iPhone 7: petitie tegen afschaf minijack gaat als een speer

Door: Raymon Mens - 80 reacties

Het verdwijnen van de minijack-aansluiting op iPhone 7 is nog steeds slechts een (aanhoudend) gerucht, maar er is nu al een petitie tegen gestart op de site SumOfUs. De petitie gaat als een speer en is binnen enkele uren meer dan 200.000 keer ingevuld.

In de petitie wordt gemist dat Apple de huidige poort behoudt. Het schrappen van de minijack-aansluiting wordt omschreven als slecht voor het milieu een nieuwe poging tot ‘geplande veroudering‘ toepassen.

De petitie herinnert eraan dat veel accessoires onbruikbaar werden toen Apple de dock-connector door Lightning verving en vraagt om druk op de iPhone-maker zetten om het tij te keren. Uit de petitie:

Apple is about to rip off every one of its customers. Again. […] Not only will this force iPhone users to dole out additional cash to replace their hi-fi headphones, it will singlehandedly create mountains of electronic waste — that likely won’t get recycled. According to the United Nations, up to 90% of the world’s electronic waste is illegally traded or dumped each year.

Krijgt de iPhone 7 echt geen minijack?

Dat is nog alles behalve zeker, maar de geruchten houden wel aan. Aanvankelijk kwamen berichten nog van Aziatische insiders en de productieketen, maar inmiddels zeggen ook grote Amerikaanse publicaties als Forbes uit eigen bronnen vernomen te hebben dat de iPhone 7 geen minijack-ingang meer zal hebben.

Apple zou dit voornamelijk doen om de iPhone waterproof te maken. De Lightning-ingang is standaard waterdicht, maar de minijack niet. Uit een poll onder onze lezers (onder dit artikel) blijkt overigens dat tweederde het geen probleem vindt om te minijack in de ruilen voor een waterdichte iPhone.

iphone-7-concept-design
Concept: (erg brede) iPhone zonder minijack-poort.

Reacties

80 reacties
 • Profielfoto
  yasser

  alsof apple hiernaar gaat luisteren! Maar goed proberen kan geen kwaad

 • Profielfoto
  illuminati

  Als hun aandeelhouders het ook zeggen luisteren ze er wel naar

 • Profielfoto
  Bman

  Ik ben juist VOOR de afschaf!
  Soms moet je een stapje terugdoen om te innoveren. (Tal van voorbeelden)

  Feit blijft dat de poort verbazingwekkend goed ontworpen is, omdat hij zolang mee is gegaan al die decennia, maar niet meer van deze tijd is (niet waterdicht, dik, analoog etc.).

  Jammer dat de massa zo behoudend is en de eeuwen oude wijsheden niet machtig is.

 • Profielfoto
  chrispis

  Tis wel ruk als je je phone oplaadt en tegelijkertijd zou je je earbuds willen gebruiken!

 • Profielfoto
  SvS

  Tja als een bluetooth speaker de iPhone eens maar niet wilt “herkennen”, ben je wel even blij met een plug & play mogelijkheid als alternatieve oplossing. Net zoals ik de fysieke home button niet echt wil missen. Dat klik gevoel. Maar ben ook van innovatie. Benieuwd waar dit op uitdraait.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Mensen kom op. Gewoon lekker afschaffen. Maak er toch niet altijd zo een groot probleem van. Om geen voorbeelden te noemen: floppydisk en de super drive. Gewoon afschaffen die ene poort.

 • Profielfoto
  App69

  Bij elk iDevice stop ik een anti-dustplug in de minijack.
  Problemen met het herkennen van een bleutooth apparaat heb ik nog niet meegemaakt.

 • Profielfoto
  Niels

  Waar is de petitie vóór afschaffing?

 • Profielfoto
  MauritsBD

  Schaf die poort maar mooi af! Heb nu toch draadloze oordopjes:)

 • Profielfoto
  joey0181

  Mijn bose oordopjes à 300€ zijn nog vrij nieuw dus zou het jammer vinden als ik die niet meer kan gebruiken. Met verloopje zou ook wel kunnen maar er hangt ook al een accuutje aan voor de noise cancelling.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Ik ben ook vóór afschaffing! Lekker innoveren!
  Die minijack en de homebutton mag van mij weg!:) Scheelt ruimte en ik denk dat de iPhone dan nog dunner kan:)

 • Profielfoto
  cmug

  Van mij mag die jackplug ingang weg. Wie zet omgekeerde petitie in werking ?

 • Profielfoto
  Maurice Willems

  Ik gebruik altijd oortjes bij mijn iphone. Bij voorkeur betaalbare sony oortjes.

 • Profielfoto
  Ce

  Afschaffen kan pas innoveren zijn als het alternatief op z’n minst beter is dan hetgeen vervangen wordt. De minijack werkt al jaren en jaren probleemloos. De floppydisk in deze discussie meenemen is niet verstandig. De floppydisk was zowel bij de Mac als de Windows pc’s universeel bruikbaar. Voor beide platformen was er een gelijk alternatief. Ik denk niet dat de Samsung’s en Motorola’s van deze wereld over zullen stappen op een lightning connector.
  @Bman, de Sony smartphones hebben al enige tijd een waterdichte minijack. Geen enkel probleem.
  @Lorenzo-e, de iPod touch is 6.1 mm dik en heeft toch nog een minijack. Toestellen beginnen in mijn ogen vanaf dat moment onaangenaam dun te worden.

  Nog even dit: de VIVO X5 MAX is een android smartphone van 4,8 mm dik……met een 3.5 MM minijack!!

 • Profielfoto
  Djinns

  Grotere batterij, meer (standaard)geheugen, minstens zelfde prijs en die dingen zullen niet aan te slepen zijn. Zo moeilijk is dat toch niet #prutsers.

 • Profielfoto
  sling

  Wacht eerst eens rustig af. Innoveren blijft moeilijk. De mens is nu eenmaal gericht op zekerheden je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Maar wellicht heeft Apple al nagedacht en leveren ze op de acceptatie te versnellen een innovatieve draadloze Earbud.;-)

 • Profielfoto
  Sander

  Ik denk dat Apple het toch gaat doen om te innoveren, maar voor de ‘old school’ muziekluisteraars er een lightning-jack verloopstekkertje t.w.v. €29 komt in de Store.:P
  Ja, mensen zijn wel extra geld kwijt, maar is een jack werkelijk zo slecht? Wij in het Westen baden in de luxe van technologische vooruitgang en rijkdom. Misschien moeten we niet zo zeuren.;)

 • Profielfoto
  Ce

  @sling. De woorden “Apple” en “gratis” horen wat mij betreft niet in 1 zin. Ik denk dat Apple er toe over gaat (net als een aantal Android fabrikanten) om helemaal geen earbuds meer mee te leveren. Mochten ze wel ‘gratis’ BT earbuds meeleveren gaan we het meemaken dat er geen iPhone 7 plus meer onder de 1000 euro leverbaar is.

 • Profielfoto
  IsSidha

  tja.. als je zo graag een jack erin wil hebben
  koop je toch gewoon NIET de allernieuwste en duurste iPhone..

 • Profielfoto
  IsSidha

  en schaf dan ook meteen even die concept foto’s af
  daar heeft ook niemand wat aan

 • Profielfoto
  yasser

  @sling. De woorden “Apple” en “gratis” horen wat mij betreft niet in 1 zin. Ik denk dat Apple er toe over gaat (net als een aantal Android fabrikanten) om helemaal geen earbuds meer mee te leveren. Mochten ze wel ‘gratis’ BT earbuds meeleveren gaan we het meemaken dat er geen iPhone 7 plus meer onder de 1000 euro leverbaar is.

  Oké voor de hardware niet nee maar kwa software geven ze toch veel gratis weg. (Uitgezonderd de “pro” ap’s)

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Denk eerlijk gezegd dat het fabricatieproces van de iPhone 7 al te ver is om nog aanpassingen te maken. Hiermee bedoel ik niet persé dat ze al zijn begonnen met produceren, maar wel dat designs klaar zijn en niet/moeilijk meer aan te passen zijn. Grondstoffen zullen al ingekocht zijn, misschien zelfs al de mallen.

  Áls Apple dit van plan was, dan zie ik niet gebeuren dat ze nu nog terug gaan/kunnen.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Apple zou dit voornamelijk doen om de iPhone waterproof te maken.

  Onzin!
  Er zijn genoeg fabrikanten die een waterproof 3.5mm connector produceren.

  Even googlen leverde de volgende hits:

  https://www.smkusa.com/usa/featured_products/mjH2O/

  http://www.technik.com.hk/index.php/en-GB/35mm-smd-waterproof-stereo-jack

  http://www.alibaba.com/product-detail/female-headphone-jack-3-5mm-waterproof_673654624.html?spm=a2700.7724857.29.3.42c5Ha&s=p

 • Profielfoto
  tracky2

  Op alle Apple-producten stijgen de prijzen en wordt de productie goedkoper gemaakt. Tevens wordt er voor gezorgd dat alles minder beïnvloedbaar is door de gebruiken en beheersbaar door derden.

  Big Brother is niet meer alleen ‘watching you’, hij is … (vierletter woord begint met een ‘F’) you.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Weg met die antieke poort!

  Less is More!

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Weg ermee
  En met home btn ook!

  Waarom kan je niet de powerknop gebruiken als home btn ? gewoon 2x klikken om je toestel uit te doen, 1x voor home.

  Kunnen die lelijke dikke randen weg!

  Dunner hoeft die niet wel meer accu aub!

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Tsja, als je persé een headphone Jack wilt, dan zoek je toch mooi naar een alternatief. Je hoeft geen iPhone 7 aan te schaffen. Bovendien niemand weet echt wat de specs zullen worden van deze telefoon.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Weg met dat ding. Al jaren niet gebruikt. Lekker ouderwetse kabels.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Ik vraag me werkelijk af wat je met een waterdichte smartphone moet. Of zijn er gekken die ook nog onder de douche willen app-en of in het zwembad? Het zijn echt mensen die compleet verslaafd zijn aan hun smartphone die om dat soort ‘features’ roepen. Of te slordig omdat ze hun iPhone weer eens in het toilet hebben laten vallen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik vraag me werkelijk af wat je met een waterdichte smartphone moet. Of zijn er gekken die ook nog onder de douche willen app-en of in het zwembad?

  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik had afgelopen zomer een keer m’n telefoon in m’n zwembroek zitten, en toen ik de temperatuur van het water wilde checken gleed dat ding – wegens de synthetische stof – uit m’n zak, en stuiterde zo in het zwembad.

  Gelukkig is die van mij waterdicht, dus geen probleem.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  hahaha slecht voor het milieu een nieuwe poging tot ‘geplande veroudering‘ toepassen.

  Nee daarom kopen mensen om 2 jaar andere iphone of zelfs om jaar.

  Wat dacht je dat minijack gewoon domweg verwijderd word omdat hij te groot is of te veel plaats inneem.
  Denk misschien wel 2% van de gehele iphone. + nog eens de aansturing ervan en alles eromheen.
  Stroom verbruik.
  van 2 poorten maak je 1 poort.

  Mooier zou zijn als het een magneetje werd…

 • Profielfoto
  queenfan

  Schaf maar af die er eigenlijk niks mee, Bluetooth koptelefoon of via de lightning aan de radio in de auto.

 • Profielfoto
  Zakske

  of via de lightning aan de radio in de auto.

  Ik hoop dat je weet dat Apple aangegeven heeft dat Lightning enkel een connector is voor de komende tien jaar. Met andere woorden; rond 2022 gaat Lightning richting de vuilnisbak, en vervolgens kun je er niks meer mee.

 • Profielfoto
  iep

  Apple zou het kunnen doen. Ze hebben Beats en kunnen heel makkelijk een set aan koptelefoons maken met lightning connector of op bluetooth. Dat eerste is milieuvriendelijker dan dat laatste omdat er geen noodzaak is voor het gebruik van zeldzame metalen zoals lithium.

  Een metaal die ook nog eens uiterst reactief is (het kan heel makkelijk ontbranden en exploderen zoals we al diverse malen hebben gezien). Met de huidige reactie van o.a. vliegtuigmaatschappijen waarbij o.a li-ion accu’s steeds minder worden toegestaan ben je ook niet erg handig bezig als je dan toch vol inzet op nog meer devices met zo’n accu. De consument die je product niet overal kan gebruiken bedenkt zich wel 2x voor ie het aanschaft.
  Verder zijn bluetooth headsets qua audio kwaliteit ook een stuk minder. Android levert een betere kwaliteit omdat zij wel Apt-X ondersteunen. Koptelefoons met draad zijn echter nog altijd beter en ook veel gemakkelijker in gebruik.

  Dat van de lightning port zie ik nog wel gebeuren. Kijk maar naar de MacBook met alleen die ene USB-C poort (die overigens een stuk dikker is dan de lightning poort!). Lightning als enige poort op de iPhone klinkt heel plausibel.

 • Profielfoto
  Wijtze

  Ach Apple komt vast wel met een €29,- adaptertje lightning-mini Jack;)

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Inderdaad… Heb net een Bose QC25 headset gekocht:shock:

 • Profielfoto
  farl4web

  Apple zal erg blij zijn met al deze publiciteit.:)

 • Profielfoto
  Soeki

  2 lightning poorten ?

  Anders is draadloos opladen wel gewenst.

 • Profielfoto
  eppelke

  Allemaal mensen die de vooruitgang proberen tegen te gaan.

 • Profielfoto
  eppelke

  Allemaal mensen die de vooruitgang proberen tegen te gaan.
  Wordt hier censuur gepleegd.

 • Profielfoto
  eppelke

  Apple was de eerste die de 3,5 inch diskette afschafte en iedereen schreeuwde moord en brand. Dat gebeurde ook met de DVD speler.
  En nu is de koptelefoon aansluiting aan de beurt en de lightning connector is ook totaal overbodig. Voor het opladen heb je het niet nodig, daar zijn andere technieken voor. Synchroniseren kan draadloos.
  Allemaal weglaten. Ook de geluidsknoppen en de aan en uit knop. En de homeknop ook, al dat mechanische kan ook electronisch. Dat zou pas echte vooruitgang beteken.

 • Profielfoto
  AAPL

  Van mij mag die mini jack snel verdwijnen. En ik vermoed dat wireless charging het “euvel” van 1 poort hebben moet wegwerken. Wat ik nog interessanter ga vinden, stel dat Apple de lightning poort gaat inzetten voor alleen audio, kunnen hier dan slim mee omzeilen om micro/mini USB te moeten hanteren als poort voor te laden? Want dat gaat immers draadloos.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb op twee apparaten problemen gehad met een koptelefoon die bleef hangen. En dus schade aan de poort. Dus liever vandaag dan morgen weg ermee. Wel moet de kwaliteit omhoog voor de oortelefoons. Even klagen en wellicht wenen om de gekochte spullen, maar beter.

 • Profielfoto
  marjolijntju

  Wat een belachelijke ophef ,Niemand is toch verplicht om een iPhone te kopen zonder minijack .
  Ik kijk uit naar deze iPhone 7 lijkt me super handig oordopjes zonder draad dat altijd maar in de weg zit .

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Oker, dit is simpel: als zo’n petitie-pagina begint met: “Apple is about to rip off every one of its customers. Again.” dan is dit niet een poll voor potentiële Apple klanten. Meer een verzamelplaats van Apple-haters, een op onverklaarbare wijze uit de mens ontstane ondersoort (Homo sapiens pomus-odiens).

 • Profielfoto
  yasser

  trouwens ik hoor niet veel mensen meer klagen over het verdwijnen van de superdrive of de floppy drive

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Er zal wel een verloopje zijn,… van mij mogen ze de poort verwijderen
  Wellicht gaat dit samen met draadloos opladen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vind sowieso dat Apple gewoon moet doen wat ze willen. Anders wordt Apple een tweede Samsung en krijg je alleen maar gemiddelde producten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daar ben je dan ook 10 tot 20 jaar te laat mee. Die klaagzang is wel langzaam weg gestorven.

  Voor die twee keer per kwartaal dat we een DVD nodig hebben, hoeft er voor mij geen drive in een Mac te zitten. En als je de floppy-tijd hebt meegemaakt (13 floppy’s voor Systeem 7), dan zal je begrijpen dat mensen eerder blij waren, dan verdrietig toen die drives verdwenen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Die poort heb ik nog nooit gebruikt, dus hij mag er van mij uit. Zolang Apple er gratis draadloze oortjes bijgeeft, zie ik het probleem niet.

 • Profielfoto
  yasser

  misschien geven ze wel draadloze oortjes en voor de mensen die zeggen “oo maar dan moet ik ze opladen” kan apple misschien een systeem bedenken zoals de apple pencil. Dat als je oortjes leeg zijn je ze 3 seconden in de lightning poort van je iPhone steekt en je er een half u mee verder kunt

 • Profielfoto
  Applefanboy

  There is also a petition to remove the jacks to show Apple to not listen to the petition to keep them.

  Link: http://www.ipetitions.com/petition/removetheheadphonejack

  Let show Apple we DO want to move to the future.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Op alle Apple-producten stijgen de prijzen en wordt de productie goedkoper gemaakt. Tevens wordt er voor gezorgd dat alles minder beïnvloedbaar is door de gebruiken en beheersbaar door derden.

  Big Brother is niet meer alleen ‘watching you’, hij is … (vierletter woord begint met een ‘F’) you.

  Denk dat jij een 6-letterig woord bedoeld? ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zullen we daar maar 7 letters van maken?

  Best nog lastig, dat Engels.

 • Profielfoto
  Ce

  @applefanboy, hun “waterproof” argument is volstrekte onzin. Daarnaast denk ik dat het merendeel van de iPhone gebruikers hun muziek in AAC/mp3 formaat zal beluisteren. Dit klinkt zeker niet onaardig maar is verre van Hifi waarvoor je “digital output” nodig hebt.

 • Profielfoto
  martfra

  Bij ons in het dorp zijn we sinds vorige week aangesloten op het riool.
  Ik heb het lang proberen tegen te houden en heb daarvoor zelfs een petitie gestart.
  Immers: zo’n gat in de grond met een leuk huisje erboven werkte ook prima. Die moderne fratsen zijn helemaal niet nodig.

  Maar we zijn nu een week verder en ik moet zeggen: toch best handig zo’n riool aansluiting. Ik zou niet meer terug willen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Ce, 256kbs AAC format (standaard bij Apple) is zeker hifi, absoluut niet te onderscheiden van standaard CD. Maar denk ook aan mogelijkheden als noise canceling. Verder is een opening minder altijd beter voor waterproof (naast de andere voordelen).
  Het is hoog tijd dat bluetooth audio een boost krijgt in zowel kwaliteit als in gebruikersvriendelijkheid. Apple kan dat. Dat kabeltje is toch gewoon heel lastig? Een term als “volstrekte onzin” bezigen duidt altijd op gebrek aan argumenten.

 • Profielfoto
  Applefanboy

  @Ce: Het gaat het zoweizo wel altijd meer waterproof maken dat het al is.
  Maar waterproof of niet, ik persoonlijk vind het sowieso dat ze het mogen weglaten en dat we moeten verdergaan naar toekomst technologie.

  http://www.ipetitions.com/petition/removetheheadphonejack

 • Profielfoto
  Ce

  @bmeerdink. Het “volstrekte onzin” gaat over het schrappen van de minijack om de telefoon waterdicht te maken. Het argument heb ik al eerder genoemd. Waterdichte minijacks worden al voor een paar dubbeltjes aangeboden op talloze component sites. Van mij mag je alle argumenten voor en tegen de minijack noemen…behalve het “waterdicht” argument. Sony heeft al een tijdje geleden voorgedaan hoe dat moet.

  Een heel leuk artikel voor allen die wachten op 24-bit audio.

  http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/21/mp3-cd-24-bit-audio-music-hi-res

  Daarnaast nog dit. AAC is 256 kbps een CD is 1411 kbps. Op een goeie set is dat te horen….lastig….maar toch.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik vind het een logische stap en begrijp die petitie niet. Er zijn talloze manieren om speakers te koppelen aan een telefoon. WiFi. Bluetooth. Dat draadje is zo 2015.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Hmmm

  @Ziegler: je vergeet dat de betere (noise cancelling) headphones nog altijd gebruik maken van een draadje en laat nu net de frequente reiziger met wat geld te spenderen grootgebruiker zijn van iPhone met genoemde headphones..

  Ik snap best dat afstappen van de minijack een logisch gevolg is van vooruitgang, uiteindelijk, maar kan me toch niet onttrekken aan het gevoel dat dit ‘a little too soon’ is gezien het enorme aanbod van minijack accessoires (ook in het hogere segment) ; menig fabrikant zal toch niet graag een 2e productielijn starten voor de Lightning sets. Hopelijk komt Apple dan ook met een adapter (ja, dit slaat ook op mijn dure net aangeschafte Bose QC25).

 • Profielfoto
  Harryman

  Heb sinds kort een bluetooth-koptelefoon. Een zegen. Je wilt meteen niet anders meer.

 • Profielfoto
  illuminati

  Prima, innoveer maar. Ondertussen is er behalve dure bluetooth functionaliteit toch echt geen beter alternatief waarop je (goedkope) oortjes kan aansluiten. Dan is het geen innovatie meer. Creëer dan een alternatief dat beter werkt en ook goedkoop genoeg is om in alle kleine apparaten te gebruiken. Of desnoods een “sleek” manier om lightning naar de mini-jack en andere lightning jack (voor opladen) te converteren. Dan vind ik het helemaal prima.

  En voor de mensen die de floppy-drive als voorbeeld noemen: toen was er wél een alternatief. De cd.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @illuminati: een behoorlijke Bluetooth ontvanger, waar je een 3,5mm plug in kunt doen kost iets van €15,- (zoek op amazon.de bijvoorbeeld) en dan zit je meteen niet meer vast aan je bluetooth bron (ook PC, stereo, TV, iPad etc). Lijkt me een kleine prijs voor de vooruitgang. Het zou wel prettig zijn als het koppelen van bluetooth gebruikersvriendelijker zou worden, en de kwaliteit kan ook nog beter. Maar dat is typisch iets waar Apple wat aan kan doen.

 • Profielfoto
  imathijs

  Eerste wereldproblemen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien moet Apple wel alle poorten weg halen inclusief lichting….

  Alles draadloos inclusief opladen. is het apparaat gelijk heel gemakkelijk ECHT waterdicht te maken.

 • Profielfoto
  Zakske

  menig fabrikant zal toch niet graag een 2e productielijn starten voor de Lightning sets.

  Een koptelefoon met Lightning zal ook altijd een stuk duurder zijn dan een simpele mini jack; die laatste kost misschien $0,05, terwijl je voor elke Lightning connector $4 in licentiekosten aan Apple moet betalen, plus de extra kosten voor de elektronica in de connector.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Nu is mijn tablet en telefoon vaak het middelpunt van mijn (muziek) entertainment. Waarom? Portabiliteit … en connectiviteit …

  Bluetooth speakers, WiFi connectiviteit en … 3,5 mm audio-jack …

  De Boot heeft een line-in, een van de twee auto’s heeft een BT verbinding en 3,5mm line-in, de andere enkel een 3,5mm audio-jack …

  Ik snap iets niet … Ik heb een ‘bold move’ gemaakt en ben afgelopen kwartaal eens gaan experimenteren met Android, en daarbij de Sony Xperia Z5 …

  Wat ik niet snap: grotere batterij dan een iPhone, langere gebruiksduur, gewoon een 3,5 mm audio-jack en voorzien van de meeste specs die een iPhone ook heeft en …

  WATERDICHT …

  Als Sony dat kan, waarom kan Apple dat niet? En wat dikte betreft, we zijn op een punt beland waarbij ik de telefoons een beetje uit balans vind geraken. Relatief veel oppervlakte en bijzonder dun geeft wat mij betreft niet een betere grip.

  Onze handen worden niet elk jaar groter, daar verandert de dikte van een telefoon helemaal niets aan …

  En een lightning adapter? Sorry, maar dan zijn ze me volledig kwijt. Weer een connector.

  Ik werk met verschillende systemen en jaargangen – zo ook met Apple.

  FireWire 800 FireWire 400,
  Thunderbolt FireWire 800
  DisplayPort VGA / DVI / HDMI
  USB-C naar USB 3
  USB USB 30-pins (iPad 2 van dochter)
  USB USB Lightning
  USB Micro en Mini USB voor overige apparatuur (Photo Camera, Video Camera, Voice Recorden, Android Telefoons, HDD’s, BlackBerry Phones en meer).
  Lightning naar VGA en HDMI …

  Kortom, ik heb meer Apple dongels en converters dan voor de overige merken … En … sommigen kosten per stuk ruim 30 euro.

  Wat is dit voor vooruitgang? Elk jaar meer dongels …

  BlueTooth klinkt leuk, maar hoevaak ik niet in de file (met verschillende apparaten getest, Apple en Non-Apple) toch problemen ondervind met de verbinding … Dan is een kabel soms handig(er).

  Daarnaast vind ik het niet bijzonder milieuvriendelijk … Namelijk ELK oplaadbaar apparaat heeft weer een (vaak niet te vervangen) accu …

  De nieuwe toetsenborden en muizen van Apple zijn dezelfde richting opgegaan … Ingebouwde (niet te vervangen) accu …

  En dan tot slot? Moet ik nu een andere auto of boot kopen omdat er nu een andere connector op de markt is gekomen? Het mooie van een STANDAARD (3,5mm) is dat je nooit hoeft na te denken over of je apparaat wel te koppelen is aan een luidspreken, koptelefoon of … line-in van een versterker.

  Maar goed, voor de mensen die enkel via de koptelefoon luisteren en verder geen boot of auto hebben zal het wel weer een uitkomst zijn.

 • Profielfoto
  Caszz

  Waarom zijn mensen toch zo bang voor wat verandering?

 • Profielfoto
  RobertWebbe

  Als Apple dan toch over gaat op bluetooth, laat ze dan direct aptX ondersteunen. Dit is een gelicenceerde codec welke beter is dan de dan de standaard A2DP.

 • Profielfoto
  mmww

  @Bman Als ze de Lightning poort dan maar wel verbeteren. In de huidige vorm zal deze snel stuk gaan. Het is nu zeker de zwakke schakel.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zolang er gratis verloopje wordt meegegeven linkt me er niets aan de hand toch…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Laat Apple die poort maar lekker afschaffen. Ik ben VOOR de afschaffing!

  Innoveren is vooruitgaan en niet stilstaan. En slecht voor het milieu? Dat is wellicht geen Apple kenner of Apple hater, of beiden. Want Apple hun producten zijn één van de milieuvriendelijkste voor zover ik weet:-)

  Ik begrijp mensen wel die hele dure earbuds kopen en die nu zeggen dat ze die niet meer zullen kunnen gebruiken. Maar als je enkel dure earbuds koopt om op je iPhone aan te sluiten dan is er toch ook iets mis lijkt me…

  Persoonlijk denk ik ook dat dit ruimte geeft voor bv meer batterij of wat dan ook. En daar ben ik ook VOOR. Ook is één connecter vrij makkelijk, en wie weet komen ze met een soort batterij in earbuds dat je iphone zou kunnen opladen, iets zoals een batterypack. Ik zeg zomaar wat…

  Hoe dan ook, onbegrijpelijk voor mij dat hier een petitie tegen is, ik hoop dat Apple zich hierdoor zeker niet laat doen.

  Verandering komt er sowieso, waarom niet beginnen met het meest voor de hand liggend. De mini-jack kan best veranderd worden. Ook word alles steeds meer en meer draadloos, hoewel ik er geen liefhebber van ben werken de meeste draadloze earbuds steeds beter en beter.

  Ik zou gewoon zeggen: Doen Apple, weg met die poort!:-)

 • Profielfoto
  zulu

  Sinds wanneer gaat de klant meebeslissen over een product, die nog niet bekend is?
  Apple kan het heel goed alleen en luistert als een van de weinige bedrijven goed naar zijn gebruikers.
  Tip: Wil je het niet koop het dan niet.
  Simpel.

  Zonder de innovaties van Apple, zouden we nog steeds een floppydrive en een dvd drive in een mac hebben, slechte mp3 spelers, nokia en blackberry toetsmobieltjes, muizen en toetsenborden met een touwtje etc.

  Ik vind dat het niet snel genoeg gaat, bijvoorbeeld:
  – Supersnel Apple netwerk wereldwijd inclusief onbeperkt icloud geheugen
  – Eindelijk eens een goedwerkende Apple TV die foutloos kan streamen zowel beeld als geluid vanaf elk apparaat.

  Er zijn nog steeds teveel draden in mijn huis, omdat het draadloze vaak nog hapert.

 • Profielfoto
  fldspierings

  Ik zie alleen maar voordelen. Neem bijvoorbeeld het gerucht dat Apple een draadloze headset gaat meeleveren. Dat zou toch mooi meegenomen zijn. Verder geloof ik niet dat een petitie Apple zijn plannen doet wijzigen. Het zou mijn dan ook niet verbazen als de iPhone 7 al volledig klaar is.

 • Profielfoto
  Ce

  Ik ben niet tegen verandering. Wanneer het “nieuwe” beter dan het “oude” zal ik geen moment twijfelen. Ik zie alleen de verbetering niet door een goed werkende minijack af te schaffen en voor velen te vervangen door iets met een dongle. 24-bit audio op een smartphone…onzin. Firmware van een headset via lightning kunnen opwaarderen….alsjeblieft niet. Waterdicht…zie post van doctor_apple. Geluidskwaliteit via BT…..minder dan via kabel. Ruimte in het toestel vrijmaken..kijk ‘ns naar een filmpje van iFixit, je vindt de jack bijna niet terug. Dat door het weglaten een grotere batterij mogelijk is lijkt wishful thinking.

  Nogmaals, als het alternatief beter is dan het origineel zul je mij niet horen maar willen de voorstanders ‘ns ECHT aangeven wat het INNOVATIEVE deel is in het schrappen van de jack. Overigens, op de allernieuwste Macbook zit nog gewoon een minijack:-)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Waterdicht kan prima met minijack.
  Ben overigens voor een dikkere Phone, (die iPhone 5)
  Dunner met jack kan overigens ook prima (zie voorbeelden)
  We noemen het innovatie, het is wat anders.

  Klantenbinding

  Wanneer ik een prima HeadPhone heb die enkel en alleen nog maar in Apple producten kan en mag (patenten voor de Apple poort), wordt mijn volgende apparaat? Wederom een Apple phone. Lekker vastbinden die klanten. Apple DesktopBus revisited.

 • Profielfoto
  iJos

  Misschien moet Apple wel alle poorten weg halen inclusief lichting….

  Alles draadloos inclusief opladen. is het apparaat gelijk heel gemakkelijk ECHT waterdicht te maken.

  Ja! Mooi concept: Helemaal dicht. Ook de dataoverdracht draadloos.
  Kan de iPhone eindelijk van het infuus af!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Pjotr, je bent één van de onverbeterlijke zwartkijkers. Het is hoog tijd dat dat lastige kabeltje eraan gaat. Aansluiten aan lightning is inderdaad ook niet ideaal, al was het maar dat de dagen van die poort geteld zijn. En, zoals al gesuggereerd gaan we in de wat verdere toekomst vast inderdaad naar bijna alles draadloos toe (maar graag wel eerst nog USB-C).
  Innovatie is ook het overbodig maken van lastige oude standaarden. Kijk maar eens naar wat nu allemaal draadloos of via USB-C kan waar vroeger allemaal aparte (en vaak inferieure) oplossingen voor waren. Ook telefonie als aparte communicatiesoort verdwijnt, alles kan via internet (en beter).
  Bluetooth kan nog wel beter en gebruikersvriendelijker gemaakt worden, en dat moet ook.