  geschreven is.. dus geen malware en dergelijke, vandaar ook dat de app gewoon goedgekeurd is.

  Het voordeel is dat je nu tenminste nog ergens tegenaan kunt schoppen.. had je het gekocht via een website dan had je daar gewoon gestaan met een lege portemonnee en een nep-app.. en helemaal niemand om tegen aan te zeuren behalve jezelf. Je kunt natuurlijk altijd nog zelf een schadeclaim indienen.

  Voor de rest is alles netjes afgedekt en geregeld in de voorwaarden van de App store, dus je weet waar je aan toe bent in plaats van hier heel sneu van alles te lopen roepen over wat ze moeten doen..

  RTFM

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Deze vind ik ook flink fake, ook uit de Mac app store.

  “The only word processor that can create, open & edit Microsoft Word .docx files”

  https://itunes.apple.com/nl/app/word-document-writer-pro-for/id1063953052?mt=12&uo=4&at=1l3v8QR&ct=paidmacapps

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Als je een app koopt die niet waarmaakt wat je ervan verwacht kun je gewoon je geld terugkrijgen. Meld je probleem binnen de app store via “meld een probleem” en je kan de koop ongedaan maken. Is bij mij altijd gelukt.