iPhone 7: de prijs van waterproof

65 reacties

In november ontstond een grote discussie over het voornemen van Apple om de minijack van de iPhone 7 te schrappen. Vandaag claimt de Chinese site Feng opnieuw dat de minijack geschrapt wordt en dat Apple standaard draadloze EarPods mee gaat leveren.

Even uitzoomen. Waarom zou Apple de poort überhaupt schrappen? Minijack is oud maar functioneel en er zijn nog maar weinig Lightning-hoofdtelefoons op de markt. Waterproof zou wel eens het antwoord kunnen zijn.

Voorwerk is al gedaan

Apple heeft in de iPhone 6s al wat voorwerk gedaan om het toestel waterproof te maken. De teardown-experts van iFixit troffen coating, beschermlaagjes (patent in de praktijk gebracht) en dunne rubbertjes aan de randen van het toestel aan die ervoor zorgen dat vloeistof niet al te makkelijk binnendringt. Mede daardoor overleefde de iPhone 6s in een recente test een uur onder water zonder problemen.
iphone-waterproof-16x9

Lightning-poort is waterproof

De poorten zijn het grootste obstakel bij het waterproof maken van smartphones. Andere fabrikanten zoals Sony lossen dit op met klepjes, maar dat is esthetisch niets iets dat Apple snel zal doen. Welke poorten bevat de iPhone? Lightning en minijack. De Lightning-poort is al waterproof (artikel uit 2012), maar de minijack niet. Als Apple de iPhone 7 waterproof gaat maken (volgens recente geruchten wel), moet het zorgen dat de minijack waterproof wordt of deze weglaten en alleen de Lightning-poort gebruiken.

sony-waterproof-klepje-16x9
Klepje op de Sony Xperia Z2.

Pijnlijke transitie

Als Apple besluit om de minijack te schrappen, wordt het een pijnlijke transitie. De plug is al jaren een standaard voor vele audio-apparaten en Lightning-hoofdtelefoons zijn er op de Fidelio M2L van Philips niet. Volgens Chinese bronnen binnen de productieketen wordt er aan een jack-naar-Lightning-adapter gewerkt, maar dat is waarschijnlijk niet gratis.

Toch kunnen Lightning-hoofdtelefoons ook voordelen bieden. Actieve ruisonderdrukking door de iPhone, geen batterijen meer nodig en digitale audiokwaliteit. Een waterbestendige iPhone is ook geen onaantrekkelijk idee. Zou jij daarvoor de minijack inleveren?

Reacties

65 reacties
 • Profielfoto
  Zzyzx_Rd

  Het zal zeker niet meteen door iedereen geaccepteerd worden, maar als Apple hierdoor de belofte kan maken dat een volgende iPhone daadwerkelijk waterproof zal worden, kan dit wel weer een selling point worden.

  Ik heb dan overigens veel liever een minijack-lightning adapter dan draadloze Earpods.

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Dan ben ik erg benieuwd wat ze met de meegeleverde oordopjes gaan doen. Die mogen ze van mij compleet schrappen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Meeleveren, alleen zonder draadje?

 • Profielfoto
  GT1988

  Diezelfde oordopjes kun je dan ook met je waterdichte Apple Watch koppelen, ideaal. Ik zeg doen!

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Als er een adapter komt van max 29 euro en er worden draadloze koptelefoons meegeleverd ben ik 200% voor

 • Profielfoto
  Domtoren

  Ik heb dan overigens veel liever een minijack-lightning adapter dan draadloze Earpods.

  Dan ga je toch van digitaal naar analoog? Dat zal geen goedkope adapter worden.

 • Profielfoto
  Sieger Veldhuis

  De verwijdering van de jack is niet erg al ze het kunnen compenseren met draadloze oortjes lijkt mij

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Dit is toch de reden waarom ik de iPhone 6s plus nog gekocht heb. Iedereen heeft nog veel oor en koptelefoontjes liggen. Met het verdwijnen wordt dit alles een stuk duurder. Bluetooth en batterij problemen of een peperdure lightning koptelefoon. Apple kennende zal dit alles wel goed uitwerken. Maar reken maar dat het weer dure accessoires worden. (totdat de chinezen met goedkopere alternatieven komen)

 • Profielfoto
  no_poo

  Ik ga er vanuit dat er een minijack-Lightning adapter wordt meegeleverd met de iPhone. Deze zou ik dat standaard aan mijn oortjes laten zitten. Geen extra kosten en verder geen echt probleem.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Weer een lapmiddel om de prijs van de EarPods op te schroeven naar pakweg €69,-?

 • Profielfoto
  DosEquis

  Prima als er een headset meegeleverd wordt met lightning aansluiting. Ik zie het probleem niet, je ziet nu al een verschuiving naar bluetooth headsets.

 • Profielfoto
  Afroman

  Wel zonde. Via de kabel is het nog steeds het meest stabiele zonder storingen. Ik zie liever dat ze die aux-ingang waterproof maken met nanotech, maar ja. Dan krijg je die Lighting-poort natuurlijk niet door iedereen zijn strot geduwd natuurlijk. Als dat echt zo wordt koop ik de iPhone 6S als opvolger van mijn 5s. Als die natuurlijk aan vervanging toe is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  en dat Apple standaard draadloze EarPods mee gaat leveren.

  .
  Haha sure… Apple fanboys, het zijn net huisdieren. Je kunt er lekker mee knuffelen, je kunt ze aaien maar als je er mee gaat discussiëren dan moet je beginnen uit te kijken.
  ;-)
  .
  Waar zou dat op gebaseerd zijn dat je die splinternieuwe dingen er gratis bij krijgt. Apple kennende zullen ze waarschijnlijk vol met nieuwe technologie zitten of technologie die al bestond maar waar Apple een draai aan geeft en dan heeft Apple het uitgevonden. Speciale patenten voor zijn voor die dingen afgesloten – daarnaast verkoopt Apple Beats headsets die via BT werken als 70 miljoen mensen standaard bij hun iPhone BT oortjes krijgen dan valt er niet veel Beats spulletjes meer te verkopen voor Apple want de oortjes die bij je iPhone zitten zijn vaak voor de meeste mensen al meer dan voldoende kwaliteit.
  Daarnaast heeft Apple z’n best gedaan de laatste 10 jaar om alles dat extra is uit de verpakking te strippen om het milieu te sparen dus ik vraag mij wel af waarom ze er standaard vanuit gaan dat je iets van Apple gratis erbij krijgt.
  .
  De laatste keer dat ik iets gratis van Apple kreeg waren dat vooral bugs en problemen met OS X El Capitan.

 • Profielfoto
  donut

  Met bluetooth earplugs moet de omzetting van digitaal naar geluid daar plaatsvinden ipv in de telefoon. Dat kan maar kost energy en het hangt dan af van die DA-converter hoe goed het geluid is.
  MAW het geluid zal zeker verschillen per kwaliteit oordopjes en de oordoppen zullen daardoor duurder zijn.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik zie het reclame filmpje waarin mensen onder water 4K filmpjes maken met hun nieuwe iPhone 7 al weer voor me…

 • Profielfoto
  evkruining

  De poorten zijn het grootste obstakel bij het waterproof maken van smartphones. Andere fabrikanten zoals Sony lossen dit op met klepjes, maar dat is esthetisch niets iets dat Apple snel zal doen.

  Hihi.. Ik moest direct denken aan die bultrug-iPhone-batterij-case toen ik dit las. Volgens mij hebben Cook en zijn boekhouders de afdeling esthetiek allang wegbezuinigd.

 • Profielfoto
  winwiz

  Draadloze dopjes + een betaalbare adapter voor een eigen high end koptelefoon… Doe meteen maar.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik hoef geen waterdichte telefoon, niet als ik daardoor mijn minijack kwijt raak. Ik luister op werk met een koptelefoon naar muziek, terwijl deze aan de lader hangt. Nu moet ik dus een (waarschijnlijk peperdure) adapter kopen en dan kan ik niet eens laden en muziek luisteren op hetzelfde moment. En mocht ik mijn adapter vergeten, kan ik helemaal niet naar muziek luisteren. Waardeloos!

 • Profielfoto
  evkruining

  Misschien gaat het wat ver om te vermoeden dat Apple de Lightning en minijack poorten gaat combineren om te voorkomen dat ze een micro-usb poort moeten inbouwen. De EU richtlijnen voor 2017 stellen dat ook Apple micro-usb moet gaan aanbieden voor het opladen van zijn mobile devices.
  Met deze move kunnen ze claimen dat de Lightning poort een multifunctionele is en kunnen ze zodoende die regelgeving ontduiken.

 • Profielfoto
  digilb

  Waarom nou weer een foto van een oude Xperia Z2? In de nieuwe toestellen (ook de midrange M4 Aqua) is er alleen nog een klepje voor de SIM-kaart en de SD-kaart (jawel, sommige telefoons hebben dat(y) ). Zowel de micro-USB poort als de mini-jack hebben een waterafstotende (hydrofobe) coating.

  Dat kan Apple natuurlijk ook doen, in plaats van schrappen: een mini-jack poort met hydrofobe coating. Stuk goedkoper dan een lightning earbuds (of een verloopje).

 • Profielfoto
  jackybe67

  Shmoo,

  als ik van jou was, zou ik alles van Apple buiten gooien. Hoef jij je niet meer te ergeren aan dit bedrijf en kan je andere ook met gerust laten in plaats van ze uit te maken. Je 1ste zin al….hoe zielig kan je worden.

 • Profielfoto
  Ce

  Ik heb een jaar lang met een verloopstukje voor mijn oortelefoontje lopen pielen. volgens mij was dat nog met de iPhone 3G. Vreselijk. Vaak niet bij je, in de verkeerde jas, nog in de koffer…noem maar op (oortje werd op verschillende apparaten gebruikt). Zodra er met verloopstukjes gewerkt moet worden haak ik af.

  Daarnaast…”Apple” en “gratis” horen wat Apple betreft niet in één zin. Dat verloopstukje gaat richting de 30 euro. Het schrappen van de minijack vind ik een minder logische stap dan bijvoorbeeld het schrappen van floppy disk. In mijn ogen is dit typisch Apple…omdat het kan, niet omdat iemand daar echt behoefte aan heeft. Ik heb nog nooit, maar dan echt nooit discussies gelezen dat gebruikers vragen om het schrappen van de minijack, op welk platform dan ook.

 • Profielfoto
  icegodd

  afhankelijk prijs…

  als ik €250 MOET gaan betalen voor een newe koptelefoon.(n)
  €19.95 voor Lightning > minijack.(n)

  Hetzelfde met HomeKit. Wordt het een hit of flop …..

  Ik zat vd week te twijfelen over HomeKit en Philips Hue. Maar ik heb helaas een plafond lamp met 5x Gu10. na 1 min webshoppen ben ik ermee gestopt.

 • Profielfoto
  Chefkuh95

  De poll word ni goed weergegeven binnen de OMT app

 • Profielfoto
  polansky

  Jammer ik gebruik de headphone veel als trigger voor mijn camera’s.

  Als deze hoofdtelefoon aansluiting verdwijnt moet ik straks een veel duurdere oplossing kopen om hetzelfde te kunnen.

  Het kan ook zijn dat als mijn iPhone 6 plus het begeeft hij dan alsnog vervangen wordt door een Android toestel. De betutteling van Apple, en het winstbejag dat daarachter zit, begint mij steeds meer de keel uit te hangen.

 • Profielfoto
  yasser

  En als ze draadloos laden toevoegen kan je de lightning poort toch gebruiken voor je oortjes ?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wat is dit nou? Eerder werd er nog gezegd dat de EU alle poorten van mobiele apparaten verplicht een standaard zou worden, waarschijnlijk USB-micro, en nu ineens doorgaan met Lightning. Ik ben er wel een voorstander van Lightning maar waar sloeg dat andere artikel dan op?

 • Profielfoto
  jordi99

  Correct me if i’m wrong..

  Volgens mij was de eis dat je een mobiele telefoon moet kunnen opladen met een universele lader, nergens staat dat er gebruik moet worden gemaakt van een micro usb kabel?

 • Profielfoto
  tomc

  Draadloze oortjes is de toekomst. Maar als we met z’n allen gezellig op de bus via onze bluetooth stralen naar muziek zitten te luisteren zou dat dan niet eens verbindings problemen kunnen geven?

 • Profielfoto
  tomc

  De betutteling van Apple, en het winstbejag dat daarachter zit, begint mij steeds meer de keel uit te hangen.

  Dat winstbejag heb je niet alleen bij Apple hoor.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik ben niet perse van plan te gaan zwemmen met m’n iPhone, eigenlijk. Het klinkt als een pittige trade-off voor een niet zo’n boeiende nieuwe feature. Ik zou ook wel willen opladen en muziek luisteren tegelijkertijd.

 • Profielfoto
  jordi99

  Draadloos opladen dan zijn ze overal vanaf:)

  Maar wat een onzin eigenlijk, apple levert altijd usb -> lightning kabels bij hun apparaten en bijna elke computer heeft usb en ook bijna alle opladers werken via usb..

 • Profielfoto
  Nummer 14

  @Shmoo;jackybe67, jacky heeft gelijk, je zit hier al van het begin dat ik, en dat is toch al een goed jaartje denk ik, al op OMT zit altijd maar negatieve commentaar te geven en anderen te irriteren, je zou echt beter jou Apple-ecosysteem aan je familie schenken of veilen en overschakelen naar wat anders aangezien je ongelukkig wordt van je Mac en al je andere Apple-producten, dit zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben op je leven en dat van anderen, misschien wordt je zo wat minder zuur en ga je je daardoor vrolijker gedragen t.o.v. de mensen op het forum en jou naasten. Een gelukkiger leven gaat bovendien gepaard met een langere levensduur! Dus, schakel over en zorg dat je Apple spullen zo snel mogelijk de deur uit zijn dan is iedereen blij;-) Groetjes Helena

 • Profielfoto
  Rednas93

  Volgens mij wordt op zowel de Mac als de iOS apparaten de hoofdtelefoonaansluiting vervangen door een Lightning poort. Wanneer je dan een hoofdtelefoon wil aansluiten zijn er 2 opties:

  – Je koopt een overpriced Lightning hoofdtelefoon (van Beats of een licentienemer)
  OF

  – Je koopt dure Apple Lightning kabel met DA-converter

  Daarnaast denk ik dat ze de iPad (Pro) zullen uitrusten met 2 Lightning poorten, zodat je tegelijk kan opladen en muziek luisteren!

 • Profielfoto
  Niels

  Apple zal wel gewoon een 3.5mm > lightning accessoire uitbrengen. ‘Drama’ opgelost!

 • Profielfoto
  yasser

  Correct me if i’m wrong.. maar kunnen ze niet een lightning naar lightning en 3.5 adapter maken zodat je kan laden en luisteren tegelijk

  (of kan lightning dat niet aan !?)

 • Profielfoto
  Spam

  Apple zal wel gewoon een 3.5mm > lightning accessoire uitbrengen. ‘Drama’ opgelost!

  Nou nee dat ben ik niet met je eens. Als Apple besluit om dit te doen dan moet je dus ALTIJD een extra adapter met je meedragen voor een behoefte die je op een telefoon best wel als “basis” mag bestempelen. Dat vind ik nogal ver gaan hoor!

  De enige manier waarop je dit fatsoenlijk kan doen is te wachten tot BT eindelijk eens ongecomprimeerde audio doorgeeft. Of bijvoorbeeld eens de licentie betalen op het AptX codec protocol. Pas DAN kun je een BT headset meeleveren met vergelijkbare kwaliteit.

  Op dit moment kan ik een BT headset niet verdragen en ik ben earpods gewend..

 • Profielfoto
  yasser

  @Spam

  Nou nee dat ben ik niet met je eens. Als Apple besluit om dit te doen dan moet je dus ALTIJD een extra adapter met je meedragen voor een behoefte die je op een telefoon best wel als “basis” mag bestempelen. Dat vind ik nogal ver gaan hoor!
  …..

  Je kan ook die adapter aan je oortjes laten zitten want ik zie geen reden om ze er af te halen

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Ik verkies waterdichtheid boven een 3,5mm plug, net zoals velen van jullie. Het is me dan ook een raadsel waarom iedereen hier in de reacties zo negatief is. De lightning poort is een stap in de toekomst aangezien telefoons dunner worden. Met een jack poort is dit op den duur niet meer te doen. Ik heb overal waar ik heen ga een koptelefoon bij me, het maakt voor mij dus niks uit of er een adaptertje aan hangt of niet. En als je daar geen 30 euro voorover hebt, dan koop je toch een budget exemplaar? De Hema ziet vast een gat in de markt.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Als ze Bluetooth aptX gaan ondersteunen ben ik voor. Nu is de geluidskwaliteit via Bluetooth nog beduidend minder dan via jack. Zo’n beetje elke andere smartphone heeft het al.

 • Profielfoto
  yasser

  Volgens mij is het doen verdwijnen van de 3,5mm jack hetzelfde als het killen van de floppy drive. Zolang er een 3,5mm jack aanwezig is in de iPhone zullen fabrikanten nooit de moeten doen om goede en low budget lightning koptelefoons te maken. Terwijl als apple die plug eruit haalt gaan we ons misschien wel realiseren (zoals ook bij de dvd drive bij de mac) dat we ook goed zonder die plug kunnen. En kijk naar de 12” MacBook, er waren (volgen mij) ook niet heel veel usb-C gadgets beschikbaar en kijk nu het aanbod is sinds de MacBook toch aal flink gegroeid en zo zal het met alternatieven voor de 3,5mm ook gaan.

 • Profielfoto
  Sander

  Als de volgende iPhone zónder 3mm jack wordt geleverd, dan koop ik wel een 6s, dan hoef ik geen nieuwe hoofdtelefoon te kopen.

 • Profielfoto
  yasser

  we kunnen ook gewoon wachten tot ze het aankondigen en ze zullen ook wel een goede oplossing gevonden hebben voor de problemen die zich zullen stellen niet?

 • Profielfoto
  jonahke

  Als we de geruchten mogen geloven wordt de batterij beter en de 3,5mm jack verdwijnt. Dan is het probleem dat je niet kan opladen terwijl je muziek luistert toch al een beetje ‘opgelost’.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Er word al een tijdje gezegd dat de mini-jack van de iphone zou verwijderd worden en dat zou me eerlijk gezegd ook totaal niet verbazen. Het zou esthetisch eigenlijk ook mooier zijn denk ik. Enkel zo een lightning poort in het midden en verder niets dan een gladde rand:-)

  Hoofdtelefoons kan je draadloos of via een lightning kabel aansluiten/koppelen. Ik ben zeker voor!

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik begrijp niet goed waarom Apple met een nieuwe “standaard” komt, waar dan een business plan achter zit wat gewoon gedoemd is om te mislukken. De Apple Desktop Bus was een fiasco, en hetzelfde geldt voor FireWire.

  Een nieuwe “standaard” is leuk, maar niet als de producenten van kabels en andere troep veel geld aan licentiekosten kwijt zijn. Apple vroeg bij aanvang 10% van de verkoopprijs van een apparaat met een Lightning connector, tegenwoordig is het $4 per connector, plus de extra kosten aan elektronica die in zo’n stekker zit.

  Er bestaan al bergen telefoons met een 3,5mm jack die waterdicht is, dus waarom Apple hier het wiel opnieuw uit wil vinden is voor mij een raadsel. Bovendien heeft Apple al aangegeven dat de levensduur van Lightning ongeveer 10 jaar is, daarna kunnen we ons opmaken voor de volgende “standaard”.

  Fuck it!

 • Profielfoto
  Nummer 14

  @Zakske, Wireless is de toekomst, geloof me, een goede Wi-Fi en BlueTooth standaard is op dit moment belangrijker dan fysieke connectiviteit als je je apparaat niet na 1-2 jaar wil wegdoen. Bovendien kan men veel meer via Lightning. Zeker met de 2de generatie Lightning zou het ook mogelijk zijn om bv. draadloze koptelefoons op te laden, of gewoon om meer gestures en opdrachten via je hoofdtelefoon uit te voeren. Er zijn oneindig veel toepassingen die men kan doen. Hiernaast is het ook wel een oeroude technologie die kostbare plaats inneemt. En veel van je bergen hebben klepjes vermoed ik en ja, je kan ook nooit wat durven wijzigen, dan kan je ook niet voorruit gaan.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De poll word ni goed weergegeven binnen de OMT app

  Bug doorgegeven. De poll staat in een iframe en de app maakt die allemaal iets te enthousiast 16×9 (voor YouTube embeds).

 • Profielfoto
  evkruining

  @Zakske, Wireless is de toekomst, geloof me, een goede Wi-Fi en BlueTooth standaard is op dit moment belangrijker dan fysieke connectiviteit als je je apparaat niet na 1-2 jaar wil wegdoen. Bovendien kan men veel meer via Lightning.

  Ja, wat is het nou? Lightning is zeker niet hetzelfde als draadloos. Maar met Lightning kan met zoveel meer. Zoals opladen van de batterijen in al die wireless devices? Ik heb een la vol met van die draadloze rommel maar er gaat toch niets boven een koptelefoon/headset met een draadje. Zowel qua betrouwbaarheid als gebruiksgemak.

  Je vergeet ook gemakshalve dat die “oeroude technologie” gebruikt kan (en moet) worden buiten het Apple ecosysteem. Dat maakt de keuze van Apple om de minijack in de ban te doen een beetje kortzichtig.

 • Profielfoto
  Nummer 14

  @evkruining, oke ja haha dat heb ik niet herlezen, is inderdaad verwarrend. Ik bedoel dat over de komende 1-2-3-4 jaar de bedrade zal worden uitgefaseerd, maar momenteel biedt Lightning veel extra pluspunten t.o.v. de jack. En wat heeft Apple eraan om hun headphones compatibel te maken voor producten buiten hun ecosysteem?

 • Profielfoto
  Wolfje

  Ik gebruik al een tijd een Fiio E07K DAC samen met een beyerdynamic DT 770 de DAC heb ik aangesloten via de camerakit op mijn iPhone 6s plus, werkt geweldig veel mooier dan via de Minijack.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Hoewel ik begrijp dat we zonder minijack kunnen, begrijp ik de wens tot waterproof minder goed. Ik laat mijn telefoon nooit onder water. Waarom zou ik dat doen?

 • Profielfoto
  SvS

  ja draadloos is de toekomst (en heden al eigenlijk) en dan zouden we verlost zijn van al die draden om beetje muziek te kunnen luisteren. En dan bij slordige mensen niet meer het bekende ellendige situatie: ‘o mn peperdure iPhone is in de wc gevallen’, gewoon eruit vissen en het werkt nog, zelfs even schoonmaken onder de douche. Lekker. Dus ik stem voor waterproof, ook handig voor het strand, geen zandkorrel erin (alleen eromheen).

 • Profielfoto
  polansky

  Draadloos mag dan de toekomst zijn.

  Het is ook DE manier voor een vendor lock-in.
  Door een simpele versleutelde key mee te sturen in zender en ontvanger kun je dan als fabrikant op ieder gewenst moment een product onbruikbaar maken, of onbruikbaar maken voor een ander merk door een andere sleutel te (gaan) gebruiken.

  No thanks.

 • Profielfoto
  streeff

  De grote verliezer is het milieu. Al die draadloze aparaten hebben batterijen nodig, en verbruiken ook meer energie.

  Mijn draadloze Apple muis werkt na 4 jaar niet meer. De bedrade Logitech nog wel. Als dit voor meer apparaten geldt, praat je over meer E-waste.

  Mocht je je spullen draadloos opladen, hou er dan rekening mee dat hierbij ook veel meer energie verloren gaat dan wanneer de stroom gewoon door een koperdraadje gaat.

 • Profielfoto
  snipper

  Apple kan het natuurlijk nog veel bonter maken met vendor lock-in grappen, tot het publiek het meer leuk vindt en dan keert de wal het schip.

  Persoonlijk vind ik zowel waterdichtheid als de koptelefoonaansluiting niet zo belangrijk. Hij kan nu ook al tegen een spatje en de meegegeven protocollen voor Bluetooth / A2DP / AVCPR en daarmee de geluidskwaliteit en mogelijkheden zijn significant verbeterd de laatste jaren. De BH-604 is nog steeds te koop en daarmee heb je voor een redelijke prijs een goede, comfortabele koptelefoon. Zit zelfs een microfoontje in dus je kan ook telefoontjes beantwoorden zonder ‘m af te zetten. :)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tja, waarom zou je hem waterproof willen? Waarom niet? Technologie evolueert nu eenmaal. Persoonlijk zou ik ook niet met mijn iPhone onder water gaan. Maar je hebt altijd mensen die grenzen verleggen… Het gaat trouwens niet echt alleen om het onderwater gedoe, maar eerder van, oei, ik heb hem laten vallen in bad, of in een emmer water. Geloof mij, het gebeurd. Zelf nog niet voorgehad maar wel al veel gehoord.

  Als de mini-jack wegvalt zou dat voor meer ruimte kunnen zorgen binnenin een iphone. Je weet ook, in de technische aspecten is en blijft een mm winst een mm winst…

  Voor mij hoeft die mini-jack zeker niet… Lightning werkt vele malen beter!
  Stel dat je dan meer batterijduur krijgt, ik ruil dat er graag voor in. Als je een koptelefoon met MJ heb zal je uiteraard een adapter moeten aanschaffen.

  Maar als je de nieuwe oortjes gebruikt die je bij je iphone krijgt op dat moment is er geen probleem.

  Hoe dan ook. Je hebt mensen voor en tegen. Ik ben voor. Ik vind het niet erg als dit toegepast word.

  Draadloos is weer een ander punt. Al ben ik bang dat “Nummer” gelijk zal krijgen als je het in toekomstperspectief bekijkt…

  Maar ik heb ook liever alles via de kabel.

  Het enige draadloze is mijn Apple trackpad en Apple muis. En die werken beiden heel fijn. De apple muis heb ik al van 2009. We zijn 2016, dus tel maar uit:-)

  Het is en blijft technologie. En technologie gaat stuk, hoe dan ook… Je moet er als het ware echt geluk mee hebben :/

 • Profielfoto
  TandMac

  Draadloze oortjes….
  Wéér iets (elke dag!) om aan een lader te hangen.
  Wéér extra batterijen….
  En voor de rest van het jaar spreken we over minder vervuilen en minder energie verbruiken….
  Nee, geef mij maar iets met een snoer,
  net zoals mijn muis en mijn toetsenborden, mijn koptelefoon, mijn oortjes.
  Nooit Low Batt met die dingen.
  Nooit zoeken naar batterijen.

 • Profielfoto
  loverlover

  Ik begrijp dit niet helemaal… Samsung heeft met de Galaxy S5 al bewezen dat deze volledig waterdicht kan zijn met een minijack voor de koptelefoons. Waarom zou dat bij de iPhone niet kunnen?

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom zou dat bij de iPhone niet kunnen?

  Dat kan prima; alle andere fabrikanten gebruiken een nanocoating om de mini jack waterdicht te maken en dat werkt fantastisch. Apple heeft daar gewoon geen zin in, want een nieuwe “standaard” met Lightning brengt meer geld op.

 • Profielfoto
  xaddict

  De politiek, die bijna altijd enorm achterloopt als het tech betreft, heeft al gezegd dat micro-USB vanaf 1 januari 2017 MOET.

  Dus Apple mag vanalles willen (en ik zou een telefoon met één poort niet eens zo slecht vinden, zeker als er dan een simkaart komt die niet meer uit de telefoon hoeft om van provider te wisselen) maar volgens mij gaan ze een stap terug moeten zetten.

 • Profielfoto
  Applefanboy

  There is also a petition to remove the jacks to show Apple to not listen to the petition to keep them.

  Link: http://www.ipetitions.com/petition/removetheheadphonejack

  Let show Apple we DO want to move to the future.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik ben radicaal tegen de afschaffing van de minijack. Dan kan ik mijn koptelefoon niet meer gebruiken. Ik gebruik die kleine oordopjes niet, ze zijn niet handig.

 • Profielfoto
  wjpkampen

  Al dat praten over MJ enz. heeft geen zin. De toekomst kun je niet tegenhouden en daar hoort dit ook bij. Dus je koopt het of niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Minijack is waterproof.