iOS 9.3 telt datagebruik Wi-Fi-assistentie

8 reacties

Met de eerste beta van iOS 9.3 reageert Apple op kritiek op de Wi-Fi-assistentie die in iOS 9.0 geïntroduceerd werd. Deze functie switcht bij een slecht Wi-Fi automatisch naar mobiele data zodat de verbinding stabiel blijft. Het kost echter ook meer data.

In iOS 9.3 krijgt Wi-Fi-assistentie een datateller. Te vinden bij Instellingen > Mobiel Netwerk > Wi-Fi-assistentie. De functie is in iOS 9 standaard ingeschakeld en zorgt soms voor onverwacht hoog datagebruik.
wifiassistentie-ios9.3

Datavreter?

Wi-Fi-assistentie zou alleen bij een uiterst slechte Wi-Fi-verbinding mobiele data gebruiken. Toch is Apple sinds de introductie van iOS 9 in september al twee keer aangeklaagd door consumenten die de functie een datavreter noemen en een extra rekening van hun telecomprovider kregen. Er wordt 5 miljoen schadevergoeding geëist. Apple support schrijft het volgende:

 • Wi-Fi-assistentie schakelt niet automatisch over naar mobiele data wanneer u dataroaming gebruikt.
 • Wi-Fi-assistentie werkt alleen wanneer apps actief zijn op de voorgrond en wordt niet geactiveerd wanneer materiaal op de achtergrond wordt gedownload.
 • Wi-Fi-assistentie wordt niet geactiveerd bij bepaalde apps van andere fabrikanten die audio of video streamen of bijlagen downloaden (zoals e-mailprogramma’s) omdat deze een grote hoeveelheid data kunnen verbruiken.

Meer vernieuwingen in iOS 9.3

iOS 9.3 wordt in maart verwacht en bevat een aantal interessante nieuwe functies. Zo is er een nachtmodus en kunnen notities afgeschermd worden met wachtwoorden. In dit artikel lees je meer over de vernieuwingen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Gelukkig kun je ‘Wifi Assistentie’ ook gewoon uitschakelen.

  Soms kies je er bewust voor om een langzamere wifi verbinding te verkiezen boven een beter bereik van je mobiele provider. Bijvoorbeeld wanneer je bijna door je databundel heen bent, of niet exact weet hoeveel internet je zult gaan verbruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je systeem vreet 4,8GB aan data en we zijn pas in week 2 van deze maand?
  Wat heb je gedaan, iOS geïnstalleerd over je databundel of hoe kan zoiets possible zijn?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Pssst @shmoo. Kijk eens naar de datum bij ‘opnieuw ingesteld’ onderaan.

 • Profielfoto
  sciletto

  Je systeem vreet 4,8GB aan data en we zijn pas in week 2 van deze maand?
  Wat heb je gedaan, iOS geïnstalleerd over je databundel of hoe kan zoiets possible zijn?

  Ik zat ook al te kijken maar ik zit vaak in week 2 al op 900 a 1300 mb en dan doe ik vrij veel maar niet super veel met me iPhone. Ik denk als je hem echt intensief gebruikt met streamen enzovoort dat het wel snel gaat.

  Moet ik er wel bijzeggen natuurlijk dat het dataverbruik via me provider is:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bedankt voor de tip. Ik hou niet van dingen die automatisch aanstaan. En zeker niet als het data vreet. Ik zou niet weten waarom WiFi Assistentie zou willen gebruiken.
  Ik gebruik alleen thuis en op m’n werk veel data – of op andere plekken waar ik WiFi heb. Dan wil ik niet hebben dat ik ineens op 4G zit zonder dat ik dat weet.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Je systeem vreet 4,8GB aan data en we zijn pas in week 2 van deze maand? Wat heb je gedaan, iOS geïnstalleerd over je databundel of hoe kan zoiets possible zijn?

  Het blijft doortellen.. kijk maar eens bij jezelf
  ik sta al op 17GB en 12 uur bellen.. maar dat is het totaal sinds installatie

 • Profielfoto
  Nummer 15

  Haha nuteloos als je Mobile Vikings hebt, ik heb nu 30GB/€10

 • Profielfoto
  icegodd

  ik vind het behoorlijk irritant dat “Wi-Fi-assistentie” helemaal onderkant vd menu zit. (ja ik heb heel veel app geïnstalleerd)