Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 januari 2016

iOS 9.3 en OS X 10.11.4: vernieuwingen voor (web)developers

We hebben al veel geschreven over nieuwe functies en verbeteringen in de publieke beta’s van iOS 9.3 en OS X 10.11.4. Daarbij ging het vooral om nieuwigheden voor eindgebruikers, maar ook voor ontwikkelaars is er genoeg nieuws te ontdekken.

In dit artikel de belangrijkste vernieuwingen in Safari, Xcode en een klein uitstapje naar tvOS en pushberichten.

Safari

Zowel iOS als OS X krijgen een nieuwe versie van Safari. Voor eindgebruikers is er weinig nieuws, maar er zijn wel een aantal interessante vernieuwingen voor webdevelopers. Te beginnen bij het <picture> element. Dit is een container met daarin een afbeelding in verschillende formaten. De browser kiest zelf aan de hand van de schermresolutie rotatie van het apparaat en retina-scherm een gepast formaat. Zo ontstaan responsive afbeeldingen.

De functie inspecteer element van Safari is ook vernieuwd. De timeline die gebruikt kan worden om de laadtijd van een webpagina te analyseren is vernieuwd en het aanpassen van CSS in de browser wordt makkelijker door visuele stijlen. Bij het veranderen van de marges wordt bijvoorbeeld een invulveld weergeven, maar ook voor schaduwen en andere elementen is een grafische interface beschikbaar.

Klik/tap voor groter.

Tot slot is de kunstmatige vertraging van 350 milliseconden bij het click event in de meeste gevallen opgeheven. Web-apps die responsive zijn, hoeven daardoor geen oplossingen als fastclick.js te gebruiken. Meer op het blog van webkit.org.

Xcode 7.3

Xcode 7.3 bevat de nieuwste SDKs voor iOS 9.3, watchOS 2.2, tvOS 9.2 en OS X 10.11.4. De update verbetert ook het automatisch aanvullen van code. Je kunt nu alleen de hoofdletters van een method of functie typen en Xcode vult automatisch slimmer aan. In onderstaand voorbeeld is ‘wAR’ genoeg om de functie ‘willAnimateRotationToInterfaceOrientation’ aan te roepen.

Klik/tap voor groter.

tvOS

Met tvOS 9.2 en Xcode 7.3 is het mogelijk om MapKit op de Apple TV te gebruiken. Hierdoor kunnen applicaties worden voorzien van Apple Maps. Op GitHub is een voorbeeldproject te vinden dat met Xcode en een USB-C-kabel op een Apple TV geïnstalleerd kan worden. Daarnaast is nu ook informatie over tvOS-apps binnen App Analytics beschikbaar.

Push over HTTP/2

Niet specifiek voor iOS 9.3, maar wel het vermelden waard. Apps kunnen nu pushberichten naar Apple’s Push Notification Service sturen via http/2. Het grote voordeel van HTTP/2 is multiplexing. Dat wil zeggen dat er een onbeperkt aantal http-calls naar de server over één TCP-verbinding verzonden kunnen worden. Dat maakt het afleveren van pushberichten sneller en de overhead wordt beperkt. Ook geeft Apple nu ‘Instant Feedback’ over dezelfde connectie. Denk daarbij aan realtime error-rapportage en informatie over apparaten die zich af hebben gemeld voor pushnotificaties.

Tijdens WWDC 2015 heeft Apple al een sessie over dit onderwerp gehouden. De HTTP/2 servers zijn inmiddels live.

Reageer op artikel:
iOS 9.3 en OS X 10.11.4: vernieuwingen voor (web)developers
Sluiten