Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 januari 2016

Schiphol vol iBeacons voor nieuwe app

Net nu we ons af gingen vragen of iBeacons nog veel gebruikt worden, heeft Schiphol er meer dan 2000 geïnstalleerd. De iBeacons maken de indoor navigatie-functie van de onlangs vernieuwde Schiphol-app mogelijk. Zo is verdwalen vanaf nu uitgesloten.

De luchthaven heeft getest met diverse manieren van indoor navigatie. GPS is indoor geen optie en locatiebepaling met Wi-Fi bleek niet betrouwbaar. Met iBeacons kan de locatie tot op 5 meter nauwkeurig worden bepaald.

Schiphol: 2000 iBeacons

iBeacons werden door Apple tijdens WWDC 2013 geïntroduceerd en zijn kleine Bluetooth 4.0-zendertjes die mobiele telefoons kunnen gebruiken voor locatiebepaling. iBeacons werken zowel met moderne iOS- als Android-apparaten. Aan de hand van het signaal van drie iBeacons kan de iPhone je locatie bepalen. Schiphol gebruik er zo’n 2000 voor locatiebepaling die je als passagier niet alleen de weg naar de gate, maar ook naar winkels en restaurants met in-app aanbiedingen laat vinden.

iBeacons in Nederland

Schiphol is naar eigen zeggen de eerste wereldwijde luchthaven die Indoor Wayfinding in een smartphone-app heeft verwerkt. In Nederland worden de Bluetooth-bakens in onder andere Apple Stores gebruikt en ook in het nieuwe stationsgebied van Rotterdam is ermee geëxperimenteerd. Het Groninger Museum heeft zijn collectie interactief gemaakt door middel van iBeacons. OMT maakte daar een special over:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schiphol vol iBeacons voor nieuwe app
Sluiten