Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 januari 2016

Data via LED: experimenteert Apple met Li-Fi?

Infrarood anno 2016. Dat omschrijft “Li-Fi” of voluit Light Fidelity misschien nog wel het best. Door LED-lampen op een zeer hoge frequentie te laten knipperen wordt het snel overdragen van data mogelijk. Het menselijk oog ziet de knipperingen niet.

In iOS 9 is nu code gevonden die erop wijst dat Apple op zijn minst aan het experimenteren is met Li-Fi. Dat ontdekte een 19-jarige Twitter-gebruiker. In een library-bestand van iOS 9.1 komt de term LiFiCapability voor.

Sneller en beperkter dan Wi-Fi

Li-Fi is nog in een experimentele fase en biedt een aantal voordelen. Omdat het hele zichtbare lichtspectrum wordt gebruikt om data over te dragen, zijn snelheden tot 224 Gbit/s mogelijk. De Estlandse start-up Velmenni heeft al een LiFi-oplossing voor kantoren en industriële omgevingen met prestaties die niet minder zijn dan die van een gigabit LAN-netwerk. Nadelen zijn er ook. Omdat zicht op de lichtbron nodig is, werkt Li-Fi niet door muren heen en kan het verstoord worden door bijvoorbeeld fel zonlicht.

Het trefwoord Li-Fi kan voorlopig nog opgeborgen worden in de categorie ‘niet gerealiseerde Apple-ideeën.’ Zodra er concreet nieuws over de techniek voor optische datatransmissie is melden we dat direct. Tot die tijd is de TED Talk van Harold Haas, de bedenker van Li-Fi, het bekijken waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Data via LED: experimenteert Apple met Li-Fi?
Sluiten