Apple Pencil kan minder in iOS 9.3 beta

17 reacties

Bug of feature? Naast de vele vernieuwingen die iOS 9.3 brengt, is er ook iets weg. De Apple Pencil kan in de meest recente beta niet meer gebruikt worden om te scrollen of iOS op de iPad Pro bedienen. Alleen tekenen en schrijven is nog mogelijk.

De vraag is of Apple dit bewust heeft gedaan om het idee van de ‘grote plastic vinger’ weg te nemen of dat het om een bug gaat. In de release notes van iOS 9.3 beta 2 wordt niets over een bug of verandering gezegd.

Op het Developer Forum van Apple is discussie over de verandering ontstaan. In iOS 9.2 was het nog mogelijk om heel iOS en ook niet voor de Apple Pencil geoptimaliseerde apps de stylus te bedienen, binnen Safari was het bijvoorbeeld mogelijk om met de Pencil in plaats van je vinger te scrollen.

pencil-swype
Swype met de Apple Pencil. {Afbeelding: AppleInsider}

Hoewel we voorlopig uitgaan van een bug, heeft Apple-ontwerper Jonathan -Jony- Ive in een interview met Wallpaper Magazine vorig jaar wel gezegd dat hij de pencil alleen ziet als tool voor tekenen, schrijven en annoteren.

I think there’s a potential to confuse the role of the Pencil with the role of your finger in iOS, and I actually think it’s very clear the Pencil is for making marks, and the finger is a fundamental point of interface for everything within the operating system. And those are two very different activities with two very different goals.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  no_poo

  Ja dan blijf ik mooi bij 9.2 als ze dat ding kreupel maken. Natuurlijk werkt je vinger prima, maar het blijkt dat als je eenmaal aan het tekenen bent je met de Pencil in je hand gewoon ook al het andere erbij doet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als dit bewust is dan is de vraag natuurlijk waarom ze dat niet vanaf het begin zo hebben gedaan, en de tweede vraag is of er in de Settings app een optie voor komt om het aan en uit te schakelen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bug of feature… Je gaat het device natuurlijk wel op de manier gebruiken zoals Apple dat wilt en niet zoals jij dat wilt. Jij mag foto’s en tekeningen maken van alles dat je wilt zonder Apples toestemming dat is al heel wat qua vrijheid.:lol:

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Natuurlijk is dit weer de zoveelste misser.
  Als je de pencil gebruikt, moet je hem opzij leggen om met de vinger te scrollen?
  Als dit vooruitgang is rijden we straks weer op een grote Bie.:razz:

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Mooi! Apple heeft dit eerst waarschijnlijk toegestaan, omdat er nog nauwelijks tot geen apps waren met Pencil-support, maar nu die er wel zijn, is het tijd om dit goed in te regelen. Dan kun je tenminste met 1 vinger scrollen in je tekening of naar een volgende pagina en de pencil gebruiken voor tekenen/aantekeningen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Helemaal niet mooi!
  Ik blijf bij 9.2 als dit echt wordt ingevoerd. Hopelijk wordt het een setting met keuze, dan is het voor ieder ok. Als je echt met pencil werkt ga je hem niet steeds neerleggen en je vingers gebruiken. Come on Apple!

 • Profielfoto
  App69

  Je pencil neerleggen om te scrollen? Werken de rest van je vingers niet?
  Doe ik continu als ik aan het tekenen ben en m’n stylus blijf ik gewoon vasthouden.
  Inzoomen, uitzoomen om in detail te tekenen, de stylus blijf ik vasthouden.
  Noemen zichzelf dan pro’s ?.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik heb met 1 hand de iPad als een schetsboek vast en met de andere de pencil. Geen vingers over dus.
  Bovendien ben ik bang dat door deze grap een app als Astropad straks niet meer met de pencil werkt. Daarmee werk in nu in Photoshop met de pencil. Nog geen berichten over gelezen, maar ik hou mijn hart vast…

 • Profielfoto
  App69

  Dus heb je je hele hand nodig om een pencil vast te houden?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja we begrijpen het dat jij een toppertje bent die dat wel kunt.. Goed om over Astropad te beginnen want als dat inderdaad niet meer werkt dan moet ik nog even snel mijn geld terugvragen.. Heb de app afgelopen week pas gekocht.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Prachtig dat er nu alweer mensen zijn zoals App69 die zo’n actie van Apple proberen te bagatelliseren.:)

 • Profielfoto
  App69

  Hoewel we voorlopig uitgaan van een bug, heeft Apple-ontwerper Jonathan -Jony- Ive in een interview met Wallpaper Magazine vorig jaar wel gezegd dat hij de pencil alleen ziet als tool voor tekenen, schrijven en annoteren.

  I think there’s a potential to confuse the role of the Pencil with the role of your finger in iOS, and I actually think it’s very clear the Pencil is for making marks, and the finger is a fundamental point of interface for everything within the operating system. And those are two very different activities with two very different goals.

 • Profielfoto
  App69

  Ja we begrijpen het dat jij een toppertje bent die…

  Vul zelf maar in.

  Profielfoto van Shmoo
  Shmoo 23 uur geleden #
  Sjaakie een berichtje sturen ? Dan komt ‘ie misschien bij Pietje aan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Prachtig dat er nu alweer mensen zijn zoals App69 die zo’n actie van Apple proberen te bagatelliseren.:)

  .
  +1

 • Profielfoto
  Buzz

  Tja, het zou een bugje in een beta kunnen zijn, een nog niet uitontwikkelde keuzemogelijkheid, of een manier om developers te dwingen de input van vingers en de pencil te laten onderscheiden voor extra interactie-mogelijkheden in apps voor de pro gebruikers.

  En je kan er, zoals no_poo, Dick de Roos, Shmoo, franklinvv en Ozzie X ook van uitgaan dat dit een bewuste actie van Apple moet zijn om het gebruiksgemak van haar klanten te dwarsbomen.

 • Profielfoto
  polansky

  Altijd al gezegd dat deze iPad het woord ‘Pro’ niet waardig is.

 • Profielfoto
  wimbers

  Indien ze dit echt moedwillig weghalen omdat klanten de pad gebruiken op een manier die ze niet willen zet ik mijn vraagtekens bij de duiding van apple.

  klanten / mensen, doen wat ze willen, dat moet je faciliteren, niet bemoeilijken.