‘Apple zegt accessoiremakers de minijack te vergeten’

Door: Raymon Mens - 29 reacties

Gaat Apple de iPhone 7 echt niet meer voorzien van een minijack-aansluiting? Er zijn steeds meer aanwijzingen naar het definitief verdwijnen van de poort. Apple zou grote accessoiremakers hebben gezegd niet langer op de minijack te rekenen.

Dat meldt de Franstalige site Belgium iPhone op basis van eigen bronnen. Apple zou fabrikanten aanmoedigen om in plaats van de minijack de Lightning-poort of draadloze technologieën te gebruiken.

Volgens de Belgische site heeft Apple verschillende argumenten, zoals de komst van high-definition audio en directe stroomtoevoer naar headphones via de Lightning-poort. Zo zouden fabrikanten kunnen profiteren van actieve ruisonderdrukking zonder een batterij in de headset te plaatsen. Ook kan de iPhone zonder minijack makkelijker waterdicht gemaakt worden (lees: iPhone 7: de prijs van waterproof).

philips fidelio lightning
De Philips Fidelio M2L is (nog) een van de weinige Lightning-hoofdtelefoons.

Aanwijzingen in beta iOS 9.3

Het bericht aan accessoiremakers is niet het enige dat geruchten over een iPhone 7 zonder minijack op laat laaien. Dinsdagavond ontdekte een ontwikkelaar dat iOS 9.3 teksten bevat als ‘‘Headphones.have.%sinput.NO.’

https://twitter.com/kyoufujibaya/status/689267674451279872

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  s17574

  Ik kan dit alleen maar toejuichen! Helaas voor de mensen die net een headphone van 300,- hebben gekocht… Maarja innoveren heet dat.

 • Profielfoto
  AppelNL

  Ik zou akkoord zijn als Apple dan 2 lightning poorten in de iPhone zou doen.

  Een voor het opladen en een voor audio. Ik zou het namelijk zeer vervelend vinden om met verloopjes te moeten gaan sjouwen.

  Ik ben juist tegen draadloos, ik vind de geluidskwaliteit vaak nog tegenvallen. Dat merk ik met speakers en hoofdtelefoons.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Tuurlijk logische, heeft niks met waterdicht te maken.
  Lightning-poort licentie lever meer geld op, gebruik van ruis onderdrukking misschien ook nog wel.
  En de iphone kan dunner gemaakt worden.
  En mooier.
  Minder ingangen, minder problemen.
  win win win situatie.

  Alleen nu gaat de accu nog meer gebruikt worden.
  Zal de koptelefoon maar max aantal stroom mogen gebruiken ? Of krijgen we een tweakers test welke koptelefoon minst stroom verbruik :)?

 • Profielfoto
  Myquandro

  Het grote probleem wat ik hiermee heb is dat ik op dit moment de lightning poort en de minijack tegelijk gebruik voor het aansluiten van mijn koptelefoon bij het luisteren van muziek of kijken van een film en tegelijk opladen. Vooral bij het kijken van een film is het wel belangrijk om tegelijk te kunnen opladen.

  Dus tenzij Apple hiervoor met een goede oplossing komt ben ik niet erg blij met deze ontwikkeling. Voor de rest zie ik het wel zitten aangezien ik wel verbetering van de geluidskwaliteit verwacht en het niet slecht is als de waterdichtheid verbeterd.

 • Profielfoto
  yasser

  Het grote probleem wat ik hiermee heb is dat ik op dit moment de lightning poort en de minijack tegelijk gebruik voor het aansluiten van mijn koptelefoon bij het luisteren van muziek of kijken van een film en tegelijk opladen. Vooral bij het kijken van een film is het wel belangrijk om tegelijk te kunnen opladen.

  Dus tenzij Apple hiervoor met een goede oplossing komt ben ik niet erg blij met deze ontwikkeling. Voor de rest zie ik het wel zitten aangezien ik wel verbetering van de geluidskwaliteit verwacht en het niet slecht is als de waterdichtheid verbeterd.

  Je zou toch hopen dat apple’s dik betaalde engineers hier wel een oplossing voor hebben. Want een MOBIELE telefoon met een verloopje maakt hem toch al minder Mobiel vind ik

 • Profielfoto
  no_poo

  Ervan uitgaand dat de batterijen beter worden is draadloos gewoon heel goed mogelijk. Voor mijn goedkope oortjes zou ik echter eerder een adaptertje gaan gebruiken. Oortjes van 40 euro van Sennheiser die ik al vier jaar gebruik zouden ook vervangen kunnen worden, maar ik vind het niet zo nodig.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik ben door het gerucht een week geleden op zoek gegaan naar een Bluetooth module om gewone oordopjes aan vast te maken en ben toen een prachtig apparaatje tegengekomen dat via Bluetooth verbind met je telefoon en doorspoel knoppen etc heeft waar je je eigen oordopjes in klikt. Ik merk geen audio verschil met mijn 25€ in-ears rechtstreeks of via de Bluetooth module. Misschien dat je het bij de duurdere headphones wel merkt.

  Mocht iemand geïnteresseerd zijn (ik wil hier geen reclame maken) zoek dan op sbh20

 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik zou akkoord zijn als Apple dan 2 lightning poorten in de iPhone zou doen.

  Een voor het opladen en een voor audio. Ik zou het namelijk zeer vervelend vinden om met verloopjes te moeten gaan sjouwen.

  Ik ben juist tegen draadloos, ik vind de geluidskwaliteit vaak nog tegenvallen. Dat merk ik met speakers en hoofdtelefoons.

  Ik doe al jaren opladen en luisteren in de auto met 1 stekker, geen bluetooth. Alleen lightning inpluggen, klaar.
  Ik gebruik de iTrip AUX van Griffin. Zijn voorganger, nog met 30-pin connector (vanaf de iPhone 5 met lightning adapter), deed het ook prima.

  Apple’s eigen iPhone dock zou ook werken, heeft namelijk een 3.5 jack gaatje. Alleen niet zo handig in de auto.

 • Profielfoto
  MacRay

  Heerlijk! Toch niet nodig:) Lekker draadloos streamen

 • Profielfoto
  yasser
 • Profielfoto
  yasser

  en als apple zoiets gaat maken is er toch geen probleem meer

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het grote probleem wat ik hiermee heb is dat ik op dit moment de lightning poort en de minijack tegelijk gebruik voor het aansluiten van mijn koptelefoon bij het luisteren van muziek of kijken van een film en tegelijk opladen. Vooral bij het kijken van een film is het wel belangrijk om tegelijk te kunnen opladen.

  Gezellig.. film kijken bij je stop contact.. ja, dat is toch wel DE evolutie van de mensheid

 • Profielfoto
  IsSidha

  Apple’s eigen iPhone dock zou ook werken, heeft namelijk een 3.5 jack gaatje. Alleen niet zo handig in de auto.

  ja, dat ding dat nog steeds in de doos ligt omdat iedereen het zo onhandig en ouderwets vind.. EN opladen EN luisteren tegelijk.. iedereen al heeeeel lang blij maar toch krijgen we het voor mekaar om erover te klagen.. omdat het weer eens niet gaat zoals jij het eigenlijk wil..

  en niet gaan lopen zeuren dat het een mobiel is en dat het dus mobiel moet zijn want dan ga ik zeuren dat het nog steeds simpelweg een telefoon is

  :evil:

 • Profielfoto
  SvS

  Dubbel. Ik zeg, mini jack weg = hoera…
  Maar anderzijds… in de auto wordt iPhone aangesloten via mini-jack voor het afspelen van muziek en soms zelfs ook tegelijkertijd lightning-usb voor het opladen. Nee, ik ga geen cd’s branden, omdat ik niet meer tegelijkertijd kan opladen en afspelen. Ik ben benieuwd hoe men dat gaat doen. En nee, heleboel auto’s hebben nog geen Carplay en ik ben niet voornemens die te aanschaffen voor een bestaande auto.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zoals ik al reeds zei, ik vind het helemaal niet erg dat die mini-jack eruit gaat. Uiteindelijk moeten we evolueren. En ik denk dat dit weer een stap vooruit is… Ik begrijp echter ook de teleurstelling. Maar zo een gedoe is dat nu ook niet. je hebt de lightning port. Je kan ook in de auto gwn via deze poort naar usb. Dus zo problematisch is dat dan ook niet… Je zou in principe ook je iPhone via usb aan een desbetreffend audio apparaat kunnen aansluiten. Enkel voordelen dus:-)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Maar gaat er via bluetooth dan ook digitaal geluid doorheen? En gaat de batterij van de iPhone dan niet sneller leeg als bij actieve reisonderdrukking gebruik wordt gemaakt van de batterij in de iPhone?

 • Profielfoto
  hutkoffer

  Onbegrijpelijk dat iedereen deze shit pikt. Als Apple dit doorzet op alle toekomstige modellen is de iPhone 5s de laatste telefoon die bij ze aanschaf. Fingers crossed dat dit fijne toestel nog wat jaartjes draait zoals nu.

  Ik wil gewoon m’n koptelefoon die ik in de studio gebruik kunnen gebruiken voor muziek onderweg. Zoals het hoort. Apparaat kost €300 en weiger met minder genoegen te nemen omdat Apple dat wilt. Net als dat mijn collega haar gloednieuwe MacBook wilt kunnen aansluiten op onze cinema displays. Kan niet. Apple verplicht ons met het weglaten van poorten tot het aanschaffen van extra hardware, puur en alleen om wat milimeters te winnen. Zelfs m’n splinternieuwe 15″ MBP is qua poorten veel kariger uitgerust dan m’n overleden beestje uit 2009.

  Allemaal leuk en aardig met dat toekomstbeeld. Maar zolang onze professionele randapparatuur er nog niet klaar voor is vind ik het extreem jammer dat Apple zich lijkt te richten op hippe en vooruitstrevende huisvrouwen die hun telefoon nog wel eens vanuit hun skinny jeans in een sopje kunnen laten vallen. En jullie lopen er allemaal als een stel zombies achteraan.

  Een gefrustreerde (soon to be ex-) Apple fan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ejo, Captain Jack kan toch ook niet meer op een iPhone?
  Badideido, badideido, badideidideidideido..

 • Profielfoto
  oblomov

  Ik ben juist tegen draadloos, ik vind de geluidskwaliteit vaak nog tegenvallen. Dat merk ik met speakers en hoofdtelefoons.

  Klopt, bij goede hifi apparatuur, maar toch niet bij het geluid uit een iPhone!

 • Profielfoto
  oblomov

  Onbegrijpelijk dat iedereen deze shit pikt. Als Apple dit doorzet op alle toekomstige modellen is de iPhone 5s de laatste telefoon die bij ze aanschaf. Fingers crossed dat dit fijne toestel nog wat jaartjes draait zoals nu.

  Ik wil gewoon m’n koptelefoon die ik in de studio gebruik kunnen gebruiken voor muziek onderweg. Zoals het hoort. Apparaat kost €300 en weiger met minder genoegen te nemen omdat Apple dat wilt. Net als dat mijn collega haar gloednieuwe MacBook wilt kunnen aansluiten op onze cinema displays. Kan niet. Apple verplicht ons met het weglaten van poorten tot het aanschaffen van extra hardware, puur en alleen om wat milimeters te winnen. Zelfs m’n splinternieuwe 15″ MBP is qua poorten veel kariger uitgerust dan m’n overleden beestje uit 2009.

  Allemaal leuk en aardig met dat toekomstbeeld. Maar zolang onze professionele randapparatuur er nog niet klaar voor is vind ik het extreem jammer dat Apple zich lijkt te richten op hippe en vooruitstrevende huisvrouwen die hun telefoon nog wel eens vanuit hun skinny jeans in een sopje kunnen laten vallen. En jullie lopen er allemaal als een stel zombies achteraan.

  Een gefrustreerde (soon to be ex-) Apple fan.

  Wat een arrogant gebral. Ik zou zeggen stap over op een ander merk.

 • Profielfoto
  hutkoffer

  Arrogant gebral? Omdat ik het weglaten van poorten naar onze dure apparatuur ‘shit’ noem en afsluit met een halfbakken grap?

  Als dit al arrogant is, hoe noem je de houding die Apple aanneemt dan? En Don’t even dare om het weglaten van poorten innovatief te noemen.

 • Profielfoto
  SvS

  Arrogant gebral? Omdat ik het weglaten van poorten naar onze dure apparatuur ‘shit’ noem en afsluit met een halfbakken grap?

  Als dit al arrogant is, hoe noem je de houding die Apple aanneemt dan? En Don’t even dare om het weglaten van poorten innovatief te noemen.

  De vetgedrukte delen door @oblomov doen je tekst arrogant overkomen.
  Innovatief en weglaten, tja, als niemand dat was, reden we nog in opwindbare auto’s…

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik snap iets niet? Was Apple niet altijd het merk van innovatie?

  Probeer even je vooringenomenheid richting andere merken los te laten en RATIONEEL naar de ontwikkeling te kijken:

  Er bestaat al jaren zoiets als HD Audio, sommige fabrikanten noemen dat Hi-Res Audio. Het verschil zit hem hierin: het aantal bits dat beschikbaar is voor de gegevens en de zogeheten bemonsteringsfrequentie (sample rate).

  De hardware mogelijkheden staan overigens (deels) los van de ondersteunde audio-formaten. iOS ondersteund:

  AAC (8 tot 320 Kbps), HE-AAC, MP3 (8 tot 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (format 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+), Apple Lossless, AIFF, en WAV.

  Naar mijn weten gebruikt Apple een bemonsteringsfrequentie van 44.1khz of 48khz met een bitdiepte van 16bit.

  “En wat maakt dat uit?” hoor ik je al roepen.

  Wel, het volgende: Diverse high-end Audio apparatuur maakt gebruik van 24bits met een sample-rate van 96khz of zelfs 192khz.

  Er zijn zeer goede zogenoemde ‘digital signal processors’ (DSP) die bestaande, lage resolutie, opnamen bijzonder goed kunnen interpoleren, maar echt tot hun recht komen bij volwaardige HD Audio (of Hi-Res Audio).

  Een veelgebruikt audio-formaat voor dergelijke opnamen is het door Philips en Sony ontwikkelde ‘Direct Stream Digital’ (DSD) formaat, al zijn er meer formaten.

  DSD kan bemonsteringsfrequenties aan tot wel 2,8 of zelfs 5,6MHz. Oftewel: 128x preciezer dan een CD … Door de bizar hoge sampling-rate, kan men volstaan met een 1-bits data-diepte.

  Nu is muziek natuurlijk beleving, en je kunt een perfect gemasterde 16bit/44.1khz CD hebben (16bit/48khz AAC) die beter klinkt dan een slecht gemasterde 24bit/96khz opname.

  Daarnaast leent sommige muziek zich beter voor een groot dynamisch bereik dan andere muziek. Al moet gezegd dat zowieso de meeste opnamen tegenwoordig zich enkel nog lijken te bewegen ergens in een 10db dynamisch bereik (mede door compressie) … Lijkt wel de tijdsgeest te zijn.

  Maar … met apparatuur dat het ondersteund, heb je in ieder geval DE KEUZE.

  En … verschillende mobiele telefoon fabrikanten ondersteunen IN IEDER GEVAL de 24bits/96khz variant van Hi-Res Audio, hardware-matig EN software-matig.

  En dat kunnen ze via Bluetooth, USB en … jawel … via de 3,5mm anologe plug.

  Dit betekend dat je een keuzevrijheid hebt. Wil je je Apple buds aansluiten? Prima, wil je je Sennheiser aansluiten? prima, Wil je een Bluetooth headset aansluiten? Ga lekker los …

  Als je dan bijvoorbeeld kijkt naar Apple’s concurentie, zoals de Sony Xperia reeks: die ondersteund audio tot 24bit/96khz en ondersteund LPCM, FLAC, APPLE LOSSLESS, Direct Stream Digital …

  En dan de zwakke schakel: in geval van DRAADLOZE transmissie naar een hoofdtelefoon …

  Als een mobiele telefoon geen bijzonder ondersteuning biedt voor hoge bitrate audio over bluetooth (zoals de iPhone-reeks), dan gaat het als volgt:

  1. Bluetooth verbinding, conform protocol versie 2/3 of 4
  2. Bluetooth profiel: A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) of AVRCP bijvoorbeeld
  3. Codec om de audio over te seinen (SBC (Subband Coding), AAC (Advanced Audio Codec), LDAC , AptX)

  Compatible BLUETOOTH Profiles: A2DP (Advanced Audio DistributionProfile) / AVRCP (Audio Video RemoteControl Profile)
  Supported codec: (SBC / AAC / ATRAC / LDAC)

  Iin het geval van overdracht middels SBC, is er een technische beperking van 328 kbps. Voor hoge kwaliteit audio is dat niet afdoende, in dat geval zal er een hogere bitrate de uitkomst bieden.

  Dat is precies wat Sony heeft gedaan met Bluetooth LDAC (660/909/990 kbps) …

  … “Maar dat is toch wat Apple waarschijnlijk wilt bereiken met de iPhone 7?”

  Ja, ik verwacht een dergelijke codec van Apple zelf als toevoeging op het Advanced Audio distribution profile.

  Maar, wat ik me afvraag … Als een Sony in staat is om een waterdichte, stootvaste telefoon met Hi-Res en LDAC ondersteuning uit te brengen (Sony Xperia Z5-reeks) met ondersteuning voor een scala aan audio formaten, WiFi audio, Bluetooth Audio EN GEWOON 3,5mm audio-plug …

  … waarom moet Apple dan de headphone-plug (die tevens als LINE-OUT dient) weglaten danwel WEER VIA EEN CONVERTER AANBIEDEN?

  Batterij-duur? Onzin

  Praktisch? Onzin

  Estethiek? Subjectief

  Maar het valt me op dat wat ik bij Microsoft vroeger kwijt was aan extra software (het MacOS X platform is behoorlijk uitgebreid voorzien van mooie toepassingen voor PDF, Video en Audio zoals we allen weten), ben ik tegenwoordig kwijt aan dongels, verlooptjes en hubs …

  “Ho eens even: maar je kunt toch ook ALAC (Apple Lossless) afspelen op een iPhone, is dat geen Hi-res dan?”

  Nee, dat is het niet: de iPhone zal een ALAC bestand niet op 24bit resolutie afspelen, maar terugvoeren naar 16bit. Het toestel speelt weliswaar het bestand af, maar de kwaliteit wordt naar het standaard-niveau van 16bit/48khz teruggebracht.

  Ik moest in de archieven duiken hoe dat bij de Sony zit, maar zelfs de Sony Xperia Z3 (2014) beschiktte reeds al over twee (2) dedicated DACs welke een geluid kunnen reproduceren in het bereik van 3hz tot 96khz op 24 bits diepte.

  Twee jaar na dato bedenkt Apple dat het de Hi-Res Audio boot dreigt te missen en komt met een uitvinding: gooi de 3,5mm jack overboord … Ga draadloos en anders koop je maar een converter en let maar op m’n woorden, door de briliante marketing doen ze de Apple gemeenschap nog geloven dat Apple de eerste is die Audio naar een hoger plan tilt …

  Is de Sony Xperia daarmee koploper? Nee, er zijn nog zaken als signaal/ruisverhouding, dynamisch bereik van de analoge uitgang, crosstalk, enzovoorts … Maar voor een ‘premium product’ zoals de iPhone wordt neergezet, is het verschil met de concurrentie inmiddels wel klein aan het worden.

  Stereo speakers? Hi-res Audio? Waterdicht? Lange batterijduur? Besturingssysteem?

  Het is denk ik belangrijk voor Apple om met de iPhone 7 een flinke stap voorwaarts te maken.

  Iets wat ik nooit heb begrepen is bijvoorbeeld het gemis aan een FM-Radio. Het komt voor dat ik in het buitenland reis … Of … dat de dataverbinding wisselend van kwaliteit is. Eigen muziek meehebben op de opslag is natuurlijk ‘relaxed’. Maar soms wil je het nieuws horen of gewoon … een live radio uitzending.

  In dat geval gaat de FM-Radio aan op de telefoon en … kijk … een wereld gaat voor je open.

  Er wordt inmiddels al zelfs gekeken naar mogelijkheden om DAB+ te ondersteunen …

  En waar is Apple in dit verhaal?

  Ik wacht in spanning af. Stiekem hoop ik op een inhaalslag met de iPhone 7. Maar dergelijke berichten als het weglaten van een 3,5mm plug stemmen mij niet blij.

  De reeds gemaakte investeringen in koptelefoons, microfoons, versterks, auto’s met line-in op 3,5mm … Moet ik dus straks een iPhone kopen met een uitstekende ‘bobbel’ om een sennheiser 3,5mm headset te gebruiken? Handig …

  Dezelfde mate van innovatie hebben we gezien met de lightning-port:

  Zeker daar waar de rest standaard USB gebruikt op zijn (of haar) telefoons om op te laden en gegevens uit te wisselen, zodat je met ELKE OPLADER EN KABEL elke willekeurige telefoon kunt opladen, Apple weer Lightning gebruikt. Kortom, weer een extra kabel meenemen op reis.

  En het geheim? Over de lightning poort gaat gewoon het USB2.0 protocol … Met USB 2.0 snelheden … Al eens 100 GB gesynchroniseerd op je iPad via Lightning ?

  Niet bepaald “lightning fast” …

  Radicaal anders staat bij mij niet gelijk aan verbetering.

  Ik hoop dat het met de iPhone 7 een USB-C verbinding wordt gebruikt. Verder wil ik m’n geliefde Apple terug, vooral als het gaat om DOORDACHTE INNOVATIE.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Als Apple dit echt door zet, dan voor mij geen iPhone meer. Ik gebruik mijn iPhone naast internetten, bellen en berichtjes sturen, vooral als muziekspeler. Heb niks met streamingdiensten als Spotify.

  Bijna alle draadloze technieken hebben regelmatig last van storingen, zo is mijn ervaring. Bovendien zijn ze te traag. Als straks in het openbaar vervoer iedereen draadloos naar muziek gaat zitten luisteren, ben ik heel benieuwd hoe dat gaat. Op mijn werk hebben we nu al last als twee mensen tegelijk draadloos zitten te ‘muizen’. Voor optimale kwaliteit zweer ik nog steeds bij een bekabelde verbinding.

  En voor mij hoeft de iPhone niet nog dunner. Hij is al zo onhandig dun dat ik een stevige leren hoes heb gekocht om hem nog enigszins lekker vast te kunnen houden.
  En waterdicht hoeft hij al helemaal niet. En zeker niet voor die paar sukkels die hem per ongeluk in het toilet laten vallen: eigen schuld dikke bult. Ik neem nooit mijn iPhone mee als ik naar het toilet ga. Je hoeft niet altijd dat te kopiëren wat je concurrenten (Samsung) doen.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Radicaal anders staat bij mij niet gelijk aan verbetering.

  Ik hoop dat het met de iPhone 7 een USB-C verbinding wordt gebruikt. Verder wil ik m’n geliefde Apple terug, vooral als het gaat om DOORDACHTE INNOVATIE.

  Mooi verhaal!

  Ook ik zit echt niet te wachten op adapters voor een 3.5mm aansluiting en waterdichtheid is een non-argument.

  IMHO probeert Apple de te “innoveren” door te shockeren. An sich geen verkeerd idee, maar niet door even de hele wereld te forceren de minijack te verlaten.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  De vetgedrukte delen door @oblomov doen je tekst arrogant overkomen.
  Innovatief en weglaten, tja, als niemand dat was, reden we nog in opwindbare auto’s…

  Je hebt natuurlijk weglaten en weglaten. Het toppunt van innovatie op dat punt is de 12″ macbook waar amper nog iets op aan te sluiten is.

  Ik ben het eens met Hutkoffer, en daar baal ik oprecht heel erg van. Ik ben een groot fan van Apple omdat ik het gebruiksgemak adoreer, maar ik krijg er steeds meer moeite mee dat ik een ‘pakketje’ koop waar je verder niets meer mee kan. Macbooks hebben amper aansluitingen en uitbreiden is dankzij zorgvuldig solderen onmogelijk, met de consumer-desktop (iMac) kan je geen cd-tje lezen of branden, mijn iPad is na de laatste update niet vooruit te branden maar terugdraaien kan niet…

  Als het nou allemaal spul was dat je voor een prikkie kocht, tja, dan kan ik het hebben, maar dat gaat voor Apple ook niet meer op. Nou ben ik de laatste om te roepen dat Apple duur is, maar de factor ‘waar voor je geld’ vind ik steeds iets minder worden. Mijn iMac was zijn geld waard vanwege het geweldige scherm, maar als ik dat scherm na vier jaar af moet schrijven omdat de overige hardware zijn beste tijd heeft gehad, dan is die initiële aanschaf toch niet zo heel goed geweest. Mijn MBP houdt het nog even uit omdat ik een model heb waarin ik zelf geheugen en SSD kon plaatsen, maar met de volgende kan dat niet meer en vind ik die het geld dan nog wel waard? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet.

  Ik heb – gelukkig – geen iPhone zodat ik nog ‘gewoon’ naar de muziek op mijn Lumia kan luisteren in de auto, deze aan kan sluiten via het ‘publieke jackje’ in de lokale kroeg en de vele jackplugs in huis.

  En innovatie? Laat mij niet lachten! Weet je wat innovatie zou zijn? Dat Apple de lightning-aansluiting met ingang van de volgende iPhone laat vallen en vervangt door een USB-variant.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Bij mn lumia nou helemaal geen last van;) blij dat ik m’n 130 euro kostende koptelefoon nog jaren met plezier kan gebruiken. Wat een innovatie, het weglaten van poorten.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Ik zou er echt enorm van balen.
  Ik werk zelf in de evenementen branche als technicus. En ben zelf ook graag thuis in de weer met HiFi.
  Net zoals LP’s en CD’s zorgt Apple er niet voor dat de huidige accessoires met mini TRS (mini Jack) aansluiten verdwijnen zal. Simpel weg omdat het gewoon een goed systems is.
  Ik zie wel wat in een extra functie dat je en analoog uit kan zoals nu via een mini TRS poort en digitaal via de lightingpoort.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Waar ik ook wel wat in zie is als ze eens investering in de ontwikkeling van een veel betere DAC voor in de Apple producten. Want die conversie is niet bepaald van hoge kwaliteit, terwijl je dit wel verwacht van een fabrikant als Apple.
  Ben benieuwd wat het gaat worden.
  Maar hoop wel dat ze een beetje beter nadenken dan over de USB-C connector..