Makers f.lux schrijven open brief aan Apple

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De ontwikkelaars van f.lux willen dat Apple het mogelijk maakt om hun software op iOS uit te brengen. Nu iOS 9.3 met Night Shift een vergelijkbare functie krijgt, vragen de makers van f.lux Apple in een open brief om de API voor schermtinten open te stellen.

Zowel f.lux als de nieuwe Night Shift van iOS 9.3 passen de schermtint van een apparaat in de avond aan. Blauwe kleuren worden gereduceerd zodat het scherm in het donker prettiger leesbaar is.

F.lux biedt deze functionaliteit al lange tijd voor OS X en Windows, maar kan geen iOS-app uitbrengen omdat het aanpassen van de schermtint private API’s, die officieel niet voor ontwikkelaars toegankelijk zijn, gebruikt. F.lux kan daarom alleen met een jailbreak of sideload geïnstalleerd worden.

We’re proud that we are the original innovators and leaders in this area. […] Today we call on Apple to allow us to release f.lux on iOS, to open up access to the features announced this week, and to support our goal of furthering research in sleep and chronobiology.

iOS-9.3-Night-Mode
In de open brief wordt door de makers ook van f.lux ook gesproken over grote vernieuwingen aan hun techniek. In de toekomst willen de makers van de open source-software hun techniek beter afstemmen op individuele gebruikers en wetenschappelijke inzichten verzamelen.

We’ve learned that people’s lives, biology, and everyday routines are incredibly, wonderfully different, and these differences must be embraced. There is not one right answer for everyone, so we are committed to making software that’s ever more adaptive and responsive to each individual’s needs.

Het is onwaarschijnlijk dat Apple gehoor aan de oproep gaat geven. In het verleden heeft het bedrijf vaker functionaliteit van externe applicaties in nieuwe iOS-versies geïntegreerd. iOS 9.3 is als publieke beta te proberen en f.lux voor OS X is gratis te downloaden.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Niet doen. Voor pielen aan instellingen is er Android.

 • Profielfoto
  C. Haverkamp

  Dit is nog één van de weinige redenen waarvoor ik mijn iOS devices jailbreak.

 • Profielfoto
  xaddict

  Erg goed idee van f.lux. Gewoon een open API van maken die door een aantal goedgekeurde apps gebruikt kan worden óf op zijn minst f.lux toestaan een app uit te brengen met deze private API erin. Zou ook op basis van individuele afspraken kunnen. F.lux doet namelijk veel meer dan de nightshift mode

 • Profielfoto
  xaddict

  @gijsraggers, een API betekent niet dat het ineens in je standaard instellingen staat. Alle apps mogen met goedkeuring aan de beweging van je toestel, data gebruik, foto’s, batterijgebruik, andere apps, iCloud, locatie, muziek, etc. Waarom zou schermtint daar niet bij kunnen? Kan ook heel erg helpen bij bijvoorbeeld lees- of schrijfapps, het wit dimmen bij lange sessies zodat het makkelijker vol te houden is.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Zit ik dan met m’n gekalibreerde beeldschermen en colorimeter ;). Proefondervindelijk bij de echtgenoot, de raboscanner werkt natuurlijk niet als je er blauw uitdraait:shock:

 • Profielfoto
  SolidCake

  Als je met goedkope schermen werkt is f.lux een must! Echter, werk je als vormgever en heb je een goed scherm, dan kan ik het niet aanraden. Het is echt vreselijk als je aan het graden bent en het scherm begint rond 17:00 van kleur te veranderen…

 • Profielfoto
  Usain

  Niet doen. Voor pielen aan instellingen is er Android.

  Hahaha wat een stomme opmerking.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Hahaha wat een stomme opmerking.

  Hij is niet voor niets moderator…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Nu de 9.3 update aan het draaien en werkt prima met night modus. Net als F.lux op osx dus geen F.lux nodig op iOS.

 • Profielfoto
  computer space

  Proefondervindelijk bij de echtgenoot, de raboscanner werkt natuurlijk niet als je er blauw uitdraait:shock:

  Zit je dan met je raboscanner zul je bedoelen. Wat een infantiel ding. Meteen de rekening eruit geknikkerd toen die op de deurmat lag.
  Nooit een goed idee dat security through obscurity. Beste blijft een kastje waar je paar cijfers van rek nummer begunstigde en bedrag op invoert. Daar valt amper mee te frauderen. Jij kan immers zelf de input controleren. Bij dit soort kastjes kun je een klant alles wijsmaken.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  typische apple, een functie uit de jailbreak scene pas na vele jaren, zonder erkenning van de originele makers, schaamteloos in iOS integreren.

  Wifi sync anyone? of wat te denken van de balk-notificaties ipv van popup over het scherm….

  allebei al mogelijk via cydia (jailbreak) vanaf (ik geloof) iOS 3 en 4 respectievelijk…

 • Profielfoto
  bugboy

  typische apple, een functie uit de jailbreak scene pas na vele jaren, zonder erkenning van de originele makers, schaamteloos in iOS integreren.

  Als Apple het goed implementeert, dan is f.lux een beetje overbodig geworden. Heel veel aan tweaken kun je er niet aan. Een API is wat mij betreft dan ook overbodig, maar het zou wel netjes zijn dat ze de credits aan de bedenkers zouden geven.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Jarenlang tevreden gebruiker van f.lux, op Mac en iOS (helaas met jailbreak).

  f.lux werkt met zonsop- en ondergang tijden. Omdat ik nog wel eens reis is dat een uitkomst, ik van dag 1 op plaats van bestemming f.lux goed gebruiken. Apple kiest (helaas) voor gezette tijden.

  Al met al denk ik f.lux een prettige legale aanvulling zou zijn voor iOS, maar betwijfel dat Apple dit gaat toelaten…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Lauwrence: Apple Night Shift kan ook ingesteld werken met locatie en zonsopkomst en zonsondergang. Heb 9.3 beta draaien en werkt prima, zoals F.lux.

  Mij maakt het overigens niets uit wie het uitbrengt Apple of F.lux als het maar werkt op iOS. Uitvechten doen ze zelf maar, daar maak ik me niet zo druk over.

 • Profielfoto
  vdlindenmark

  f.lux werkt met zonsop- en ondergang tijden. Omdat ik nog wel eens reis is dat een uitkomst, ik van dag 1 op plaats van bestemming f.lux goed gebruiken. Apple kiest (helaas) voor gezette tijden..

  Bij Apple kun je kiezen, gezette tijden of zonsopkomst of zonsondergang.:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  F.lux was misschien de populairste implementatie tot nu toe, maar ze waren toch niet de bedenker van het idee?

 • Profielfoto
  THX-1138

  kansloos

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Bij Apple kun je kiezen, gezette tijden of zonsopkomst of zonsondergang.:-)

  Grappig, ik krijg enkel de optie om tijden in te geven. De optie sunrise/sunset verschijnt helemaal niet.. Enkel “off”, of “custom schedule”.

  edit: location services aangepast, krijg nu netjes betreffende optie.