iOS 9.3 en OS X 10.11.4: vernieuwingen voor (web)developers

13 reacties

We hebben al veel geschreven over nieuwe functies en verbeteringen in de publieke beta’s van iOS 9.3 en OS X 10.11.4. Daarbij ging het vooral om nieuwigheden voor eindgebruikers, maar ook voor ontwikkelaars is er genoeg nieuws te ontdekken.

In dit artikel de belangrijkste vernieuwingen in Safari, Xcode en een klein uitstapje naar tvOS en pushberichten.

Safari

Zowel iOS als OS X krijgen een nieuwe versie van Safari. Voor eindgebruikers is er weinig nieuws, maar er zijn wel een aantal interessante vernieuwingen voor webdevelopers. Te beginnen bij het <picture> element. Dit is een container met daarin een afbeelding in verschillende formaten. De browser kiest zelf aan de hand van de schermresolutie rotatie van het apparaat en retina-scherm een gepast formaat. Zo ontstaan responsive afbeeldingen.
picture-element
De functie inspecteer element van Safari is ook vernieuwd. De timeline die gebruikt kan worden om de laadtijd van een webpagina te analyseren is vernieuwd en het aanpassen van CSS in de browser wordt makkelijker door visuele stijlen. Bij het veranderen van de marges wordt bijvoorbeeld een invulveld weergeven, maar ook voor schaduwen en andere elementen is een grafische interface beschikbaar.

visual-inspector
Klik/tap voor groter.

Tot slot is de kunstmatige vertraging van 350 milliseconden bij het click event in de meeste gevallen opgeheven. Web-apps die responsive zijn, hoeven daardoor geen oplossingen als fastclick.js te gebruiken. Meer op het blog van webkit.org.

Xcode 7.3

Xcode 7.3 bevat de nieuwste SDKs voor iOS 9.3, watchOS 2.2, tvOS 9.2 en OS X 10.11.4. De update verbetert ook het automatisch aanvullen van code. Je kunt nu alleen de hoofdletters van een method of functie typen en Xcode vult automatisch slimmer aan. In onderstaand voorbeeld is ‘wAR’ genoeg om de functie ‘willAnimateRotationToInterfaceOrientation’ aan te roepen.

Screen-Shot-2016-01-11-at-3.12.20-PM
Klik/tap voor groter.

tvOS

Met tvOS 9.2 en Xcode 7.3 is het mogelijk om MapKit op de Apple TV te gebruiken. Hierdoor kunnen applicaties worden voorzien van Apple Maps. Op GitHub is een voorbeeldproject te vinden dat met Xcode en een USB-C-kabel op een Apple TV geïnstalleerd kan worden. Daarnaast is nu ook informatie over tvOS-apps binnen App Analytics beschikbaar.
tvos-maps

Push over HTTP/2

Niet specifiek voor iOS 9.3, maar wel het vermelden waard. Apps kunnen nu pushberichten naar Apple’s Push Notification Service sturen via http/2. Het grote voordeel van HTTP/2 is multiplexing. Dat wil zeggen dat er een onbeperkt aantal http-calls naar de server over één TCP-verbinding verzonden kunnen worden. Dat maakt het afleveren van pushberichten sneller en de overhead wordt beperkt. Ook geeft Apple nu ‘Instant Feedback’ over dezelfde connectie. Denk daarbij aan realtime error-rapportage en informatie over apparaten die zich af hebben gemeld voor pushnotificaties.

Tijdens WWDC 2015 heeft Apple al een sessie over dit onderwerp gehouden. De HTTP/2 servers zijn inmiddels live.
http2push

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Sander Lubberts

  Scheelt weer dat die fastclick niet meer ingeladen hoeft te worden

 • Profielfoto
  Night

  Verander de titel even naar “beta’s van….”;-)

 • Profielfoto
  Bman

  Verander de titel even naar “beta’s van….”;-)

  Of niet want voegt niets toe.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom krijg ik het idee dat we dit jaar geen nieuwe versie van iOS of OS X zullen krijgen..
  Al dit soort features die ze ineens toevoegen zonder enige noodzaak. Dit hadden ze allemaal gewoon kunnen toevoegen in de nieuwe versies.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dat maakt het afleveren van pushberichten sneller en de overheid wordt beperkt.

  Ik hoor de VVD al juichen, maar als ambtenaar vrees ik toch voor HTTP2…

 • Profielfoto
  jan jansen

  Waarom nog steeds geen touchpad welke je vingerafdruk kan lezen.
  Zou zijn in één keer al de passwords uit de tijd.

 • Profielfoto
  mowat

  Update 4 alweer van 10.11 .
  Hopelijk doet men nu eens met 10.11 zoals met 10.4. ( tot 10.4.11.), volgens mij het stabielste OS ooit van Apple , en gaat men tot 10.11.11 . Dat jaarlijks nieuwe systemen uitbrengen is gewoon onzin. Eén per 2,5 a 3 jaar is maar zat , maar dan wel een heel goed.

 • Profielfoto
  defores

  @mowat,

  10.4.11 die draai ik zelf ook nog op een Mac Mini PPC G4, snel en stabiel, elegant design.(y) en dat na 10 jaar.

  Maar in er is natuurlijk flink wat veranderd in al die jaren waardoor een vergelijking ook niet terecht is.

 • Profielfoto
  donut

  @defores

  opmerkingen over stabiliteit zijn altijd terecht…
  Ik kies voor 10.6.8
  Tegenwoordig betekent een nieuw systeem vnl nieuwe bugs.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Verander de titel even naar “beta’s van….”;-)

  Dat staat al in de eerste regel van het artikel. Ik hou koppen liever compact.

  Dat maakt het afleveren van pushberichten sneller en de overheid wordt beperkt.

  Ik hoor de VVD al juichen, maar als ambtenaar vrees ik toch voor HTTP2…

  Ha, fixed:)

 • Profielfoto
  defores

  @donut

  Dat is niet iets van tegenwoordig, dat is iets wat altijd al zo geweest is.
  Het is heeft ook weinig zin om bij het oude te blijven met de illusie dat het stabieler is.

  Het enige verschil is dat het allemaal complexer wordt maar parallel staat dat ook ontwikkelomgevingen en de toolings beter worden (om fouten te voorkomen).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan haal meteen die poker spam eens uit de reacties, dat is ook niet lekker compact.;)

 • Profielfoto
  Thijs.w

  En nu nog een fix zodat :hover en :focus werken in Safari for iOS..