Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 januari 2016
Leestijd: 3 minuten

De cijfers achter Apple’s kwartaalcijfers

Dinsdagavond presenteerde Apple de cijfers over het eerste financiële kwartaal van 2016, waarin ook de feestdagen van 2015 vallen. Met 18,4 miljard dollar winst en 75,9 miljard dollar omzet heeft Apple wederom een kwartaal om trots op te zijn achter de rug.

Beleggers kijken echter vooral naar groei en het aantal verkochte apparaten groeit niet. Daarom zakte het aantal Apple vandaag onder de 100 dollar. Tijd voor een blik op de cijfers en feiten achter het recentste recordkwartaal.

1. De wisselkoers knaagt

De zwakke Euro hakt in de omzet. Door de zwakke wisselkoers heeft Apple het afgelopen kwartaal meer omzet verloren dan Facebook in een kwartaal zou kunnen hebben (bron). Apple legde het zelf als volgt uit: iedere 100 dollar die tijdens kerst 2014 in een Euroland werd omgezet, bracht tijdens kerst 2015 nog maar 85 dollar op.

2. Duurdere iPhone

De gemiddelde verkoopprijs van de iPhone steeg het afgelopen kwartaal verder en bedraagt ​​nu 691 dollar. Een jaar eerder was de zogeheten Average Selling Price 687 dollar. Dit kan een gevolg zijn van de verkoop van meer 5,5-inch modellen of het verdwijnen van de 8GB iPhone 5c.

3. Bijna 4000 tvOS-apps

Hoewel het nog niet mogelijk is om naar Apple TV-apps te linken of ze vanaf je iPhone te installeren, wordt het assortiment steeds groter. Apple meldt dat er 3600 tvOS-apps beschikbaar zijn.

4. Apple Music: 10 miljoen

De Spotify-concurrent van Apple heeft momenteel 10 miljoen betalende gebruikers. Spotify heeft 20 miljoen betalen gebruikers, maar daarnaast nog 55 miljoen klanten die niet betalen en muziek met reclame luisteren.

5. $ 18.400.000.000

De omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 18,4 miljard dollar en dat komt neer op $ 142.000 per minuut. In diezelfde minuut verkocht Cupertino 570 iPhones.

6. Apple Pay groeit

Apple Pay wordt al op 5 miljoen locaties geaccepteerd. Dit jaar groeit de betaaldienst alleen maar door, want China krijgt binnenkort Apple Pay.

7. Sterk in het buitenland

Over China gesproken. Apple moet het niet meer van de Verenigde Staten hebben. Vorig jaar werd al tweederde van de winst buiten de VS gemaakt en nu is er voor het eerst sprake van 4% omzetdaling in de VS. Europa groeit met een bescheiden 4% maar China en India zijn booming. De groei in omzet was daar het afgelopen kwartaal respectievelijk 14 en 38%.

8. De App Store groeit

De App Store heeft de laatste tijd nogal wat probleempjes (1, 2) maar Tim Cook kan tevreden zijn over de groei van de softwarewinkels voor iOS en OS X. Tegenover vorig jaar brachten deze 27 procent meer omzet binnen en ontvingen 20 procent meer (virtuele) klanten. Op nieuwjaarsdag werd een record verbroken, toen was de App Store goed voor $ 100.000 omzet per minuut.

9. 1 miljard actieve apparaten

Een jaar geleden kondigde Apple aan dat het in totaal meer dan 1 miljard apparaten had verkocht, maar nu zijn er ook echt 1 miljard actieve apparaten. Apple noemt een iPhone, iPad, Mac, iPod Touch, Apple TV of Apple Watch actief als het de afgelopen 90 dagen werd gebruikt.

10. $ 216.000.000.000

De inhoud van de spaarpot van Apple. Ook wel “die enorme berg cash” genoemd.

BONUS: VR is cool

Als analisten Tim Cook vorig jaar naar zijn visie over TV vroegen, was het antwoord altijd dat het een hele interessante markt was. Nu zegt de CEO iets soortgelijks over Virtual Reality. Volgens Cook is het geen niche en heeft de techniek een aantal interessante toepassingen. Bereid je voor op veel speculaties en geruchten over Apple en VR.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De cijfers achter Apple’s kwartaalcijfers
Sluiten