App Store: $100.000 omzet per minuut op nieuwjaarsdag

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Apple kan terugkijken op zeer succesvolle feestdagen. Van 21 december tot met met 3 januari werd meer dan 1,1 miljard dollar in de App Store uitgegeven. Op nieuwjaarsdag 2016 werden alle records verbroken met een omzet van 144 miljoen dollar op één dag.

In een juichend persbericht maakt het bedrijf bekend dat consumenten in 2015 zo’n 20 miljard dollar aan apps en in app-aankopen uitgaven. Daarvan werd 70 procent, 14 miljard dollar aan ontwikkelaars betaald.

Bestedingen in de App Store zijn het afgelopen jaar met 6 miljard dollar gegroeid. In 2014 betaalde Apple nog 10 miljard dollar aan ontwikkelaars uit over een totale omzet van 14 miljard dollar. Het bedrijf meldt verder dat er sinds 2008 40 miljard dollar aan ontwikkelaars is betaald. Dat komt neer op een totale omzet van 57 miljard dollar.

App Store in 2015

Naast een grote stijging gebeurde er in 2015 nog veel meer in de App Store. Apple’s softwarewinkel kwam naar twee nieuwe producten, namelijk de Apple Watch en Apple TV. Ook kreeg de App Store een nieuwe chef: Phil Schiller. Apple’s marketingman legt een deel van zijn oude taken neer en gaat zich richten op de softwarewinkels binnen het Apple-ecosysteem.
schiller

Storingen en kritiek

2015 zal ook de boeken in gaan als het jaar waarin de App Store het vaakst met problemen kampte (1, 2, 3, 4, 5, 6). Ook kwam er veel kritiek van ontwikkelaars op met name de Mac App Store. Verschillende ontwikkelaars haalden hun apps uit de store omdat sandboxing te beperkt was, de store geen upgrade prijzen kent en het goedkeuren van updates vaak lang duurde. In 2016 is er voor Schiller genoeg werk aan de winkel.

Om positief te eindigen: volgens Apple was de App Store goed voor 1,9 miljoen banen in de VS en 1,2 miljoen banen in Europa.
macapp

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zijn dagen dat ik dat soort bedragen niet kan gaan ophalen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gaat dit ooit nog stoppen vraag je je af?
  Hoeveel jaar kun je record-brekend blijven? Wat een getallen weer!

 • Profielfoto
  One Less Thing

  @karrlwillem

  Ik vermoed tot het moment dat er een nieuwe Apple opstaat. Denk maar terug aan de hoogtijdagen van Microsoft. Succes naar succes. En toen werd bij Apple Steve Jobs weer binnengehaald en sindsdien gaat het Apple voor de wind. Er komt een moment dat dat niet vol te houden is doordat er een ander bedrijf op staat die hipper is.

 • Profielfoto
  wensink

  Wow, dan ben ik wel benieuwd welke apps dan hoeveel geld hebben opgehaald!

 • Profielfoto
  polansky

  Ongelofelijke getallen inderdaad, maar als de groei in China en de rest van het verre Oosten niet doorzet heeft Apple wel een probleem op de lange termijn.

  En zoals eerder gezegd dit gaat ooit een keer stoppen.

  Er zijn eerder bedrijven geweest waarvan men dacht dat ze nooit konden omvallen. Denk aan Enron, Kodak en Lehman Brothers om maar een paar jongens te noemen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Daar is toch een term voor Halo Effect. Zelfs een heel mooi boek over geschreven met Cisco als voorbeeld in 2000.
  Cisco was toentertijd ook tijdelijk het rijkste bedrijf op aarde. Ze hadden meer poen dan wie dan ook dus nu moesten bedrijven gaan uitkijken, als Cisco op bezoek kwam dan was je bedrijf er geweest. Overname na overname, helemaal niets maakte ze meer zelf, alle technologie kochten ze aan omdat het kon. Cisco kon alleen nog maar bestaande bedrijven overnemen en dan werkte de integratie van die diensten met hun bestaande producten niet zoals je dat zou verwachten waardoor het bedrijf in een vrije val terecht kwam.
  .
  Dat zie ik bij Apple ook nog wel gebeuren binnen een aantal jaren. Ze zullen niet morgen failliet gaan maar er komen wel andere tijden aan. De iPhone volumes zijn nu eindelijk afgenomen. Van mij mag het wel een stukje minder. Al dat auto’s gedoe, ik kan er vrij weinig mee als ik zie wet ze afleveren als Apple TV 4 en dat promoten ze als de nieuwe generatie TV kijken.
  Als dat toch een basis is van nieuwe producten hoe wil je dan ooit een auto lanceren. Een product dat waarschijnlijk minsten 40.000,- moet gaan kosten.

 • Profielfoto
  yasser

  wel hun jaarlijkse trend om het vorige iPhone verkoop record te verbeteren zal waarschijnlijk dit jaar ook niet meer voorkomen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ook wel goed om te zien dat de prijs van het aandeel weer eens onder de 100 USD tikt.

 • Profielfoto
  yasser

  en waarom is dat goed ?

  ps. bij mijn weten is ie er net boven gebleven

 • Profielfoto
  Zakske

  en waarom is dat goed ?

  ps. bij mijn weten is ie er net boven gebleven

  Dat is goed om het oude adagium “what goes up must come down” er even lekker in te wrijven. Veel mensen snappen namelijk absoluut geen reet van aandelen, en die kopen dan aandelen Apple in de overtuiging dat ze enkel zullen stijgen. Die $100 is een belangrijk psychologisch steunpunt, en zodra het onder dat bedrag zakt wordt er bewezen dat er geen zekerheden in het leven bestaan.

  Tot nu toe is het aandeel AAPL inderdaad boven de $100 gebleven, en $100,07 was vandaag het dieptepunt. Maar de handelsdag is nog niet ten einde; de beurs is open tot 4:00 PM Eastern Time, dat is 22:00 uur hier.

  Edit: stond even op $99,87, nu weer boven de $100, en het zal wel rond de $100,50 eindigen.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Om positief te eindigen: volgens Apple was de App Store goed voor 1,9 miljoen banen in de VS en 1,2 miljoen banen in Europa.

  Dit cijfer klopt natuurlijk niet.
  Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat 80% niet rond kan komen van het maken van een app.
  Stel je bent jaar aan werk voor heel klein mini salarisje moet je toch wel 50.000 betaalde downloads halen….
  Het is pas een baan als je er fulltime mee bezig bent.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dus wat jij eigenlijk zegt is dat parttime banen geen banen zijn?

 • Profielfoto
  Hydræ

  De enige verklaring die ik heb voor het grote App Store succes, is dat apps via die store geïnstalleerd moeten worden. Voor de Mac App Store is het een ander verhaal, je kunt als softwaremaker of leverancier gewoon zelf je software aanbieden, zonder 30% af te hoeven dragen aan Mr. Apple. Totdat Apple het installeren van apps ook onder OS X gaat dichttimmeren. En dat gaat uiteindelijk wel gebeuren.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Een heleboel onwaarheden….

  @Shmoo
  De relatie met Cisco is onterecht. Apple koopt alleen kleine bedrijven op. Apple neemt enorm veel mensen aan die in eigen dienst zijn. Ze hebben nota bene een enorm gebouw neergezet.

  @Shmoo
  Waar haal je het vandaan dat het aantal verkochte iPhones aan het dalen is? Er is momenteel een gerucht gaande dat Apple 30% minder besteld zou hebben voor het komende kwartaal. Ten eerste is het een gerucht. Ten tweede, dergelijke geruchten zijn er IEDER jaar rond deze tijd. En ten derde, het is heel gebruikelijk dat Apple de bestellingen reduceert rond deze tijd. En ten vierde, Tim Cook heeft al aangegeven dat bestellingen bij fabrieken niets zeggen omdat bestellingen soms verplaatsen naar andere fabrieken of omdat er een periode is waarin voorraad is opgebouwd afgerond is, etc. Als 5e nog, de afname zou kunnen samenhangen met het in productie gaan van een 6c. Die een stukje markt van de 6s en 6s plus afsnoept.

  Met betrekking tot het Halo effect denk ik dat het wel mee valt. Sterker nog, de producten die ze maken zijn ALLEMAAL een succes. Wellicht niet zo’n succes als de iPhone, maar dat heeft meer met het feit te maken dat een Telefoon een heel belangrijk product is, de meeste mensen kunnen niet zonder telefoon. Er zijn weinig producten die dit hebben. Wellicht is het de auto? Nou, komt dat even mooi uit, die gaat Apple ook maken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Hydrae

  Totdat Apple het installeren van apps ook onder OS X gaat dichttimmeren. En dat gaat uiteindelijk wel gebeuren.

  Ik denk het niet. Er zijn genoeg software producenten, waaronder Microsoft en Adobe, die niet kunnen leven met de beperkingen van de de App store en de 30% die ze bij Apple moeten inleveren.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat betekent dus dat deze producenten in één klap tientallen miljoenen klanten kwijt zij. Neem van mij aan; die gaan best overstag uiteindelijk. En die 30% extra ga jij uiteindelijk gewoon betalen.

 • Profielfoto
  Zakske

  En die 30% extra ga jij uiteindelijk gewoon betalen.

  Natuurlijk ga jij dat betalen. Kijk naar Spotify; €12,99 per maand in de App Store en €9,99 per maand als je een abonnement neemt via hun website.