Twyp: nieuwe sociale betaal-app van ING

Door: Raymon Mens - 11 reacties

ING heeft een nieuwe app gelanceerd die zich richt op ‘sociaal betalen’. Twyp maakt het mogelijk om zonder IBAN-nummer geld over te maken en te ontvangen van je contact­personen. De enige vereiste is dat ze de Twyp-app hebben geïnstalleerd.

Twyp staat voor ‘The way you pay’ en werkt met alle Nederlandse banken of credit cards. De app is in weze een tijdelijke brug tussen banken en je contactpersonen. In theorie handig, maar wij zijn nog niet overtuigd.

Twyp-account

Na het aanmaken van Twyp wordt je gevraagd een account aan te maken met je e-mail adres en telefoonnummer. Vervolgens kun je dit account opladen via Ideal of geld dat anderen hebben overgemaakt terugboeken naar je rekeningnummer. Twyp is zowel voor iOS als Android beschikbaar, dus heeft de potentie om ieder Nederlander met een smartphone te bereiken.
twyp-001

Gemak en chatten

ING prijst de app aan als makkelijke manier om geld over te maken zonder gebruik te maken van IBAN-nummer. Er kan via de app met contactpersonen gechat worden en vanuit een chat-venster direct een betaling gedaan worden. Je kunt maximaal 1000 euro per jaar verzenden en ontvangen.

Functioneel nog te basic

Twyp is volgens ING vooral handig tijdens avondjes uit, tijdens een vakantie of andere gelegenheden waar meerdere personen iets dienen te betalen. Toch missen functies als het doen van betaalverzoeken aan groep en het automatisch spitsen van rekeningen. Juist dat zou de app meer maken dan een tijdelijke virtuele rekening. Het eenmalig instellen van een adresboek binnen je eigen bankieren-app lijkt ons vooralsnog sneller en vereist geen extra app, account en tussenrekening.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Daan moet zich niet zo aanstellen.. Zuinige Hollander.

 • Profielfoto
  monstergup

  Doet paypal niet precies hetzelfde?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Helaas pindakaas, gaat ‘m niet worden: geen Windows Phone. Oh. Wacht. Ook geen ING. Super:-)

  App ziet er grafisch wel mooi uit trouwens.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Grafisch is het gewoon Material Design van Google.
  De iOS App Store staat er vol mee op vandaag omdat het van alle kanten veel beter is ontworpen en in elkaar zit dan de iOS huisstijl van Apple.
  .
  Ik vind beide niet mooi. Al dat gradients gedoe is nu al zo vaak gedaan en met veel te felle kleurtjes en verkeerde combinaties.
  .
  Dit vind ik veel mooier, zachte kleurenstijlen en dan alleen maar je opacity ( 90-80-70-60-50 ) afwijken van de originele kleur.

 • Profielfoto
  IsSidha

  mooie app op de echte ING wijze.. halfbakken.. 1000 euro per jaar is dus nog geen 100 euro per maand, oftewel je kunt niet meer gebruiken dan amper 25 euro per week

  dan is Bunq gewoon nog steeds vele malen beter..

 • Profielfoto
  Edwin

  Is dit niet net zoiets als Bunq?! Maar dan minder goed gejat?

 • Profielfoto
  wensink

  De naam is wel mooi. Twyp ligt lekken in de mond

 • Profielfoto
  IsSidha

  Is dit niet net zoiets als Bunq?! Maar dan minder goed gejat?

  nee en ja
  werkt hetzelfde als Bunq maar dan super slecht.. bij de ING maak je dus een account aan waar je een ING rekening aan koppelt.. bij Bunq krijg je een rekening waar je accounts aan koppelt.. het lijkt een detail maar wel een hele belangrijke

  echt een trieste rip-off

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Waar je een ING rekening aan koppelt? Onzin. Niet alleen werkt het met elke bankrekening, je hoeft helemaal niets te koppelen. Het is een tussenrekening vergelijkbaar met Paypal, alleen werkt dit met telefoonnummers ipv met mailadressen. Als je vervolgens het ontvangen geld op je rekening wenst te storten dan geef je eenmalig je eigen rekeningnummer op, van eender welke bank en zo wordt het binnen een dag op je rekening gestort.

 • Profielfoto
  whaha

  Dat mag best zijn, Lastminuteguy, maar het lijkt er vooralsnog op alsof bunq het beter voor elkaar heeft.

  Dit is overigens de zoveelste ‘aanval’ op contant geld. Ik vraag me af waar dit naar toe gaat.
  Ik weet niet wat of dit echt zo veel praktischer is dan gewoon even naar de geldautomaat lopen en iemand contant geld geven.

  Het is volgens mij ook nog eens een privacy nachtmerrie aangezien je een sms van twyp kunt krijgen terwijl je geen twyp hebt! Dit is het probleem dat WhatsApp had en wat ze pas sinds kort opgelost hebben.
  Dit gaat geheid nog gezeik opleveren. Bij WhatsApp ging het ‘enkel’ om een IM-programma om te chatten. Hier gaat het om een betaalprogramma.
  Bovendien valt het geld op twyp / Twyp niet onder het depositogarantiestelsel, het geld geldt zelfs niet eens als een deposito…
  Verder werkt het met een 4 cijferige pincode, niet eens 6 of zo.
  Ze willen gewoon dat zo veel mogelijk mensen dit gaan gebruiken, zodat bunq het lastig krijgt, want ook hier gaat de WhatsApp vergelijking op. Dit is namelijk ‘het gratis gedeelte’ van bunq en biedt ook die functionaliteit en kan makkelijk gaan domineren, omdat het gros van de smartphone gebruikers het kan installeren en gebruiken. Zelfs mensen met een ‘dumbphone’ hebben nu de neiging om een smartphone te gebruiken, want anders zouden ze eens geld kunnen mislopen.
  Het doet me echt denken aan die tijd dat mensen argumenten gebruikten als ‘dan moet je maar WhatsApp hebben’. Goede kans dat dit met deze app ook gaat gebeuren. Uiteindelijk is het in de sociale omgang van het betalingsverkeer nog maar amper mogelijk om je te ontrekken van deze app…

  Wie zegt overigens dat dit gratis blijft? WhatsApp is officieel ook niet meer gratis.

  Daarover staat helemaal niets op website.

 • Profielfoto
  xaddict

  Met Paypal en dan vooral Paypal.me kan dit al langer makkelijk. Bovendien zijn er apps die de rekening verdelen en er automatisch Paypal betalingen van maken.

  @whaha
  Contant geld gaat verdwijnen, net als brokkenpiloten in de auto, scooters op het fietspad en Deursloten/fietssloten die je met een lockpicksetje in 10 seconden opent. Of je daar aan mee doet is, vooralsnog, aan jezelf.