Apple koopt Emotient, startup die emoties herkent

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple heeft een nieuwe startup genaamd Emotient overgenomen. Dat heeft de iPhone-maker bevestigd tegenover The Wall Street Journal. Emotient richt zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie om gezichtsuitdrukkingen te herkenen.

De technologie van Emotient werd onder andere door artsen ingezet om pijn tijdens operaties te herkennen. Ook werd het gebruikt om te zien hoe mensen reageren op advertenties of nieuwe artikelen in een winkel.

De startup uit San Diego haalde in het verleden 8 miljoen dollar bij het beleggingsfonds van Intel op, maar had volgens The Wall Street Journal moeite om nieuw durfkapitaal te vinden. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Breed toepasbaar

De technologie van Emotient kan in allerlei Apple-producten toegepast worden. In Apple Stores om te meten hoe de gemoedstoestand van klanten aan de genius bar is of in de onlangs vernieuwde foto’s-app van OS X om foto’s op emoties te sorteren. Het herkennen van gezichtsuitdrukkingen zou Siri nog persoonlijker kunnen maken.

Apple heeft duidelijk interesse in bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. In oktober werd de Britse maker van Vocal IQ ingelijfd en een week later werd Perceptio, een bedrijf dat zich richtte op het herkennen van objecten in foto’s, overgenomen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Jerry.w

  Siri nog persoonlijker kunnen maken… De robot achtige stem, het aan moeten passen van je zinsopbouw omdat siri er anders geen raad mee weet, de hoeveelheid zinlose antwoorden en het niet goed herkennen van achtergrondgeluid waardoor hij vaak een ander woord denkt te herkennen dan ik uit had gesproken maken siri in mijn beleving alles behalve persoonlijk. Ik vind het dan ook alleen nuttig voor bellen, smsen, routes opvragen en herinneringen aanmaken (waar hij bij de herinneringen aanmaken niet vlekkenloos werkt en vaak het verkeerde invult). Ik hoop dat met iOS 10 (iOS X?) siri een stuk verbeterd gaat worden, op het moment lopen ze in mijn ogen namelijk erg achter op services van google en microsoft.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Mogelijk belangrijke toepassing: tijdens het rijden de alertheid van de chauffeur bewaken (idee bestaat al, uitvoering kan altijd beter). Speciaal voor vrachtwagens die ’s nachts of voor dag en dauw op stap zijn…
  Verder is er al enig succes met het via dit soort AI op jonge leeftijd herkennen van autisme, heel belangrijk om dat op tijd te weten om er goed mee om te kunnen gaan.

  Maar er zijn ongetwijfeld talloze toepassingen, zoals robot-assistenten die sneller door hebben als er iets niet volgens plan verloopt etc.

  Het is wel belangrijk om het altijd uit te kunnen zetten als je je er niet prettig bij voelt.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dacht dat privacy zo belangrijk was voor Apple, dus snap niet goed hoe technologie om gezichtsuitdrukkingen te herkennen in het verhaal over privacy past.

  Goed, we zullen wel zien. Voor hetzelfde geld doen ze er helemaal niks mee, dat is al een paar keer eerder voorgekomen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: Waarom zou gezichtsherkenningstechnologie in strijd zijn met privacy?

  Goed, als de gegeneerde informatie wordt gedeeld of extern wordt opgeslagen, en je hebt er als gebruiker geen controle over, dan heb je een privacy probleem. Maar dat geldt voor vrijwel alle informatie op je digitale apparaten, zo ook je muzieksmaak, foto’s, vingerafdrukken, emails, tekstberichten, contacten, bankinformatie. Terecht dat Apple (en vele andere bedrijven) hier aandacht aan besteden, dmv privacy policies, encryptie, sandboxing, etc.

  Gezichtsherkenning heeft nuttige toepassingen (hierboven al genoemd en in het filmpje te zien), die prima toepasbaar zijn, met dezelfde soort privacy-maatregelen als voor al die andere informatie op je telefoon of computer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kun je straks je iPhone unlocken door te lachen of je tong uit te steken naar het vogeltje.:lol:

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Apple heeft een nieuwe startup genaamd Emotient overgenomen. Dat heeft de iPhone-maker bevestigd tegenover The Wall Street Journal. E

  Wat? De iPhone is een product van Apple? OMG? Ik wist wel dat ik iets had gemist !11111

  Nee maar even serieus, wat is dit voor een nutteloze toevoeging.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zakske: Waarom zou gezichtsherkenningstechnologie in strijd zijn met privacy?

  Ik zeg niet dat het in strijd is met privacy, maar ik word altijd huiverig bij de gedachte dat de microfoon en camera in je telefoon gebruikt worden om je continu in de gaten te houden.

  Voor de meeste mensen is de smartphone het meest intieme stuk elektronica dat ze bezitten.