Loopback voor OS X: flexibel audio mixen en routen

6 reacties

Rogue Amoeba heeft een nieuwe applicatie voor de Mac gepresenteerd. Het bedrijf dat zich specialiseert in audio-apps en bekend is van Airfoil, Audio Hijack en Nicecast komt nu met Loopback. Een applicatie die je onbeperkt aantal virtuele audiokabels geeft.

Het audio-routeringssysteem van Loopback maakt het makkelijk om audio van de ene applicatie te sturen of bronnen te mixen. De app maakt virtuele geluidskaarten die in iedere app gebruikt kunnen worden.

Podcasts, YouTube, streaming, gaming video

Loopback is niet voor iedere Mac-gebruiker nuttig, maar geeft oneindige flexibiliteit bij het opnemen van video’s voor YouTube, podcasts of internet-streaming. Maak een virtuele geluidskaart aan die de audio van je Microfoon en iTunes oppakt en laat Skype-contacten de muziek die je via iTunes speelt horen. Of neem het geluid van een game en je tegelijk microfoon op.

Bij podcasting en streaming is Loopback om gasten die via Skype in een uitzending zijn elkaar te laten horen en alle audiobronnen live te streamen.
loopback-werking-001

Technische werking

Technische werkt loopback vrij simpel. Binnen de applicatie maak je een onbeperkt aantal virtuele geluidskaarten aan en voegt apps toe die via die virtuele geluidskaart hun audio afspelen. Applicaties kunnen aan meerdere virtuele geluidskaarten toegevoegd worden en je kunt kiezen welke mix je afluistert. In onderstaand screenshot hebben we het geluid van een Microfoon, Safari en iTunes aan een nieuwe virtuele geluidskaart toegevoegd. Old-timers kennen deze functionaliteit nog uit het inmiddels niet meer bijgewerkte SoundFlower.
Schermafbeelding 2016-01-12 om 16.27.58
De virtuele geluidskaarten zijn vervolgens door heel het systeem te gebruiken. Bijvoorbeeld in Skype, waar een beller in het geval van ons voorbeeld niet alleen de microfoon, maar ook geluid van Safari en iTunes te horen krijgt. Deze flexibiliteit maakt Loopback een Zwitsers zakmes dat niet in de toolbox van Mac-gebruikers die professioneel met audio bezig zijn mag ontbreken.
Schermafbeelding 2016-01-12 om 16.32.50

 • Loopback is gratis te proberen en voor een tijdelijke introductieprijs van 75 dollar (normaal 99 dollar) aan te schaffen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Leuk stukje software, maar jezus wat een geld vragen ze ervoor!:roll:

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik gebruikte vroeger soundflower, of soundflowerbed voor vergelijkbare dingen (Cycling ’74). Dus toen ik even keek hoe het ervoor staat met dat stukje software, zie ik dat die losgeslagen amoebe’s dat ondertussen in het portfolio hebben. Dan is de prijs die ze vragen een logisch gevolg.

  $99 om safari in skype te kunnen horen is inderdaad een voorbeeld waarbij je vraagtekens kunt plaatsen. De opmerking “zwitsers zakmes in een professionele omgeving” snijd zeker hout, dan is de $99 weer wel weer te doen lijkt me.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Volgens mij kun je soundflower nog gebruiken, vanwege El Capitain is er nog onlangs een update uitgebracht, helaas nog in beta.
  https://github.com/mattingalls/Soundflower/releases/tag/2.0b2

  Loopback is voor een hele kleine specialistische markt, wat inderdaad de prijs verklaard. Een actieve podcaster heeft deze software getest, zie hier voor zijn bevindingen:
  https://sixcolors.com/post/2016/01/loopback-extends-mac-audio-flexibility/

 • Profielfoto
  SolidCake

  Jack OSX kan ik ook aanraden. De laatste versie werkt prima op OSX El Capitan.
  $75 Is echt te veel geld voor wat het doet. Iemand die de functionaliteit van Loopback nodig heeft, heeft waarschijnlijk al een oplossing gevonden.
  http://jackaudio.org

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Je kunt je vraagtekens bij de prijs hebben, aan de andere kant leveren ze uitstekende, niet haperende, software die jarenlang mee kan. Ik heb destijds Airfoil en Audiohijak gekocht voor een relatief laag bedrag en dat werkt nog steeds als een tierelier.

 • Profielfoto
  gweilo

  Ook Soundflower is jarenlang uitstekende, niet haperende software geweest, is jarenlang meeggaan maar was gratis. $99 is echt belachelijk.