Nieuwe SD-kaart-adapter 5 keer sneller met iPad Pro

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Vorige maand berichtten we al over de nieuwe generatie Lightning in de iPad Pro. Deze werkt op USB 3.0-snelheid en is daarom in theorie tot tien keer sneller dan. Het eerste accessoire dat op volle USB 3.0-snelheid werkt is de Lightning-naar-SD-kaartlezer.

Fotograaf Jeff Carlson heeft de nieuwe adapter met een iPad Pro getest. Het importeren van thumbnails en importeren van foto’s blijkt ruim vijf keer sneller. Dat maakt de iPad Pro een beter mobiel werkpaard voor fotografen.

Carlson testte 40 Raw+JPEG bestanden van totaal 1,5GB en vergeleek de oude Lightning-naar-SD-kaartlezer met de nieuwe kaartlezer die de nieuwe, snelle Lightning-poort van de iPad Pro benut.

 • Thumbnails laden: 01:16 min (oud) / 00:23 min (nieuw)
 • Foto’s importeren: 02:20 min (oud) / 00:30 min (nieuw)

Het is waarschijnlijk dat de nieuwe generate Lightning met USB 3.0-snelheid ook naar iPad Air 3 en iPhone 7 komt. De extra snelheid is niet alleen nuttig voor fotografie, maar zal ook het synchroniseren met iTunes en het installeren van software-updates via USB aanzienlijk versnellen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Oe! Wauw! Dat is snel! Wist niet eens dat het op mijn ipad pro zat…?

 • Profielfoto
  polansky

  Fotograaf Jeff Carlson heeft de nieuwe adapter met een iPad Pro getest. Het importeren van thumbnails en importeren van foto’s blijkt ruim vijf keer sneller. Dat maakt de iPad Pro een prima mobiel werkpaard voor fotografen.

  Nee dat is het niet, want gezien het gegeven dat de iPad veel te weinig opslag heeft (tot 128GB is voor een enkele opdracht bij een beroepsfotograaf niet ongebruikelijk) en slecht overweg kan met RAW files.

  Bovendien heeft de iPad Pro geen ondersteuning voor native Photoshop en Lightroom en moet alles dus alsnog een keer via Wifi worden gedownload naar een ‘echte’ computer. Wat retetraag gaat.

  Het is leuk dat Apple het opnieuw probeert, maar beter kunnen ze er voor gaan zorgen dat er een échte iPad Pro komt, één die gewoon Mac OS X draait in plaats van een uitgekleed en gesloten OS als iOS.

 • Profielfoto
  Shmoo

  iPad Pro bestaat dat nog, ik dacht dat Apple vorig jaar al de stekker uit dat project had getrokken.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @polansky: ‘Prima’ was wellicht een iets te enthousiaste woordkeuze. Het is nu een ‘beter’ werkpaard.;-)

 • Profielfoto
  polansky

  Ok, daar kan ik wel in mee gaan Raymon.

  Alhoewel ik nog steeds van mening ben dat deze iPad Mac OS X had moeten draaien.

 • Profielfoto
  donut

  Een macbook air is een veel prettiger werkpaard voor deze dingen – niets nieuws aan. ( laat staan een macbook pro)
  Apple is goed in elk jaar opnieuw het wiel uitvinden. En ze krijgen het voor elkaar steeds een meer hoekig wiel te produceren en dat nieuw en beter te noemen.

  Bij apple zegt de baas”- kijk meer heb je niet nodig…”
  dat zegt meer over zijn werkzaamheden en vooruitziende blik dan over iets anders.

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Mijn 300GB foto library staat op m’n iPad Pro. Lang leve Photos en iCloud Sync.

  Vond het al ideaal om m’n foto’s op de iPad uit te zoeken en te bewerken in PS Express, waarna ze op al m’n devices gesynct zijn. Nu ook nog snel importeren op de iPad, helemaal geweldig.

  Wellicht net even te beperkt voor de professionele fotograaf, maar voor mij als enthousiasteling die heel erg veel reist echt perfect. In het vliegtuig beetje de boel uitzoeken en als je weer online bent, staat alles netjes uitgezocht in je Photos app overal.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik wacht tot het mogelijk is om inhoud op SD card fullscreen te kunnen bekijken zonder dat je inhoud echt eerst MOET kopiëren naar iPad. Pas dan is SD-card reader for iOS een goede aankoop.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Wanneer komt Apple nu met een nieuwe lightning-kabel? Extra doorvoesnelheid zal mij zeker van pas komen.

  En voor degenen die de iPad Pro niet geschikt vinden, koop een MBP of MBA, danwel een Surface als je graag met Windows wil werken. En als je dan persé een tablet met OSX wil: http://www.modbook.com/

  OSX is helemaal niet geschikt voor touch, dus mocht Apple plannen hebben voor een iPad met OSX, zal er toch eerst een iOSX moeten worden ontwikkeld. Voorlopig zie ik dat nog helemaal niet gebeuren.

 • Profielfoto
  wacon

  Zo’n Modbook Pro lijkt me voor een fotograaf en/of videomaker veel interessanter dan een iPad Pro. Vindt het op zich een tof apparaat zo’n iPad Pro maar hoe hebben ze bij apple dergelijke beperkte opslagcapaciteit kunnen bedenken… Als je op locatie werkt dan upload je niet ff snel 20GB raw foto’s van je kaart. Beetje gemiste kans.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Alhoewel ik nog steeds van mening ben dat deze iPad Mac OS X had moeten draaien.

  Daar hebben ze de Surface voor uitgevonden..
  Kijk eens hoe dat werkt.. wordt je vast superblij van..

  Bovendien gaat het om de volledige versie van PS die je wil draaien.. maar Adobe heeft je een uitgeklede mini PS gegeven.. dus wiens fout is het nu eigenlijk? die van Apple of van Adobe.. ??

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Leuk dat ze steeds meer nieuwe gadgets voor de iPad pro op de markt brengen, ik hoop dat ze toch nog wat meer gebruik gaan maken van de smart connector, zodat men de veelzijdigheid hier van in kan zien, en dan uiteindelijk ook zal zeggen dat het een mooie innovatieve integratie is, en uiteindelijk een aanwinst voor de iPad .

  Dit is tot nu toe niet echt het geval, het is vooralsnog gericht op smart toetsenborden, maar iets simpels als een landscape smart connector Dock, of een aansluiting voor je pencil die hem netjes op zijn plaats houd, en tegelijkertijd oplaad zou toch ook tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren.

  De ontwikkeling blijft op dit gebied een beetje achter mijns inziens.

  Hoop dan ook dat ze vanuit Cupertino dan ook fabrikanten zullen gaan stimuleren om meer te gaan ontwikkelen voor de smart connector.

 • Profielfoto
  Metten

  Een macbook air is een veel prettiger werkpaard voor deze dingen – niets nieuws aan. ( laat staan een macbook pro)

  Zeker fotografen zouden ten alle tijde baat hebben bij een 13″ MacBook Pro: Het display is niet alleen veel scherper, maar de kleurweergave is ook véél beter dan dat van de Air. De processor is natuurlijk ook sneller en hij is (op het dikste punt) niet dikker en slechts 200 gram zwaarder.

  Als je een 13″ MBP te groot/zwaar vindt en je wil tóch graag een apparaat waarmee je je foto’s kan previewen op een fatsoenlijk scherp/groot scherm dan is een iPad (Pro) wél een goede keus: De schermen van de huidige iPads (Mini4, Air 2 en Pro) zijn daarvoor veel geschikter dan dat van de MacBook Air, wederom zowel qua scherpte als qua kleurweergave.

  Een andere optie is natuurlijk de 12″ MacBook, die heeft óók een goed scherm. Maar dan moet je wel een losse (USB-C) SD-kaartlezer hebben of wifi gebruiken, maargoed dat geldt natuurlijk ook voor de iPad:)

 • Profielfoto
  wacon

  Eens met Metten..

  Als fotograaf werk ikzelf met tevredenheid met een MacBook Pro retina met ssd opslag. Fijne werkmachine.

  Toch zijn er voldoende situaties dat ik een tablet handig zou zijn. Voor opdrachten met minder bulk aan beelden ed. Maar de opslagcapaciteit van een iPad Pro is echt een lachertje. Waarom niet ook een versie aanbieden met 500gb ssd opslag. Zodat je echt ff een goede video/foto klus kan verwerken op je iPad Pro.

  Het openvouwen van een laptop met fysiek toetsenbord heb ik soms niet altijd nodig en irriteert me dan wat. Zo’n http://www.modbook.com/ lijkt me wel wat! Maar aan de prijs natuurlijk;-)