Amnesty: smartphone-accu zelden vrij van kinderarbeid

Door: Raymon Mens - 6 reacties

In een nieuw rapport claimt mensen­rechten­organisatie Amnesty International dat grote smartphonefabrikanten zoals Apple, Samsung en Sony onvoldoende controleren of grondstoffen voor smartphone-accu’s vrij van kinderarbeid zijn.

Het gaat om kobalt dat gewonnen wordt in mijnen van de Democratische Republiek Congo. Volgens Amnesty bevatten vrijwel alle smartphone-accu’s kobalt uit mijnen waar kinderen vanaf zeven jaar werkzaam zijn.

Lange toeleveringsketen

De organisatie kan moeilijk vaststellen welke fabrikanten precies gebruikmaken van kobalt dat door middel van kinderarbeid is gewonnen. Bedrijven als Apple en Samsung kopen accu’s bij batterijfabrikanten. Deze fabrikanten doen weer zaken met leveranciers van componenten en die halen hun kobalt bij het Chinese bedrijf Huayou. Deze raffinaderij zou zaken doen met handelaren die kobalt halen uit de beruchte mijnen in Congo.

amnesty-kobalt
Klik/tap voor groter.

Reactie Apple

Apple ontkent of bevestigt niet dat het zaken doet met een van de genoemde leveranciers. Het bedrijf zegt dat er momenteel een groot onderzoek naar diverse grondstoffen uit zijn leveranciersketen loopt:

We are currently evaluating dozens of different materials, including cobalt, in order to identify labor and environmental risks as well as opportunities for Apple to bring about effective, scalable and sustainable change. As we gain a better understanding of the challenges associated with cobalt we believe our work in the African Great Lakes region and Indonesia will serve as important guides for creating lasting solutions.

Verder stelt Apple dat kinderarbeid wordt niet getolereerd in zijn productielijn en dat het zich als een van de weinige smartphonemakers serieuze maatregelen tegen kinderarbeid in het algemeen neemt. Samsung, Lenovo en Huawei ontkennen banden te hebben met de beschuldigde toeleverancier. Microsoft zegt dat het alleen voor een researchproject accu’s uit de betreffende keten heeft afgenomen. LG onderzoekt de beschuldigingen en zegt de banden met toeleveranciers die zich schuldig maken aan kinderarbeid te verbreken.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Nosferatu

  Apple: See No Evil, Hear No Evil

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Oh Yes. Nog zo eentje…
  Apple: Heaven on Earth

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is het gevaarlijk werk?

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Shmoo: vooral stoffig en zwaar, en ondergronds is er natuurlijk gevaar voor instorten. Mijnwerk is per definitie ongezond en gevaarlijk, de Limburgse steenkolenmijnen waren daar overigens geen uitzondering op. Zij het dan dat ze daar vroeger iig veel beter betaald werden (mijn vader refereert graag aan het aantal juweliers in de omgeving) dan in Congo…
  Verder zoals bij alle kinderarbeid: de kinderen gaan niet naar school, waardoor ze geen goede opleiding kunnen krijgen en nooit uit de armoede kunnen komen.

  Het algemene probleem is hier ook dat toeleveringsketens moeilijk te controleren vallen, goed dat organisaties als Amnesty International daar grondig onderzoek naar verrichten! Alleen dat wat bekend is, kan verbeterd worden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja precies, ik heb liever dat dit soort bedrijven of instanties iets meer actie ondernemen om die kinderen daar als eerste weg te krijgen en daarna hun hele hype in de media gaan voeren.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  En dit moet iemand boeien ?

  chocola is ook niet vrij van slavernij, dan krijg je niet eens betaald!