Razer kondigt Thunderbolt 3 GPU aan

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Thunderbolt 3 komt eraan en brengt de maximale overdrachtssnelheid van data naar 40Gbit/s. Genoeg om een externe grafische kaart aan te sluiten. Iets dat in theorie altijd al mogelijk was, maar slechts door een aantal hobbyisten werd gedaan.

Tijdens CES 2016 heeft fabrikant Razer een externe Thunderbolt GPU aangekondigd. De Razer Core is een behuizing voor een high-end videokaart. Aan te sluiten via Thunderbolt 3 over USB-C.

Volgens de fabrikant kunnen vrijwel alle high-end videokaarten van AMD en Nvidia gekoppeld worden. Er is plaats voor één kaart met dubbele dikte. De behuizing heeft een eigen voeding en kan een GPU maximaal 375 watt leveren. Het is de droom van gamers, maar ook interessant voor professionals die op kantoor extra grafische kracht nodig hebben.

Eenmaal verbonden met een laptop, PC of Mac kan de Razer Core het ingebouwde scherm van het apparaat aansturen. Een extern scherm gebruiken is ook mogelijk, maar het geïntegreerde en externe scherm tegelijk gebruikenniet. De behuizing beschikt over vier extra USB-poorten en een ethernet-aansluiting. De Razer Core komt in de eerste helft van het jaar op de markt. De prijs is nog onbekend.
razorcore-1
De Razer Core wordt verkocht als accessoire voor een gaming laptop van het merk. Apple-gebruikers kunnen Thunderbolt 3 in een volgende vernieuwing van de Mac-lineup verwachten. Intel heeft de benodigde Skylake-chips gereed en een externe GPU zou ook prima in een Thunderbolt Dock of Thunderbolt Display passen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  wouwout

  Het is USB C… Wat is Thunderbolt 3 en wat voegt het toe aan USB C?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik raad je aan om dit artikel van vorig jaar te lezen voor meer achtergrondinfo.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Niet echt voor mijn zelf nodig, maar wel ongelofelijk vet(y)

 • Profielfoto
  Dviate

  Met andere woorden; je hebt er dus geen fluit aan als je Apple’s bijna meest waardeloze laptop ever niet voor je neus hebt staan. Dit zou juist handig zijn voor de Retina-laptops met onboard Intel chips die niet lekker werken wanneer het iets te zwaar wordt, en dat gebeurt helaas soms zelfs al wanneer je een YouTube filmpje fullscreen afspeelt.

 • Profielfoto
  yasser

  url’s worden niet goed weergegeven in de app, bug?

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Dat ding kan een scherm aansturen maar zit er dan ook een cpu in?

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Cool, stevige grafische kaart erin en dan numerieke analyses doen met CUDA of OpenCL. Ik weet niet wat die doos gaat kosten, maar met een MSI-kaart van ~€700 zal je onder de €1000 blijven denk ik.

  Lijkt me een leuk afstudeerprojectje voor een student om hiermee een “rekendoos” te bouwen die je op een MacBook kunt aansluiten.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wel Apple, waar zit je met thunderbolt 3 ? Altijd wachten ….

  De xps laptops van dell hebben al usb c 3.1 met ingebouwde thunderbolt 3
  http://www.dell.com/us/business/p/xps-15-9550-laptop/pd

 • Profielfoto
  Pjotr

  Zouden ze die ook kunnen leveren in een MacMini of beschuitbus formaat?
  Eindelijk weer expandibility voor de Appelfan. Straks ook extra RAM in een break-out box. Upgrade je CPU via thunderbolt box. Externe voedingsbaksteen erbij. Toppie.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dat ding kan een scherm aansturen maar zit er dan ook een cpu in?

  Dat denk ik niet, je sluit de kaart extern aan je computer. Dus het haalt de rest van zijn kracht daar ook vandaan. Het werkt net zoals je een interne kaart zou steken maar dan gewoon extern… ik weet wel niet welke aansluitingen er op zitten, maar ik vermoed thunderbolt/HDMI…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is USB C… Wat is Thunderbolt 3 en wat voegt het toe aan USB C?

  USB C is compatibel met thunderbolt 3. Maw: USB C = thunderbolt 3 (min of meer)

 • Profielfoto
  pannekoek

  Natuurlijk heel mooi dat het kan. Inderdaad goed voor macmini’s en laptopjes, maar Pjoter heeft hier wel een belangerijk punt voor de mac pro doelgrope. Ik zie liever een nieuwe mac pro met de mogelijkheid om er een top of the line nvidia kaart in te zetten. 1 complete machine, ipv luxe doosjes met eigen voeding en daisychaining met kabels.

  Nu ik dit schrijf zie ik zie m’n oude 8100 weer voor me met de SCSI stapel doosjes ernaast. Syquest, oprical RW drive, externe hd, jazz drive, zipdrive en tenslotte scanner.

 • Profielfoto
  ajschot

  Eigenlijk niet veel nieuws… die boxjes zijn er ookal voor thunderbolt 2, alleen even een voeding aanpassen, zie de filmpjes op youtube maar

 • Profielfoto
  siepie250

  Is het al bevestigd dan, dat de Razer Core met macbooks gaat werken dan? Ik kan het namelijk niet vinden. Lijkt mij wel interessant met een 13 inch retina Macbook pro.

 • Profielfoto
  Griffendahl

  @siepie250: Zeer waarschijnlijk alleen onder Windows

 • Profielfoto
  Dviate

  @ajschot: heb je een voorbeeldje? Ik heb wel interesse in een werkende oplossing voor mijn eerder genoemde MBP Retina!:)

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  ajschot

  @Dviate https://www.youtube.com/watch?v=VX8Y2NWs7vg
  https://www.youtube.com/watch?v=DB2ZBUUXwT4

  Alleen zoals gemeld eerder ondersteunt OS X een externe videokaart niet…

 • Profielfoto
  Steve van Gastel

  Misschien rare vraag, maar zou dit werken als je een USB C to USB 3.0 zou hebben? Want ik heb een Macbook Pro en als ik dan een Titan erop aan kan sluiten zou wel leuk zijn:)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Neen , want hier word gebruik gemaakt van de thunderbolt interface , op usb 3 gaat het niet werken.