Apple TV: dubbel frustrerend nieuws

Door: Raymon Mens - 35 reacties

Met de nieuwe Apple TV in de schappen, een steeds beter gevulde TV App Store en tvOS 9.2 met nieuwe functies in aantocht heeft Apple na jaren weer een moderne settopbox in zijn assortiment. Toch loopt intern niet alles op rolletjes.

ESPN-topman John Skipper zegt tegen WSJ dat Apple gefrustreerd is over de mislukte onderhandelingen voor een TV-streamingdienst. Ook frustrerend: een van de belangrijkste Apple TV interface-designers stapt op.

TV-streamingdienst

Het was de bedoeling om samen met de Apple TV een TV-streamingdienst te lanceren. Amerikaanse Apple-gebruikers zouden zo een aantal zenders direct op de nieuwe settopbox kunnen kijken. Tot nu toe laat deze dienst op zich wachten. Volgens topman John Skipper van sportzender ESPN vertelt tegen The Wall Street Journal dat Apple blijft proberen, maar dat het niet lukt.

They are creating a significantly advantageous operating system and a great television experience and that television experience is fabulous for sports. We are big proponents of believing it would be a fabulous place to sell some subscriptions. We have ongoing conversations. They have been frustrated by their ability to construct something which works for them with programmers. We continue to try to work with them.

Apple zou van plan zijn geweest om in de VS 14 live-kanalen voor 35 dollar per maand te bieden. Televisienetwerken wilden Apple echter meer dan ‘gewone’ kabelmaatschappijen voor de doorgifte laten betalen.
atv-demo-16x9

Apple TV designer vertrekt

Ben Keighran was tijdens de ontwikkeling van tvOS verantwoordelijk voor de look and feel van het besturingssysteem en de meegeleverde apps. Hij kwam in 2012 naar Apple toen zijn bedrijf Chomp, een zoekmachine voor apps, werd overgenomen. Aanvankelijk werd gedacht dat Apple het kocht om de App Store te verbeteren, maar het bleek om de Apple TV te gaan.

Keighran zegt tegen Re/Code bij Apple te vertrekken om weer voor zichzelf te beginnen. “Ik wil niet alleen geweldige producten maken, maar mijn eigen iconische bedrijf starten.” Het was geen makkelijke beslissing “Ik ben gek op de mensen, de cultuur en de producten van Apple.”

Ben Keighran
Ben Keighran (foto via Re/Code)

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Tsja, in 4 jaar heeft Keighran ook niet veel voor elkaar gekregen. Eigenlijk is het gewoon een schande dat  in zoveel tijd niet meer heeft voor elkaar krijgen dan een magere update die zie de  TV 4 noemen: hardware die bij lancering al verouderd was, software die bij lange na nog niet klaar was en is, geen content deals met de grote netwerken in de US, etc. etc. Of het nu Keighran schuld is of niet, zijn vertrek biedt hopelijk mogelijkheid tot verandering/verbetering.

 • Profielfoto
  Afroman

  Makkelijk he, achter je computer mensen afzeiken. Weet jij veel wat die allemaal gefixed heeft binnen Apple.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Het is ook heel makkelijk om een interface te ontwikkelen…

 • Profielfoto
  boo-lee

  Ik ben anders héél tevreden met m’n Apple TV 4. Mooie snelle UI en alleen al met Netflix, YouTube, Infuse en de Belgische Canvas & Journaal apps vind ik het een fantastisch mediacenter. Ben echt heel benieuwd wat Apple nog in petto heeft met tvOS en welke apps we de komende maanden mogen verwachten.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Makkelijk he, achter je computer mensen afzeiken. Weet jij veel wat die allemaal gefixed heeft binnen Apple.

  (y)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het is gewoon heel erg moeilijk om voet aan de grond te krijgen in het gesloten TV-wereldje. Op termijn zagen ze natuurlijk aan de tak waar ze opzitten, zeker nu Netflix, Hulu en Popcorn Time de hele boom aan het omkappen zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is ook heel makkelijk om een interface te ontwikkelen…

  .
  Voor mensen die dat kunnen is dat niet zo moeilijk nee.
  .
  Maar als je gewoon fundamentele fouten maakt in je systeem dan ben je gewoon een prutser.
  Voorbeeld: Je navigeert via swipes op de bediening naar links rechts om tussen de items te scrollen. Dat werkt prima zoals dat ook werkt op je iPhone, iPad of Mac. Dan open je de screenshots van een app dat je mogelijk wilt kopen/downloaden. Waarom is het navigeren tussen die afbeeldingen dan ineens compleet omgedraaid en moet je daar weer navigeren zoals je vroeger op een OS X Leopard machine deed scrollen. De ‘onnatuurlijke’ richting.
  .
  Aan dat soort dingen kun je heel goed merken dat Apple Apple niet meer is. Ze hebben het gewoon niet meer in hun DNA om de aller beste software ter wereld te bouwen.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Tja, ik zeg eerlijk: de tvOS UI ziet er niet bepaald mooi uit…

 • Profielfoto
  SvS

  @toineenzo, wel veel mooier en strakker dan doorsnee settopboxen wat NLse TV aanbieders aan consumenten slijten met hun cheap jaren 90 verlooptinten en rafelige randjes.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Waarom neemt Apple niet “gewoon” Netflix over? Hebben ze meteen een hele grote voet tussen de deur en kunnen ze net als bij AppleMusic een abonnement aanbieden met TV/Films. Of… een abonnement met muziek én films/series.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @toineenzo, wel veel mooier en strakker dan doorsnee settopboxen wat NLse TV aanbieders aan consumenten slijten met hun cheap jaren 90 verlooptinten en rafelige randjes.

  Precies en het werkt veel beter. Als ik kijk naar dat Samsung kastje dat ik van Ziggo hebt gekregen dat is echt een drama. Druk je op zender omhoog. Dan is het, 1.. 2.. 3.. hupsake, 1.. 2 …en daar is de zender al.
  Dat gaat werkelijk helemaal nergens over.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ach, voor hem 10 anderen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom neemt Apple niet “gewoon” Netflix over? Hebben ze meteen een hele grote voet tussen de deur en kunnen ze net als bij AppleMusic een abonnement aanbieden met TV/Films. Of… een abonnement met muziek én films/series.

  .
  Goed bedacht.. Kijken of Tim Cook nog ergens 100 miljard heeft liggen voor die overname. Ter vergelijking Beats werd ooit gekocht voor ongeveer 3 miljard en dat was al een serieuze deal.

 • Profielfoto
  oblomov

  Ik begrijp de kop ‘dubbel frustrerend’ niet. Er is valt genoeg te kiezen en ja, waarom nemen ze Netflix niet over.
  Wat is er erg aan dat Ben Keighran na 4 jaar opstapt?

 • Profielfoto
  Buzz

  Mee eens oblomov. De uitblijvende deals met de tv-wereld zijn oud nieuws. De quote van de ESPN meneer in de WSJ gaat over deze frustraties uit het verleden, en hij is juist redelijk positief over de toekomst.

  Dat er af en toe een werknemer opstapt bij Apple kan ook geen verrassing zijn, en ik zie ook niet in wat precies de reden is om daar het label ‘frustrerend’ op te plakken.

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat bezielt je eigenlijk om bij Apple weg te gaan als je over bent gekocht en veilig zit op financieel gebied, helemaal in deze tijd. Ik hoop voor hem dat ze project lukt.

  De tv wereld is gewoon een gesloten wereld. Berlusconi enzovoort zijn heer en meester hierin. Dat gaat je niet zomaar lukken.

  Netflix kopen zou niet eens een slecht idee zijn. Voor als het slechter gaat is dat een goede terugval:P

 • Profielfoto
  wensink

  Dat niemand struikelt over de spelfout in de titel is ook een wonder:evil:

 • Profielfoto
  Spam

  Wat een raar artikel. Waar staat dat deze man “heel belangrijk” was? Ik denk dat hij 1 persoon in een team is. Hij wil gewoon zelf weer een bedrijfje opstarten, wat je wel vaker ziet met mensen die worden opgeslorpt door een groter bedrijf.

  Ik vind de Apple TV 4 echt een puik product maar eigenlijk heeft Apple er niet echt heel veel aan toegevoegd. Tuurlijk nieuwe hardware en een aangepaste UI (niet heel drastisch anders dan ATV 2/3 hoor) en de remote (verkapte flymouse, is al door andere fabrikanten samengedaan). En nee ik vind de implementatie van Siri maar heel beperkt. Het enige wat de Apple TV gewoon nodig had was: een App Store. Laat anderen maar mooie dingen ervoor maken.

  En dat gebeurd! Binnen zeer korte tijd een zee aan mooie apps. Ik ben dik tevreden. Was het het geld waar? Zeker!

 • Profielfoto
  PowerMac

  ach, die nieuwe Apple TV is nog wel aardig, maar de afstandsbediening is echt van het type zwaar waardeloos. Ding ligt nu echt in honderd stukken afgebroken glazen duigen.
  Aanbod is waardeloos, en ja, den App Store voor dat ding is allerbedroevend: amper genres, of andere manier van filteren voor apps.

  Films kopen is gebaseerd op minuscule info.

  Nog even een jaartje wachten ofzo.

 • Profielfoto
  Niels

  Makkelijk he, achter je computer mensen afzeiken. Weet jij veel wat die allemaal gefixed heeft binnen Apple.

  Makkelijk he, voor iemand opkomen die je niet kent. Iemand die met 4 jaar full time werk en een compleet design team niet in staat is om een degelijk een volledig ontwikkeld product te ontwerpen. Maar ach ja, dan kopen we toch met z’n allen over een jaar de Apple TV 5, die is dan wel doorontwikkeld.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @NielsDam: heeft de (verhoudingsgewijs) kleine stap voorwaarts met de AppleTV 4 alles te maken met Keighran?

  Ik vermoed namelijk van niet …

  Aan het ontwikkelen van een dergelijk product werkt meestal een scala aan mensen, in verschillende teams.

  De User Interface mag z’n ‘quirks’ hebben, maar over het algemeen is dat (naar mijn mening) een van de beter gelukte elementen van de AppleTV 4.

  Apple wilde heel graag TV streamen naar de klant en zelf voor TV provider spelen. Laatstgenoemde is, zo blijkt, mogelijk een station te ver … In ieder geval nu.

  Verder is de AppleTV 4 een vreemde eend geworden: Geen UHD/4K, geen optische uitgang, geen line-in (hub functie), geen Dolby Atmos, geen Consumer Electronics Control 2.0 en zo kan ik wel even doorgaan …

  Wat Apple TV 4 wel biedt is een App Store, een (ver)nieuw(d)e remote, opslag en SIRI. Met … een hoger prijskaartje …

  Volgens mij heeft dat allemaal weinig te maken met Keighran. En wie weet? Mogelijk was het ontwikkeltraject ‘hobbelig’. Misschien was het juist Keighran die zijn beklag deed over de specificaties. Mogelijk had hij een interface ontwikkeld die de volle mogelijkheden van 3D TV’s en UHD TV’s zou benutten en moest hij een stap terug doen en zijn interface ontwerpen aan een gevestigde resolutie: 1080p.

  Mischien vind Keighran zijn collegae geweldig, maar de algemene koers van het bedrijf niet. Wie zal het zeggen. Om de man af te branden gaat me te ver.

  Apple is een bedrijf, geen religie. Een bedrijf met winstoogmerk dat prachtige producten maakt, maar – net zoals elk bedrijf – ook de nodige fouten. Zie de doorgeslagen drang om belasting te ontwijken.

  De eerste boete is binnen en – zo gaan de geruchten – meer boetes kunnen volgen. Acht miljard is geen kinderachtige boete, verder kan ik niet zeggen dat ik hetzelfde wow effect heb als een paar jaar terug.

  Kortom, ik zou iets genuanceerder reageren de beste man. Het is HEEL GOED MOGELIJK dat de man MOEST VERTREKKEN bij Apple, dat men niet tevreden was of om andere bedrijfspolitieke redenen. Maar het is voor ons gissen.

 • Profielfoto
  Imade

  Makkelijk he, achter je computer mensen afzeiken. Weet jij veel wat die allemaal gefixed heeft binnen Apple.

  Makkelijk he, voor iemand opkomen die je niet kent. Iemand die met 4 jaar full time werk en een compleet design team niet in staat is om een degelijk een volledig ontwikkeld product te ontwerpen. Maar ach ja, dan kopen we toch met z’n allen over een jaar de Apple TV 5, die is dan wel doorontwikkeld.

  Hij koos er toch zelf voor om daar te gaan werken?
  Daarnaast is het in de VS zo gesloten als de neten… in sommige gebieden in de VS is de snelste internet verbinding, een inbel verbinding… dus zo goed is het in de VS echt niet geregeld.
  De TV netwerken zoals Time Warner Cable hebben daar de macht in handen.
  Per staat maar 1 aanbieder en overstappen is NIET mogelijk… ook niet naar een ‘KPN’ of andere concurrent want die is daar niet.
  Daarom is het ook zo lastig.
  Maarja, Toetsenbord helden weten dat niet of willen dat niet weten.

 • Profielfoto
  Niels

  @doctor_apple: als je mijn eerste post ook leest, zeg ik de ‘beste man’ in vier jaar niet zoveel voor elkaar heeft gekregen. Verdere tekst duidt op Apple in het algemeen. Misschien had ik hier een witte regel tussen moeten zetten?

  Als we moeten geloven dat er een volledig team 4 jaar lang fulltime aan het werk is geweest voor de nieuwe Apple Tv, dan hebben ze er toch bar weinig van gebakken, zowel op software gebied maar vooral op hardware gebied.

  Dat er vervolgens een aantal mensen zijn op dit forum die mij daarvoor persoonlijk moeten/willen aanvallen, tsja, dat zijn we hier wel gewend.

 • Profielfoto
  Imade

  @NielsDam – Dat komt ook omdat jij denkt dat het allemaal zo gemakkelijk gaat.
  Maar probeer maar eens een monopolist als Time Warner Cable voor een laag bedrag omver te krijgen, want dat is in de feite de situatie.
  Apple wilt een soort tegengas bieden en de kabelboeren zijn daar tegen, daar wordt Netflix ook tegen gewerkt.

 • Profielfoto
  Niels

  @Imade: de teleurstelling van de content deals ter zijde (want ik weet dat dat een onmogelijke opgave is, zelfs voor een gigant als Apple), doel ik meer op de teleurstellende hardware en software. Als je een gemiddelde designer en programmeur samen 4 jaar lang aan het werk zet denk ik dat je toch wel wat meer resultaat hebt. Dit duidt er volgens mij alleen maar op dat Apple te groot aan het worden is, met alle bureaucratische rompslomp als gevolg.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @NielsDam .. mooi om te roepen maar je mist toch wel de brood nodige kennis om dit soort kwats te roepen..

  de ATV3 loopt op een OSX versie.. de ATV4 op een IOS versie.. het klinkt allemaal reuze simpel maar daar gaat natuurlijk mega veel werk in zitten.. allerhande nieuwe frameworks schrijven voor de ontwikkelaars om maar eens wat te noemen..

  bovendien komt er een compleet business model bij kijken voor de content en apps.. iets waar die gemiddelde designer en programmeur die het volgens jou wel eventjes zou doen totaal geen kaas van weten.. want daaraan zitten weer allerlei juridische aspecten die ook allemaal afgedekt moeten zijn..

  de wereld is wel erg simpel voor je.. nog genoeg te leren dus

 • Profielfoto
  Niels

  @IsSidha: en jij denkt dat ik een reactie van iemand met de volgende Vcard serieus neem:lol:

 • Profielfoto
  knekkie

  Is dit niet een stijlvolle manier van Apple om getalenteerd personeel die niet aan de verwachtingen voldeed te ontslaan/laten gaan?

  Zo iets was bij Scot Forstall ook gaande. Hij kreeg een adviseurs rol een media verbod en een riant salaris doorbetaald na zijn vertrek rondom het Maps probleem.

  Wie weet is er rondom deze man ook iets gaande. Leiver zo vertrekken dan met een hoop modder gegooi over en weer. Zo kan je gemakkelijk weer elders aan de bak of zelf iets met een schone lei beginnen.

 • Profielfoto
  Imade

  @IsSidha: en jij denkt dat ik een reactie van iemand met de volgende Vcard serieus neem:lol:

  Wat maakt een vCard uit?
  Ik zet ook overal valse gegevens in zoals Mark Rutte oid.. en zit steeds meer met een VPN verbinding op het www die vaak van IP wisselt.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @NielsDam.. uiteraard.. levenservaring heet zoiets.. en werkervaring.. en de ervaring dat ik al aan het programmeren was toen jij nog in je p**pluier rond kroop
  :razz:

 • Profielfoto
  IsSidha

  Leiver zo vertrekken dan met een hoop modder gegooi over en weer. Zo kan je gemakkelijk weer elders aan de bak of zelf iets met een schone lei beginnen.

  Liever niet.. zo heb ik al heel wat “bekwame” managers zien komen en gaan die er overal één grote puinbak van maken.. alhoewel dat in dit geval misschien wel mee zal vallen

  Denk overigens dat het meer te maken heeft met de starre houding van de TV stations en content owners.. die leven nog steeds in de middeleeuwen en hebben een fantastisch project gewoon lam gelegd.. dan kan ik me het vertrek van zijn kant heel goed voorstellen

 • Profielfoto
  Hydræ

  ..dat Apple gefrustreerd is over de mislukte onderhandelingen voor een TV-streamingdienst.

  Cook denkt vast: wat SJ deed in 2001 gaat mij nu ook lukken.

 • Profielfoto
  Niels

  @NielsDam.. uiteraard.. levenservaring heet zoiets.. en werkervaring.. en de ervaring dat ik al aan het programmeren was toen jij nog in je p**pluier rond kroop
  :razz:

  Ja, want het programmeren van 30 jaar geleden is echt nog te vergelijken met hoe er vandaag de dag geprogrammeerd wordt. Ga jij maar lekker met je DOS bakkie spelen dan:razz::razz:

 • Profielfoto
  sciletto

  En toch waren de plannen er wel:( Waarom gebeurt het niet?

  Document voor 4K tussen Sony en Apple

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Heren, kunnen we weer terug naar het topic … En elkaar niet afbranden …

  Prommaren van 30 jaar geleden, heeft het fundament gelegd voor de dag van vandaag … En sommige nieuwe talen zijn semantisch leuk, maar bitwise een draak als het gaat om ‘efficiency’ … Anderen zijn ware pareltjes …

  Niet alles wat nieuw is blinkt en niet alles wat oud is, is afgeschreven. Gebruik passend gereedschap voor de klus … Een website ga je niet ontwikkelen in Cobol, Fortran of RPG … Omgekeerd ga je niet in PHP of Java evenzo efficient statistische problemen te lijf als dat met Mathematica, Quantum, MatLab of OxMetrix kan …

  Apple zit wat mij betreft in een crisis, Marktbreed is er sprake van te weinig innovatie op het gebied van tablets. Apple heeft er last van met de iPad, maar ook andere fabrikanten krijgen het maar moeilijk voor elkaar om echt iets nieuws neer te zetten.

  Zo ook met de Apple TV …

  Is er sprake van een bereikt verzadigingspunt? Ik denk het niet: ik denk dat Apple zich komend jaar moet hervinden …

  Innovatie leidt tot bijzonder goede verkopen … Het recente ‘geklooi’ is wat mij betreft niet veel soeps …

  Terugkomend dus op het onderwerp: werk aan de winkel voor Apple.