Swift komt binnen Apple langzaam op gang

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Als het aan Apple ligt is Swift dé programmeer­taal van de toekomst. Een grote stap in deze richting was het open source maken van de in 2014 geïntroduceerde programmeertaal. Apple zelf heeft als het op het gebruik van Swift komt nog heel wat in te halen.

Ontwikkelaar Ryan Olson analyseerde hoeveel Swift Apple zelf gebruikt en dat valt behoorlijk tegen. In iOS 9.2 is alleen de rekenmachine bijna volledig Swift. In OS X bevat het Dock grote hoeveelheden Swift.

Deze Apple-componenten en apps gebruiken momenteel Swift:

 • Rekenmachine iOS 9.2: 20 van de 22 classes in Swift
 • WWDC-app: 6 van de 281 classes in Swift
 • Apple Store-app: Apple Watch-component volledig in Swift
 • Dock OS X El Capitan: Grote delen in Swift

Waarom gebruikt Apple nog zo weinig Swift?

Apple geeft zelf nog niet het goede voorbeeld als het om het gebruiken van Swift gaat, maar dat heeft een logische reden. Swift werd in 2014 geïntroduceerd en is nog aan verandering onderhevig. Functies voor nieuwe iOS-versies worden ver voor release bedacht en gemaakt, dat maakte iOS 9 in 2015 de eerste realistische mogelijkheid om vernieuwde Swift-apps te bundelen. Op de Mac is nog een andere hobbel te nemen. Swift werkt alleen met 64-bits apps en OS X ondersteunt het uitvoeren van 32-bits apps nog.

In een interview met Apple-blogger John Gruber vertelde Apple’s softwareman Craig Federighi overigens dat veel tests binnen Apple al wel in Swift worden geschreven. Die zien eindgebruikers nooit, maar zijn wel een belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces.
swift-mixandmatch-001

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Nieuwe apps zullen wel (grotendeels) in Swift geschreven worden bij Apple. Het omzetten van bestaande apps en frameworks is een dure grap, kost veel tijd en mankracht. Maar bovenal, is niet nodig vanwege interoperability tussen Swift en Objective-C.

 • Profielfoto
  Dashter

  Wat dus eigenlijk een hele mooie verbloeming is om te zeggen dat Apple nauwelijks een hol in Swift heeft geprogrammeerd, terwijl er op die twee jaar tijd toch al tal van software-aanpassingen en -toevoegingen gebeurd zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Laat ze maar lekker normaal doen bij Apple. Het idee dat Apple apps gaat vernieuwen zorgt nu al kippenvel hier.
  .
  Apple en compleet nieuwe versies van apps is niet de juiste combinatie is de afgelopen jaren wel gebleken. Pages, Numbers, Keynote, iTunes, Foto’s.. Nee laat die overige 5 apps die nog klein beetje werken maar lekker werken zoals ze nu werken. Niet meer aankomen Apple.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Maar bovenal, is niet nodig vanwege interoperability tussen Swift en Objective-C.

  Leuk geroepen, maar dat snappen ze hier toch niet.. zoals blijkt uit de andere comments..

 • Profielfoto
  defores

  @TheBigZ,

  De frameworks hoeft je toch niet om te zetten? (je kan bridgen)
  Bovendien is het zo dat Swift (nog) geen static frameworks ondersteund (best wel irritant) daar moet je goed rekening mee houden anders doe je een hoop werk voor niks.

  Swift is mijn inziens een stuk programmeer vriendelijker en leesbaarder dan Objective-C.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  De frameworks hoeft je toch niet om te zetten? (je kan bridgen)

  Dat zei ik. Alleen had ik beter niet het woord “interoperability” kunnen gebruiken, en het duidelijker uit kunnen leggen.