De cijfers achter Apple’s kwartaalcijfers

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Dinsdagavond presenteerde Apple de cijfers over het eerste financiële kwartaal van 2016, waarin ook de feestdagen van 2015 vallen. Met 18,4 miljard dollar winst en 75,9 miljard dollar omzet heeft Apple wederom een kwartaal om trots op te zijn achter de rug.

Beleggers kijken echter vooral naar groei en het aantal verkochte apparaten groeit niet. Daarom zakte het aantal Apple vandaag onder de 100 dollar. Tijd voor een blik op de cijfers en feiten achter het recentste recordkwartaal.

1. De wisselkoers knaagt

De zwakke Euro hakt in de omzet. Door de zwakke wisselkoers heeft Apple het afgelopen kwartaal meer omzet verloren dan Facebook in een kwartaal zou kunnen hebben (bron). Apple legde het zelf als volgt uit: iedere 100 dollar die tijdens kerst 2014 in een Euroland werd omgezet, bracht tijdens kerst 2015 nog maar 85 dollar op.

2. Duurdere iPhone

De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone steeg het afgelopen kwartaal verder en bedraagt ​​nu 691 dollar. Een jaar eerder was de zogeheten Average Selling Price 687 dollar. Dit kan een gevolg zijn van de verkoop van meer 5,5-inch modellen of het verdwijnen van de 8GB iPhone 5c.
iPhone 5c-selfie-16x9

3. Bijna 4000 tvOS-apps

Hoewel het nog niet mogelijk is om naar Apple TV-apps te linken of ze vanaf je iPhone te installeren, wordt het assortiment steeds groter. Apple meldt dat er 3600 tvOS-apps beschikbaar zijn.

4. Apple Music: 10 miljoen

De Spotify-concurrent van Apple heeft momenteel 10 miljoen betalende gebruikers. Spotify heeft 20 miljoen betalen gebruikers, maar daarnaast nog 55 miljoen klanten die niet betalen en muziek met reclame luisteren.

5. $ 18.400.000.000

De omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 18,4 miljard dollar en dat komt neer op $ 142.000 per minuut. In diezelfde minuut verkocht Cupertino 570 iPhones.

6. Apple Pay groeit

Apple Pay wordt al op 5 miljoen locaties geaccepteerd. Dit jaar groeit de betaaldienst alleen maar door, want China krijgt binnenkort Apple Pay.

7. Sterk in het buitenland

Over China gesproken. Apple moet het niet meer van de Verenigde Staten hebben. Vorig jaar werd al tweederde van de winst buiten de VS gemaakt en nu is er voor het eerst sprake van 4% omzetdaling in de VS. Europa groeit met een bescheiden 4% maar China en India zijn booming. De groei in omzet was daar het afgelopen kwartaal respectievelijk 14 en 38%.
China Apple Store Opening-16x9

8. De App Store groeit

De App Store heeft de laatste tijd nogal wat probleempjes (1, 2) maar Tim Cook kan tevreden zijn over de groei van de softwarewinkels voor iOS en OS X. Tegenover vorig jaar brachten deze 27 procent meer omzet binnen en ontvingen 20 procent meer (virtuele) klanten. Op nieuwjaarsdag werd een record verbroken, toen was de App Store goed voor $ 100.000 omzet per minuut.

9. 1 miljard actieve apparaten

Een jaar geleden kondigde Apple aan dat het in totaal meer dan 1 miljard apparaten had verkocht, maar nu zijn er ook echt 1 miljard actieve apparaten. Apple noemt een iPhone, iPad, Mac, iPod Touch, Apple TV of Apple Watch actief als het de afgelopen 90 dagen werd gebruikt.

10. $ 216.000.000.000

De inhoud van de spaarpot van Apple. Ook wel “die enorme berg cash” genoemd.

BONUS: VR is cool

Als analisten Tim Cook vorig jaar naar zijn visie over TV vroegen, was het antwoord altijd dat het een hele interessante markt was. Nu zegt de CEO iets soortgelijks over Virtual Reality. Volgens Cook is het geen niche en heeft de techniek een aantal interessante toepassingen. Bereid je voor op veel speculaties en geruchten over Apple en VR.
vr-16x9

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Tjonge tjonge wat slecht doen ze het, ik wissel aandelen om….

 • Profielfoto
  Antaeus

  Snap die analisten ook niet meer! Het moet altijd maar meer en meer zijn. Apple doet het gewoon goed als bedrijf!

 • Profielfoto
  Aerea

  Hmm, bij 5 gaat er iets mis. De winst was $ 18,4 miljard, niet de omzet.

 • Profielfoto
  Nummer 15

  Graaf!

 • Profielfoto
  Hydræ

  $ 216.000.000.000

  216 miljoen miljard. Daar kun je bijna een nieuw land mee stichten..

 • Profielfoto
  JWB

  Typo

  Daarom zakte het aantal Apple vandaag onder de 100 dollar.

  Daarom zakte het aandeel Apple vandaag onder de 100 dollar.

 • Profielfoto
  Psmiles

  216.000.000.000 = 216 miljard – niet overdrijven Hydrae : )

  Waarom ze niet overal gewoon belasting betalen, is me een raadsel. Nogal hebzuchtig.

 • Profielfoto
  Zakske

  1. De wisselkoers knaagt

  Dat hoort gewoon bij de dagelijkse gang van zaken van een multinational. Toen de Euro hoog stond heb ik Apple daar trouwens nooit over horen juichen, ondanks het feit dat de dure Euro net voor extra winst zorgde.

  2. Duurdere iPhone

  Dat is een keuze die geheel bij Apple ligt; “Apple CFO Luca Maestri said earlier on the call that higher prices — which are “protecting our margins” — may have dampened demand for Apple products”.

  7. Sterk in het buitenland

  China is een lastige markt, want die zijn stiekem nog patriottischer dan inwoners van de Verenigde Staten. En India mag dan “booming” zijn, maar er is nauwelijks een middenklasse en de Indische Rupee verzwakt ten opzichte van de US dollar.

 • Profielfoto
  IsSidha

  216.000.000.000 = 216 miljard – niet overdrijven Hydrae : )

  Waarom ze niet overal gewoon belasting betalen, is me een raadsel. Nogal hebzuchtig.

  ze betalen in elk land de belasting die betaald moet worden, dat ze in sommige landen een voordeel krijgen omdat ze daar een fabriek neer zetten is voor rekening van het land.. maar daar is de EU het dus blijkbaar niet mee eens, en moeten ze het restant dus na betalen.. lachende derde, het land zelf die zo dus met list en bedrog extra centjes krijgt
  helaas.. Amerika wil uiteraard van al dat buitenlandse geld ook belasting hebben om hun eigen financiële wanhoop te ontlopen door alle schulden met China, want het is uiteindelijk een Amerikaans bedrijf.. niet zo verwonderlijk, want Apple is rijker dan het land zelf.

  Voorlopig gaat, zoals verwacht, het aandeel hard onderuit omdat de analisten weer eens nog goudere bergen hebben gezien dan de werkelijkheid.. tijd voor alle Doomers om te roepen dat Apple failliet gaat en de angsthazen dumpen de aandelen voor bodem prijzen.. mooi, dit wordt het koopje van de eeuw.. hahaha

  Aandelen handel, gratis tip, luister aandachtig naar de analisten en doe het tegenovergestelde.. ze snappen niet hoe de wereld werkelijk in mekaar steekt

  Huizenprijzen moeten ook blijven stijgen, maar tegen de tijd dat ik op behoorlijke leeftijd mag gaan hemelen is de vergrijzing voorbij en daarmee 1/3 van de NL bevolking is afgetaaid.. dat houd ook in dat dan 1/3 van de huizen leeg staat.. oftewel, de huizen zijn geen drol meer waard.. slimmere koppen dan ik hebben (al een hele tijd geleden) berekend dat we 1 miljoen immigranten per jaar nodig hebben om het welvaartsniveau in de EU op peil te houden..

  Wie dan nog geloofd dat alles maar BLIJFT groeien heeft werkelijk elke realiteitszin verloren..

 • Profielfoto
  Zakske

  ze betalen in elk land de belasting die betaald moet worden.

  Dat is dus niet helemaal waar, wat bijvoorbeeld blijkt uit de boete van €318 miljoen die ze recent in Italië hebben gekregen wegens belastingfraude.

  Wie dan nog geloofd dat alles maar BLIJFT groeien heeft werkelijk elke realiteitszin verloren.

  Niets groeit oneindig door; ook als elke inwoner op aarde een iPhone, iPad en een iMac plus MacBook Pro heeft gekocht houdt de groei gewoon op.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Mooi gezegd IsSidha (behalve dat over belastingen, daar zit je toch even mis).

  Daniel Kahneman (Nobelprijswinnaar economie. Lees zijn geweldige boek “Ons feilbare brein”) heeft het jaren geleden al bewezen: analisten? Een aap doet het beter. Waarom iedereen er nog naar luistert, is een raadsel.

  En wat betreft groei weten we allemaal dat zoiets niet kan blijven duren. Stel je even voor wat er gebeurt als Apple dit waanzinnige tempo nog tien jaar kan volhouden. Dan wordt het behoorlijk akelig in plaats van fantastisch.